O nama

Pozivamo sve suvlasnike, predstavnike suvlasnika i upravitelje da se informiraju o svojim pravima i obvezama kako bi nam svima život u zgradama bio ugodniji i uređeniji. Ključno je brinuti se o svojoj imovini.

Za svaku zgradu u vašem gradu - ZGRADOnačelnik.hr

Čak 85 posto kućanstava u Hrvatskoj posjeduje kuću ili stan u kojoj žive (podaci HNB-a). Samo stanova, koji se nalaze u stotinama tisuća zgrada, je više od 2,3 milijuna stanova, a nastanjeno ih je 1,5 milijuna (podaci Državnog zavoda za statistiku, 2019.).

A tu veliku brojku, odnosno 'život' u zgradama, reguliraju dva osnovna zakonska akta – Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima donesen 1996. godine te Uredba o održavanju zgrada donesena 1997. godine. Od tada se oba akta nisu suviše mijenjala, a praksa je pokazala da postoji mnoštvo problema između stanara (suvlasnika i ostalih), upravitelja zgrada, komunalnih službi, izvođača radova, mjesnih odbora i tako dalje što je uzrok velikih nedoumica i nejasnoća u zgradama.

Nakon višegodišnjih kvartovskih naklapanja o održavanju zgrade/ulaza, dobrim i lošim predstavnicima suvlasnika, gledanja u 'susjedovo dvorište' te manjka svijesti kolika je nekretnina obaveza i da većina ne zna koje su im obaveze i mogućnosti, došao je kraj. Kako bi prava i obveze bili barem malo jasniji, sredinom rujna 2020., osnovan je prvi savjetodavni servis (platforma) za svakog suvlasnika u Hrvatskoj – ZGRADOnačelnik.hr.

Servis je osnovala grupa entuzijasta, susjeda i prijatelja, suvlasnika stanova, predstavnika suvlasnika, najmoprimaca i najmodavaca različitih profesija koji su shvatili da se za dobivanje kvalitetne i točne informacije mora itekako pomučiti. U slobodno vrijeme ZGRADOnačelnikova ekipa istražuje brojne zakone, pravilnike i uredbe, natječaje, kontaktirati odgovarajuće institucije, osluškivati probleme (na portalima, društvenim mrežama, forumima, 'dvorištu' itd.) i pronalazi rješenja, a sve s ciljem da suživot u zgradi bude lakši, 'informiraniji' te da svi svoju imovinu održe u najboljem mogućem izdanju.

Nadamo se da kroz ovaj servis, svi suvlasnici, predstavnici suvlasnika i upravitelji zgrada diljem Hrvatske, na jednome mjestu mogu pročitati savjet, informaciju, korak po korak uputu kako riješiti neki problem, biti upućeni u natječaje kojima se mogu financirati projekti u zgradama. A nevjerojatna je količina problema u zgradama – neplaćanje pričuve, loše održavanje, susjedi iz pakla, tko i kako odlučuje, vodomjeri, razdjelnici, preskupi majstori, neodgovorni upravitelji i suvlasnici, neriješeni vlasnički odnosi…, a potresi u Zagrebu, Zagrebačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Karlovačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji dodatno su ukazali na velike razmjere različitih problema u zgradama i na neki način otvorili Pandorinu kutiju. Svakako nećemo zaboraviti i na vlasnike kuća.

ZGRADOnačelnik.hr planira donositi i pozitivne i uspješne primjere i projekte koje su pojedine zgrade napravile i provele, ali i kroz društvene mreže i na druge načine potaknuti raspravu u javnosti o važnosti povezanih tema u kojoj će sudjelovati svi zainteresirani.

Pozivamo sve suvlasnike, predstavnike suvlasnika i upravitelje da se informiraju o svojim pravima i obvezama kako bi nam svima život u zgradama bio ugodniji i uređeniji.

Za svaku zgradu u vašem gradu - ZGRADOnačelnik.hr

 

SURADNJA

ZGRADOnačelnik.hr surađuje i s brojnim institucijama, agencijama i udrugama – HUSiSZ Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada (sjedište u Rijeci), Udruženje stanara grada Osijeka i Udruga stanara-suvlasnika Karlovac (USSKG), Udruga predstavnika suvlasnika i suvlasnika stambenih zgrada grada Velika Gorica (UPSSSZ GVG), UPS Zagreb, Udruga upravitelj, SOS Zagreb, Hrvatsko društvo za rasvjetu (HRDR), Udruga gradova u RH, Hrvatska zajednica županija, Hrvatska udruga za dizala (HUDIZ), Hrvatski savjet za zelenu gradnju, Hrvatska energetska tranzicija (HET), Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske, Zelena energetska zadruga kao i brojnim drugim aktivnim, a tematski povezanim Facebook grupama i inicijativama.

Također, ZGRADOnačelnik.hr sudjeluje i u raspravama i educiranju na forum.hr-u.


KONTAKTI

Ako i vi imate zanimljivu temu, važnu informaciju, znate pisati ili ste pak uvidjeli neku pogrešku, imate više informacija o nekoj temi, slobodno nam se javite na info@zgradonacelnik.hr.

Također, pokrenut će se i platforma koja će svima biti od velikog interesa, no zato je ipak potreban kapital. Stoga, ako želite dati podršku ovome projektu ili se oglasiti, javite se na marketing@zgradonacelnik.hr.

Nositelj projekta od 1.1.2021.:

Imanas4 d.o.o., OIB: 01716136362

Direktor: Daniel Kladnik

Sadržaj platforme ZGRADOnačelnik.hr uređuje Tin Bašić, a pomaže mu grupa entuzijasta i volontera.

Koordinator projekta: Jasmina Džanović

ZGRADOnačelnik.hr izvedbeno je pokrenula grupa entuzijasta u rujnu 2020. godine, a koju su predvodili Ana Leko Vučković, Jasmina Džanović, Daniel Kladnik i Tin Bašić. Od tada ZGRADOnačelnik.hr raste i svim suvlasnicima u Hrvatskoj pomaže u rješavanju njihovih problema.

NAPOMENA: ZGRADOnačelnik.hr kao ni sve povezane online platforme (Facebook, Facebook grupa Predstavnici suvlasnika, LinkedIn itd) nemaju veze ni s politikom niti političkim djelovanjem.