recikliranje, otpad
Izvor: Shirley Hirst / Pixabay
NOVI SUSTAV

U Samobor stižu otpadomjeri i novi sustav prikupljanja otpada

Samoborci će od iduće godine dodatno uljepšati sliku svoga grada i to uz pomoć novog sustava prikupljanja otpada.

U prvoj polovici 2023. godine Komunalac Samobor uvest će kompletno novi sustav prikupljanja otpada. Najveća novost u ovoj priči je širenje područja odvojenog prikupljanja otpada na cijelo područje grada, ali i uvođenje otpadomjera za višestambene zgrade.

Naime, otpadomjeri su veliki zajednički spremnici za višestambene objekte koji će evidentirati svako ubacivanje otpada. Na ovaj način, otpadomjer prati odlaganje prema svakom korisniku i omogućuje formiranje mjesečnih računa prema stvarno predanoj količini otpada.

Što se pak stanovnika u obiteljskim kućama tiče, oni će dobiti posebne kante za plastiku, papir i miješani komunalni otpad.

Nakon raznih kalkulacija, cijena usluge prikupljanja otpada će se sa 104,08 kuna spustiti na 79,87 kuna. Kako je objavljeno na web stranicama Grada Samobora, samoborski sustav gospodarenja otpadom nije prilagođavan davatelju usluge već građanima.

Osim toga, u novom sustavu predviđaju se i brojna umanjenja cijena koja služe za dodatnu motivaciju korisnicima pri razvrstavanju i odvajanju otpada. Kako je istaknuo direktor Komunalca Samobor Renato Raguž, umanjit će se cijena za sve koji kompostiraju i to od 1 do 3 eura, ovisno o području, a čak 50 posto umanjenja varijabilnog dijela cijene bit će omogućeno svima onima koji imaju djecu do dvije godine starosti i to zbog potrebe odlaganja pelena. To će vrijediti i za odrasle s problemom inkontinencije.

Novi sustav pokriva cijelo područje grada Samobora, podijeljeno u tri područja. Direktor Komunalca je istaknuo i da vjeruje da će ovaj novi model stvoriti novu naviku kod korisnika i osvijestiti ih kako kroz odvajanje papira, plastike i dugog korisnog otpada mogu smanjiti udio miješanog otpada te time dugoročno utjecati i na cijenu odvoza otpada.

Inače, fiksni dio cijene odnosi se na redovitost usluge, besplatno zaprimanje otpada u reciklažnim dvorištima, besplatnu uslugu odvoza glomaznog otpada na kućnom pragu, besplatan odvoz i obradu reciklabilnih vrsta otpada te nabavu i održavanje opreme i za taj dio će korisnici u kategoriji kućanstva od prve polovice iduće godine mjesečno plaćati 10,60 eura, a nekućanstva 11,98 eura. Varijabilni dio cijene omogućuje pokrivanje troška obrade prikupljenog miješanog komunalnog otpada i glomaznog otpada i taj dio će biti 0,02 eura po litri predanog otpada za kućanstva i nekućanstva, objavljeno je na web stranicama Grada Samobora.

Ne zaboravite se prijaviti i na newsletter ZGRADOnačelnik.hr-a kako bismo vas povremeno obavještavali o različitim događanjima koje organiziramo kao i drugim korisnim savjetima i informacijama povezanima s pravima i obvezama (su)vlasnika zgrada i kuća i lakšeg upravljanja i održavanja nekretnina.