Događanja vezana uz vaš dom i nekretnine
Izvor: GDJ/Pixabay
KONFERENCIJE, RADIONICE...

Događanja vezana uz vaš dom i nekretnine - ožujak/travanj 2023.

Odluka je pala, ako ne počnemo sada, nećemo nikada. Već dugo nam je želja na jedno mjesto staviti najavu za nadolazeće korisne konferencije, radionice, edukacije, tribine i ostale događaje koji su na neki način vezani uz nekretnine. Bilo da se radi o temi održavanja zgrade, implementaciji obnovljivih izvora energije, kuća i različitih zgrada, energetskoj obnovi, predstavljanju različitih studija, uvođenju novog načina razvrstavanja otpada itd. Najavljivat ćemo i stručne događaje povezane s tematikom nekretnina, kao i događaje korisne za građane. Da bi nam svima bilo korisno, javljajte nam na mail ako saznate za neki događaj. Uživajte u proučavanju DOGAĐANJA VEZANIH UZ VAŠ DOM i NEKRETNINE!

*Ažurirano 17.03.2023.

Događanja ćemo ubuduće objavljivati krajem tekućeg mjeseca, za naredna dva mjeseca, a bit će poredana kronološki.

OŽUJAK

 • 1. ožujka

Solarne elektrane: znanjem do posla u energetskoj tranziciji, Pula -  besplatno predavanje u organizaciji Istarske županije - Regione Istriana, Zelene energetske zadruge (ZEZ) i IRENA-e - Istarske regionalne energetske agencije.

Ukratko: predavanje je namijenjeno osobama elektrotehničkog zvanja, ali i drugim građanima s područja Istarske županije koji su zainteresirani profesionalno se razvijati u području obnovljive, solarne energije.

Više detalja, program i prijavnicu možete naći na stranicama Grada Pule.

 • 2. ožujka

Procjena vrijednosti nekretnina i raspolaganje nekretninama u vlasništvu JLP(R)S - e-seminar u organizaciji Informatora.

Ukratko: E-seminar namijenjen je svima koji se u obavljanju svojeg posla dotiču pitanja vrijednosti nekretnina, a osobito jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, odnosno njihovim službenicima ili dužnosnicima čiji redovni radni zadaci podrazumijevaju donošenje odluka o raspolaganju nekretninama.

Više detalja, program i prijavnicu možete naći na stranicama Informatora.

 • 6. ožujka

NEVIDLJIVO LICE ENERGETSKOG SIROMAŠTVA - ŽENSKA PERSPEKTIVA - besplatni hibridni događaj koji organizira Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj u suradnji s portalom ZGRADOnačelnik.hr.

Ukratko: Energetsko siromaštvo je, prema definiciji Europske komisije, situacija u kojoj kućanstvo nema pristup temeljnim energetskim uslugama, a neki od pokazatelja su nemogućnost podmirivanja mjesečnih računa za energiju i adekvatnog zagrijavanja doma. Riziku od energetskog siromaštva u Hrvatskoj, ali i u Europskoj uniji, izloženije su žene s obzirom na to da primaju niže plaće i mirovine od muškaraca.

Više detalja, program i prijavnicu možete naći na stranicama ZGRADOnačelnik.hr-a

 • 9. ožujka

Plinarski forum - 22. plinarski forum, Zagreb - u organizaciji Energetike marketinga.

Ukratko: Plinarski forum će imati svoju ulogu kao mjesto za stručnu raspravu, razmjenu iskustava i razmišljanja, upozoravanje na nedostatke i predlaganje rješenja u plinskoj i srodnim strukama.

Više detalja, program i prijavnicu možete naći na stranicama Energetika marketinga.

 • 10. ožujka

Olakšavanje realizacije zajedničkih akcija 

Ovo je webinar u sklopu REPLACE projekta koji organizira Energetski institut Hrvoje Požar. 

