događanja nekretnine
Izvor: freepik
ZGRADOnačelnik.hr
KONFERENCIJE, RADIONICE, EDUKACIJE...

Događanja vezana uz vaš dom i nekretnine - travanj/svibanj 2024.

Proljeće nam je stiglo, a s njim, većinom, i najveći broj događanja u godini. Nakon vrlo intezivnog ožujka, pregledajte koja događanja vezana za nekretnine nam donose travanj i svibanj - bit će tu puno svega, od konferencija, radionica preko edukacija, seminara... više ili manje stručna, uživo i/ili online, svejedno. Da bi nam svima bilo korisno, javljajte nam na mail ako saznate za neki događaj, a mi ćemo se truditi informacije redovito ažurirati. Uživajte u proučavanju različitih DOGAĐANJA VEZANIH UZ VAŠ DOM i NEKRETNINE općenito.

*Ažurirano 28.05.2024.

TRAVANJ

 • 4. travnja

Online predavanje Kako do vlastite solarne elektrane?”- u organizaciji ZEZ-a

Ukratko: Saznajte koji su tehnički uvjeti za ugradnju solarne elektrane, koliko košta solarna elektrana i kada možete očekitvati povrat ulaganja, kako izgleda put do korištenja solarne energije u kućanstvu, kako iskoristiti poticaje za solarne elektrane te dobiti odgovore na vaša pitanja o solarnim elektranama

Više informacija saznajte na stranicama ZEZ-a

 • 5. travnja

Promocija visokoškolskog udžbenika 'Energetska tranzicija - vodikova paradigma' - na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu

Ukratko: Knjiga autora Pavlović, Srpak i Klopotan pruža sveobuhvatan pregled vodikove paradigme kao važnog elementa energetske tranzicije. Na predstavljanju knjige uz autore govorit će i ministar Habijan, direktor FZOEU-a Balen te profesori Višković i Brkić.

Dolazak treba potvrditi putem adrese pisarnica@mev.hr

 • 8-10. travnja

Druga stručna konferencija Informacijskog sustava prostornoga uređenja (ISPU) - Šibenik, u organizaciji Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine 

Ukratko: Konferencija je namijenjena predstavnicima jedinica lokalne i regionalne samouprave, predstavnicima Zavoda za prostorno uređenje, službenicima za izdavanje akata o gradnji, izrađivačima prostornih planova, predstavnicima nadležnih ministarstava te akademskoj zajednici. Na konferenciji će biti predstavljene novosti iz područja zakonodavne regulative u području prostornog uređenja i državne imovine, kao i novosti vezane uz daljnji razvoj Informacijskog sustava prostornoga uređenja - ISPU s naglaskom na aplikacije ePlanovi, ePlanovi editor, Interni registar nekretnina, eDozvolu i drugo.

Više informacija na stranicama MPGI.

 • 11. i 12. travnja

Besplatna informativna događanja o solarnim elektranama - u organizaciji Zelena energetska zadruga (ZEZ) i Grad Čakovec

Ukratko: Ovo je prilika za saznati kako do solarne elektrane za vlastiti dom ili tvrtku, ali i kako se aktivno uključiti u tržište solarne energije stručnim usavršavanjem ili prekvalifikacijom za posao instalatera solarnih elektrana.

Više informacija saznajte na stranicama Grada Čakovca.

 • 11.-12. travnja

27. stručni skup  'S komunikacijo v slovensko okoljsko modernizacijo'  - u Moravskim toplicama.

Ukratko:  Savjetovanje već 26 godina okuplja stručnjake, istraživače, kreatore politika, lokalne zajednice, privatni sektor, nevladine organizacije i širu javnost. Kako bi se ostvarili zacrtani ciljevi i istovremeno postigao konsenzus između različitih rješenja u ime javnog interesa, ovogodišnje savjetovanje održat će se i rasprava o konkretnim mjerama i planiranim rješenjima Slovenije

Više informacija na stranicama Bistre.

 • 12. travnja

MODUL 8: nZEN – od zgrade do susjedstva

Ukratko: Već imate znanja u modeliranju zgrada, ali želite otići korak naprijed i modelirati cijeli skup zgrada? Ne znate od kuda i kako doći do podataka, prostorno ih prikazati, ali želite naučiti? Želite li uhvatiti korak s kolegama iz svijeta, biti upoznati s alatima pomoću kojih provode modeliranja energetskih četvrti? Prijavite se na posljednji modul koji se organizirate na sklopu nZEB edukacije.

