događanja nekretnine rujan listopad 2023
ZGRADOnačelnik.hr

Događanja vezana uz vaš dom i nekretnine - rujan/listopad 2023.

Sezona kiselih krastavaca i godišnji odmori su većinom pri kraju te nastavljamo objavljivati informacije o događanjima koji su na neki način vezani uz nekretnine. Bez obzira radilo se o izrazito stručnim događanjima ili onima zanimljivim svim građanima. Da bi nam svima bilo korisno, javljajte nam na mail ako saznate za neki događaj, a mi ćemo se truditi informacije redovito ažurirati. Uživajte u proučavanju različitih DOGAĐANJA VEZANIH UZ VAŠ DOM i NEKRETNINE općenito!

*Ažurirano 28.09.2023.

RUJAN

 • rujan

Turneja Dobra energija

Ukratko: Od svibnja do rujna održava se treće izdanje turneje Dobra energija, kampanje kojom Zelena energetska zadruga (ZEZ) potiče solarnu energiju u vlasništvu građana. U sklopu turneje, ZEZ-ov tim Na sunčanoj strani provest će niz besplatnih informativnih aktivnosti o solarnim elektranama za kućanstva.

U rujnu radionice će se održati u Umagu, Dubrovniku i Zagrebu, a datumi i lokacije će biti naknadno najavljeni.

Sve detalje i prijavnicu možete pronaći na web stranicama Zelene energetske zadruge.

 • 1. rujna

Konferencija Održivim poslovanjem do bolje klime -  Zagreb, Zagrebački Velesajm, Paviljon 8

Ukratko: na konferenciji će se prikazati učinci odrađenih aktivnosti na projektu kojima je krajnji cilj bio jačanje financijskih okolnosti, edukacija i osnaživanje poduzetničkih kompetencija DOOR-a u svrhu razvoja društveno-poduzetničkih aktivnosti.

Više informacija potražite na stranicama DOOR-a.

 • 6. rujna

Sustainable Municipalities Conference - – hibridna konferencija u organizaciji Energetskog udruženja središnje i istočne Europe (Projekt CEESEU-DIGIT), 6. i 7. rujna 2023. godine u Magnet House u Budimpešti + online

Ukratko: tema konferencija bit će načini na koji se lokalne zajednice bave planovima za prilagodbu i ublažavanje klimatskih promjena.

Prvog dana događaja posjetitelji će moći birati između brojnih zanimljivih prezentacija, dok je drugi dan rezerviran za radionice i posjete gradilištu. U dijelu konferencije koji će se fokusirati na energetsko siromaštvo aktivno će sudjelovati i dvoje DOOR-ove stručne suradnice. Konferencija će se osim u fizičkom obliku održavati i online, pa ako niste u mogućnosti putovati i dalje možete pratiti sesije koje vas zanimaju.

Više informacija potražite na stranicama CEESEN-a.

 • 7. rujna

Webinar na temu Novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama - u organizaciji Udruge gradova 

Ukratko: Koje novosti donosi Zakon jedinicama lokalne samouprave.Predavač na webinaru je Matko Lovreta, dipl. iur., pročelnik Upravnog odjela za razvoj Grada te stalni suradnik Udruge gradova, predavač na brojnim skupovima i konferencijama te predavač na obukama komunalnih redara.

Više informacija potražite na stranicama Udruge gradova.

 • 9. rujna

Open House Viena 2023. – Arhitektura za svakoga, održava se u Beču 9. i 10. rujna.

Ukratko: Neki od bečkih arhitekturnih dragulja, obično zatvorenih za javnost, otvorit će svoja vrata i ponuditi vođene obilaske svojih interijera. Od povijesnih znamenitosti do modernih muzeja, od knjižnica do prenamijenjenih industrijskih pogona i projekata socijalnog stanovanja, ovo je jedinstvena prilika da zavirite iza kulisa u svijet kulturnih i turističkih atrakcija.

Više informacija potražite na stranicama događanja.

