kompost, komposter, biootpad, otpad
Izvor: Dmoreaurh/Pixabay
ODVAJANJE OTPADA

Vodice, Slunj i Opatija dijele besplatne kompostere

Kompostiranje predstavlja najstariji i najprirodniji način recikliranja otpada. To je prirodan proces razgradnje organskih tvari. Naime, kompostiranjem iz organskog otpada nastaju vrijedne hranjive tvari koje čine mnogo dobroga za tlo. Osim toga, kompostiranjem se smanjuje količina otpada jer se izdvajanjem biootpada smanjuje ukupna količina komunalnog otpada za gotovo 40 posto. 

To su samo neki od razloga zašto su neki gradovi odlučili zainteresiranim građanima podijeliti besplatne kompostere. 

Vodice

Svi građani Vodica koji su u svojim Izjavama naveli da žele kompostirati, mogu preuzeti svoje kompostere koje omogućuje Grad Vodice.
Naime, Grad Vodice je nabavio 2.500 kompostera i za to je izdvojeno 862.500 kuna, od čega se 40 posto sufinancira sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Komposteri će se dodijeliti građanima koji žele kompostirati i time smanjiti količine svog komunalnog otpada i koji su se izjasnili za kompostiranje.
Građani mogu svoj besplatni komposter preuzeti:

  • u garaži tvrtke LEĆ d.o.o
  • Put Gaćeleza 3/b
  • od ponedjeljka do petka
  • od 8 do 10 sati i od 11 do 14 sati

S obzirom na trenutne epidemiološke mjere, pri ulasku u prostor građani trebaju predočiti važeću Covid potvrdu.

Ako se pak želite još nešto saznati o kompostiranju, možete sudjelovati na edukaciji Kako pravilno kompostirati koja će se održati u srijedu, 23. veljače 2022. godine u Kulturnom centru Vodice u 17 sati.

Ako trebate pomoć za sastavljanje kompostera, pogledajte upute na ovom linku.

Slunj

Slunjani također mogu dobiti besplatne kompostere, ali se za to trebaju izjasniti u Zahtjevu. Naime, treba popuniti obrazac zahtjeva koji je dostupan na web stranici Komunalnog drupšva Lipa d.o.o. ili u njihovom sjedištu u ulici Petra Svačića 5.

Zahtjevi će se primati do 31. ožujka 2022. godine, a treba ih dostaviti osobno ili poštom na adresu:

  • Komunalno društvo Lipa d.o.o
  • Ulica Petra Svačića 5
  • 47240 Slunj

Komunalno će društvo dijeliti kompostere za bio otpad zapremine 390 litara građanima s područja Slunja koji posjeduju okućnicu ili vrt, a koji pošalju Zahtjev.

Opatija

Grad Opatija je nabavio 440 kompostera vrijednih 165.000 kuna, od čega je 60 posto sredstava osigurao Grad, a 40 posto Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Komposteri će biti građanima dodijeljeni bez naknade i to putem Javnog poziva koji će biti objavljen na web stranicama tvrtke Komunalac d.o.o, a prvih 440 građana koji zadovolje kriterije poziva dobit će kompostere.

Ako vas zanima tema oko komunalnog otpada, odvajanja, odvoza i zbrinjavanje otpada, recikliranja, cijena i informacija povezanih s komunalnim poduzećima pratite #otpad.