glavni elektrotehnički projekt
Izvor: Freepik
ZGRADOnačelnik.hr
OSUNČAJMO HRVATSKU

Prije odabira instalatera za sunčanu elektranu, vrlo je važno imati glavni projekt

Prvi korak u procesu realizacije solarne elektrane predstavlja izrada glavnog elektrotehničkog projekta. Prema Zakonu o gradnji, za svaku je građevinu u Hrvatskoj potrebno izraditi njoj jedinstven glavni projekt, a koji predstavlja skup međusobno usklađenih projekata kojima se daje tehničko rješenje i dokazuje ispunjavanje temeljnih zahtjeva. Ovisno o vrsti građevine i radova, razlikuju se arhitektonski, građevinski, strojarski i elektrotehnički projekt. O svemu tome pisala je Zelena energetska zadruga, partneri projekta 'Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!'.

Za potrebu realizacije solarne elektrane izrađuje se glavni projekt kojim se pobliže obrađuju pojedini dijelovi i procjenjuju troškovi za njezino građenje, a izrađuje ga ovlašteni projektant. Prije izrade glavnog projekta sunčane elektrane potrebno je provjeriti osnovne uvjete izrade, a oni se potvrđuju dokumentacijom koja je potrebna za projektiranje:

  1. Objekt na koji se sunčana elektrana namjerava ugraditi mora biti legalan (dokazuje se građevinskom, lokacijskom, uporabnom dozvolom, rješenjem o izvedenom stanju i dr.).
  2. Nositelj glavnog projekta mora biti vlasnik objekta i vlasnik obračunskog mjernog mjesta (dokazuje se preslikom osobne iskaznice, izvatkom iz zemljišnih knjiga i računima za struju s navedenim vlasnikom).
  3. Uvjeti za ugradnju sunčane elektrane moraju biti adekvatni (odgovarajući pokrov, orijentacija i nagib krova).

Nakon što se utvrde nužni uvjeti za izradu glavnog projekta, moguće je krenuti u projektiranje. Sadržaj i postupak izrade glavnog projekta uređeni su različitim pravilnicima koji osiguravaju izradu projekta uz odgovarajuće standarde kvalitete i ispunjavanje temeljnih zahtjeva. Uz ispunjavanje zakonodavnih zahtjeva, glavni se projekt izrađuje i zbog još nekoliko razloga.

Jamstvo sigurnosti i učinkovitosti

Glavni projekt jamči sigurnost sunčane instalacije, što uključuje zaštitu od štetnih djelovanja kratkog spoja, zaštitu od direktnog i indirektnog dodira te prikaz tehničkih rješenja zaštite od požara. Uz tehnička rješenja, glavnim se projektom osigurava i program kontrole i kvalitete te definira vijek uporabe i održavanja građevine. Glavni projekt omogućuje i spajanje solarne elektrane na elektroenergetsku mrežu jer na temelju projekta HEP donosi odluku o izdavanju elektroenergetske suglasnosti.

Jedan od ključnih razloga zbog kojih se glavni projekt solarne elektrane izrađuje je osiguranje učinkovitosti sustava, točnije određivanje snage invertera i fotonaponskih modula te njihova raspodjela po površinama na objektu. Dimenzioniranje kablova, zaštitnih uređaja i druge opreme također upućuje na važnost izrade glavnog projekta. Preciznim i učinkovitim povezivanjem prethodnih stavki osigurava se maksimalna proizvodnja električne energije koja će zadovoljiti potrebe za potrošnju u objektu. U izradu glavnog projekta uključuje se i bilanca energije, proračun energetskih ušteda i smanjenja emisije stakleničkih plinova te grafički prikazi fotonaponskih modula na krovu građevine.

Izračuni i grafički prikazi u glavnom projektu nužni su elementi potrebni za izradu ponuda od instalatera, budući da projekt predstavlja temelj za izradu kvalitetnih i preciznih ponuda za ugradnju. Na temelju glavnog projekta, instalateri mogu procijeniti potrebne materijale i opremu te definirati troškove i vrijeme koji su potrebni za ugradnju, što osigurava transparentnost i konkurentnost ponuda.

