događanja nekretnine rujan listopad 2023
ZGRADOnačelnik.hr
KONFERENCIJE, RADIONICE, EDUKACIJE...

Događanja vezana uz vaš dom i nekretnine - rujan/listopad 2023.

Sezona kiselih krastavaca i godišnji odmori su većinom pri kraju te nastavljamo objavljivati informacije o događanjima koji su na neki način vezani uz nekretnine. Bez obzira radilo se o izrazito stručnim događanjima ili onima zanimljivim svim građanima. Da bi nam svima bilo korisno, javljajte nam na mail ako saznate za neki događaj, a mi ćemo se truditi informacije redovito ažurirati. Uživajte u proučavanju različitih DOGAĐANJA VEZANIH UZ VAŠ DOM i NEKRETNINE općenito!

*Ažurirano 18.10.2023.

RUJAN

 • rujan

Turneja Dobra energija

Ukratko: Od svibnja do rujna održava se treće izdanje turneje Dobra energija, kampanje kojom Zelena energetska zadruga (ZEZ) potiče solarnu energiju u vlasništvu građana. U sklopu turneje, ZEZ-ov tim Na sunčanoj strani provest će niz besplatnih informativnih aktivnosti o solarnim elektranama za kućanstva.

U rujnu radionice će se održati u Umagu, Dubrovniku i Zagrebu, a datumi i lokacije će biti naknadno najavljeni.

Sve detalje i prijavnicu možete pronaći na web stranicama Zelene energetske zadruge.

 • 1. rujna

Konferencija Održivim poslovanjem do bolje klime -  Zagreb, Zagrebački Velesajm, Paviljon 8

Ukratko: na konferenciji će se prikazati učinci odrađenih aktivnosti na projektu kojima je krajnji cilj bio jačanje financijskih okolnosti, edukacija i osnaživanje poduzetničkih kompetencija DOOR-a u svrhu razvoja društveno-poduzetničkih aktivnosti.

Više informacija potražite na stranicama DOOR-a.

 • 6. rujna

Sustainable Municipalities Conference - – hibridna konferencija u organizaciji Energetskog udruženja središnje i istočne Europe (Projekt CEESEU-DIGIT), 6. i 7. rujna 2023. godine u Magnet House u Budimpešti + online

Ukratko: tema konferencija bit će načini na koji se lokalne zajednice bave planovima za prilagodbu i ublažavanje klimatskih promjena.

Prvog dana događaja posjetitelji će moći birati između brojnih zanimljivih prezentacija, dok je drugi dan rezerviran za radionice i posjete gradilištu. U dijelu konferencije koji će se fokusirati na energetsko siromaštvo aktivno će sudjelovati i dvoje DOOR-ove stručne suradnice. Konferencija će se osim u fizičkom obliku održavati i online, pa ako niste u mogućnosti putovati i dalje možete pratiti sesije koje vas zanimaju.

Više informacija potražite na stranicama CEESEN-a.

 • 7. rujna

Webinar na temu Novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama - u organizaciji Udruge gradova 

Ukratko: Koje novosti donosi Zakon jedinicama lokalne samouprave.Predavač na webinaru je Matko Lovreta, dipl. iur., pročelnik Upravnog odjela za razvoj Grada te stalni suradnik Udruge gradova, predavač na brojnim skupovima i konferencijama te predavač na obukama komunalnih redara.

Više informacija potražite na stranicama Udruge gradova.

 • 9. rujna

Open House Viena 2023. – Arhitektura za svakoga, održava se u Beču 9. i 10. rujna.

Ukratko: Neki od bečkih arhitekturnih dragulja, obično zatvorenih za javnost, otvorit će svoja vrata i ponuditi vođene obilaske svojih interijera. Od povijesnih znamenitosti do modernih muzeja, od knjižnica do prenamijenjenih industrijskih pogona i projekata socijalnog stanovanja, ovo je jedinstvena prilika da zavirite iza kulisa u svijet kulturnih i turističkih atrakcija.

Više informacija potražite na stranicama događanja.

 • rujan

Turneja 'Solarno ljeto' - Interaktivne edukacije na temu obnovljivih izvora energije i integracije sunčanih elektrana na krovove obiteljskih kuća, hotela i industrijskih objekata - Općine Otok, Sinj i Dugi Rat u suradnji s tvrtkom AGE i uz pokroviteljstvo Splitsko Dalmatinske Županije sudjeluju u organizaciji organiziraju edukacije:

 • 7. rujna u općinskoj dvorani u Sinju 
 • 11. rujna u općinskoj dvorani u Otoku
 • 14. rujna u kino dvorani u Dugom Ratu

Za više informacija pogledajte objavu Slobodne Dalmacije, a za najavu dolaska obratite se info@age.hr.

