CO2 emisije
Izvor: pixabay.com
ZGRADOnačelnik.hr
STAKLENIČKI PLINOVI

Čak 75 posto zgrada u kojima žive Europljani ima loše energetske performanse

Renoviranje zgrade radi smanjenja potrošnje energije nema smisla ako nema nadzora nad ugljiko-intenzivnim materijalima i komponentama koji se koriste za obnovu i ako se prevoze na velike udaljenosti.

Zgrade su 'krivci ' za više od četvrtine europskih emisija stakleničkih plinova. Da bi ispunili svoje klimatske obveze prema Pariškom sporazumu, zakonodavci EU moraju osigurati da svih 250 milijuna postojećih zgrada, kao i sve nove zgrade u EU, postanu ugljično neutralne. 

Trenutno se godišnje obnavlja između 1 i 1,5 posto europskog građevinskog fonda.

'Da bi se ispunili ciljevi Pariškog sporazuma, ta bi stopa trebala biti dva ili čak tri puta veća', ističe William Gillett, direktor EASAC-ovog energetskog programa. EASAC je, inače, udruženje nacionalnih akademija znanosti država EU, Norveške i Švicarske. Područje njihovog interesa je energija, okoliš i bioznanost.

- Ali što je još važnije, moramo računati na masovne emisije građevinske industrije i opskrbnog lanca pri izračunavanju klimatskog utjecaja zgrada. Renoviranje zgrade radi smanjenja potrošnje energije nema smisla ako nema nadzora nad ugljiko-intenzivnim materijalima i komponentama koji se koriste za obnovu i ako se prevoze na velike udaljenosti - stoji u izvješću.

Procjenjuje se da 75 posto zgrada u kojima žive Europljani ima loše energetske performanse. Za njihovu obnovu bilo bi potrebno 146 milijuna obnova u samo 30 godina. Trenutni napori država članica nisu dovoljni.

- Postizanje klimatske neutralnosti podrazumijeva da moramo obnoviti više od 90.000 domova tjedno u cijeloj EU - što je samo po sebi ogroman izazov - stoji u izvješću.

Novo izvješće EASAC-a pruža znanstveno utemeljenu analizu, zaključke i preporuke za hitne nove mjere na razini EU, kao i nacionalnim i lokalnim razinama. Izvješće možete preuzeti OVDJE.