Prvi korak do sunčane elektrane

Glavni projekt uključuje i procjenu troškova ugradnje solarne elektrane, a troškovnik predstavlja i nužni dio prijavne dokumentacije na različite natječaje za sufinanciranje. Uz detaljan troškovnik, koji navodi sve potrebne radove, materijale i opremu potrebnu za ugradnju solarne elektrane, glavni je projekt također važan dio prijavne dokumentacije na bilo koji natječaj za sufinanciranje. U glavnom projektu iznosi se i detaljna analiza isplativosti kojom se utvrđuje povrat investicije, a vrijeme povrata ovisit će o brojnim čimbenicima koji se projektom definiraju. Aktualna stopa PDV-a od 0 posto (Zakon o porezu na dodanu vrijednost,  čl. 38, st. 6.) vrijedi za svu potrebnu opremu i usluge za primjenu solarne energije u kućanstvima i javnom sektoru, što vrijedi i za izradu glavnog projekta solarne elektrane.

Izrada glavnog projekta prvi je i osnovni korak u realizaciji solarne elektrane, a predstavlja jedan od ključnih dijelova dokumentacije za dobivanje suglasnosti od nadležnih institucija i prijave na natječaje za sufinanciranje. Sadržaj glavnog projekta svjedoči vrijednosti i nužnosti njegove izrade, od tehničkih specifikacija opreme koje osiguravaju maksimalnu učinkovitost sustava do izračuna energetskih ušteda i povrata investicije.

Zaključno, glavni projekt pruža sliku o potrebama i zahtjevima projekta, a instalaterima omogućuje izradu preciznih ponuda za ugradnju. Time glavni projekt omogućuje donošenje informirane odluke o izboru instalatera te osigurava isplativu ugradnju solarne elektrane.

Ne zaboravite se prijaviti i na newsletter ZGRADOnačelnik.hr-a kako bismo vas povremeno obavještavali o različitim događanjima koje organiziramo kao i drugim korisnim savjetima i informacijama povezanima s pravima i obvezama (su)vlasnika zgrada i kuća i lakšeg upravljanja i održavanja nekretnina.

Ako vas zanima energetska obnova ili pak implementacija obnovljivih izvora energije, pratite #energetska obnova i #obnovljivi izvori energije.

ZGRADOnačelnik.hr od siječnja 2022. provodi projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! kojim se želi pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i obiteljskih kuća te primjene obnovljivih izvora energije. O toj gorućoj temi gotovo svakodnevno objavljujemo tekstove, organiziramo radne skupine i konferencije te sudjelujemo na raznim edukacijama i radionicama. Malim koracima grabimo naprijed, polako ali sigurno, ka energetski održivijim zgradama. Pročitajte više o projektu i ne zaboravite pratiti rubriku Osunčajmo Hrvatsku.

Projekt OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO! podržavaju:

 

POD POKROVITELJSTVOM

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvojaMinistarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

PARTNERI PROJEKTA

APN – Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama.DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvojaEnergetski institut Hrvoje PožarEko KvarnerPredstavništvo Europske komisije u HrvatskojGrad BjelovarGrad KarlovacGrad PazinGrad RijekaGrad SisakGrad Slavonski brodGrad ZadarHrvatska energetska tranzicijaHrvatska udruga za dizala (HUDIZ)HUPFAS_Hrvatska udruga proizvođača toplinsko-fasadnih sustavaHrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada (HUSiSZ)Hrvatski savjet za zelenu gradnjuHrvatska stručna udruga za sunčevu energiju (HSUSE)Hrvatska zajednica županijaInstitut za društvena istraživanja u ZagrebuInovacijsko-poduzetnički centar RijekaKonrad Adenauer Stiftung HrvatskaKLIK- Križevački Laboratorij Inovacija za KlimuUdruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednicePOKRET OTOKARegionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)SIMORA - Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županijeUdruga gradovaUdruga suvlasnika - stanara Grada Karlovca (USSGK)Udruga_upraviteljZelena akcijaZelena energetska zadruga

Projekt je dobio i pismo podrške Ureda predsjednika Republike Hrvatske.


MEDIJI

Bauštela.hrEnergetika marketingegradnja.hrForum.hrgradimozadar.hrmonitor.hrMotus Media grupaPametni gradoviposlovni.fmPress ClippingProfitiraj.hrSavjeti.hrTočka na iZagrebonline.hr

Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!