Više informacija potražite na stranicama EIHP-a.

 • 12.-13. travnja

Sadašnjost i budućnost graditeljskog sektora - konferencija Hrvatske udruge krovopokrivača i 24. godišnja skupština HUK-a - Terme Tuhelj

Ukratko: Pred tvrtkama i obrtima, izvođačima građevinskih radova, stalno se pojavljuju brojni novi izazovi: Počele su se graditi zgrade gotovo nulte energije, pojavljuju se nove tehnologije, načini (u)gradnje, uredbe, propisi, natječaji... Tu je i nedostatak stručne radne snage te razne nove situacije s kojima se suočavaju graditelji u svakodnevnom poslovanju... Pred nama su i godine obnove, kao i razni investicijski ciklusi za energetski učinkovitu obnovu građevina. Kako se pripremiti za takav obim posla? Kakvi se sve zahtjevi danas postavljaju pred izvođače radova?

Više informacija potražite na stranicama HUK-a.

 • 15. travnja

Radionica Što su zapravo energetske zajednice i zašto su važne za energetsku tranziciju? - online predavanje u organizaciji Studija inženjerstva okoliša - Geotehnički fakultet poziva

Ukratko: Predavanje će održati Mislav Kirac, programski kordinator iz Zelena energetska zadruga

Više informacija potražite na GBC-u.

 • 15.-16. travnja

Dvodnevni specijalistički tečaj EARTHQUAKE ENGINEERING - u Zagrebu u organizaciji HCPI-a.

Ukratko: Tečaj će održati profesor Amr Elnashai (University of Illinois at Urbana Champaign Illinois / University of Houston). Tečaj je namijenjen građevinskim inženjerima, poglavito projektantima, mladim znanstvenicima, studentima diplomskih i poslijediplomskih studija, te svima ostalima kojima je područje djelovanja i istraživanja – POTRESNO INŽENJERSTVO. Za kolege/ice u Programu stručnog usavršavanja, tečaj će se evidentirati sa 16 bodova.

Više informacija nalazi se na stranicama HCPI-a

 • 17.-19. travnja

Savjetovanje upravitelja nekretninama - Korčula, u organizaciji Udruge Upravitelj

Ukratko:  Na Savjetovanju ćemo obraditi niz tema zanimljivih za svakodnevni rad upravitelja sa glavnim osvrtom na Zakon o upravljanju i održavanju zgrada koji je 19.02. objavljen na e-Savjetovanju te panel rasprave namijenjene prvenstveno razmjeni iskustva. 

ZGRADOnačelnik.hr sudjeluje u programu konferencije u petak, 19.travnja

Više informacija potražite na stranicama Udruge Upravitelj.

 • 18. travnja

nZEB webinar - Projektiranje i izvođenje zgrada gotovo nulte energije – Bioklimatski dizajn

Ukratko: Regionalna energetska agencija Sjever u suradnji s Građevinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskim savjetom za zelenu gradnju, dana 18. travnja 2024. organizira nZEB trening WEBINAR na temu „Projektiranje i izvođenje zgrada gotovo nulte energije – Bioklimatski dizajn“. Trening će održati izv. prof. dr. sc. Bojan Milovanović.

Više informacija potražite na stranicama REA Sjever.

 • travanj

Besplatna informativna predavanja Najlakši put do solarne elektrane - u organizaciji ZEZ-a i gradova

 • 18. travnja u Karlovcu
 • 22. travnja u Pazinu
 • 25. travnja u Puli
 • 26. travnja u Labinu

Ukratko: Na predavanju imate prilike saznati kako izgleda proces ugradnje solarne elektrane, koji su uvjeti ugradnje solarne elektrane, kako se određuje snaga elektrane i visina investicije, kako se ostvaruju uštede, koje su mogućnosti za sufinanciranje, koju opremu koristiti pri ugradnji solarne elektrane, koji su provjereni instalateri za ugradnju solarne elektrane, koja je uloga energetskih zajednica u bliskoj budućnosti energetske tranzicije.

