nekretnine, događanja
Izvor: Insspirito/Pixabay
ZGRADOnačelnik.hr
KONFERENCIJE, RADIONICE, EDUKACIJE...

Događanja vezana uz vaš dom i nekretnine - svibanj/lipanj 2023.

Nakon prvog teksta za period ožujak / travanj 2023. nastavljamo dalje najavljivati nadolazeće korisne konferencije, radionice, edukacije, tribine i ostale događaje koji su na neki način vezani uz nekretnine. Bez obzira radilo se o izrazito stručnim događanjima ili onima zanimljivim svim građanima. Da bi nam svima bilo korisno, javljajte nam na mail ako saznate za neki događaj, a mi ćemo se truditi tekstove redovito ažurirati. Uživajte u proučavanju različitih DOGAĐANJA VEZANIH UZ VAŠ DOM i NEKRETNINE općenito!

Tekst je ažuriran 20.06.2023.

SVIBANJ

 • 3. svibnja

GBC online dvodnevna edukacija Održivost infrastrukturnih projekata kao uvjet prihvatljivosti za EU financiranje, 3.-5. svibnja 2023.

Ukratko: Na edukaciji će se pokazati kako, uz što manje dodatnih napora, projektant može u projektiranje uključiti proračun ušteda energije i time dokazati smanjenje emisija CO2 te kako u projekt uključiti rizike od posljedica klimatskih promjena te omogućiti ocjenu pripremljenosti zgrade za klimatske promjene.

Više detalja, program i prijavnicu možete naći na web stranicama GBC-a.

 • 3. i 4. svibnja

Konferencija Put prema energetskim zajednicama temeljenim na obnovljivim izvorima energije - održat će se u okviru projekta SunSharing– Supporting Solar Energy Communities in SEE , 3. i 4. svibnja 2023. na otoku Cresu (palača Moise).

Ukratko: Na konferenciji će se okupiti zainteresirane jedinice lokalne i regionalne samouprave, agencije, istraživači te predstavnici civilnog sektora koji dijele primjere dobre prakse u korištenju energije Sunca pomoću fotonaponskih elektrana, osnivanju energetskih zajednica te provođenju crowdfunding inicijativa za projekte OIE, a poglavito fotonaponskih elektrana u vlasništvu energetskih zajednica. Kroz program od dva dana, sudionicima će moći pratiti predavanja izvođača samih fotonaponskih elektrana, iskustva s terena vezana uz postizanje energetske neovisnosti kroz Sunčevu energiju te pregled trenutnog stanja energetskih zajednica u Hrvatskoj i izazova u njihovom osnivanju. 

Prijavite se za besplatno sudjelovanje na konferenciji

 • 4. svibnja

Modular Homes Expo 2023 - izložba montažnih kuća u Zagrebu, od 4.-7. svibnja

Ukratko: prva europska izložba koja predstavlja modularne i montažne kuće i druga po veličini u svijetu. Po prvi puta se u Europi okupljaju najbolji proizvođači u industriji radi povezivanja, razmjene ideja i predstavljanja najnovijih proizvoda potencijalnim kupcima i entuzijastima za montažne kuće. Cilj manifestacije je educirati i nadahnuti posjetitelje kako stvoriti održivu budućnost izgradnjom zelenih, energetski učinkovitih i samodostatnih montažnih kuća i smanjiti potrošnju energije.

Više detalja, program i prijavnicu možete naći na web stranicama modularhomeexpoa.

 • 11. svibnja

BESPLATNA radionica za predstavnike suvlasnika - online

Ugovori, odluke, prava, obaveze, suglasnosti, uređenje, održavanje, fasada, obnova, kućni red, pričuva, dizala, međuljudski odnosi i još mnogo, mnogo toga muči one koji žive u zgradama. Kako tim mukama stati na kraj?

U četvrtak, 11. svibnja ekipa ZGRADOnačelnik.hr-a održat će BESPLATNU online radionicu odnosno predavanje o osnovama suvlasništva za zainteresirane predstavnike suvlasnika u Hrvatskoj. Dobra vila koja pokriva troškove ove radionice je Groupama osiguranje.

Više detalja i prijavnicu možete naći u najavi radionice

 • 14. lipnja

Okrugli stol o reformi vodnih usluga u Hrvatskoj

Tematska mreža JEDRO poziva sve zaintereseirane građane i druge aktere na okrugli stol koji će se održati 14. lipnja 2023. godine u 14:00 sati u velikoj dvorani Hrvatskog novinarskog društva (Perkovčeva ulica br. 2), a nosiva tema jest reforma vodnih usluga u Hrvatskoj. 

Na okruglom stolu predstavit će se sveobuhvatni rezultati istraživanja reforme vodnih usluga koje tematska mreža JEDRO provodi u okviru europskog projekta 'JEDRO – Javne politike za održivi društveni razvoj: voda, energetika, otpad'. Nakon predstavljanja rezultata istraživanja, planirana je rasprava o provedenim i planiranim koracima reforme vodnih usluga.