 • 13. rujna

Radionica o energetskoj obnovi obiteljskih kuća - Opatija

Ukratko: Na radionici će građani moći doznati sve što ih zanima o Javnim pozivima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za energetsku obnovu obiteljskih kuća i obnovljivih izvora energije za razdoblje 2021. – 2028. Na radionici će biti omogućeno i pojedinačno savjetovanje s građanima. Radionicu će održati stručnjaci društva Delfin grupa d.o.o. iz Rijeke.

Više o temama radionice kao i druge detalje saznajte na stranicama Grada Opatije.

 • 14. rujna

Invento Meetup – Čovjek kao centar grada, Zagreb.

Ukratko: okuplja stručnjake i entuzijaste iz područja pametnih gradova, urbane mobilnosti te revolucionarnog koncepta 15-minutnog grada.

Više informacija potražite na stranicama Udruge gradova.

 • 15. rujna

Radionica u sklopu projekta Sunsharing - Supporting Solar Energy Communities in Southeast Europe pod nazivom Gradovi, općine i energetske zajednice - partneri energetske tranzicije, u organizaciji Grada Preloga i u suradnji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, Prelog

Ukratko: Radionica je prije svega namijenjena jedinicama lokalne samouprave, ali i drugim zainteresiranim pravnim i fizičkim osobama, a uključivat će i posjet primjerima dobre prakse u Križevcima. Sudionici radionice će se upoznati s ulogom JLS-ova u energetskoj tranziciji te na koji način suradnja JLS-ova s energetskim zajednicama donosi dodanu vrijednost na lokalnoj i regionalnoj razini prilikom razvoja projekata obnovljive energije. Upoznat će se i s iskustvima pokretanja energetskih zajednica te energetskim, društvenim i financijskim koristima koje članovi energetske zajednice mogu imati.

Više informacija potražite na stranicama Grada Preloga.

 • 15. rujna

Radionica „Socijalistička Jugoslavija – „izvoznik“ visokog obrazovanja i suvremenih tehnologija građenja u zemlje Globalnog juga“,, u organizaciji Instituta za povijest umjetnosti, u prostoru Udruženja hrvatskih arhitekata 

Ukratko: Cilj radionice je na primjeru recentnih istraživanja primjene beogradskog montažnog sustava IMS-Žeželj na Kubi i školovanja etiopskih stručnjaka u Jugoslaviji sagledati ovu dvojaku ulogu „izvoz“ znanja u zemlje Globalnog juga.

Više detalja potražite na stranicama UHA.

 • 18. rujna

Digitalna DGNB Consultant edukacija, u organizaciji Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, na engleskom jeziku, od 18. do 22. rujna, putem ZOOM platforme.

Ukratko: Edukacija je namijenjena projektantima, inženjerima raznih tehničkih struka, investitorima, proizvođačima građevnog materijala, developerima, vlasnicima nekretnina, bankarima, predstavnicima javnog i akademskog sektora te mnogim drugima, a program se vrednuje u okviru Programa stalnog stručnog usavršavanja s dvanaest (12) sati.

DGNB sustav certificiranja je njemački alat za planiranje i optimizaciju projekata s holističkim pristupom koji ne razmatra samo ekološki aspekt zgrade, četvrti ili interijera već jednako uzima u obzir društveni i ekonomski aspekt.

Više informacija i prijavnicu potražite na stranicama GBC Croatia.

 • 18. rujna

7. konferencija o vjetroenergiji i utjecajima na životinjski svijet - CWW2023, prestižna međunarodna znanstvena konferencija u Šibeniku, od 18. do 22. rujna 2023..

Ukratko: Unatoč brojnim ekološkim prednostima koje pružaju vjetroelektrane kao izvor zelene energije, izgradnja ovih postrojenja može imati utjecaj na ekosustave i životinje, posebice na ptice, šišmiše i velike zvijeri. Konferencija će se stoga usredotočiti na istraživanje mogućih utjecaja vjetroelektrana na prirodu i okoliš, te na propisivanje odgovarajućih mjera zaštite.

Više informacija i prijavnicu potražite na konferencijskim stranicama

 • 18. rujna

Radionica: Postavljanje temelja za uspostavu lokalnih energetskih zajednica - u organizaciji DOOR-a, u Naftalanu u Ivanić-Gradu.

Ukratko: U sklopu projekta LOGYCO predstavit će se koncept energetskih zajednica građana i pružiti savjete građanima o procesu osnivanja i pokretanja takvih zajednica. Tijekom događaja također će se održati prezentacija o financijskim modelima vezanim uz energetske zajednice građana. Pridružit će se i predstavnici Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu s prezentacijom na temu 'Legislativni okvir i modeli financiranja za energetske zajednice građana - EUKI SunSharing projekt'.

Više informacija i prijavnicu potražite na stranicama DOOR-a.

