Naselje
Izvor: REGEA
ZGRADOnačelnik.hr
PRVI U HRVATSKOJ

Bivša vojarna u Karlovcu postaje u potpunosti energetski učinkovito i održivo naselje

Luščić je prvo naselje u Hrvatskoj, ali i u ovom dijelu Europe, koje će postati u potpunosti energetski učinkovito i održivo, ali i prilagođeno i otporno na klimatske promjene uz zadržanu ugodnost života i stanovanja.

Kroz međunarodni natječaj u organizaciji Europana nagrađeno je urbanističko rješenje za revitalizaciju prostora bivše vojarne na području Luščića 'Fantastična šuma', koje je bilo i u finalu nagrada Novog europskog Bauhausa 2021. godine. To rješenje je uspješno preneseno i u nedavno usvojeni Urbanistički plan uređenja Luščića u koje su integrirane i smjernice energetskog planiranja i planiranja prilagodbe klimatskim promjenama.

Na javnoj tribini na kojoj je predstavljen ovaj projekt rečeno je kako se ovaj projekt urbane preobrazbe prostora bivše vojarne zato promatra kao doprinos ciljevima Novog europskog Bauhausa jer promiče transformaciju napuštenog prostora u nove javne namjene potrebne široj zajednici. Pri tome se stvaraju uvjeti za inovativne, pametne, okolišno neutralne i energetski učinkovite projekte. 

Sudjelovanje građana

Novi europski Bauhaus fokusira se na zelenu infrastrukturu i rješenja bazirana na prirodi, zabranu ulaska fosilnim gorivima i maksimalnom korištenju obnovljivih izvora energije, principima održive gradnje i dizanju kvalitete projektnih rješenja provedbom natječaja za pojedine zgrade u prostoru obuhvata, te jačom participacijom samih građana u svim procesima pokazuje smjer kojim treba ići i koji je svakako relevantan za sve gradove i mjesta u kojima živimo.

Inicirajući stvaranje Smjernica za integraciju energetskog planiranja i planiranja prilagodbe na klimatske promjene u svoje prostorne planove, Grad Karlovac je napravio korak naprijed. Danas je to svima vidljivo u kontekstu trenutne situacije u kojoj se Europa nalazi, situacije u kojoj je više nego ikad jasno da je energetska tranzicija bitna ne samo zbog klimatske krize nego i radi dostizanja energetske samostalnosti, rečeno je na predstavljanju projekta. Primjer Luščića je i primjer razvojnog projekta za grad, razvojnog projekta na načelima održivosti.

Novi europski Bauhaus (NEB) nije neki apstraktni, daleki ni nerazumljivi narativ, nego konkretna inicijativa koju možemo ugrađivati u buduće lokalne, područne i nacionalne projekte. Na javnoj tribini je rečeno da ovu platformu svi zajedno stvaramo kao instrument podrške, pomoći i suradnje kako bismo iznašli konstruktivna rješenja i izravno ih primijenili u našim urbanističkim planovima, gradnji, gospodarstvu, inovacijama, dizajnu i svim ostalim područjima ljudske kreativnosti.

Nije samo crtež

Stoga, važno je naglasiti da ovaj projekt nije samo idejno rješenje. Nije samo crtež za koji je netko dobio nagradu. Riječ je o transformaciji prostora bivše vojarne Luščić u Karlovcu, za koju je proveden urbanistički natječaj na kojem su autorice Jana Horvat, Iva Erić, Hana Dašić i Ria Tursan osvojile prvu nagradu.

Prema nagrađenom radu arhitekti i urbanisti su u suradnji s autoricama i Gradom Karlovcem izradili Urbanistički plan uređenja Luščić - centar - detaljan plan prema kojemu će se realizirati to područje.

Sadržaji predviđeni planom u konačnici će se izgraditi te upravo kreće i priprema konkretnih projekta, za prometnice, školu, vrtić, a uskoro i druge sadržaje.

Presudna lokalna inicijativa

Javna tribina otvorila je brojna pitanja zakonskih podloga koje je potrebno staviti u službu održivog i zelenog planiranja naselja, ali i prenijela iskustvo Karlovca kako je lokalna inicijativa ipak ona presudna.

Europska komisija potiče države članice da prilikom programiranja novog višegodišnjeg financijskog okvira nađu pravi način da ugrade vrijednosti Novog europskog Bauhausa u njega. Komisija će dati potporu novim europskim lokalnim inicijativama, a upravo natječaj na tu temu za jedinice lokalne samouprave manje od 100.000 stanovnika bit će otvoren 30. ožujka 2022. Prilika je to i za hrvatske općine i gradove, zaključeno je na javnoj tribini. 

Projekt OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO! podržavaju:

 

POD POKROVITELJSTVOM

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvojaMinistarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

PARTNERI PROJEKTA

DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvojaEnergetski institut Hrvoje PožarEko KvarnerEnergia Naturalis (ENNA)Grad BjelovarGrad KarlovacGrad PazinGrad RijekaGrad SisakGrad Slavonski brodGrad ZadarHrvatska energetska tranzicijaHrvatska udruga za dizala (HUDIZ)Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada (HUSiSZ)Hrvatski savjet za zelenu gradnjuHrvatska zajednica županijaInstitut za društvena istraživanja u ZagrebuInovacijsko-poduzetnički centar RijekaKLIK- Križevački Laboratorij Inovacija za KlimuKončarUdruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednicePOKRET OTOKARegionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)SIMORA - Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županijeUdruga gradovaUdruga suvlasnika - stanara Grada Karlovca (USSGK)Udruga_upraviteljZelena energetska zadruga

Projekt je dobio i pismo podrške Ureda predsjednika Republike Hrvatske.


MEDIJI

Bauštela.hrEnergetika marketingForum.hrmonitor.hrposlovni.fmProfitiraj.hrSavjeti.hrTočka na iZagrebonline.hr

ZGRADOnačelnik.hr u siječnju 2022. pokrenuo je projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! kroz koji zajedno s partnerima želimo pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i kuća te primjene obnovljivih izvora energije. Ipak, Europska unija postavila je iznimno visoke ciljeve koje zajedno moramo ostvariti kako bismo jednog dana živjeli i boravili u ljepšim i energetski učinkovitijim zgradama, gradovima. Pročitajte više o projektu i ne zaboravite pratiti rubriku Osunčajmo Hrvatsku.

Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!