 • rujan

Turneja 'Solarno ljeto' - Interaktivne edukacije na temu obnovljivih izvora energije i integracije sunčanih elektrana na krovove obiteljskih kuća, hotela i industrijskih objekata - Općine Otok, Sinj i Dugi Rat u suradnji s tvrtkom AGE i uz pokroviteljstvo Splitsko Dalmatinske Županije sudjeluju u organizaciji organiziraju edukacije:

 • 7. rujna u općinskoj dvorani u Sinju 
 • 11. rujna u općinskoj dvorani u Otoku
 • 14. rujna u kino dvorani u Dugom Ratu

Za više informacija pogledajte objavu Slobodne Dalmacije, a za najavu dolaska obratite se info@age.hr.

 • 14. rujna

Invento Meetup – Čovjek kao centar grada, Zagreb.

Ukratko: okuplja stručnjake i entuzijaste iz područja pametnih gradova, urbane mobilnosti te revolucionarnog koncepta 15-minutnog grada.

Više informacija potražite na stranicama Udruge gradova.

 • 15. rujna

Radionica u sklopu projekta Sunsharing - Supporting Solar Energy Communities in Southeast Europe pod nazivom Gradovi, općine i energetske zajednice - partneri energetske tranzicije, u organizaciji Grada Preloga i u suradnji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, Prelog

Ukratko: Radionica je prije svega namijenjena jedinicama lokalne samouprave, ali i drugim zainteresiranim pravnim i fizičkim osobama, a uključivat će i posjet primjerima dobre prakse u Križevcima. Sudionici radionice će se upoznati s ulogom JLS-ova u energetskoj tranziciji te na koji način suradnja JLS-ova s energetskim zajednicama donosi dodanu vrijednost na lokalnoj i regionalnoj razini prilikom razvoja projekata obnovljive energije. Upoznat će se i s iskustvima pokretanja energetskih zajednica te energetskim, društvenim i financijskim koristima koje članovi energetske zajednice mogu imati.

Više informacija potražite na stranicama Grada Preloga.

 • 15. rujna

Radionica „Socijalistička Jugoslavija – „izvoznik“ visokog obrazovanja i suvremenih tehnologija građenja u zemlje Globalnog juga“,, u organizaciji Instituta za povijest umjetnosti, u prostoru Udruženja hrvatskih arhitekata 

Ukratko: Cilj radionice je na primjeru recentnih istraživanja primjene beogradskog montažnog sustava IMS-Žeželj na Kubi i školovanja etiopskih stručnjaka u Jugoslaviji sagledati ovu dvojaku ulogu „izvoz“ znanja u zemlje Globalnog juga.

Više detalja potražite na stranicama UHA.

 • 18. rujna

Digitalna DGNB Consultant edukacija, u organizaciji Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, na engleskom jeziku, od 18. do 22. rujna, putem ZOOM platforme.

Ukratko: Edukacija je namijenjena projektantima, inženjerima raznih tehničkih struka, investitorima, proizvođačima građevnog materijala, developerima, vlasnicima nekretnina, bankarima, predstavnicima javnog i akademskog sektora te mnogim drugima, a program se vrednuje u okviru Programa stalnog stručnog usavršavanja s dvanaest (12) sati.

DGNB sustav certificiranja je njemački alat za planiranje i optimizaciju projekata s holističkim pristupom koji ne razmatra samo ekološki aspekt zgrade, četvrti ili interijera već jednako uzima u obzir društveni i ekonomski aspekt.

Više informacija i prijavnicu potražite na stranicama GBC Croatia.

 • 18. rujna

7. konferencija o vjetroenergiji i utjecajima na životinjski svijet - CWW2023, prestižna međunarodna znanstvena konferencija u Šibeniku, od 18. do 22. rujna 2023..

Ukratko: Unatoč brojnim ekološkim prednostima koje pružaju vjetroelektrane kao izvor zelene energije, izgradnja ovih postrojenja može imati utjecaj na ekosustave i životinje, posebice na ptice, šišmiše i velike zvijeri. Konferencija će se stoga usredotočiti na istraživanje mogućih utjecaja vjetroelektrana na prirodu i okoliš, te na propisivanje odgovarajućih mjera zaštite.