 • 19. rujna

Održivom gradnjom do ušteda energije - stručno predavanje u organizaciji Grada Pule

Ukratko: Predavanje se bazira na nizu stručnih prezentacija koje će obuhvaćati teme o: 

- energetskim svojstvima i životnom ciklusu zgrada te ocjeni održivosti zgrada,
- dizalicama topline, korisnicima energije koju okoliš pruža neograničeno i besplatno, i kombiniranim rješenjima
- novom konceptu gradnje s naglaskom na održivosti i s ciljem očuvanja planeta i poboljšanja života ljudi

Više informacija saznajte na stranicama Grada Pule.

 • 20. rujna

Sajam PromoArh - sajam za izazove prostornog planiranja i građenja, 20.-22. rujna, Poreč

Ukratko: U porečkoj dvorani Žatika čeka vas više od 2500 m2 unutrašnjeg i 500 m2 vanjskog izložbenog prostora, gdje će se predstaviti širok spektar građevinskih materijala, inovacija i tehnoloških rješenja. Od materijala i sustava za zelenu gradnju, preko opremanja interijera i eksterijera, do BIM-programskih i informatičkih rješenja za pametne kuće. Sajam je prilika da na jednom mjestu dobijete informacije i savjete iz prve ruke od renomiranih stručnjaka te inspiraciju za svoje projekte.

Više informacija i prijavnicu potražite na stranicama PromoArh-a.

 • 21. rujna

Besplatna informativna radionica: 'Obnovljivi izvori energije za kućanstva i poljoprivrednike – kako ostvariti državne poticaje u 2023. i 2024. godini', u organizaciji Grada Trilja, Gradsko Kino Trilj.

Ukratko: Predstavit će se dostupni izvori poticaja za obnovljive izvore energije te tehnički aspekti postavljanja solarnih elektrana na obiteljskim kućama. Bit će vremena i za pitanja i odgovori zainteresiranih sudionika. u organizira Grad Trilj, a sudjelovanje je u potpunosti besplatno.

Više informacija i prijavnicu potražite na stranicama Grada Trilja.

 • 22. rujna

nZEB trening program edukacije stručnjaka u graditeljstvu (ovlaštenih inženjera i suradnika u projektiranju) - u organizaciji Energetskog instituta Hrvoje Požar (EIHP), zajedno s Građevinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu

Ukratko: Trening je podijeljen u osam jednodnevnih modula koji sadrže osnovne informacije o odabranoj temi, niz iskustava iz provedenih projekata i praktični rad za polaznike. Sudjelovanje je besplatno te je osigurano bodovanje u sklopu stručnog usavršavanja ovlaštenih inženjera, tako da svaki modul donosi osam bodova. Nakon završenog treninga izdat će se uvjerenja o pohađanju treninga, koje planiramo organizirati uživo, uz prigodno druženje. Termini održavanja predavanja/modula:

 • 22. 09. 2023. – Koncepti i strategije za nZEB (obvezan modul)
 • 29. 09. 2023. – Sustavi opskrbe energijom u nZEB-u (obvezan modul)
 • 06. 10. 2023. – Kako postići nZEB – iskustva iz provedbe
 • 13. 10. 2023. – Ocjena otpornosti i ranjivosti zgrada (obvezan modul)
 • 20. 10. 2023. – Upotreba naprednih materijala
 • 27. 10. 2023. – Energetsko modeliranje zgrade

Više informacija i prijavnicu potražite na stranicama nzebcentra.

 • 26. rujna

ArhiBau.hr 2023, Sajam Kulture građenja i održivog razvoja, Zagreb, Zagrebački velesajam, od 26. rujna do 01. listopada, u organizaciji Društva arhitekata Zagreba.

Ukratko: Na sajmu će vodeći proizvođači i dobavljači opreme, materijala i rješenja u arhitekturi i graditeljstvu predstaviti najnovije materijale i tehnologije za suvremeno i održivo građenje, održavanje i obnovu zgrada te prostora oko nas.

Ovogodišnji ArhiBau.hr održava se u sinergiji i istovremeno sa čak četiri manifestacije: sajmom namještaja i uređenja interijera Ambienta, sajmom Hotel & Gastroteh te festivalima Zagreb Design Week i Art Zagreb.

Više informacija i prijavnicu potražite na stranicama ArhiBau.hr.

 • 26. rujna

Jubilarna 50. Ambienta, sajam posvećen namještaju i unutarnjem uređenju, Zagreb, Zagrebački velesajam, od 26. rujna do 01. listopada

Ukratko: Ambienta ove će jeseni inspirirati mnoštvom inovativnih rješenja za uređenje i opremanje interijera i eksterijera te predstaviti potencijal domaće industrije, uz prezentaciju inozemnih brandova. Koncepcijski osvježena Ambienta rezultat je poslovne suradnje Zagrebačkog velesajma, Zagreb Design Week-a i sajma ArhiBau i kao takva bit će centralno mjesto jesenskih događanja u gradu Zagrebu.

