Energetska učinkovitost
Izvor: Freepik
Tin Bašić
POVRATAK OSNOVAMA

Što je energetska učinkovitost?

O energetskoj učinkovitosti pisali smo nebrojeno puta. No, ponekad se volimo vratiti na početak i osnovama te određene pojmove malo detaljnije pojasniti. 

Energetska učinkovitost NIJE štednja energije, da odmah budemo jasni. Ima nekoliko definicija što je energetska učinkovitost: 

 • odnos između ostvarenog korisnog učinka i energije potrošene za ostvarenje tog učinka (Zakon o energetskoj učinkovitosti)
 • suma isplaniranih i provedenih mjera čiji je cilj korištenje minimalno moguće količine energije tako da razina udobnosti i stopa proizvodnje ostanu sačuvane
 • uporaba manje količine energije za obavljanje istog posla 
 • racionalno korištenje energije, kroz smanjenu potrošnju energenata 

Jednostavno rečeno, energetska učinkovitost je korištenje manje količine energije za isti posao. Primjerice, korištenje manje energije za grijanje i hlađenje stana ili kuće, a da pri tome razina komfora i načina života bude jednaka ili slična dotadašnjem. 

Energetska učinkovitost primjenjiva je u svim aspektima života - od zgrade i kuće, prometa do proizvodnje i turizma. U ovome tekstu usredotočit ćemo se, naravno, na kućanstva - zgrade i kuće. 

Zgrade su najveći pojedinačni potrošači energije, a time i veliki zagađivač okoliša. Naime:

 • 42 posto energije potrošene u EU 2021. godine korišteno je u zgradama
 • 36 posto emisija stakleničkih plinova EU-a povezanih s energijom dolazi iz zgrada
 • oko 80 posto energije koja se koristi u kućanstvima u EU je za grijanje, hlađenje i toplu vodu

Zato se EU u posljednjih nekoliko godina jako usredotočila na smanjenje potrošnje energije u zgradama. 

EU legislativa

Jedan od važnih događaja energetske učinkovitosti dogodio se početkom prosinca 2023. godine kada je dogovoren konačni "izgled" Direktive o energetskom svojstvu zgrade (EPBD / Energy Performance of Buildings Directive), a sredinom listopada iste godine stupila je na snagu Direktiva o energetskoj učinkovitosti (EED (Energy Efficiency Directive). 

Energetska učinkovitost - Europski parlament

U tim direktivama, pojam koji se koristio više-manje načelno - energy efficiency first (EE1st), odnosno energetska učinkovitost na prvome mjestu, dobio je i zakonsko uporište. Odnosno od sada postoji jasna pravna osnova za primjenu tog načela te definira se da države članice moraju osigurati da se rješenja za energetsku učinkovitost procjenjuju u planiranju te donošenju politika i odluka. 

RH propisi iz područja energetske učinkovitosti

Mjere energetske učinkovitosti

Dakle, svima je jasno da će se morati smanjiti količina energije koja se troši jer to, prvenstveno, od nas zahtijeva EU regulativa, a tako će se značajnije smanjiti emisije stakleničkih plinova, što pak ima itekako veliki utjecaj na klimatske promjene. 

Mjere energetske učinkovitosti mogu se podijeliti na nekoliko segmenata. Prvi segment su takozvane soft mjere koje može primijeniti svatko od nas u svome domu, nakon toga su mjere izoliranja objekta i potom mjere promjene tehničkih sustava i korištenja obnovljivih izvora energije.

Soft mjere

Riječ je o mjerama koje svatko od nas može, uz malo truda, primijeniti u svome domu i svakodnevnom životu. Riječ je o mjerama kojima će se zaustaviti rasipanje energije i racionalnije ju koristiti. 

Primjerice: 

 • racionalnije postavljanje temperature za grijanje i hlađenje u svome domu
 • koristiti kućanske aparate u vrijeme niže tarife
 • racionalnije korištenje kućanskih aparata
 • koristiti LED rasvjetu

SMJERNICE - Kako drastično smanjiti potrošnju energije u kućanstvu

Ove mjere neće polučiti grandiozne rezultate niti će prepoloviti troškove energije. No ove mjere služe kako bi svaki građanin naučio racionalnije raspolagati sa svojom energijom te bio ekonomičan i odgovoran prema sebi i okolišu. A da bi se ostvarili vidljiviji rezultati, potrebno je krenuti u malo "žešće" projekte. 

Ozbiljne mjere

Nakon podizanja svijesti ukućana, idući korak je "građevinskog karaktera". Naime, tada je potrebno krenuti u investicijske mjere energetske obnove zgrada/kuća. Dva su osnovna modela:

 • Povećanje toplinske izolacije 
 • Zamjena postojećih sustava grijanja/hlađenja

Toplinska izolacija

Riječ je o mjerama izoliranja vanjskih zidova, krovova i podova te zamjenu vanjske stolarije. O energetskoj obnovi zgrada i kuća smo pisali stotine puta, a sve tekstove možete pronaći:

Prvi korak energetske obnove je, osim donošenja same odluke o tome, energetski pregled zgrade i kuće. Taj će pregled, osim izdavanja energetskog certifikata, ukazati na to gdje najviše "curi" energija te koje je mjere potrebno poduzeti. Nije svaka kuća ili zgrada jednaka, pa tako nisu ni mjere koje se trebaju poduzeti.