Provjerite više informacija i prijavnicu za okrugli stol.  

 • 18. svibnja

Sunčeva energija 2023.: Seminar o mogućnostima primjene obnovljivih izvora energije - Zagreb, u organizaciji Energetika marketinga

Ukratko: Sunčane elektrane rješenje za iskorištavanje obnovljivih izvora čija se primjena u svijetu najviše širi. S druge strane, čini se kako je nekada ubrzana primjena solarnih toplinskih sustava u posljednjih nekoliko godina malo usporila. Bez obzira na sve to, Sunčeva energija ima golemi potencijal, osobito u zemljama kao što je Hrvatska. Ipak, čini se da taj potencijal (osim u planovima i strategijama) još nije dobio mjesto koje zaslužuje. To je razlog zašto su stručne rasprave, razmjena ideja i razmišljanja iz područja Sunčeve energije nužne kako bi se ona što više koristila, na bilo koji način.

Više informacija pronađite na stranicama Energetike marketing.

 • 19. svibnja

SPECIJALISTIČKI SEMINAR: Procjena vrijednosti nekretnina i naknada za izvlaštenja 2023.

Seminar će održati 19. svibnja u zagrebačkom hotelu Antunović s početkom u 10:00 sati, a obuhvatit će brojna pitanja i nedoumice vezana uz Zakon o procjeni vrijednosti nekretnina. 

Više invormacija.

 • 20. svibnja

Zagledaj se u Sunce o Suncu i solarnim elektranama, Čakovec - događanje u organizaciji Zelene energetske zadruge (ZEZ) i Astronomskog društva VEGA u suradnji s Gradom Čakovcem

Ukratko: Kroz predavanja, demonstraciju rada solarnog sustava, ali i mogućnost da uz pomoć posebnog teleskopa iskuse promatranje Sunca, građani će na ovom događaju naučiti više o solarnoj energiji i mogućnostima njenog korištenja u vlastitom kućanstvu.

Više informacija pronađite na stranicama ZEZ-a.

 • 22. svibnja

Održavanje 2023 / MeditMaint 2023 - 28. međunarodno i mediteransko savjetovanje i izložba u Rovinju, 22. do 25. svibnja

Ukratko: inženjeri i menadžeri održavanja i eksperti iz polja gospodarenja imovinom trebali bi steći nova iskustva i znanja, dobiti nove poslovne informacije, sklopiti poslove, prijateljstva i partnerstva, a uz tradicionalne teme: Održavanje uređaja, strojeva i postrojenja, Održavanje imovine, Upravljanje kvalitetom u održavanju, Tehnička regulativa, Sustavi monitoringa, obuhvaća i nove teme: Energetska kriza i održavanje, Održavanje i zaštita okoliša, Zaštita na radu i održavanje, Nove paradigme u održavanju vojnih objekata, letjelica i postrojenja, Održavanje plovnih objekata i platformi te Utjecaj gospodarske krize na održavanje.

Više detalja, program i prijavnicu možete naći na web stranicama HDO-a.

 • 23. svibnja

The Central & Eastern European Energy Efficiency Forum 2023  (C4E Forum) - Šamorin, Slovačka, od 23. do 26. svibnja

Ukratko: Ovogodišnju glavni organizator je kampanja RENOVATE EUROPE, a Forum okuplja stručnjake iz Slovačke, Češke, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Mađarske, Rumunjske, Bugarske, Poljske. Odlasci. Različite vrste događanja s naglaskom na energetsku učinkovitost od plenarnih sjednica, paralelnih tematskih panela do radionica.

Više detalja, program i prijavnicu možete naći na web stranicama C4E Foruma.

 • 24. svibnja

Greencajt - festival održivosti - u Zagrebu od 24. do 25. svibnja

Ukratko: festival okuplja domaće i strane govornike i ključne osobe iz različitih područja koji će pokušati dati odgovor na pitanje: kako stvoriti okruženje za održivu budućnost? Program s 30 panela i predavanja, više od 80 govornika i panelista iz čak 12 zemalja pokušat će dati odgovor na ključna pitanja iz ESG područja.

Više detalja, program i prijavnicu možete naći na web stranicama Greencajta.

 • 25. svibnja

Dani Sunca - konferencija posvećena boljem i bržem razvoju projekata korištenja sunčeve energije, 25.-26. svibnja na Braču

Ukratko: na konferenciji se govori o ulozi javnih politika za snažniji razvoj solarnih projekata, važnosti prostornog planiranja područja za solarne elektrane, 'Go-to' područjima koja bi trebala predstavljati lokacije za brži razvoj projekata OIE, dobrobiti projekata solarne energije u poljoprivredi, hibridnim sustavima za pohranu proizvedene energije, financiranju novih projekata, važnoj ulozi lokalnih zajednica… Konferencija okuplja predstavnike ministarstava, državnih institucija, akademske zajednice, gospodarstva, bankarskog sektora, županijskih i lokalnih zajednica, organizacija civilnog društva – da bi zajednički analizirali prepreke i predložili najbolje načine za njihovo rješavanje.