Više informacija i prijavnicu potražite na stranicama Zagrebačkog Velesajma.

 • 26. rujna

10. jubilarni Zagreb Design Week, najveće događanje za dizajn u Hrvatskoj, Zagreb, Zagrebački velesajam, od 26. rujna do 01. listopada

Ukratko: ZGDW posjetiteljima će ponuditi sadržaje od onih za najmlađe pa do treće dobi, no osim toga imat će i značajan gospodarski značaj. Zagreb Design Week predstavlja sva područja dizajna, od produkt dizajna i vizualnih komunikacija preko modnog dizajna, pa sve do dizajna hrane. Na do sada najvećoj površini svoje novitete predstavit će dvadesetak najboljih proizvođača namještaja Hrvatske i svijeta.

Više informacija i prijavnicu potražite na stranicama Zagreb Design Weeka.

 • 26. rujna

Webinar za predstavljanje Making Cities Resilient 2030 (MCR2030) Inicijative za sigurnije i održivije gradove i županije - u organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a u suradnji s Uredom Ujedinjenih naroda za smanjenje rizika od katastrofa (UNDRR)

Ukrakto: Cilj webinara je jedinice lokalne (područne) i regionalne samouprave upoznati s inicijativom MCR2030 Ureda Ujedinjenih naroda za smanjenje rizika od katastrofa (UNDRR) i podržati ih u poduzimanju proaktivnih mjera za smanjenje rizika, u skladu sa Sendai okvirom za smanjenje rizika od katastrofa (2015.-2030.).

Više informacija i prijavnicu potražite na stranicama Udruge gradova.

 • 28. rujna 

'Džaba' vama vaša 4 zida, ako ne pazite na cijelu 'zgradu'! - tematski panel ZGRADOnačelnik.hr-a u sklopu sajma AMBIENTA.

Ukratko: Uređenje stana je važno jer tako stvaramo osjećaj doma. No, može stan biti najljepši na svijetu, ali ako zgrada 'ne štima', džaba vam sve! Dođite na Ambientu, održat ćemo predavanje i okrugli stol o trenutno gorućim pitanjima!

Više informacija i prijavnicu potražite na stranicama ZGRADOnačelnik.hr-a.

 • 28. rujna

Predstavljanje publikacije „Pregled tržišta nekretnina Republike Hrvatske u 2022. godini“ u organizaciji Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine i Ekonomskog instituta, Zagreb, održat će u Zagrebu.

Ukratko: U sklopu skupa bit će predstavljena publikacija „Pregled tržišta nekretnina Republike Hrvatske u 2022. godini“, u kojoj su analizirani glavni trendovi na području tržišta nekretnina odnosno cijene i promet stanova i apartmana, obiteljskih kuća, poslovnih zgrada i poslovnih prostora, građevinskog, poljoprivrednog i šumskog zemljišta te informacija o planu približnih vrijednosti za sva zemljišta na području Republike Hrvatske i novosti u području procjene vrijednosti nekretnina.

Osnovni je cilj objavljivanja publikacije upoznati javnost s temeljnim informacijama i trendovima na tržištu nekretnina, što predstavlja značajan doprinos većoj kvaliteti procjena vrijednosti nekretnina te dostupnost i transparentnosti podataka o tržištu nekretnina na području Republike Hrvatske, odnosno doprinosi pravnoj sigurnosti vlasnika nekretnina i investitora u poslovanju na tržištu nekretnina.

Više informacija i prijavnicu potražite na stranicama EIZG-a.

LISTOPAD

 • 2. listopada

Regionalna konferencija o arbitraži i alternativnom rješavanju sporova – sporovi u građevinskim projektima / Regional Conference on Arbitration and ADR – Construction Projects Disputes - Međunarodna trgovačka komora (ICC) Hrvatska i Hrvatska gospodarska komora vas pozivaju na dvodnevnu konferenciju koja će se održati 2. i 3. listopada, u hotelu Excelsior Dubrovnik u Dubrovniku.

Ukratko: Na konferenciji će međunarodni i domaći stručnjaci iz područja građevinskih sporova, alternativnog rješavanja sporova i arbitraže – inženjeri i arbitražni praktičari, kroz četiri panel-rasprave podijeliti svoja znanja o aktualnim pitanjima u infrastrukturnim projektima u regiji u vezi s upravljanjem ugovorima i rješavanjem sporova. U sklopu konferencije održat će se i radionica Uspjeh građevinskog projekta – raspodjela rizika, strategija izvedbe projekta i učinkovito upravljanje sporovima.

