crow
Izvor: Wirestock/Freepik
ZGRADOnačelnik.hr
GRAD ZAGREB

Zagrepčani - prijavite gnijezda vrana u svojoj okolini

Vrane se naseljavaju i gnijezde u gradovima zbog sigurnog i konstantnog izvora hrane, pa ih je u urbanim područjima sve više. Iz tog razloga Grad Zagreb je i ove godine objavio apel građanima i predstavnicima suvlasnika na lokacijama gdje su vrane aktivne da se okoliš oko zgrada održava čistim te poziv za prijavu gnijezda vrana.

Siva vrana (Corvus corone cornix) i vrana gačac (Corvus frugilegus) svrstavaju na popis divljači u skladu s člankom 9. Zakona o lovstvu (Narodne novine 99/18, 32/19 i 32/20), a s njima se postupa u skladu s Programom zaštite divljači za Grad Zagreb za razdoblje 2018/2019-2027/2028.

Ovisno o biološkim svojstvima i ekološkim uvjetima u kojima obitavaju, osobitostima staništa i mjestima pogodnima za razmnožavanje, Pravilnik o lovostaju (Narodne novine 94/19) određuje period u godini kada je strogo zabranjeno uznemiravati navedene vrste radi gniježđenja, polijeganja jaja i brige za mladunce. Kako taj period započinje 1. ožujka i traje do 31. srpnja, u tom periodu nije moguće intervenirati na navedenu vrstu divljači.

VRANE - Napadaju ljude samo iznimno, evo kako se zaštititi

Stoga je sada vrijeme za prijavu gnijezda vrana u vašoj okolini kako bi ih nadležne službe uklonile sa stabala na javnim gradskim površinama. Zahtjeve za uklanjanje gnijezda vrana u sezoni gniježđenja i na aktivnim lokacijama gniježđenja građani mogu poslati na e-mail adresu poljoprivreda@zagreb.hr do 24. veljače 2024. godine, a poželjno je da je u zahtjevu priložena fotografija lokacije gnijezda vrana s kratkim informacijama o najbližem kućnom broju, križanju ulica ili poznatom objektu, radi točnog lociranja gnijezda po zahtjevu.

Kada vam je potreban savjet, informacija vezana uz vašu nekretninu, neka vam ZGRADOnačelnik.hr bude centralna točka.

Ako vam treba dnevni podsjetnik na prava i obveze suvlasnika u zgradi pratite nas na društvenim mrežama - Facebooku i LinkedInu. Također poslušajte i pogledajte zanimljivosti koje smo vam pripremili na našem YouTube kanalu i u emisiji ZGRADOnačelnik. A svakako se prijavite i na mjesečni newsletter.

Ako ste pak predstavnik suvlasnika ili želite znati kako vaš predstavnik suvlasnika treba raditi i što treba znati te postaviti upit i dobiti raznovrsne odgovore članova grupe, uključite se u Facebook grupu PREDSTAVNICI SUVLASNIKA.

A kada vam je uistinu potrebna pomoć i ne znate kako dalje, obratite nam se za SAVJET i proučite naše usluge.