Više detalja, program i prijavnicu pogledajte ovdje.

 • 15. ožujka

Osnaživanje potrošača u energetskoj tranziciji, Zagreb - uživo i online - konferencija u organizaciji Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatske gospodarske komore.

Konfernciju online možete pratiti na youtube kanalu HGK.

 • 16. ožujka

Žene u građevini, arhitekturi i povezanim industrijama - konferencija

Ukratko: Nakon uspješna dva izdanja ove konferencije, konferencija 'Žene u građevini, arhitekturi i povezanim industrijama' se održava po treći put u Zagrebu. Cilj konferencije je osnaživanje žena kroz dijeljenje iskustava i networking.

Više detalja, program i prijavnicu možete naći na web stranicama stranicama Women in Adria.

 • 16. ožujka

Kako do vlastite solarne elektrane? - besplatna edukacija u u Mjesnom odboru Perjavica-Borčec u organizaciji ZEZ-a.

Ukratko: Stručni tim Na sunčanoj strani održat će informativno predavanje o solarnim elektranama za obiteljske kuće. Mogu se saznati informacije o uvjetima ugradnje, troškovima i isplativosti ulaganja, prilikama za sufinanciranje, građanskoj energiji...

Više detalja, program i prijavnicu možete naći na web stranicama stranicama ZEZ-a.

 • 16. ožujka

Osnaživanje potrošača u energetskoj tranziciji - konferencija

Povodom obilježavanja Svjetskog dana prava potrošača Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, u suradnji s Hrvatska gospodarska komora, organizira konferenciju pod nazivom 'Osnaživanje potrošača u energetskoj tranziciji', koja će se održati 15. ožujka 2023. u Zagrebu, u Vijećnici HGK.

Događanje će obuhvatiti dvije teme kroz panel 'Uloga potrošača u energetskoj tranziciji', na kojem sudjeluje i EIHP stručnjakinja za energetsku učinkovitost dr. sc. Vesna Bukarica, te panel 'Pritužbe potrošača korisnika energetskih usluga'.

Sudjelovanje na konferenciji je besplatno, a prijave za sudjelovanje uživo moguće su putem poveznice.

 • 17. ožujka

Ugradnja solarne elektrane i proizvodnja vlastite energije te postupak prijave na natječaj s mogućnošću sufinanciranja, Dubrovnik - radionica u organizaciji HGK – Županijska komora Dubrovnik 

Ukratko: Radionica će dati osnovne informacije o tržištu električne energije te informacije o mogućnostima uključivanja u sustav proizvodnje električne energije te podršci u procesima otkupa energije od malih proizvođača.

Više informacija dostupno je na stranicama HGK.

 • 21. ožujka

1. sastanak Nacionalne kvalifikacijske platforme projekta CROskill-RELOAD u Zagrebu - događaj organiziraju Partneri EU LIFE projekta CROskills-RELOAD (Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatski savjet za zelenu gradnju, REA-Sjever, Zajednica graditeljskih škola RH te Hrvatska obrtnička komora) i EUKI projekta CONGREGATE (Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu).

Ukratko: svrha Nacionalne kvalifikacijske platforme jest okupiti relevantne dionike iz sektora građevinarstva, energetike i obrazovanja sa svrhom zajedničke formulacije potreba, mjera i prioriteta vezanih uz kvalifikacije radnika koji će rezultirati Nacionalnim smjernicama, a sve u cilju unaprjeđenja sustava kvalifikacija cjeloživotnog učenja i jačanjem kompetencija građevinskih radnika u svrhu postizanja ciljeva za 2030. godinu.

Pogledajte program i ispunite prijavnicu.

 • 22. ožujka

Druga Hrvatska konferencija o potresnom inženjerstvu (2CroCEE) 

Ukratko: konferencija je planirana na treću godišnjicu zagrebačkog potresa 2020. godine, ima za cilj potaknuti kontinuirano i odlučno 'igranje s potresima' u maloj i ranjivoj zemlji poput Hrvatske. Ovom konferencijom želi se uspostaviti nova tradicija u kojoj se potresi ne zaboravljaju (iako se ne događaju često) i u kojoj se znanje prenosi na nove generacije. 