Više informacija potražite na stranicama HGK.

 • 2. listopada

Program stručnog osposobljavanja za osobe koje provode energetsko certificiranje i energetske preglede zgrada s jednostavnim tehničkim sustavom – MODUL 1., u organizaciji Energetskog instituta Hrvoje Požar, od 2. do 11. listopada 2023.

Ukratko: Za sve zainteresirane iz područja arhitekture, građevine, strojarstva i elektrotehnike, Program u u ukupnom trajanju od 36 sati nastave + 4 sata ispita (teoretski i praktični dio). Predavači su Marina Malinovec Puček, Margareta Zidar, Vesna Bukarica, Ružica Jurjević, Marko Bišćan, Igor Hegedis, Toni Borković, Denis Dergestin, a pogledajte i satnicu.

Obrazac za prijavu pronađite na stranicama EIHP-a.

 • 3. listopada

Radionice u sklopu projekta EL-practice koje organizira REGEA, u Zagrebu od 3. listopada do 5. listopada 2023. godine.

Ukrakto: Projekt EL-practice ima za cilj jačanje energetske pismenosti mladih. Unutar projekta razvijamo e-tečaj s četiri modula: 1. Uvod u energetsku pismenost, 2. Korištenje energije i ciljevi Europskog zelenog plana, 3. Energetske investicije, poticaji i subvencije, te 4. Pozitivna ponašanja i navike vezane uz energiju. Svrha treninga je prenijeti ključna znanja iz navedenih modula na jednostavan i interaktivan način te zajedno testirati e-tečaj.

Više informacija pronađite u objavi REGEA.

 • 5. listopada

Webinar (zoom) Oporezivanje usluga u vezi s nekretninama

Ukratko: Online webinar namijenjen voditeljima računovodstva i financija, knjigovođama, pravnicima, poreznim stručnjacima, obrtnicima i svima čija djelatnost je povezana s graditeljstvom ili uslugama koje se obavljaju na nekretninama ili pomoću nekretnina. Predavač je Biljana Stanković, mag. oec., ovl. porezni savjetnik

Više informacija potražite na stranicama racunovodstvo-porezi.hr

 • 6. listopada

InDizajn - festival modernog doba - šesto izdanje sajma interijera, od 6. do 8. listopada 2023. u Areni Zagreb

Ukratko: Na više od 5000 kvadrata izlagačkog prostora okupiti brojni izlagači iz područja opremanja interijera, renomirani stručnjaci i arhitekti. Imati ćete priliku pronaći razna inspirativna rješenja za uređenje doma: gotov namještaj, ali i onaj po mjeri, dizajnerske komade, raskošne dekoracije, zanimljive detalje i još puno toga. 

Više informacija potražite na stranicama InDizajn sajma.

 • 11. listopada

Hibridni seminar Novine i aktualnosti u prostornom uređenju i gradnji - u organizaciji Novog Informatora

Ukratko:  Na seminaru će sudionici saznati sve o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom uređenju (Nar. nov., br. 67/23), kojim se uspostavljaju digitalni prostorni planovi, digitalizacija i transparentnost administrativnih usluga u prostornom uređenju, a njime je stvorena i podloga za snažniju izgradnju solarnih elektrana te je izmijenjen institut lokacijske dozvole. Obradit će se, nadalje, dvojbe u izdavanju i izmjeni građevinske dozvole te u zastupanju tuženog upravnog tijela u upravnom sporu, uz brojne primjene upravnosudske prakse, a prezentirat će se i novi slučajevi gradnje i izvođenja radova bez građevinske dozvole, u skladu s glavnim projektom ili bez njega, prema predstojećim izmjenama Pravilnika o jednostavnim građevinama i radovima.

Seminar je namijenjen službenicima koji rade na poslovima izdavanja akata za građenje i izrade dokumenata prostornog uređenja, službenicima u imovinskopravnim odjelima lokalnih jedinica, službenicima u katastru, zemljišnoknjižnim referentima i sucima, ovlaštenim arhitektima i ovlaštenim inženjerima, odvjetnicima, pročelnicima, načelnicima i gradonačelnicima.

Više informacija i prijavnicu potražite na stranicama Novog Informatora.

 • 12. listopada

Jesenski skup upravitelja nekretninama u Karlovcu - od 12. do 14. listopada 2023. u Karlovcu u organizaciji Udruge Upravitelj

Ukratko: Pozivaju se svi članovi Udruge da se priključe skupu. Bit će niz zanimljivih tema (pravnih, financijskih, tehničkih) koje će obuhvatiti sve od novih zakonskih okvira, koji nam stoje pred vratima, do različitih aktualnih pitanja s kojima nam se upravitelji često javljaju u želji da riješe određeni izazov.

Sve ostale infomacije pronađite na stranicama Udruge upravitelj.

