energetske oznake, naljepnice
Izvor: HEP
ENERGETSKA EDUKACIJA

KUĆANSKI APARATI - kako i koliko godišnje možete uštedjeti na struji

Stigle su nove energetske oznake na tržište. Pogledajte što znače, ali i koliko godišnje možete uštedjeti koristeći energetski najučinkovitije uređaje.  

Tekst je ažuriran 17. studenog 2021. 

Europska unija uvela je 1. ožujka 2021. za dio kućanskih uređaja nove i poboljšane energetske oznake. Trenutna ljestvica od A+++ do G više ne postoji. Uvedena je ona jednostavnija, od A do G bez znakova plus (+). Više možete pročitati ovdje. Nove oznake temelje se na djelomično promijenjenim metodama izračuna i standardima ispitivanja.

Novi sustav potrošačima pojednostavljuje orijentaciju. Istodobno, izmijenjena ljestvica označavanja bit će poticaj proizvođačima da stvaraju još inovativnije, energetski učinkovite proizvode.

Prosječna godišnja potrošnja energije više nije dio oznake za većinu grupa proizvoda, već se umjesto toga potrošnja energije sada gleda po radnim satima ili radnim ciklusima. Ovo je transparentnije i omogućuje jednostavan pojedinačni izračun za različite scenarije primjene. Međutim, to također znači da se vrijednosti iz stare i nove oznake ne mogu izravno uspoređivati.

Nove su se energetske oznake od ožujka uvele za:

 • hladnjake
 • zamrzivače
 • perilice rublja
 • kombinirane perilice sušilice
 • perilice posuđa
 • televizore i elektroničke zaslone

Oznake za izvore svjetlosti uvedene su 1. rujna 2021. Za sve ostale grupe proizvoda, poput split sustava, nove će oznake biti uvedene naknadno.

>>>ŽARULJE - Koje se koriste u stanu i zgradi te kako uštedjeti

Stari modeli proizvoda, koji se budu prodavali tijekom sljedećih mjeseci, možda još uvijek nose staru oznaku, ali neće se više smjeti prodavati nakon studenog 2021.

Za prodaju na daljinu (prodaja preko interneta) energetska oznaka mora biti prikazana pored cijene proizvoda ili, pak, razred energetske učinkovitosti mora biti prikazan u 'strelici u boji' s poveznicom na odgovarajuću energetsku oznaku.

Donosimo izračune potrošnje električne energije za sve gore navedene kućanske aparate kojima je naljepnica promijenjena. Tablice prikazuju:

 • usporedbu potrošnje
 • troškova
 • emisije CO2

različitih razreda energetske učinkovitosti prema novoj energetskoj oznaci.

HLADNJAK

Usporedba je proračunata uz pretpostavku korištenja velikog kombiniranog hladnjaka zamrzivača (prostor za hlađenje veličine 230 litara i 100 litara za zamrzavanje, 4 zvjezdice). 

PERILICA POSUĐA

Usporedba je proračunata uz pretpostavku korištenja perilice posuđa kapaciteta 14 standardnih setova 260 ciklusa godišnje (1 ciklus u radnom danu).

PERILICA RUBLJA

Usporedba je proračunata uz pretpostavku korištenja perilice rublja kapaciteta 14 kg 260 ciklusa godišnje (1 ciklus u radnom danu).

KOMBINIRANA PERILICA I SUŠILICA

Usporedba je proračunata uz pretpostavku korištenja perilice kapaciteta 10 kg pranja i 8 kg sušenja uz 260 ciklusa godišnje (1 ciklus u radnom danu pranja i sušenja).

TELEVIZORI I ZASLONI

Usporedba je proračunata uz pretpostavku korištenja zaslona (monitora) od 28“ 7 sati u radnom danu.

IZVORI SVJETLOSTI

Usporedba je proračunata uz pretpostavku korištenja izvora svjetlosti jačine 3.000 lm 6 sati u radnom danu.

Inače, cilj uvođenja energetske oznake (uvedene na tržište Europske unije 1994.) za potrošače je da im pomogne u odabiru energetski učinkovitih proizvoda kako bi uštedjeli energiju i smanjili troškove, a istovremeno dajući važan doprinos postizanju energetskih i klimatskih ciljeva EU.

Za različite grupe proizvoda energetska učinkovitost poboljšana je za više od 80 posto, čime je postignuta, u nekim slučajevima, ušteda od par tisuća kuna tijekom životnog vijeka proizvoda

Baza podataka i web alat

Svi proizvodi koji imaju novu oznaku registrirani su u EU bazi podataka o proizvodima (EPREL), koja pruža dodatne informacije o proizvodu koji nisu na samoj oznaci. Potrošači mogu pristupiti tim informacijama putem alata za web aplikacije koji je razvijen u sklopu projekta Label2020. U Hrvatskoj navedeni projekt provodi Energetski institut Hrvoje Požar u suradnji s partnerima.

Pomoću ovog alata kupci mogu:

 • pristupiti i usporediti podatke o operativnim troškovima i funkcionalnim značajkama ili
 • mogu tražiti najučinkovitije proizvode

Više informacija o oznaci dostupno je na:

* projekt ZGRADOnačelnika 'Energetska edukacija' podržava Hrvatska elektroprivreda (HEP)