Više informacija potražite na stranicama ZEZ-a

 • 19. travnja

Nacionalni dan Europskog klimatskog pakta u Hrvatskoj - u organizaciji Društva za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) i Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Ukratko: U okviru Klimatskog pakta, organizirali smo i natjecanje „Ekovizija“ za učenike osnovnih i srednjih škola na kojem su učenici morali opisati jedan problem iz svojeg neposrednog okruženja, a koji je povezan s klimatskim promjenama, te predstaviti svoje rješenje ili barem njihov doprinos u rješavanju problema. Ovaj događaj je prvenstveno namijenjen učenicima i učenicima. Tijekom Nacionalnog dana Europskog klimatskog pakta, učenici i učenice dobit će priliku predstaviti svoje najbolje ideje rješavanje problema povezanih s klimatskim promjenama iz svoje neposredne okoline te potom na panelu Klima je u našim rukama - zadržimo zagrijavanje ispod 1.5 stupnjeva postaviti pitanja predstavnicima znanstvene zajednice i gospodarskog sektora.

Više informacija potražite na stranicama DOOR-a.

 • 19. travnja

Visoko energetski učinkovita arhitektura - Kulturni dijalog, CZIO Susedgrad

Ukratko: Predavanje arhitekta Ljubomira Miščevića

Više informacija potražite na stranicama CZIO Susedrada.

 • 21. - 24. travnja

9. Sabor hrvatskih graditelja

Ukratko:  Hrvatski savez građevinskih inženjera organizira 9. Sabor hrvatskih graditelja koji će se održati 21. do 24. travnja 2024. u hotelu CROATIA u Cavtatu.

Više informacija potražite na stranicama HSGI. 

 • 23. travnja

Besplatna online radionica - predavanje o osnovama suvlasništva za predstavnike suvlasnika - u organizaciji ZGRADOnačenik.hr
Ukratko: Unutar tri sata proći ćemo osnove koje bi bilo dobro da predstavnici suvlasnika znaju. Naravno, prije održavanja radionice, a prilikom prijave, u prijavnici će svi zainteresirani moći navesti koji ih problem u zgradi najviše muči i koja ih tema najviše zanima.

Više informacija nalazi se na stranicama ZGRADOnačelnik.hr-a

 • 23. travnja

Hrvatsko-slovenska konferencija "Projekti energetske obnove zgrada i projekti postavljanja solarnih elektrana - Udružujemo iskustva iz Slovenije i Hrvatske", Zagreb

Ukratko: Događaj nudi jedinstvenu priliku za susret s renomiranim stručnjacima, razmjenu iskustava i stjecanje vrijednih uvida u najnovije tehnologije i strategije u području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Više informacija saznatej na stranicama S-procurement.

 • 23. travnja

Investments Forum 2024. - forum o investicijama, Zagreb

Ukratko: Na konferenciji o investicijama saznajte zašto najznačajniji makroekonomisti i investitori smatraju da i u 2024. postoje razlozi za optimizam! Okupljaju se stručnjaki iz najvećih kompanija, investitore, agencije za upravljanje nekretninama, konzultante, investicijske fondove, bankare i ostale koji će vam pružiti odgovore na najkompleksnija pitanja.

Više informacija saznajte na stranicama Investments forum.

 • 23. travnja

Besplatno predavanje Park Kneževa - stanovanje u gradu - Zagreb, u organizaciji Orisa

Ukratko: Tema panela je Park Kneževa koji pješačkim prolazom povezuje Branimirovu i Borninu ulicu i omogućuje pristup stambenim i javnim sadržajima u svojoj unutrašnjosti, podižući tako kvalitetu stanovanja cijelom susjedstvu. Unutar bloka smještene su tlocrtno i visinski razvedene zgrade okružene parkom, čiji su volumeni u interakciji s blokovskim zelenilom. Sadržajno objedinjuje nekoliko tipologija: stanovanje, poslovne prostore i urbani park.

Više informacija potražite na stranicama Orisa.

 • 24. i 25. travnja

Dvodnevna online edukacija pod nazivom: Nova Direktiva o energetskim svojstvima zgrada (EPBD) - u organizaciji Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, preko zoom platforme

Ukratko: Edukacija će donijeti novosti iz područja zakonske regulative koje se odnose na: preinake koje donosi Direktiva kroz reviziju kao dio Paketa "Spremni za 55%", troškovno optimalne razine minimalnih zahtjeva energetskih svojstava za zgrade i dijelove zgrada, uvođenje i značenje putovnica za obnovu, financiranje, potporne mjere i drugi instrumenti, uloga energetskih certifikata do 2025., kreiranje nacionalne baze podataka o energetskim svojstvima zgrada i ukupnim energetskim svojstvima nacionalnog fonda zgrada, uspostavljanje mjera za redovite preglede sustava grijanja, hlađenja i ventilacije nazivne snage veće od 70 kW, dekarbonizaciji fonda zgrada kao i brojne druge teme u području EU i nacionalne regulative. 