 • 12. listopada

Međunarodna konferencija Zajedno na putu zelene tranzicije/Together on the Way of Green Transition, Korčula. Konferenciju organizira Europe direct Korčula u partnerstvu s Pokretom Otoka.

Ukratko: Na konferenciji sudjeluju brojni stručnjaci, poduzetnici, politički dužnosnici te predstavnici obrazovnih institucija i lokalne samouprave, a obuhvatit će brojna predavanja i rasprave na temu obnovljivih izvora energije i zelene tranzicije otoka u jeku svjetske energetske krize.

Konferencija je otvorena za javnost, uz obveznu registraciju.

Sve ostale infomacije pronađite na stranicama Pokreta Otoka.

 • 18. listopada

Konferencija Slika siromaštva u gradovima i županijama - dvodnevna konferencija u Hotelu International u Zagrebu od 18. do 19. listopada 2023. koju organizira Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba. 

Ukratko: Osim osvještavanja javnosti o problemu siromaštva kao rastućem problemu koji je prisutan u svakom društvu, Konferencijom se želi potaknuti razmjena znanja o praćenju siromaštva, modelima prevencije i suzbijanja siromaštva u gradovima i županijama u Republici Hrvatskoj i progovoriti o učincima mjera i aktivnosti koje su usmjerene građanima u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti. Na Konferenciji će uz Grad Zagreb sudjelovati gradovi Rijeka i Varaždin te županije Krapinsko-zagorska i Splitsko-dalmatinska. Koncept Konferencije uključuje plenarna predavanja, panel rasprave i rad u sekcijama, pri čemu će se obraditi teme praćenja i dijagnostike siromaštva, siromaštva iz perspektive Hrvatske mreže protiv siromaštva, siromaštva različitih korisničkih skupina, siromaštva iz različitih perspektiva, utjecaja socijalnih transfera na suzbijanje siromaštva, rizika od siromaštva prema različitim korisničkim skupinama te prema radnom statusu, stambenim prilikama i životnim uvjetima. Tijekom Konferencije bit će predstavljena Socijalna slika Grada Zagreba 2021. - 2022.

Za više informacija pošaljite upit u grad Zagreb.

 • 19. listopada

AKtualac: Prilike i izazovi u krajobraznoj arhitekturi u organizaciji - u organizaciji Udruženja krajobraznih arhitekata Hrvatske (UKAH), Zagreb

Više informacija i kako se prijaviti potražite na stranicama UKAH-a.

 • 19. listopada

3. sjednica Strukovne grupe posrednika u prometu nekretnina ŽK Rijeka - u Rijeci

Ukratko: Glavna tema sjednice biti će Upoznavanje sa postupkom mirnog rješavanja sporova za posrednike u prometu nekretnina.

Više informacija potražite na stranicama HGK.

 • 19. listopada

Predavanje Konstrukcijska obnova crkvi Sisačke biskupije nakon potresa - veliki Kaptol

Više informacija potražite na stranicama Biskupije Sisak.

 • 20. listopada

Festival Open House Zagreb - u organizaciji Udruženja hrvatskih arhitekata, od 20. do 22. listopada 2023.

Ukratko: Festival će ponudit posjetiteljima obilazak 35 objekata po izboru stručnog ocjenjivačkog suda. Festival Open House Zagreb zamišljen je kao promocija najatraktivnijih zagrebačkih arhitektonskih djela te susret građana s arhitektima, građevinarima, investitorima i vlasnicima objekata. Festival potiče razmišljanja o vrijednostima grada i ulozi stanovnika u njegovom stvaranju te ih potiče da se zalažu za dobro osmišljeno, planski izgrađeno okruženje. 

Dodatne informacije potreažite na stranicama UHA.

 • 24. listopada

Stručni skup Tržište nekretnina 2024: trendovi i financiranje kupnje - u organizaciji Poslovnog dnevnika, Zagreb

Ukrakto: Stanovanje je jedna od osnovnih ljudskih potreba, a dom je temelj stabilnosti i sigurnosti pojedinca i obitelji, okosnica društvenog i emocionalnog života, te sve češće i radno mjesto. Kultura stanovanja 2030. godine, priuštivost stanova, održivost, novi načini gradnje i trendovi kojima će se voditi generacije koje dolaze prilikom odabira doma, teme su kojima će se baviti.  Kako bi omogućile pravo na stanovanje, pogotovo mladima i obiteljima koji to sebi u sve većem postotku ne mogu priuštiti, europske zemlje u potrazi su za modelom regulacije tržišta stambenih nekretnina i cijena koje posljednjih godina divljaju. Što očekuje hrvatske kupce nekretnina i koliko će stanovi u budućnosti biti priuštivi, kako u okolnostima inflacije i povećanja kamatnih stopa stručnjaci vide razvoj tržišta nekretnina i može li se u tom kontekstu razmišljati o održivosti i zelenoj gradnji. Cilj stručnog skupa je razmotriti kako regulirati tržište nekretnina i pripremiti infrastrukturu posvećenu stanovanju koja će se temeljiti na održivosti, priuštivosti i europskim normama.