Više detalja, program i prijavnicu možete naći na web stranicama OIE.

 • 26. svibnja

Konferencija -  Kvaliteta života u stambenim naseljima iz socijalističkog i postsocijalističkog razdoblja

Ukratko: Završna diseminacija i okrugli stol koji se organiziraju u sklopu bilateralnog HRZZ/ARRS projekta između Slovenije i Hrvatske pod nazivom: Kvaliteta života u stambenim naseljima iz socijalističkog i postsocijalističkog razdoblja: komparativna analiza između Slovenije i Hrvatske - HESC (2020.-2023.)

Diseminacija će se održati 26. svibnja 2023. godine od 11 do 15 sati u prostorima Tribine Grada Zagreba, Kaptol 27, 10000 Zagreb.

Tijekom konferencije bit će predstavljena i stručna studija pod nazivom Osnovni pregled rezultata o kvaliteti života u stambenim naseljima iz socijalističkog i postsocijalističkog razdoblja u Hrvatskoj i Sloveniji s rezultatima anketnog istraživanja provedenog u stambenim naseljima hrvatskih gradova Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka te slovenskim gradovima Ljubljani i Mariboru.

Pogledajte program.

 • 31. svibnja

Međunarodna konferencija - EU Fire Safety Day - zaštita od požara i fotonaponski paneli na krovovima zgrada

Ukratko: Kao dio plana REPowerEU, EU postavlja ambiciozan cilj da solarne panele učini obveznim za sve nove i postojeće javne i poslovne zgrade od 2027. odnosno 2028. a sve nove stambene zgrade od kraja 2030. godine. To će rezultirati neviđenom transformacijom europskog fonda zgrada i značajnim porastom tehnologije solarnih panela na krovovima.

Sve detalje potražite na webu Građevinskog fakulteta u Zagrebu.

 • 31. svibnja

Turneja Dobra energija

Ukratko: Od svibnja do rujna održat će se treće izdanje turneje Dobra energija, kampanje kojom Zelena energetska zadruga (ZEZ) potiče solarnu energiju u vlasništvu građana.

U sklopu turneje, ZEZ-ov tim Na sunčanoj strani provest će niz besplatnih informativnih aktivnosti o solarnim elektranama za kućanstva. Uhvatite ih u jednom od 11 gradova turneje - prvi je Samobor 31. svibnja!

 • 31. svibnja: Samobor
 • 1. lipnja: Sisak
 • 5. lipnja: Biograd na Moru
 • 6. lipnja: Drniš
 • 12. lipnja: Rijeka
 • 13. lipnja: Labin
 • 14. lipnja: Medulin
 • 20. lipnja: Pleternica
 • Rujan: Umag, Dubrovnik i Zagreb (datumi i lokacije će biti naknadno najavljeni).

Sve detalje možete saznati na web stranicama Zelene energetske zadruge.

LIPANJ

 • 01. lipnja 

Direktiva o energetskim svojstvima zgrada (EPBD) - online konferencija webinar

Ukratko: webinar će donijeti novosti iz područja zakonske regulative koje se odnose na: preinake koje donosi Direktiva kroz reviziju kao dio Paketa 'Spremni za 55%', troškovno optimalne razine minimalnih zahtjeva energetskih svojstava za zgrade i dijelove zgrada, uvođenje i značenje putovnica za obnovu, financiranje, potporne mjere i drugi instrumenti, uloga energetskih certifikata do 2025., kreiranje nacionalne baze podataka o energetskim svojstvima zgrada i ukupnim energetskim svojstvima nacionalnog fonda zgrada, uspostavljanje mjera za redovite preglede sustava grijanja, hlađenja i ventilacije nazivne snage veće od 70 kW, dekarbonizaciji fonda zgrada kao i brojne druge teme u području EU i nacionalne regulative.

Više detalja, program i prijavnicu možete naći na web stranicama GBC-a.

 • 2. lipnja

Nacionalna konferencija o energetskom siromaštvu 

Ukratko: Energetsko siromaštvo sve je češća tema, ali i dalje nedovoljno zastupljena u javnosti. Ono nije nešto što se može dogoditi nekom drugom, energetsko siromaštvo pogađa sve slojeve društva. Ipak, neke su skupine, naravno ranjivije. S obzirom na to da je rizik od energetskog siromaštva u posljednje dvije godine eskalirao, potrebno je o tim opasnostima upozoriti javnost. Stoga Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR), uz medijsku podršku ZGRADOnačelnik.hr-a, organizira BESPLATNU konferenciju koja će se održati u petak, 2. lipnja 2023. godine, s početkom u 10:30 sati u Novinarskom domu (Perkovčeva ulica 2, Zagreb).