Više informacija potražite na stranicama GBC-a

 • 24. travnja (i u svibnju)

Radionica za energetsku obnovu višestambenih zgrada

Ukratko: Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine organizira TRI RADIONICE za sve predstavnike suvlasnika i upravitelje koji su zainteresirani za sufinanciranje energetske obnove višestambene zgrade. 

Više informacija potražite na ZGRADOnačelnik.hr

 • 24. travnja

Meet-Up o osnovama zelene gradnje - Samobor, u organizaciji Poduzetničkog centra Samobor

Ukratko:  Meet-Up je namijenjen investitorima u području malog i srednjeg poduzetništva, javnim službenicima zaduženim za urbanizam i prostorno planiranje, osobama povezanim s građevinskom industrijom, bilo na strani projektiranja ili gradnje, osobama zainteresiranim za za osnove zelene gradnje, arhitektima koji žele projektirati zelene zgrade, inženjerima građevinarstva, inženjerima strojarstva, inženjerima elektrotehnike,geodetima, krajobraznim arhitektima, ekonomistima te zainteresiranim za početničke informacije o zelenim zgradama.

Više info potražite na stranicama PC Samobor.

 • 25. travnja

DOBRA ENERGIJA: Energetske zajednice u fokusu - Zagreb, u organizaciji ZEZ-a

Ukratko: Četvrto izdanje Dobra energije će okupiti predstavnike europskih i nacionalnih institucija te organizacije aktivne u području obnovljive i građanske energije u Hrvatskoj i drugim dijelovima Europe. Dobra energija je namijenjena svima koji djeluju u ovom području ili se tek planiraju u njega uključiti, kako bismo kroz razmjenu uvida i iskustva, jačanje dijaloga i umrežavanje povećali prisutnost građanske energije u Hrvatskoj.

Više informacija na stranicama ZEZ-a.

 • 25. travnja

nZEB trening edukacija o općim vještinama vezanim uz nZEB gradnju - Virovitica, u organizaciji Regionalna energetska agencija Sjever

Ukratko: Trening je  za arhitekte inženjere, stručnjake, tehničare, radnike i sve zainteresirane iz područja građevinarstva. Sudjelovanje na treningu je besplatno dok je za polaznike treninga predviđena Potvrda o odslušanom treningu.

Više informacija potražite na stranicama REA Sjever.

 • 26. travnja

Završna konferencija projekta Potpora provedbi mjera zelene tranzicije - Zagreb, u organizaciji MPGI

Ukratko: U sklopu konferencije biti će predstavljeni rezultati projekata zelene obnove nakon potresa koje Ministarstvo provodi kroz NPOO sa posebnim osvrtom na zelenu urbanu obnovu. Predstavit će se Metodologija za identifikaciju urbanih toplinskih otoka čiji je cilj analizirati učinke toplinskih otoka, istražiti čimbenike koji doprinose njihovom nastanku kao i procijeniti njihov utjecaj na stanovnike i urbana područja. Rezultat ovog projekta biti će i praktični Priručnik koji će sadržavati preporuke za ublažavanje utjecaja urbanih toplinskih otoka, mapiranja urbanih toplinskih otoka u Registru zelene infrastrukture (razvijenog od strane MPGI-a) te pregled primjera dobre prakse za rješavanje učinaka urbanih toplinskih otoka u urbanim područjima, a kako bi se olakšao prijenos znanja lokalnim vlastima i relevantnim dionicima. Priručnik će biti namijenjen jedinicama lokalne samouprave.

Više informacija potražite na stranicama MPGI.

 • 26. travnja

Okrugli stol Povećanje vidljivosti energetskih i klimatskih politika u javnosti u kontekstu Nacionalnog energetskog i klimatskog plana (NECP-a) - u organizaciji Udruge Argonauta i partnera, u Zagrebu u BIZkoshnica, Jabukovac 37, od 12.00 do 14.00 sati

Ukratko: glavni ciljevi okruglog stola je predstavljanje projekta Od planova do stvarnosti – obnovljiva prilika za budućnost, pokretanje otvorenog dijaloga o revidiranom NECP-u te ostalim povezanim strategijama od strane glavnih dionika u energetskom i klimatskom sektoru, uspostavljanje kontinuirane komunikacije s relevantnim dionicima o implementaciji NECP-a te mogućnostima za podizanje svijesti o planiranim mjerama unutar NECP-a i nacionalnim energetskim i klimatskim ciljevima.

