solarna elektrana
Izvor: Pixabay
OSUNČAJMO HRVATSKU

SOLARNA ELEKTRANA - Na što paziti kod određivanja veličine i snage

S obzirom na to da se o sunčanim elektranama i, općenito, o obnovljivim izvorima energije u zadnje vrijeme govori sve više, Zelena energetska zadruga, koja je partner projekta Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo – zajedno!, pokrenula je niz predavanja na tu temu. Zadnje predavanje održano 23. ožujka, a fokusiralo se na dimenzioniranje solarne elektrane za kućanstvo.

Fokus je bio na obiteljskim kućama koje su spojene na mrežu. U tom su slučaju osnovni uvjeti dimenzioniranja sunčane elektrane:

 • iskoristiva površina krova
 • lokacija objekta
 • orijentacija krova
 • nagib krova
 • dostupna nezasjenjena površina krova
 • trenutna i buduća potrošnja u objektu
 • vrsta i snaga priključka

KOSI KROV

Što se nagiba krova tiče, treba uzeti u obzir radi li se o kosom ili ravnom krovu. Kod kosih krovova fotonaponski moduli slijede nagib i orijentaciju krova i nije potrebno izdizanje na određeni kut. Također, montažni konstrukcijski sustavi su lakši i manje je opterećenje krova. Postoje i različiti montažni sustavi ovisno o tome je li pokrov crijep, trapezni lim ili što drugo. S druge pak strane, kod kosih krovova hlađenje fotonaponskih modula je slabije.

RAVNI KROV

Ako se radi o ravnom krovu onda se fotonaponski moduli izdižu na kut od 10 stupnjeva. U tom slučaju mogu biti jednostrani i dvostrani montažni sustavi:

 • jednostrani: usmjerenje prema jugu, što znači veću jediničnu proizvodnju, ali manju iskoristivost površine
 • dvostrani: usmjerenje istok-zapad, što znači manju jediničnu proizvodnju, ali veću iskoristivost površine, čak do 50 posto

Treba naglasiti da se kod ravnih krovova hidroizolacija ne smije bušiti, nego se koriste balasti i vjetrobrani.

Kod krovova gdje postoje zasjenjenja i/ili se koriste više od dvije različite strane svijeta, preporučuje se korištenje optimizatora snage.

POTROŠNJA

Prvo treba znati da je pravilno dimenzionirana elektrana financijski povoljnija i isplativija te energetski učinkovitija. Također, kupac ostaje unutar povoljnijeg obračunskog modela, a energija predana u mrežu manja je od energije preuzete iz mreže. Korisnik postrojenja za samoopskrbu ograničava se na kategoriju kućanstva i ima posebne uvjete glede obračunskog razdoblja u kojem može uravnotežiti proizvodnju i potrošnju

Snaga i vrsta priključka

U Mrežnim pravilima distribucijskog sustava (NN, 74/2018, 52/2020) , u članku 15. stoji:

 • (1) Priključna snaga proizvođača s jednofaznim priključkom iznosi do uključivo 3,68 kW.
 • (2) Podjela proizvođača s trofaznim priključkom, s obzirom na priključnu snagu:
  • Grupa 1: do uključivo 50 kW
  • Grupa 2: od 50 kW do uključivo 100 kW
  • Grupa 3: od 100 kW do uključivo 500 kW
  • Grupa 4: od 500 kW do uključivo 5 MW
  • Grupa 5: od 5 MW do uključivo 10 MW
  • Grupa 6: od 10 MW do uključivo 20 MW

Osim toga, Zakon o tržištu električne energije (NN 111/2021) za energetske zajednice građana u članku 26. kaže da:

 • (21) Ukupna priključna snaga u smjeru predaje električne energije u mrežu na obračunskim mjernim mjestima vlasnika udjela odnosno članova energetske zajednice građana iz stavka 20. ovog članka ne smije biti veća od 80 posto ukupne priključne snage u smjeru preuzimanja električne energije na tim obračunskim mjernim mjestima.

Ako ćete kojim slučajem trebati povećati snagu elektrane u budućnosti, onda postoje dvije glavne mogućnosti:

 1. Proširenje unutar postojeće priključne snage, što podrazumijeva postavljanje dodatnih fotonaponskih modula, odnosno povećanje DC snage elektrane
 2. Povećanje priključne snage, što podrazumijeva postavljanje dodatnih mogula uz dodatni izmjenjivač ili zamjenu postojećeg izmjenjivača snažnijim, za što je potrebno odobrenje HEP-OSD-a

ADMINISTRATIVNI UVJETI

Da biste uopće postavili fotonaponske module i imali svoju solarnu elektranu trebate zadovoljiti određene uvjete.