Više detalja i program možete pronaći na stranicama Građevinskog fakulteta u Zagrebu.

 • 22. ožujka

8. međunarodni kongres Dani inženjera strojarstva u Vodicama - trodnevni stručni skup u organizaciji Hrvatskog komore inženjera strojarstva.

Više detalja, program i prijavnicu možete naći na stranicama Hrvatske komore inženjera strojarstva.

 • 23. ožujka

Prilagodba klimatskim promjenama kroz izradu i implementaciju SECAP-a, Zagreb - hibridna (uživo i online) nacionalna radionica za jedinice lokane samouprave u organizaciji Društva za oblikovanje održivog razvoja u suradnji sa Sporazumom gradonačelnika (Covenant of Mayors, CoM).

Ukratko: Koncept Akcijskog plana energetski i klimatski održivog razvitka (Sustainable Energy and Climate Action Plan – SECAP) razrađen je od strane inicijative Sporazum gradonačelnika (Covenant of Mayors). SECAP daje detaljni pregled potrošnje energije i emisije stakleničkih plinova te definira mjerljive aktivnosti i mjere za smanjenje emisija. SECAP sadržava mjere za održivu prilagodbu klimatskim promjenama, orijentirajući se na lokalne rizike poput poplava ili toplinskih valova. Kako bi jedinice lokalne samouprave ostvarile pravo ili kako bi imale prednost kod korištenja mnogih direktnih EU fondova, za prijavitelja je nužno da ima izrađeni SECAP. Upravo polaskom ove radionice saznat ćete više o SECAP-ima, mjerama prilagodbe klimatskim promjenama te postojećim dobrim praksama i financijskim modelima u Hrvatskoj.

Više detalja, program i prijavnicu možete naći na stranicama DOOR-a.

 • 23. ožujka

Prvi Sajam obnovljivih izvora energije u Sisku - u organizaciji Tehničke škole Sisak, u sisačkom Hotelu Panonija 

Ukratko: Na sajmu će sudjelovati proizvođači opreme za obnovljive izvore energije i tvrtke koje se bave montiranjem takve opreme (14 izlagača iz cijele Hrvatske). Građanima će se pobliže prikazati sve segmenti i benefiti obnovljivih izvora energije.

Više detalja potražite na stranicama Sisačko-moslavačke županije.

 • 24. ožujka

Design District - 24. ožujka počinje dvodnevni sajam namještaja i uređenja interijera u Zadru

Ukratko: Ovo je događaj posebno osmišljen za arhitekte, dizajnere i stiliste interijera te iznajmljivače i ostale ljubitelje lijepih interijera. Cilj ovog događanja je povezivanje s renomiranim ponuđačima namještaja i opreme za uređenje.

Više detalja, program i prijavnicu možete naći na web stranicama Design Districta i ovdje.

 • 27. ožujka

Kako do vlastite solarne elektrane?, Pula - predavanje organiziraju u suradnji Grada Pula - Pola i Zelena energetska zadruga.

Ukratko: Sudionicima će se prikazati cjelovita slika procesa realizacije i korištenja kućne solarne elektrane te im tako pomoći donijeti odluku o ulaganju - i to onom koje će im se dugoročno isplatiti.

Više detalja pronađite na LinkedIn stranicama ZEZ-a.

 • 28. ožujka

Smart Cities 2023 - dvodnevna konferencija u partnerskoj organizaciji poslovnog tjednika Lider i Udruge gradova

Ukratko: Konferencija će okupiti predstavnike gradova, poduzetnike koji nude pametna rješenja, akademsku zajednicu i javni sektor kako bi zajednički pronašli odgovore na goruća pitanja i detektirali kvalitetne primjere implementacije pametnih rješenja u praksi.

