Pričuva je trošak koji se mora plaćati
Izvor: https://pixabay.com/
ZGRADOnačelnik.hr
MORA SE PLAĆATI

Što je pričuva?

Minimum bi trebao biti 3,06 kuna po četvornom metru, no mnogi se razilaze u tom mišljenju. No, svaki suvlasnik bi trebao plaćati barem PET kuna po četvornome metru.

*tekst je ažuriran 17.05.2021.

Na internetu možete pročitati jako puno tekstova o tome što je pričuva. Definicije, članci i stavci zakona i uredbi nekome su jasni, nekome nisu. Napominjemo odmah na početku, zakonska osnova upravljanja zgradama i obveze vlasnika stanova datiraju još iz prve polovice 90-ih godina i od onda se nisu mijenjali. Nažalost.

Ono što je ključno u svemu jest – svaki vlasnik MORA plaćati pričuvu. Bez obzira na okolnosti. Postoje neki jako rijetki slučajevi (da budemo pravno egzaktni) kada vlasnik stana ne mora plaćati pričuvu no u tim slučajevima to znači da su u priču uključeni odvjetnici i sudovi, a to nitko ne želi i, budimo iskreni, nikome se s time ne da zezati.

Dakle, da ponovimo još jednom, pričuva se MORA plaćati. Drugo je pitanje (a možda i važnije) - koliko ona iznosi. Naime, Zakon propisuje da najmanji iznos pričuve mora biti u visini koja odgovara 0,54 posto vrijednosti posebnog dijela nekretnine godišnje. U praksi se uzima “etalonska cijena građenja” kvadratnog metra stana u Republici Hrvatskoj. A što to konkretno znači, pročitajte OVDJE

Jednostavnom računicom (ako se za izračun koristi etalonska vrijednost za građenje POS stanova) tdobije se 3,06 kuna po četvornome metru. To znači da ako imate stan od 50 četvornih metara mjesečno plaćate 153 kuna u pričuvu. Budimo jasni odmah – to NIJE DOVOLJNO! Bez obzira što možda mislite da ako živite u maloj zgradi nemate velike troškove, ili ako ste u neboderu i mislite da se zbog količine stanova i suvlasnike nakupi novac u pričuvu, TO NIJE DOVOLJNO!

Svaki suvlasnik bi trebao, prema mnogim savjetima, plaćati PET kuna po 'kvadratu'.

Pričuva se plaća jednom mjesečno na račun zgrade (suvlasnici ovlašćuju upravitelja koji otvara poseban račun u banci). U pravilu bi svaka građevinska jedinica trebala biti jedna cjelina (jedna zgrada može imati više ulaza, što znači da svi ti ulazi plaćaju pričuvu na taj zajednički račun). No, praksa je pokazala kako ovakvom sustavu i modelu suvlasnici ne pribjegavaju, nego svaki ulaz ima svoj račun.

To je i dobro i loše. Naime, ako međuvlasnički ugovor nije dobro sastavljen, a poznato je da suvlasnici jednog ulaza jedva da vjeruju sebi i svojim susjedima, a kamoli susjedima drugog ulaza, tada je dobro da svaki ulaz ima svoj račun (pogotovo ako u jednome ulazu gotovo svi uredno plaćaju pričuvu, a u drugome ne).

Međutim, nitko ne razmišlja o troškovima. Naime, dva računa znače i dvije naknade za banku. Imajte na umu da banka zgradi ne naplaćuje naknadu kao privatnoj osobi, nego kao tvrtci. A to znači da ako kao privatna osoba plaćate banci naknadu oko 20 kuna mjesečno (održavanje računa, Internet bankarstvo i slično), zgrada plaća najmanje dvostruko, ako ne i više. Dakle, ako, primjerice, DVA ulaza imaju svaki svoj zasebni račun, onda to znači da se godišnje BACA U VJETAR najmanje 500 kuna.

Dakle, da zaključimo:

  • Pričuvu morate plaćati!
  • Ona služi za pokrivanje redovitih troškova zgrade (struja u ulazu, čistačica, osiguranje, dimnjačar, hitne intervencije…).
  • Morate imati jako dobar međuvlasnički ugovor kako biste izbjegli sve nedoumice i probleme.
  • Za sva ostala pitanja tu je zgradonačelnik.hr.

Pročitajte više o pričuvi.

Kada vam je potreban savjet, informacija vezana uz vašu nekretninu, neka vam ZGRADOnačelnik.hr bude centralna točka.

Ako vam treba dnevni podsjetnik na prava i obveze suvlasnika u zgradi pratite nas na društvenim mrežama - Facebooku i LinkedInu. Također poslušajte i pogledajte zanimljivosti koje smo vam pripremili na našem YouTube kanalu i u emisiji ZGRADOnačelnik. A svakako se prijavite i na mjesečni newsletter.

Ako ste pak predstavnik suvlasnika ili želite znati kako vaš predstavnik suvlasnika treba raditi i što treba znati te postaviti upit i dobiti raznovrsne odgovore članova grupe, uključite se u Facebook grupu PREDSTAVNICI SUVLASNIKA.

A kada vam je uistinu potrebna pomoć i ne znate kako dalje, obratite nam se za SAVJET i proučite naše usluge.