Više informacija saznajte na stranicama Poslovnog dnevnika.

 • 24. listopada

Obnovljiva energija za održivi razvoj - regionalna konferencija o obnovljivim izvorima energije, u Sisku u organizaciji Županijske komore Sisak i u suradnji sa Županijskom komorom Otočac, Županijskom komorom Karlovac i Komorom Zagreb.

Ukratko: Ovom konferencijom želimo potaknuti razgovor o važnosti primjene obnovljivih izvora energije koja daje i u budućnosti će davati značajan doprinos razvoju gospodarstva te svih segmenata društva.

Više informacija potražite na stranicama HGK.

 • 24. listopada

Radionica o energetskoj obnovi obiteljskih kuća i stambenih zgrada - Viškovo, u organizaciji Općine Viškovo i Regionalne energetske agencije Kvarner

Ukratko: Zainteresirani posjetitelji doznat će više o zelenoj i energetskoj tranziciju, povećanju klimatske otpornosti i održivosti te ciljevima. Poseban naglasak biti će na mjerama energetske učinkovitosti u zgradarstvu kao i povećanjem udjela korištenja obnovljivih izvora energije. Na radionici će biti prezentirani Javni pozivi koje raspisuje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a kojima se sufinanciraju mjere energetske obnove obiteljskih kuća i stambenih zgrada. Prezentirati će se i uvjeti koje je potrebno zadovoljiti da bi se prijavilo na spomenuti javni poziv te o konkretnim aktivnostima koje su iz perspektive Fonda prihvatljive za sufinanciranje te praktična iskustva iz provođenja i realizacije dosadašnjih natječaja. Na radionici je predviđena i diskusija u koji će mještani imati priliku postavljati praktična pitanja o tijeku pripreme, prijave i provedbe projekta.

Više informacija potražite na stranicama Općine Viškovo.

 • 25. listopada

Hibridni 16. simpozij ovlaštenih inženjera geodezije pod nazivom Upravljanje kriznim situacijama (The Role of Geodetic Surveyors in Disaster Management), održat će se od 25. do 28. listopada 2023. godine u Poreču, u organizaciji Hrvatske komore ovlaštenih inženjera geodezije u suradnji s Europskim vijećem geodeta (CLGE)

Ukratko: Simpozij ovlaštenih inženjera geodezije središnji je i najveći godišnji stručni skup iz područja geodezije i geoinformatike na području Republike Hrvatske, koji svake godine okuplja preko tisuću sudionika iz Hrvatske i okolnih zemalja. Znanstveno-stručni odbor Simpozija sastavljen je od priznatih međunarodnih i hrvatskih stručnjaka, i odabirom tema i pozvanih gostiju osigurava kvalitetna i zanimljiva predavanja, te međunarodni značaj Simpozija.

Ovogodišnji Simpozij održat će se po hibridnom modelu, predavanjima će se moći prisustvovati uživo u kongresnom centru hotela Parentium u Poreču ali i putem live streaminga svih događanja Simpozija (Live + Digital).

Više informacija potražite na stranicama HKOIG-a.

 • 25. listopada

Obnova od potresa i građevni otpad u kružnom gospodarstvu: Održivost za budućnost - u organizaciji Hrvatske gospodarske komore u suradnji s Ministarstvom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine organizira konferenciju, Zagreb

Ukratko: Do kuda smo stigli s obnovom od potresa, s kojim izazovima se susrećemo i koji su planovi u narednom razdoblju, teme su o kojima će govoriti ministar graditeljstva Branko Bačić. Konferencija će okupiti i dionike u sustavu gospodarenja građevnim otpadom te dati prikaz stanja u regulativi RH i usporedbu s EU. O građevnom otpadu, otpadu od rušenja i njegovom otisku te kako kružno gospodarstvo u kontekstu gospodarenja građevnim otpadom može pomoći u izgradnji održive budućnosti govorit će ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović i predstavnici tvrtki i institucija koji su na razne načine vezani uz temu. U panel raspravi sudjelovat će predstavnici tvrtki koje se bave izvođenjem građevinskih radova i proizvodnjom građevnog materijala te MPGI, FZOEU, Državni inspektorat, Svjetska banka i Grad Zagreb.

Više informacija potražite na stranicama HGK.

