O nama

Ključno je brinuti se o svojoj imovini. Pozivamo sve suvlasnike, predstavnike suvlasnika i upravitelje da se informiraju o svojim pravima i obvezama kako bi nam svima život u zgradama, kućama i svim drugim nekretninama bio ugodniji i uređeniji.

Za svaku zgradu u vašem gradu - ZGRADOnačelnik.hr

Čak 85 posto kućanstava u Hrvatskoj posjeduje kuću ili stan u kojoj žive (podaci HNB-a). Samo stanova, koji se nalaze u stotinama tisuća zgrada, je više od 2,3 milijuna, a nastanjeno ih je 1,5 milijuna (podaci Državnog zavoda za statistiku, 2019.).

A tu veliku brojku, odnosno 'život' u zgradama/nekretninama, reguliraju dva osnovna zakonska akta – Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima donesen 1996. godine te Uredba o održavanju zgrada donesena 1997. godine. Od tada se oba akta nisu suviše mijenjala, a praksa je pokazala da postoji mnoštvo problema između stanara (suvlasnika, predstavnika suvlasnika, najmoprimaca i ostalih), upravitelja zgrada, komunalnih službi, izvođača radova, mjesnih odbora i tako dalje što je uzrok velikih nedoumica i nejasnoća u zgradama.

Početak

Nakon višegodišnjih kvartovskih naklapanja o održavanju zgrade/ulaza, dobrim i lošim predstavnicima suvlasnika, gledanja u 'susjedovo dvorište' te manjka svijesti kolika je nekretnina obaveza i da većina ne zna koje su im obaveze i mogućnosti, došao je kraj. Kako bi prava i obveze bili barem malo jasniji, sredinom rujna 2020., osnovan je prvi savjetodavno-edukativno-informativni servis (platforma) za svakog (su)vlasnika nekretnine u HrvatskojZGRADOnačelnik.hr.

Servis je osnovala grupa entuzijasta, susjeda i prijatelja, suvlasnika stanova, predstavnika suvlasnika, najmoprimaca i najmodavaca različitih profesija koji su shvatili da se za dobivanje kvalitetne i točne informacije mora itekako pomučiti. U slobodno vrijeme ZGRADOnačelnik.hr-ova ekipa istražuje brojne zakone, pravilnike i uredbe, natječaje, kontaktira odgovarajuće institucije, osluškuje probleme (na portalima, društvenim mrežama, forumima, 'dvorištu' itd.) i pronalazi rješenja, a sve s ciljem da suživot u zgradi bude lakši, 'informiraniji' te da svi svoju imovinu održe u najboljem mogućem izdanju.

#ZGRADOnačelnik

ZGRADOnačelnik.hr prati sve povezano sa svim vrstama nekretnina u Hrvatskoj (višestambene zgrade, obiteljske kuće, vikendice, poslovne i javne zgrade), a kroz rubrike: savjeti, osunčajmo hrvatsku, obnova nakon potresa, financiranje (projekti i natječaji, kreditiranje, osiguranje), komentari i mišljenja, servisne informacije, vijesti, javno i poslovno, zip info.

Nadamo se da kroz ovaj servis, svi suvlasnici, predstavnici suvlasnika i upravitelji zgrada diljem Hrvatske, na jednome mjestu mogu pročitati savjet, informaciju, korak po korak uputu kako riješiti neki problem, biti upućeni u natječaje kojima se mogu financirati projekti u zgradama. A nevjerojatna je količina problema u zgradama – neplaćanje pričuve, loše održavanje, susjedi iz pakla, tko i kako odlučuje, vodomjeri, razdjelnici, preskupi majstori, neodgovorni upravitelji i suvlasnici, neriješeni vlasnički odnosi, energetska učinkovitost (energetska obnova i primjena obnovljivih izvora energije)…, a potresi u Zagrebu, Zagrebačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Karlovačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji dodatno su ukazali na velike razmjere različitih problema u zgradama i na neki način otvorili Pandorinu kutiju.

Svakako ZGRADOnačelnik.hr neće zaboraviti i na vlasnike obiteljskih kuća, vikendica.... A obuhvatit ćemo i javne i poslovne zgrade.

ZGRADOnačelnik.hr donosi i pozitivne i uspješne primjere i projekte koje su pojedine zgrade (i kuće) napravile i provele, ali i kroz društvene mreže i na druge načine potiče raspravu u javnosti o važnosti povezanih tema u kojoj će sudjelovati svi zainteresirani.

