zastava
Izvor: Dusan_Cvetanovic/47/Pixabay
(NE)PROPISANA PRAVILA

Mora li (stambena) zgrada imati zastavu RH (i ostale natpise, ploče, brojeve...)?

Treba li zastavu RH isticati na stambenoj ili poslovnoj zgradi? Gdje smijem staviti ploču za apartman ili ploču s nazivom tvrtke? A što ako nemamo istaknut kućni broj na zgradi? A reklama? Brojna su pitanja suvlasnika, a zakoni i pravilnici znaju biti nedorečeni...

Člankom 11. Zakona o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske uređeno je da se zastava Republike Hrvatske ističe:

 1. stalno na zgradama svih državnih organa
 2. u dane praznika Republike Hrvatske
 3. u dane žalosti u Republici Hrvatskoj i vije se za trajanja žalosti na pola stijega
 4. u drugim prilikama utvrđenim zakonom

Sljedećim člankom (br. 12.) propisano je kada se zastava može još isticati:

 1. pri javnim skupovima - političkim, znanstvenim, kulturno-umjetničkim, sportskim i drugim koji se održavaju u Republici Hrvatskoj, u skladu s pravilima i običajima održavanja takvih skupova
 2. u drugim prilikama, ako njezina uporaba nije u suprotnosti s odredbama zakona

Čak je i propisano u kojem smjeru se nalazi crveni dio zastave ako se ona ističe u okomitom položaju. Tako da morate paziti da kada gledate u zastave s ulice ili trga, crvena boja mora biti:

 1. na sjevernoj strani - ako je pravac ulice istok - zapad, odnosno zapad - istok
 2. na istočnoj strani - ako je pravac ulice sjever - jug, odnosno jug - sjever
 3. na istočnoj strani kružnog trga

A ako vas zanimaju i druge vrste isticanja, bacite pogled na Zakon.

Člankom 18. Pravilnika o postupku davanja odobrenja grba i zastave jedinici lokalne samouprave propisano je i postavljanje i drugih zastava uz onu RH, a uvijek gledano s ulice prema zastavama. Na druge zastave mislimo ona one županije, grada i/ili općine. Tako se zastava JLS-a (jedinica lokalne samouprave) ističe uz zastavu RH s desne strane. Ako se zastava općine ili grada ističe uz zastavu županije, tada se zastava općine odnosno grada nalazi s desne strane gledano s ulice prema zastavama, a ako želite staviti sve onda zastavu općine ili grada ističete s desne strane, a zastavu županije s lijeve strane od zastave RH. Postavljanje zastave EU nije propisano ovim Pravilnikom ali gledavši prema instituciji, ona se nalazi desno od zastave RH.

Je li vam se pomutilo u glavi?

Ako jest, ne morate se brinuti jer Zakonom se izrijekom ne spominju stambene zgrade (a ni poslovne). Kako piše IUS-INFO iz Zakona (ističući članak 10. i 11.) se zaključuje da je isticanje hrvatske zastave na ili ispred stambene zgrade mogućnost, a ne obveza propisana Zakonom.

Tako da za isticanje zastave na vašoj stambenoj zgradi odlučujte sami, odnosno suvlasnici zgrade i to većinom glasova.

Ako je o njezinom postavljanju odlučila većina, nabavite opremu i izvjesite zastavu. Zapamtite, mora uvijek biti čista i uredna jer, ako je ne održavate, prijeti vam kazna! (Pogledajte Zakon, a i Pravilnik o komunalnom redu vašeg grada).

OSTALA OBILJEŽJA

Osim pitanja postavljanja zastave, suvlasnike muči i postavljanje drugih ploča i obilježja. 

 • KUĆNI BROJ - mora jasno biti vidljiv na pročelju svake zgrade, čim je sagrađena pa do daljnjeg, a o njezinom održavanju brine se vlasnik zgrade
 • TURISTIČKA SIGNALIZACIJA (npr. za apartmane i sobe) - mjesto njezinog postavljanja određuje vaš gradonačelnik/ica, a na prijedlog upravnog odjela nadležnog za turizam
 • PLOČA S NAZIVOM (i podacima) - ako je ističete na vrata poslovnog prostora u zgradi, sve je ok, ali ako je ističete na fasadi, pogledajte što vam piše u Odluci o komunalnom redu. Ako vas Odluka ne uvjetuje o njezinom izgledu i dimenzijama, a htjeli biste neku veću, prije postavljanja na 'svoju ruku' radije se usuglasite pismeno s većinom suvlasnika. Možda ćete se morati dogovoriti i za neku naknadu za zajedničku pričuvu jer će vam iznajmiti zajednički prostor.
 • REKLAMNI PANOI - 'bacite pogled' na tekst koji smo pisali baš na temu reklamnih panoa na zgradi, a možete ga pročitati OVDJE. I ne zaboravite da ime tvrtke ili ime vlasnika reklamnog panoa mora biti istaknuto na reklamnom panou te ako reklamni pano nema istaknutu reklamnu poruku, vlasnik ga je dužan prekriti odgovarajućim materijalom bijele boje.

I kako kažu iz Udruge stanara na pitanje: Mogu li u stambenoj zgradi korisnici poslovnih prostora bez suglasnosti stanara staviti na fasadu reklame, na krovište vanjske jedinice klime? Što će nam se dogoditi ako to uklonimo jer korištenje suvlasničkih dijelova zahtjeva određeni postupak (skupljanje 51+ posto potpisa, a i plaćanje određene naknade)?  

- Svi imaju pravo na neškodljiv način za ostale na korištenje zajedničkih dijelova. Jedinica lokalne samouprave može propisati način postavljanja reklama na pročelja.

Uglavnom, uvijek pogledajte što kažu zakoni, pravilnici i svakako ne zaboravite pročitati Odluku o komunalnom redu. Njime znaju biti uređeni razni detalji - od boja, veličina, mjesta postavljanja na dalje - a njihovo kršenje vas može skupo koštati, a komunalni redari obavljaju ili bi trebali obavljati stalnu kontrolu nad provedbom Odluke.

A ako mislite da netko krši Odluku, prijavite ga komunalnim redarima vašeg grada, tj. općine.

U nastavku pogledajte par Odluka o komunalnom redu:

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na ZGRADOnačelnik.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.