Trebate imati:

 • dokument zakonitosti građevine – građevinska dozvola, uporabna dozvola, rješenje o izvedenom stanju
 • ZK izvadak (vlasnički list)
 • Energetski certifikat (primjerice, potrebno je imati u slučaju apliciranja na javni poziv FZOEU za energetsku obnovu obiteljskih kuća)
 • Potvrda o istovjetnosti katastarskih čestica

Ako je objekt pod zaštitom ili se nalazi unutra zaštićene kulturno-povijesne cjeline, uz sve navedene dokumente, treba imati i dozvolu konzervatora.
Također, ako se želite prijaviti na natječaj FZOEU-a važno je da objekt ispunjava sve uvjete.

ANALIZA POTROŠNJE U OBJEKTU

Uz sve navedeno, treba napraviti i analizu potrošnje u objektu. To možete uz pomoć izvoda računa i energetskih kartica.

ZEZ radionica - Dimenzioniranje solarne elektrane za kućanstvo

Izvor: ZEZ radionica - Dimenzioniranje solarne elektrane za kućanstvo

ZEZ radionica - Dimenzioniranje solarne elektrane za kućanstvo

Izvor: ZEZ radionica - Dimenzioniranje solarne elektrane za kućanstvo

ZEZ radionica - Dimenzioniranje solarne elektrane za kućanstvo

Izvor: ZEZ radionica - Dimenzioniranje solarne elektrane za kućanstvo

KORACI ZA REALIZACIJU PROJEKTA

Prvo se trebate informirati o tehničkom rješenju, uvjetima i mogućnostima sufinanciranja, a sve to možete saznati vrlo brzo, za svega jedan dan. Zatim treba izraditi glavni elektrotehnički projekt za što je potrebno 7 do 15 dana. Prije ugradnje vam treba zahtjev za priključenje, a nakon ugradnje dozvola za trajni pogon, što tražite od HEP-ODS-a, a za sve to treba od 15 do 60 dana.

Ako postoji mogućnost sufinanciranja, onda se prijavite. Zatim trebate prikupiti ponude i odabrati instalatere, a to traje oko dva tjedna. Za kraj, ostaje ugradnja elektrane, opremanje obračunskog mjernog mjesta i puštanje elektrane u pogon.

Oko svega ovoga može vam pomoći i solarni kalkulator.

Dosadašnje izvještaje s predavanja možete pogledati na ovim linkovima:

Raspored informativnih predavanja 'Solarna energija za kućanstva'

*SVAKO PREDAVANJE ODRŽAT ĆE SE OD 15:00 - 15:45 sati

Ako ste se prijavili za neko od narednih predavanja, poveznicu ćete zaprimiti do dva dana prije održavanja svakog predavanja. U slučaju da ste se propustili prijaviti na neko od predavanja koje vas zanima, prijavite se ovdje.

Ako vas zanima energetska obnova ili pak implementacija obnovljivih izvora energije, pratite #energetska obnova i #obnovljivi izvori energije.

Projekt OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO! podržavaju:

 

POD POKROVITELJSTVOM

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvojaMinistarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

PARTNERI PROJEKTA

DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvojaEnergetski institut Hrvoje PožarEko KvarnerEnergia Naturalis (ENNA)Grad BjelovarGrad KarlovacGrad PazinGrad RijekaGrad SisakGrad Slavonski brodGrad ZadarHrvatska energetska tranzicijaHrvatska udruga za dizala (HUDIZ)Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada (HUSiSZ)Hrvatski savjet za zelenu gradnjuHrvatska zajednica županijaInstitut za društvena istraživanja u ZagrebuInovacijsko-poduzetnički centar RijekaKLIK- Križevački Laboratorij Inovacija za KlimuKončarUdruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednicePOKRET OTOKARegionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)SIMORA - Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županijeUdruga gradovaUdruga suvlasnika - stanara Grada Karlovca (USSGK)Udruga_upraviteljZelena energetska zadruga

Projekt je dobio i pismo podrške Ureda predsjednika Republike Hrvatske.


MEDIJI

Bauštela.hrEnergetika marketingForum.hrmonitor.hrposlovni.fmProfitiraj.hrSavjeti.hrTočka na iZagrebonline.hr

ZGRADOnačelnik.hr u siječnju 2022. pokrenuo je projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! kroz koji zajedno s partnerima želimo pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i kuća te primjene obnovljivih izvora energije. Ipak, Europska unija postavila je iznimno visoke ciljeve koje zajedno moramo ostvariti kako bismo jednog dana živjeli i boravili u ljepšim i energetski učinkovitijim zgradama, gradovima. Pročitajte više o projektu i ne zaboravite pratiti rubriku Osunčajmo Hrvatsku.

Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!