Više informacija i prijavnicu potražite na konferencijskim stranicama

 • 18. rujna

Radionica: Postavljanje temelja za uspostavu lokalnih energetskih zajednica - u organizaciji DOOR-a, u Naftalanu u Ivanić-Gradu.

Ukratko: U sklopu projekta LOGYCO predstavit će se koncept energetskih zajednica građana i pružiti savjete građanima o procesu osnivanja i pokretanja takvih zajednica. Tijekom događaja također će se održati prezentacija o financijskim modelima vezanim uz energetske zajednice građana. Pridružit će se i predstavnici Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu s prezentacijom na temu 'Legislativni okvir i modeli financiranja za energetske zajednice građana - EUKI SunSharing projekt'.

Više informacija i prijavnicu potražite na stranicama DOOR-a.

 • 20. rujna

Sajam PromoArh - sajam za izazove prostornog planiranja i građenja, 20.-22. rujna, Poreč

Ukratko: U porečkoj dvorani Žatika čeka vas više od 2500 m2 unutrašnjeg i 500 m2 vanjskog izložbenog prostora, gdje će se predstaviti širok spektar građevinskih materijala, inovacija i tehnoloških rješenja. Od materijala i sustava za zelenu gradnju, preko opremanja interijera i eksterijera, do BIM-programskih i informatičkih rješenja za pametne kuće. Sajam je prilika da na jednom mjestu dobijete informacije i savjete iz prve ruke od renomiranih stručnjaka te inspiraciju za svoje projekte.

Više informacija i prijavnicu potražite na stranicama PromoArh-a.

 • 21. rujna

Besplatna informativna radionica: 'Obnovljivi izvori energije za kućanstva i poljoprivrednike – kako ostvariti državne poticaje u 2023. i 2024. godini', u organizaciji Grada Trilja, Gradsko Kino Trilj.

Ukratko: Predstavit će se dostupni izvori poticaja za obnovljive izvore energije te tehnički aspekti postavljanja solarnih elektrana na obiteljskim kućama. Bit će vremena i za pitanja i odgovori zainteresiranih sudionika. u organizira Grad Trilj, a sudjelovanje je u potpunosti besplatno.

Više informacija i prijavnicu potražite na stranicama Grada Trilja.

 • 22. rujna

nZEB trening program edukacije stručnjaka u graditeljstvu (ovlaštenih inženjera i suradnika u projektiranju) - u organizaciji Energetskog instituta Hrvoje Požar (EIHP), zajedno s Građevinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu

Ukratko: Trening je podijeljen u osam jednodnevnih modula koji sadrže osnovne informacije o odabranoj temi, niz iskustava iz provedenih projekata i praktični rad za polaznike. Sudjelovanje je besplatno te je osigurano bodovanje u sklopu stručnog usavršavanja ovlaštenih inženjera, tako da svaki modul donosi osam bodova. Nakon završenog treninga izdat će se uvjerenja o pohađanju treninga, koje planiramo organizirati uživo, uz prigodno druženje. Termini održavanja predavanja/modula:

 • 22. 09. 2023. – Koncepti i strategije za nZEB (obvezan modul)
 • 29. 09. 2023. – Sustavi opskrbe energijom u nZEB-u (obvezan modul)
 • 06. 10. 2023. – Kako postići nZEB – iskustva iz provedbe
 • 13. 10. 2023. – Ocjena otpornosti i ranjivosti zgrada (obvezan modul)
 • 20. 10. 2023. – Upotreba naprednih materijala
 • 27. 10. 2023. – Energetsko modeliranje zgrade

Više informacija i prijavnicu potražite na stranicama nzebcentra.

 • 26. rujna

ArhiBau.hr 2023, Sajam Kulture građenja i održivog razvoja, Zagreb, Zagrebački velesajam, od 26. rujna do 01. listopada, u organizaciji Društva arhitekata Zagreba.