 • 25. listopada

4. informativna online radionica - Pilot projekt razvoja zelene infrastrukture i/ili kružnog gospodarenja prostorom i zgradama - u organizaciji Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

Ukratko: Ministarstvo je 1. izmjenom Poziva „Pilot projekt razvoja zelene infrastrukture i/ili kružnog gospodarenja prostorom i zgradama“ u kolovozu 2023. godine produljilo rok za podnošenje projektnih prijedloga do 31. prosinca 2023. godine. Iz tog razloga u srijedu 25. listopada 2023. godine će se održati četvrta informativna radionica putem platforme Microsoft Teams, s početkom u 10:00 sati.  Zainteresirani potencijalni prijavitelji putem info radionica mogu dobiti sve važne informacije o uvjetima sufinanciranja s naglaskom na popis potrebne dokumentacije. Radionice su namijenjene isključivo potencijalnim prijaviteljima: jedinicama lokalne samouprave i Gradu Zagrebu.

Više informacija možete saznati na stranicama Ministarstva.

 • 25. listopada 

Okrugli stol Kako do obnovljivih izvora energije u rukama građana? - u organizaciji Tematske mreža „Jedro“ organizira okrugli stol, NovinarskI domu u Zagrebu 

Uktrako: U prvom dijelu predstavit ćemo dobre prakse i praktične izazove grupa koje se bave implementacijom građanske energije iz obnovljivih izvora. Drugi dio okruglog stola bit će posvećen raspravi o normativnim i praktičnim okolnostima u kojima se u Hrvatskoj implementiraju projekti građanske energije u svojim raznim oblicima.

Više informacija i prijavnicu potražite na stranicama DOOR-a.

 • 25. listopada

Energetika budućnosti i zeleni turizam - u organizaciji Motus Medije, Zonar Zagreb

Ukratko: U tijeku je rekordna turistička sezona, koja nakon dvije godine pandemije i oporavka u 2022. godini postavlja nove standarde turističkog biznisa. Koji su limiti Hrvatske i koliko je održiv turizam koji se svodi na sunce i more. Je li naša infrastruktura preopterećena, hoće li se uskoro događati nestašica električne energije i vode u vrhuncu sezone i kako tome doskočiti. Kako turizam transformirati u održivu djelatnost? Pitanja su koja ćemo postaviti turističkim stručnjacima i dionicima tržišta na panel raspravi „Održivi turizam kao odgovor na rekordne turističke rezultate.

Više informacija potražite na stranicama Motus Media grupe.

 • 25. listopada

Otočni dijalog -  na temu E-mobilnosti sutra, online od 19:00 - 20:30 sati.

Ukratko: Stručnjaci će raspravljati o budućnosti e-mobilnosti, istražujući aspekte poput razvoja obnovljivih izvora energije, implementacije projekata temeljenih na zelenom vodiku, unapređenja javnog prijevoza te promicanja korištenja električnih vozila. Dijalog se održava online, na Facebook stranici Pokreta Otoka.

Više informacija potražite na stranici Pokreta Otoka.

 • 26. listopada

Mjesto dobre energije - Cres - događaj posvećen Suncu i solarnoj energiji u organizaciji grada Cresa, Zelene energetske zadruge, Regionalne energetske agencije Kvarner i SDEWES Centar, Cres

Ukratko: Sudjelovanje na gogađanju je besplatno, a uključuje niz edukativnih, ali i zabavnih aktivnosti kroz koje Cresani mogu saznati sve što ih zanima o prilikama na brzorastućem tržištu solarne energije te najlakšem putu do vlastite solarne elektrane. 

Više informacija pronađite i prijavnicu potražite na stranicama ZEZ-a.

 • 30. listopada

Eukacija - eNekretnine - 

Ukratko: Cilj edukacije je kvalitetno osposobiti sve službenike (službenike Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Porezne uprave, jedinica lokalne, područne i regionalne samouprave i procjenitelji) i nadčežna procjeniteljska povjerenstva za unos, evaulaciju i korištenje sustava eNekretnine. 

Više informacija pronađite na web stranicama MPGI-ja.

 • 31. listopada

Besplatni online trening trenera u sklopu projekta BUSGoCircular,  Datumi: 31. listopada, 7. studenog i 14. studenog (14:00-16:30),

Ukratko: Pozivaju se svi zainteresirani trenere i one koji to tek žele postati...iz industrije, srednjih škola, Fakulteta i Sveučilišta te ljudi koji se bave cjeloživotnim obrazovanjem u području održive gradnje i kružnog gospodarstva u građevinskom sektoru.

Više informacija pronađite na stranicama BUSGoCirculara.

Ne zaboravite se prijaviti i na newsletter ZGRADOnačelnik.hr-a kako bismo vas povremeno obavještavali o različitim događanjima koje organiziramo kao i drugim korisnim savjetima i informacijama povezanima s pravima i obvezama (su)vlasnika zgrada i kuća i lakšeg upravljanja i održavanja nekretnina.