U programu sudjeluje ZGRADOnačelnik.hr

Sudjelovanje je besplatno no potrebna je potvrda sudjelovanja putem prijavnog obrasca.

 • 29. travnja

CROskills RELOAD - završna konferencija, Zagreb

Ukratko: Konferencija će predstaviti glavne rezultate projekta, kontekst provedbe kroz pregled aktualnih zbivanja po pitanju regulativa u građevinskom sektoru te buduće relevantne aktivnosti i sinergije sa sličnim projektima.

Prijaviti se putem poveznice i pogledajte program.

 • 29. travnja

Besplatna radionica o prijavama na poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za energetsku obnovu, Gospić

Ukratko: DOOR i Grad Gospić zajednički organiziraju besplatnu radionicu s ciljem informiranja javnosti o Pozivu za dodjelu bespovratnih sredstava za “Energetsku obnovu višestambenih zgrada”.

Više informacija potražite na stranicama DOOR-a

 • 30. travnja

Hidroizolacija kao temelj restauracije kulturne baštine - stručno predavanje u organizaciji Društva arhitekata Zadra i tvrtka MC – Building Chemicals, u Zadru

Ukratko: stručno predavanje na kojem se će se obraditi teme: pekid kapilarne vlage, zavjesno injektiranje, PMBC hidroizolacija, hidroizolacijska FPO membrana

Više informacija potražite na stranicama ZDA.

 • 30. travnja

Radionica: sufinanciranje projektne dokumentacije za projekte energetske obnove obiteljskih kuća na području grada Varaždina - u organizaciji Regionalne energetska agencija Sjever

Ukratko: pozivaju se građani s područja grada Varaždina na online radionicu na kojoj će predstaviti Javni poziv grada Varaždina za sufinanciranje troškova izrade dokumentacije za prijavu na Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća (EnU-1/24) Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, uz uvjete iz Javnog poziva Grada Varaždina na radionici će biti predstavljeni i koraci do instalacije fotonaponskih elektrana na obiteljskim kućama. 

Više informacija potražite na stranicama REA Sjever.

SVIBANJ

 • 3. svibnja (i 10. svibnja)

Konferencija „Zelena tranzicija koja pokreće europske gradove“ - Stara gradska vijećnica u Zagrebu, ou organizaciji Grada Zagreb, REGEA, Gradske skupštine Grada Zagreba te uz podršku Europskog odbora za regije i Glavne uprave za klimu Europske komisije.

Ukratko: Prvi dan konferencije naziva „Dijalog o klimatskim promjenama i energetskoj tranziciji“,  3. svibnja, u kojem će građani imati priliku po temama konferencije izravno komunicirati s gradskim zastupnicima u Gradskoj skupštini Grada Zagreba. Ovaj direktan oblik interakcije dio je europske inicijative „Going local talks“ i predstavlja platformu za dobivanje povratnih informacija o tome što naši građani misle o Europskom zelenom planu i gradskoj energetskoj i klimatskoj politici kako bi naše zajedničke zelene politike bile čim bliže potrebama naših građana. Drugi dan konferencije, 10. svibnja, posvećen je ulozi gradova u zelenoj tranziciji i njihovu ključnom doprinosu u postizanju klimatske neutralnosti. 

Dolazak na konferenciju otvoren je svim zainteresiranima i moguć je uz obaveznu prethodnu prijavu putem web stranice konferencije

 • svibanj

Besplatna informativna predavanja Najlakši put do solarne elektrane - u organizaciji ZEZ-a i gradova

 • 6. svibnja u Rijeci
 • 7. svibnja u Umagu
 • 8. svibnja u Vrsaru
 • 9. svibnja u Gračišču
 • 27. svibnja u Zaprešiću

Ukratko: Na predavanju imate prilike saznati kako izgleda proces ugradnje solarne elektrane, koji su uvjeti ugradnje solarne elektrane, kako se određuje snaga elektrane i visina investicije, kako se ostvaruju uštede, koje su mogućnosti za sufinanciranje, koju opremu koristiti pri ugradnji solarne elektrane, koji su provjereni instalateri za ugradnju solarne elektrane, koja je uloga energetskih zajednica u bliskoj budućnosti energetske tranzicije.