Ukratko: Na sajmu će vodeći proizvođači i dobavljači opreme, materijala i rješenja u arhitekturi i graditeljstvu predstaviti najnovije materijale i tehnologije za suvremeno i održivo građenje, održavanje i obnovu zgrada te prostora oko nas.

Ovogodišnji ArhiBau.hr održava se u sinergiji i istovremeno sa čak četiri manifestacije: sajmom namještaja i uređenja interijera Ambienta, sajmom Hotel & Gastroteh te festivalima Zagreb Design Week i Art Zagreb.

Više informacija i prijavnicu potražite na stranicama ArhiBau.hr.

 • 26. rujna

Jubilarna 50. Ambienta, sajam posvećen namještaju i unutarnjem uređenju, Zagreb, Zagrebački velesajam, od 26. rujna do 01. listopada

Ukratko: Ambienta ove će jeseni inspirirati mnoštvom inovativnih rješenja za uređenje i opremanje interijera i eksterijera te predstaviti potencijal domaće industrije, uz prezentaciju inozemnih brandova. Koncepcijski osvježena Ambienta rezultat je poslovne suradnje Zagrebačkog velesajma, Zagreb Design Week-a i sajma ArhiBau i kao takva bit će centralno mjesto jesenskih događanja u gradu Zagrebu.

Više informacija i prijavnicu potražite na stranicama Zagrebačkog Velesajma.

 • 26. rujna

10. jubilarni Zagreb Design Week, najveće događanje za dizajn u Hrvatskoj, Zagreb, Zagrebački velesajam, od 26. rujna do 01. listopada

Ukratko: ZGDW posjetiteljima će ponuditi sadržaje od onih za najmlađe pa do treće dobi, no osim toga imat će i značajan gospodarski značaj. Zagreb Design Week predstavlja sva područja dizajna, od produkt dizajna i vizualnih komunikacija preko modnog dizajna, pa sve do dizajna hrane. Na do sada najvećoj površini svoje novitete predstavit će dvadesetak najboljih proizvođača namještaja Hrvatske i svijeta.

Više informacija i prijavnicu potražite na stranicama Zagreb Design Weeka.

 • 26. rujna

Webinar za predstavljanje Making Cities Resilient 2030 (MCR2030) Inicijative za sigurnije i održivije gradove i županije - u organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a u suradnji s Uredom Ujedinjenih naroda za smanjenje rizika od katastrofa (UNDRR)

Ukrakto: Cilj webinara je jedinice lokalne (područne) i regionalne samouprave upoznati s inicijativom MCR2030 Ureda Ujedinjenih naroda za smanjenje rizika od katastrofa (UNDRR) i podržati ih u poduzimanju proaktivnih mjera za smanjenje rizika, u skladu sa Sendai okvirom za smanjenje rizika od katastrofa (2015.-2030.).

Više informacija i prijavnicu potražite na stranicama Udruge gradova.

 • 28. rujna 

'Džaba' vama vaša 4 zida, ako ne pazite na cijelu 'zgradu'! - tematski panel ZGRADOnačelnik.hr-a u sklopu sajma AMBIENTA.

Ukratko: Uređenje stana je važno jer tako stvaramo osjećaj doma. No, može stan biti najljepši na svijetu, ali ako zgrada 'ne štima', džaba vam sve! Dođite na Ambientu, održat ćemo predavanje i okrugli stol o trenutno gorućim pitanjima!

Više informacija i prijavnicu potražite na stranicama ZGRADOnačelnik.hr-a.

 • 28. rujna

Predstavljanje publikacije „Pregled tržišta nekretnina Republike Hrvatske u 2022. godini“ u organizaciji Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine i Ekonomskog instituta, Zagreb, održat će u Zagrebu.

Ukratko: U sklopu skupa bit će predstavljena publikacija „Pregled tržišta nekretnina Republike Hrvatske u 2022. godini“, u kojoj su analizirani glavni trendovi na području tržišta nekretnina odnosno cijene i promet stanova i apartmana, obiteljskih kuća, poslovnih zgrada i poslovnih prostora, građevinskog, poljoprivrednog i šumskog zemljišta te informacija o planu približnih vrijednosti za sva zemljišta na području Republike Hrvatske i novosti u području procjene vrijednosti nekretnina.