Više detalja, program i prijavnicu možete naći na stranicama Lidera.

 • ožujak/travanj

Projektiranje tehničkih rješenja za povećanje efikasnosti poslovnih objekataciklus seminara u organizaciji Alarm automatike i Hrvatske komore inženjera elektrotehnike

Ukratko: Bilo da je riječ o izgradnji novih ili adaptaciji postojećih poslovnih objekata, njihovi vlasnici i korisnici sve veću pažnju posvećuju implementaciji tehničkih rješenja koja doprinose boljem upravljanju objektima, većoj sigurnosti ljudi i imovine i, naročito u zadnje vrijeme, energetskoj učinkovitosti. Efikasnost tehničkih rješenja treba promatrati na više načina. Integracijom se stvara pretpostavka za njihovo koordinirano djelovanje čime se postiže veća efikasnost svakog pojedinog sustava, a veća isplativost se postiže korištenjem sustava za različite namjene. Kako bi implementirana tehnička rješenja ispunila svoju svrhu, moraju biti ispravno projektirana i usklađena s važećim propisima.

Više detalja, program i prijavnicu možete naći na stranicama Alarm automatike.

TRAVANJ

 • 4. travnja

Kako postići ugljičnu neutralnost u životnom vijeku zgrade? - besplatna konferencija u organizaciji Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju.

Ukratko: na konferenciji će se obraditi sljedeće teme: EU taksonomija, zakonski (normativni) okvir, Osnovni kriteriji i pojmovi te analize performansi zgrada - procjena životnog ciklusa zgrada koja uzima u obzir fazu planiranja, izgradnje, korištenja te rušenja zgrade (Life cycle assessment – LCA), Procjena troškova životnog ciklusa zgrade (Life cycle cost – LCC), Izjava o utjecaju na okoliš proizvoda (EPD), Unutarnja kvaliteta zraka i razine udobnosti (IAQ) te DGNB - međunarodni certifikat zelene gradnje.

Više detalja, program i prijavnicu možete naći na stranicama GBC-a.

 • 19. travnja

Savjetovanje upravitelja nekretninama, Pula 2023. - trodnevna konferencija u organizaciji Udruge upravitelj, turističke agencije Euro asap tours, domaćina skupa upravitelja Castrum Pula 97 u hotelu Park Plaza Histria, Pula.

Ukratko: Na Savjetovanju će se obraditi niz tema zanimljivih za svakodnevni rad upravitelja uz panel rasprave namijenjene prvenstveno razmjeni iskustva. Dio Savjetovanja bit će rezerviran i za novi Zakon o upravljanju i održavanju zgrada koji je u najavi. 

Više detalja, program i prijavnicu možete naći na stranicama Udruge upravitelj.

 • 19. travnja

Klima-forum - 9. forum o hlađenju, klimatizaciji i ventilaciji zajedno s 26. međunarodnom konferencijom o grijanju, hlađenju i klimatizaciji INTER-KLIMA 2023., Zadar - trodnevni događaj u organizaciji Energetika marketinga.

Ukratko: U svojem devetom izdanju Klima-forum će kao i do sada pokazati što je sve novo ostvareno u području hlađenja, ventilacije i klimatizacije, odnosno koja su to nova rješenja, proizvodi, usluge, projekti i dostignuća vodećih domaćih i inozemnih stručnjaka i proizvođača opreme.

Više detalja, program i prijavnicu možete naći na stranicama Energetika marketinga.

Ne zaboravite se prijaviti i na newsletter ZGRADOnačelnik.hr-a kako bismo vas povremeno obavještavali o različitim događanjima koje organiziramo kao i drugim korisnim savjetima i informacijama povezanima s pravima i obvezama (su)vlasnika zgrada i kuća i lakšeg upravljanja i održavanja nekretnina.