#OsunčajmoHrvatsku

U siječnju 2022. ZGRADOnačelnik.hr je pokrenuo projekt 'OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO!' kojim se želi, uz pomoć partnera projekta, pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske učinkovitosti u zgradarstvu - od energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i obiteljskih kuća do primjene obnovljivih izvora energije. Pročitajte što smo napravili u

te tko su sve pokrovitelji, partneri i sponzori projekta.

Također proučite i priručnike koje smo izradili u suradnji s partnerima:

Emisija

Osim navedenog, u partnerstvu s prvim poslovnim internet i podcast radiom PoslovniFM stvaramo i jedinstvenu emisiju o tržištu nekretnina - ZGRADOnačelnik.

Događanja, edukacije i savjetovanja

Također, ZGRADOnačelnik.hr samostalno ili u suradnji organizira brojna događanja - tematske konferencije, edukacije, radionice i okrugle stolove na temu održavanja i upravljanja nekretninama te pruža usluge savjetovanja, ali i druge stvari po dogovoru. Pročitajte više o našim uslugama i mogućnostima suradnje.

Istaknuta događanja:

Pratite nas

Za kraj

Ukratko pročitajte što smo napravili u prve dvije godine od osnivanja ZGRADOnačelnik.hr-a i što drugi misle o nama.

Pozivamo sve (su)vlasnike, predstavnike suvlasnika, upravitelje različitih nekretnina kao i izvođače radova, donositelje odluka i druge da se informiraju o pravima i obvezama kako bi nam svima život u zgradama, kućama i svim drugim nekretninama bio ugodniji i uređeniji.

Za svaku zgradu u vašem gradu - ZGRADOnačelnik.hr

NAŠE USLUGE

SURADNJA

ZGRADOnačelnik.hr surađuje i s brojnim institucijama, agencijama i udrugama – HUSiSZ Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada (sjedište u Rijeci), Udruženje stanara grada Osijeka i Udruga stanara-suvlasnika Karlovac (USSKG), UPS Zagreb, Udruga upravitelj, SOS Zagreb, Hrvatsko društvo za rasvjetu (HRDR), Udruga gradova u RH, Hrvatska zajednica županija, Hrvatska udruga za dizala (HUDIZ), Hrvatski savjet za zelenu gradnju, Hrvatska energetska tranzicija (HET), Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske, Zelena energetska zadruga itd. kao i brojnim drugim aktivnim, a tematski povezanim Facebook grupama i inicijativama.

Također, ZGRADOnačelnik.hr sudjeluje i u raspravama i educiranju na forum.hr-u.

KONTAKTI

Ako i vi imate zanimljivu temu, imate važnu informaciju, želite podijeliti svoje iskustvo, znate pisati ili ste pak uvidjeli neku pogrešku ili pak imate više informacija o nekoj temi, slobodno nam se javite na info@zgradonacelnik.hr.

Ako želite dati podršku ovome projektu, sponzorirati sadržaj ili oglasiti svoje usluge i/ili proizvode ili vas zanima bilo kakva druga komercijalna suradnja, javite se na marketing@zgradonacelnik.hr.

Za dodatne informacije o projektu 'Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!' kao i sadržajnu i komercijalnu suradnju na projektu, javite se na osuncajmo@zgradonacelnik.hr.

 

Nositelj projekta od 1.1.2021.:

Imanas4 d.o.o.

Sjedište: Zagreb

OIB: 01716136362

Direktor: Daniel Kladnik

Sadržaj platforme ZGRADOnačelnik.hr uređuje Tin Bašić, a pomaže mu grupa entuzijasta i volontera.

Koordinator projekta: Jasmina Džanović

ZGRADOnačelnik.hr izvedbeno je pokrenula grupa entuzijasta u rujnu 2020. godine, a koju su predvodili današnji suvlasnici Ana Leko Vučković, Jasmina Džanović, Daniel Kladnik i Tin Bašić. Od tada ZGRADOnačelnik.hr raste i svim suvlasnicima u Hrvatskoj pomaže u rješavanju njihovih problema.

 

NAPOMENA: ZGRADOnačelnik.hr kao ni sve povezane online platforme (Facebook, Facebook grupa Predstavnici suvlasnika, LinkedIn, YouTube itd) nemaju veze ni s politikom niti političkim djelovanjem.