Osnovni je cilj objavljivanja publikacije upoznati javnost s temeljnim informacijama i trendovima na tržištu nekretnina, što predstavlja značajan doprinos većoj kvaliteti procjena vrijednosti nekretnina te dostupnost i transparentnosti podataka o tržištu nekretnina na području Republike Hrvatske, odnosno doprinosi pravnoj sigurnosti vlasnika nekretnina i investitora u poslovanju na tržištu nekretnina.

Više informacija i prijavnicu potražite na stranicama EIZG-a.

LISTOPAD

 • 2. listopada

Regionalna konferencija o arbitraži i alternativnom rješavanju sporova – sporovi u građevinskim projektima / Regional Conference on Arbitration and ADR – Construction Projects Disputes - Međunarodna trgovačka komora (ICC) Hrvatska i Hrvatska gospodarska komora vas pozivaju na dvodnevnu konferenciju koja će se održati 2. i 3. listopada, u hotelu Excelsior Dubrovnik u Dubrovniku.

Ukratko: Na konferenciji će međunarodni i domaći stručnjaci iz područja građevinskih sporova, alternativnog rješavanja sporova i arbitraže – inženjeri i arbitražni praktičari, kroz četiri panel-rasprave podijeliti svoja znanja o aktualnim pitanjima u infrastrukturnim projektima u regiji u vezi s upravljanjem ugovorima i rješavanjem sporova. U sklopu konferencije održat će se i radionica Uspjeh građevinskog projekta – raspodjela rizika, strategija izvedbe projekta i učinkovito upravljanje sporovima.

Više informacija potražite na stranicama HGK.

 • 2. listopada

Program stručnog osposobljavanja za osobe koje provode energetsko certificiranje i energetske preglede zgrada s jednostavnim tehničkim sustavom – MODUL 1., u organizaciji Energetskog instituta Hrvoje Požar, od 2. do 11. listopada 2023.

Ukratko: Za sve zainteresirane iz područja arhitekture, građevine, strojarstva i elektrotehnike, Program u u ukupnom trajanju od 36 sati nastave + 4 sata ispita (teoretski i praktični dio). Predavači su Marina Malinovec Puček, Margareta Zidar, Vesna Bukarica, Ružica Jurjević, Marko Bišćan, Igor Hegedis, Toni Borković, Denis Dergestin, a pogledajte i satnicu.

Obrazac za prijavu pronađite na stranicama EIHP-a.

 • 3. listopada

Radionice u sklopu projekta EL-practice koje organizira REGEA, u Zagrebu od 3. listopada do 5. listopada 2023. godine.

Ukrakto: Projekt EL-practice ima za cilj jačanje energetske pismenosti mladih. Unutar projekta razvijamo e-tečaj s četiri modula: 1. Uvod u energetsku pismenost, 2. Korištenje energije i ciljevi Europskog zelenog plana, 3. Energetske investicije, poticaji i subvencije, te 4. Pozitivna ponašanja i navike vezane uz energiju. Svrha treninga je prenijeti ključna znanja iz navedenih modula na jednostavan i interaktivan način te zajedno testirati e-tečaj.

Više informacija pronađite u objavi REGEA.

 • 6. listopada

InDizajn - festival modernog doba - šesto izdanje sajma interijera, od 6. do 8. listopada 2023. u Areni Zagreb

Ukratko: Na više od 5000 kvadrata izlagačkog prostora okupiti brojni izlagači iz područja opremanja interijera, renomirani stručnjaci i arhitekti. Imati ćete priliku pronaći razna inspirativna rješenja za uređenje doma: gotov namještaj, ali i onaj po mjeri, dizajnerske komade, raskošne dekoracije, zanimljive detalje i još puno toga. 

Više informacija potražite na stranicama InDizajn sajma.