Više informacija potražite na stranicama ZEZ-a

 • svibanj

Besplatne radionice o prijavama na poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za energetsku obnovu višestambenih zgrada

 • 6. svibnja - Podsused
 • 7. svibnja - Gajnice
 • 9. svibnja - Križevci

Ukratko: DOOR organizira besplatnu radionicu s ciljem informiranja javnosti o Pozivu za dodjelu bespovratnih sredstava za “Energetsku obnovu višestambenih zgrada”.

Više informacija potražite na stranicama DOOR-a.

 • 7. svibnja

Konferencija Pristupačnost izgrađene okoline u Hrvatskoj - od pravilnika do tehničkog propisa -  u Zagrebu u organizaciji konzorcija Accessible EU,. Glavni suorganizatori su Hrvatska komora arhitekata, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH) i dr.

Ukratko: po prvi put u Hrvatskoj organizira središnja nacionalna godišnja konferencija s međunarodnim sudjelovanjem, na temu pristupačnosti unutarnjih i vanjskih prostora izgrađene okoline. Konferencija se održava uživo za ograničen broj sudionika i online na digitalnoj platformi uz prijevod znakovnim govorom.

Više informacija potražite na stranicama KPK-a.

 • 8. svibnja

Izobrazba osoba za energetski pregled građevina i energetsko certificiranje zgrada – Modul 1

Ukratko: Izobrazba će trajati ukupno 6 dana, raspoređenih u 2 tjedna, na dane od 08.-10.05., te od 15.-17.05.2024. Ukupno će se održati 36 sati on line predavanja + 4 sata ispit.

Više informacija potražite na stranicama DGIZa

 • 7. i 21. svibnja

Radionica za energetsku obnovu višestambenih zgrada

Ukratko: Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine organizira TRI RADIONICE za sve predstavnike suvlasnika i upravitelje koji su zainteresirani za sufinanciranje energetske obnove višestambene zgrade.

Više informacija potražite na ZGRADOnačelnik.hr i MPGI stranicama.

 • 10. svibnja

Konferencija AKtualac 2.0: Prilagodba prostora na klimatske promjene – Zagreb, u organizaciji UKAH-a

Ukratko: Glavne teme drugog ”AKtualca” bit će problematika implementacije rješenja temeljenih na prirodi (‘nature-based solutions’), mjerila njihove primjene, financiranje i doprinos klimatskim promjenama.

Više informacija potražite na stranicama UKAH-a.

 • 13.-23. svibnja

Program stručnog osposobljavanja za osobe koje provode energetsko certificiranje i energetske preglede zgrada s jednostavnim tehničkim sustavom - MODUL 1! - u organizaciji EIHP-a

Ukratko: Obveznici stručnog usavršavanja, čija su strukovna područja arhitektura, građevinarstvo, strojarstvo ili elektrotehnika, sudjelovanjem na ovom seminaru ostvaruju ukupno 36 bodova iz građevinsko-tehničke regulative (4 boda - tehnička regulativa, 32 boda - stručno područje).

Više informacija potražite na stranicama EIHP-a 

 • 14. i 16. svibnja

Radionica Ulaganje u nekretnine - Zagreb

Ukratko: Na radionici će se obraditi teme kako izračunati da li ti se takva investicija uopće isplati, treba li ju financirati dugom ili u kešu, kako izračunati prinos na ulaganje te vrijeme povrata, gdje smo danas u nekretninskom ciklusu i je li sad dobro vrijeme za investiranje

Više informacija saznajte u prijavnici.

 • 15. svibnja

Konferencija Održivo financiranje i provedba projekata energetske učinkovitosti - u Zagrebu u organizaciji Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju

Ukratko: Konferencija će obuhvatiti sljedeće teme: mogućnosti financiranja zelene tranzicije u višestambenim zgradama, modeli "pametnog financiranja", privatno i javno ulaganje.

Više informacija na stranicama GBC-a

 • 16. svibnja

Besplatna online radionica - predavanje o osnovama suvlasništva za predstavnike suvlasnika - u organizaciji ZGRADOnačenik.hr

Ukratko: Unutar tri sata proći ćemo osnove koje bi bilo dobro da predstavnici suvlasnika znaju. Naravno, prije održavanja radionice, a prilikom prijave, u prijavnici će svi zainteresirani moći navesti koji ih problem u zgradi najviše muči i koja ih tema najviše zanima.
Više informacija nalazi se na stranicama ZGRADOnačelnik.hr-a

Više informacija na stranicama ZGRADOnačelnik.hr-a

 • 16. svibnja

Fotonaponske elektrane na kosim krovovima – je li sve baš tako jednostavno kako izgleda?