Energetska obnova zgrada i kuća - plan javnih poziva i koliko TOČNO novca će se uložiti

Toplinska izolacija zgrada smanjuje toplinske gubitke zimi, pregrijavanje prostora ljeti i štiti nosivu konstrukciju od vanjskih uvjeta i jakih temperaturnih naprezanja. Toplinski izolirana zgrada je ugodnija, produžuje joj se životni vijek i doprinosi zaštiti okoliša.

Općenito govoreći, provedba ovakvih mjera mora zadovoljiti uvjete Tehničkog propisa o racionalnoj uporabi energije i toplinskoj zaštiti u zgradama (TPRUETZZ). Ovisno o početnom stanju zgrade/kuće, potrebnu energiju za grijanje je moguće smanjiti za više od 50 posto. Dosad provedeni projekti energetske obnove zgrada pokazuju da je prosječna ušteda potrošnje veća od 60 posto.

Točnije, posljednji ugovori koje je Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine sklopilo sa 105 zgrada u RH pokazuju da je prosječna projektirana ušteda primarne energije (Eprim) 59,13 posto, a toplinske energije za grijanje 70,25 posto.

Proučite uvjete za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća

Ključno je prilikom energetske obnove angažirati stručnjake koji će ukazati na to kako provesti postupak energetske obnove zgrade da ne bi kasnije došlo do problema. Naime, događa se da suvlasnici energetski obnove zgradu, a nakon toga ne primjećuju obećane uštede jer obnova nije napravljena do kraja i kako treba. 

Jesu li uštede nakon energetske obnove PREVARA?

Zamjena sustava

Riječ je o zamjeni postojećih sustava grijanja/hlađenja učinkovitijim sustavima koji koriste obnovljive izvore energije, uključujući i sustave za vlastitu proizvodnju električne energije s pomoću fotonaponskih panela. Naravno, moguće je koristiti i geotermalnu energiju, no ugrađivanje takvog sustava nije jednostavno. 

Ova zgrada ima sunčanu elektranu za proizvodnju struje koju koriste suvlasnici

S obzirom na to da je energetska obnova zgrada i kuća te zamjena postojećih sustava grijanja i hlađenja (ali i sustava za pripremu tople vode) iznimno skupa, država sufinancira takve projekte. Problem je u tome što je premalo novca za to, a potrebe su velike. No ciljevi iz Bruxellesa su jasni i moraju se ispuniti. Do 2050. godine Europa mora postati klimatski neutralan kontinent. 

Dodatni izvori:

Ako vas zanima energetska obnova ili pak implementacija obnovljivih izvora energije, pratite #energetska obnova i #obnovljivi izvori energije.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na ZGRADOnačelnik.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ne zaboravite se prijaviti i na newsletter ZGRADOnačelnik.hr-a kako bismo vas povremeno obavještavali o različitim događanjima koje organiziramo kao i drugim korisnim savjetima i informacijama povezanima s pravima i obvezama (su)vlasnika zgrada i kuća i lakšeg upravljanja i održavanja nekretnina.

ZGRADOnačelnik.hr od siječnja 2022. provodi projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! kojim se želi pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i obiteljskih kuća te primjene obnovljivih izvora energije. O toj gorućoj temi gotovo svakodnevno objavljujemo tekstove, organiziramo radne skupine i konferencije te sudjelujemo na raznim edukacijama i radionicama. Malim koracima grabimo naprijed, polako ali sigurno, ka energetski održivijim zgradama. Pročitajte više o projektu i ne zaboravite pratiti rubriku Osunčajmo Hrvatsku.

Projekt OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO! podržavaju:

 

POD POKROVITELJSTVOM

Ministarstvo gospodarstvaMinistarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovineMinistarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije (MZOZT)

PARTNERI PROJEKTA

APN – Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama.DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvojaEnergetski institut Hrvoje PožarEko KvarnerPredstavništvo Europske komisije u HrvatskojGrad BjelovarGrad KarlovacGrad PazinGrad RijekaGrad SisakGrad Slavonski brodGrad ZadarHrvatska energetska tranzicijaHrvatska udruga za dizala (HUDIZ)HUPFAS_Hrvatska udruga proizvođača toplinsko-fasadnih sustavaHrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada (HUSiSZ)Hrvatski savjet za zelenu gradnjuHrvatska stručna udruga za sunčevu energiju (HSUSE)Hrvatska zajednica županijaInstitut za društvena istraživanja u ZagrebuInovacijsko-poduzetnički centar RijekaKonrad Adenauer Stiftung HrvatskaKLIK- Križevački Laboratorij Inovacija za KlimuUdruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednicePOKRET OTOKARegionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)SIMORA - Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županijeUdruga gradovaUdruga suvlasnika - stanara Grada Karlovca (USSGK)Udruga_upraviteljZelena akcijaZelena energetska zadruga

Projekt je dobio i pismo podrške Ureda predsjednika Republike Hrvatske.

MEDIJI

Bauštela.hrEnergetika marketingegradnja.hrForum.hrgradimozadar.hrmonitor.hrMotus Media grupaPametni gradoviposlovni.fmPress ClippingProfitiraj.hrSavjeti.hrTočka na iZagrebonline.hr

Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!