 • 11. listopada

Hibridni seminar Novine i aktualnosti u prostornom uređenju i gradnji - u organizaciji Novog Informatora

Ukratko:  Na seminaru će sudionici saznati sve o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom uređenju (Nar. nov., br. 67/23), kojim se uspostavljaju digitalni prostorni planovi, digitalizacija i transparentnost administrativnih usluga u prostornom uređenju, a njime je stvorena i podloga za snažniju izgradnju solarnih elektrana te je izmijenjen institut lokacijske dozvole. Obradit će se, nadalje, dvojbe u izdavanju i izmjeni građevinske dozvole te u zastupanju tuženog upravnog tijela u upravnom sporu, uz brojne primjene upravnosudske prakse, a prezentirat će se i novi slučajevi gradnje i izvođenja radova bez građevinske dozvole, u skladu s glavnim projektom ili bez njega, prema predstojećim izmjenama Pravilnika o jednostavnim građevinama i radovima.

Seminar je namijenjen službenicima koji rade na poslovima izdavanja akata za građenje i izrade dokumenata prostornog uređenja, službenicima u imovinskopravnim odjelima lokalnih jedinica, službenicima u katastru, zemljišnoknjižnim referentima i sucima, ovlaštenim arhitektima i ovlaštenim inženjerima, odvjetnicima, pročelnicima, načelnicima i gradonačelnicima.

Više informacija i prijavnicu potražite na stranicama Novog Informatora.

 • 12. listopada

Jesenski skup upravitelja nekretninama u Karlovcu - od 12. do 14. listopada 2023. u Karlovcu u organizaciji Udruge Upravitelj

Ukratko: Pozivaju se svi članovi Udruge da se priključe skupu. Bit će niz zanimljivih tema (pravnih, financijskih, tehničkih) koje će obuhvatiti sve od novih zakonskih okvira, koji nam stoje pred vratima, do različitih aktualnih pitanja s kojima nam se upravitelji često javljaju u želji da riješe određeni izazov.

Sve ostale infomacije pronađite na stranicama Udruge upravitelj.

 • 25. listopada

Hibridni 16. simpozij ovlaštenih inženjera geodezije pod nazivom Upravljanje kriznim situacijama (The Role of Geodetic Surveyors in Disaster Management), održat će se od 25. do 28. listopada 2023. godine u Poreču, u organizaciji Hrvatske komore ovlaštenih inženjera geodezije u suradnji s Europskim vijećem geodeta (CLGE)

Ukratko: Simpozij ovlaštenih inženjera geodezije središnji je i najveći godišnji stručni skup iz područja geodezije i geoinformatike na području Republike Hrvatske, koji svake godine okuplja preko tisuću sudionika iz Hrvatske i okolnih zemalja. Znanstveno-stručni odbor Simpozija sastavljen je od priznatih međunarodnih i hrvatskih stručnjaka, i odabirom tema i pozvanih gostiju osigurava kvalitetna i zanimljiva predavanja, te međunarodni značaj Simpozija.

Ovogodišnji Simpozij održat će se po hibridnom modelu, predavanjima će se moći prisustvovati uživo u kongresnom centru hotela Parentium u Poreču ali i putem live streaminga svih događanja Simpozija (Live + Digital).

Više informacija potražite na stranicma HKOIG-a.

 

 • 31. listopada

Besplatni online trening trenera u sklopu projekta BUSGoCircular,  Datumi: 31. listopada, 7. studenog i 14. studenog (14:00-16:30),

Ukratko: Pozivaju se svi zainteresirani trenere i one koji to tek žele postati...iz industrije, srednjih škola, Fakulteta i Sveučilišta te ljudi koji se bave cjeloživotnim obrazovanjem u području održive gradnje i kružnog gospodarstva u građevinskom sektoru.

Više informacija pronađite na stranicama BUSGoCirculara.

Ne zaboravite se prijaviti i na newsletter ZGRADOnačelnik.hr-a kako bismo vas povremeno obavještavali o različitim događanjima koje organiziramo kao i drugim korisnim savjetima i informacijama povezanima s pravima i obvezama (su)vlasnika zgrada i kuća i lakšeg upravljanja i održavanja nekretnina.