Ukratko: Znamo li sve što trebamo znati o postavljanju solarnih panela i koji se potencijalni rizici javljaju kada stavljate solarnu elektranu na svoj krov?

Više informacija saznajte na stranicama Rockwoola

 • 16. svibnja

Prva godišnja konferencija o nabavi građevinskih radova „Kako provesti nabavu radova bez rizika izvođača i naručitelja“ - u organizaciji HUP-Udruge poslodavaca graditeljstva, održati na drugoj lokaciji

Ukratko: Konferencija je namijenjena ponuditeljima (izvođači radova, stručni nadzor, projektanti, voditelji projekata i sl.), naručiteljima, kontrolnim tijelima, javnom i privatnom sektoru, predstavnicima tijela u sustavu javne nabave i drugim stručnjacima s područja graditeljstva i građevinskog prava.
Pridonijet će razmjeni iskustava sudionika te prikazati najnovije zakonodavne promjene. Konferencija će obuhvatiti područja što se odnose na unaprjeđenje komunikacije, rješavanje problema te učinkovito organiziranje procesa.

Više informacija saznajte na stranicama HUP-a.

 • 16. i 17. svibnja

37. Forum poslovanja nekretninama - u organizaciji Hrvatska gospodarska komora i Udruženje poslovanja nekretninama, Zadar

Ukratko: Uz nezaobilazna stručna predavanja kako bi posrednici bili usklađeni sa zakonskom regulativom, te u ležernijem okruženju, na proljetnom forumu fokus je na temama koje pridonose boljem razumijevanju tržišta i koje mogu unaprijediti svakodnevno poslovanje i efikasnost posrednika. Prilike za nove poslovne suradnje te nezaobilazan networking pružaju se na svečanoj večeri i u neformalnom okruženju nakon nje.

Više informacija na stranicama HGK.

 • 17. svibnja

nZEB ready webinar na temu Primjene bioklimatskog dizajna - u organizaciji Regionalne energetska agencija Sjever u suradnji s Građevinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskim savezom građevinskih inženjera

Ukratko: Ova edukacija uključuje nekoliko cjelina, a prva od njih je razmatranje principa projektiranja nZEB-a i principa bioklimatskog dizajna (Ima li sličnosti?). U sklopu WEBINARA dobiti ćete odgovore na pitanja „Zašto je važno analizirati lokaciju i klimatske karakteristike?“, „Što su zeleni krovovi?“ i „Što su to urbani toplinski otoci?“. Osim toga, koje su mogućnosti primjene obnovljivih izvora energije te koji su to pametni materijali i materijali smanjenog utjecaja na okoliš. Webinar drži izv. prof. dr. sc. Bojan Milovanović. Edukacija je besplatna i održava se online uz obaveznu prethodnu prijavu.

Više informacija potražite na stranicama REA Sjever.

 • 20. svibnja

On line Stručni seminar Osnove tehničke regulative

Ukratko: Na seminaru se razmatraju odredbe Zakona o prostornom uređenju, Zakona o zaštiti okoliša i Zakona o zaštiti prirode, prijedlog novog Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, koji sadrži nova zakonska rješenja, odredbe ZOPU-a i Zakona o gradnji (ZOG) itd.

Više informacija potražite na stranicama DGIZ-a

 • 20. svibnja

Prostori arhitektonske edukacije – obnova AF-a - Zagreb, u organizaciji Udruženja hrvatskih arhitekata

Ukratko: Pozivamo vas na treće događanje GIOskopa,. Program počinje predavanjem Dubravke Kisić, nominirane za Nagradu “Neven Šegvić” za 2023. godinu za knjigu “Arhitekt Milovan Kovačević – pobornik internacionalnog modernizma u Hrvatskoj”, a nastavlja se okruglim stolom o obnovi zgrade u Kačićevoj 26 u Zagrebu, ostvarenju Ede Šena i Milovana Kovačevića iz 1941. u kojoj je izvorno bio smješten Tehnički fakultet, a kasnije Arhitektonski fakultet, Građevinski fakultet i Geodetski fakultet.