Više detalja, program i prijavnicu možete naći u najavi konferencije.

 • 14. lipnja

BESPLATNA konferencija - CO2 do 55 – Zeleni plan za Hrvatsku

Ukratko: Energetska obnova nekretnina, ugradnja obnovljivih izvora energije, zelene politike, planovi i direktive, strategije za ostvarenje krajnjeg cilja - Europe kao klimatski neutralnog kontinenta - samo su neke od tema koje svakodnevno ispunjavaju medijski prostor. Međutim i dalje ima puno pitanja, a premalo odgovora.

Da bi se ipak dobilo što više odgovora na ključna pitanja, Motus Media i ZGRADOnačelnik.hr organiziraju konferenciju pod nazivom CO2 do 55 – Zeleni plan za Hrvatsku koja će se održati u srijedu, 14. lipnja 2023. godine u Hotelu Zonar Zagreb bivši (Hotel Panorama). Konferencija je namijenjena svim dionicima ovoga tržišta, a posebice poduzetnicima, međutim dobrodošli su, naravno, i svi zainteresirani građani.

Više detalja, program i prijavnicu možete naći u najavi konferencije.

 • 15. lipnja

cITy upgrade 2023 -  konferencija u Splitu 15.-16. lipnja

Ukratko: konferencija je mjesto poboljšanja koordinacije državnih i lokalnih vlasti u pogledu razvoja digitalne infrastrukture i povezanih pametnih rješenja. 

Više detalja, program i prijavnicu možete naći na web stranicama cityupgradea.

 • 15. lipnja

17. Dani Hrvatske komore inženjera građevinarstva - Hotel Ambasador, Opatija, od 15. do 17. lipnja 2023. 

Ukratko: Ovo je već tradicionalni skup u provedbi trajnog stručnog usavršavanja koji obuhvaća seminare i okrugle stolove za gotovo sve specijalističke grane građevinarstva, regulativu i upravljanje projektima.

Više detalja, program i prijavnicu možete naći na web stranicama HKIG.

 • 21. lipnja

Besplatna edukacija – Sunčane elektrane za privatne i poslovne objekte

Ukratko: U prostorima kina Dugi Rat u srijedu, 21. lipnja, od 17 sati održava se predavanje na temu energetska tranzicija i sunčane elektrane.

Pročitajte detalje o edukaciji.

 • 27. lipnja

Okrugli stol 'Gospodarenje otpadom u gradovima i općinama u RH - prepreke, izazovi i prilike',  u organizaciji tematske mreže JEDRO (Nositelj projekta je Zelena akcija, a partneri su Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, Društvo za oblikovanje održivog razvoja, Zeleni Osijek, Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, Zelena energetska zadruga, Brodsko ekološko društvo, Ekološka udruga Krka Knin, Pravo na grad, PAN - udruga za zaštitu okoliša i prirode i ZMAG – zelena mreža aktivističkih grupa), 27. lipnja 2023. od 11:00 do 15:00 sati u velikoj dvorani Hrvatskog novinarskog društva (Perkovčeva 2, Zagreb).

Ukratko: Cilj okruglog stola je prezentirati najvažnije elemente upravljanja koji utječu na kvalitetu usluge, osobito u segmentu količine odvojeno prikupljenog otpada, kao i istaknuti najveće probleme s kojima se pružatelji usluge suočavaju. Želi se prikazati kako Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost mogu najučinkovitije utjecati na povećanje stopa odvojeno prikupljenog otpada.

Prijaviti se možete putem prijavnice.

 • 29. i 30. lipnja

Međunarodni znanstveno-stručni skup na temu: Stanovanje u 21. stoljeću.

Ukratko: Gosti predavači iz EU i RH, održat će prvi dan prezentacije, a drugi dan je na rasporedu panel rasprava. Istovremeno će se održati interdisciplinarna radionica za studente na temu skupa. Cijeli događaj je u sklopu izrade Stambene politike RH do 2030. godine, kojom Vlada RH želi omogućiti priuštivo, ugodno i kvalitetno stanovanje svojim građanima, uz povećanu energetsku učinkovitost i arhitektonsku kvalitetu životnog prostora. Organizatori su MPGI i HAZU.

 

Ne zaboravite se prijaviti i na newsletter ZGRADOnačelnik.hr-a kako bismo vas povremeno obavještavali o različitim događanjima koje organiziramo kao i drugim korisnim savjetima i informacijama povezanima s pravima i obvezama (su)vlasnika zgrada i kuća i lakšeg upravljanja i održavanja nekretnina.