Više informacija potražite na stranicama UHA

 • 21.-22. svibnja

4th international conference EU Fire Safety Day  - u organizaciji Građevinskog fakulteta u Zagrebu i Hrvatske Udruge za zaštitu od požara (HUZOP), Zagreb

Ukratko: Glavna tema ovogodišnje konferencije je Increased Electrification in Buildings – Photovoltalics (PVs), battery storages and e-mobility – Impact on Fire Safety, odnosno utjecaj povećane elektrifikacije u zgradama na zaštitu od požara. Tu prije svega mislimo na fotonaponske panele na krovovima zgrada, pohranu energije u električnim baterijama i električnu mobilnost, odnosno korištenje električnih vozila u zgradama i ostalim građevinama

Više informacija potražite na stranicama Građevinskog fakulteta u Zagrebu i HUZOP-a.

 • 21.-23. svibnja

Pripremni seminar za polaganje stručnog ispita za obavljanje poslova graditeljstva i prostornog uređenja za strukovno područje arhitekture i građevinarstva

Pripremni seminar za koordinatore zaštite na radu u graditeljstvu

Više informacija na stranicama DGIZ-a / DGIZ

 • 22.-24. svibnja

Greencajt - Zagreb, Zagrebački velesajam

Ukratko: U Zagrebu se organizira prava revoluciju održivosti! Pozivaju se i inspiriramo kompanije, institucije i pojedince da se pridruže našem putovanju prema održivoj budućnosti. Sprema se inspirativno iskustvo u susretu s vodećim stručnjacima iz ESG područja koji će podijeliti svoja znanja, raspravljati o inovativnim strategijama te nuditi rješenja za izazove u domeni okoliša, društva i upravljanja. Greencajt nije samo konferencija, već prilika za poticanje zajedničkih napora prema održivijoj i odgovornijoj budućnosti. Ovdje se rađaju inovativne strategije, dijele se ključna znanja i promišljaju rješenja za izazove u okolišu, društvu i upravljanju. Pridružite se i vi festivalu te zajedno s nama oblikujte bolji svijet, jer Zemlja je jedini dom kojeg imamo.

Više informacija potražite na stranicama Greencajt.

 • 22.-24. svibnja

Savjetovanje o lokalnoj samoupravi u Poreču – Poreč, U organizaciji Udruge gradova

Više informacija, program i prijavnicu potražite na stranicama Udruge gradova

 • 23. svibnja

Besplatna prezentacija radionica Hidroizolacija kao temelj restauracije kulturne baštine -  Društva građevinskih inženjera

Ukratko: Teme prezentacije su: prekid kapilarne vlage bubrećim fleksibilnim hidrogelom, zavjesno injektiranje niskoviskoznom hidrostrukturnom smolom, polimerno modificiran bitumenski debeloslojni premaz, vodonepropusni sustav FPO membrana za premošćivanje pukotina.

Više informacija potražite na stranicama DGIZ-a.

 • 24. svibnja

Specijalistički seminar: Procjena vrijednosti nekretnina - u organizaciji Libusoft Cicom

Ukratko: Na seminaru će gostujući i LC-ovi stručnjaci ponuditi rješenja za različite izazove s kojima se susreću svi koji se bave procjenom vrijednosti nekretnina. Seminar je namijenjen povjerenstvima i stručnim službama za procjenu vrijednosti nekretnina županija i velikih gradova, zaposlenicima bivših ureda državne uprave u županijama nadležnim za postupke izvlaštenja (službe za gospodarstvo i imovinsko-pravne poslove), koji su sada u županijama, ostalim zainteresiranim sudionicima, koji se bave procjenama vrijednosti nekretnina i naknadama za izvlaštenja (procjenitelji, vještaci, odvjetnici, agenti u prometu nekretnina i dr.)

Više informacija potražite na stranicama SPI-a.

 • 27.-28. svibnja

 4. NIPP i INSPIRE dan u sklopu konferencije „Dani IPP-a 2024.“ - konferenciju organizira Državna geodetska uprava

Ukratko: konferencija  predstavlja mjesto okupljanja sudionika iz Hrvatske, ali i šire regije zemalja u susjedstvu. Dani IPP-a povezuju sudionike iz različitih područja te donose pregled najnovijih vijesti, projekata i planova te pregled trenutnog stanja u polju prostornih podataka i srodnih područja. Platforma je za otvoreni dijalog i razmjenu mišljenja i iskustava, a cilj joj je podizanje razine svijesti o prostornim podacima i njihovoj primjeni s posebnim naglaskom na Nacionalnu infrastrukturu prostornih podataka, njezinoj uspostavi, razvoju i održavanju kako bi se ispunili zahtjevi INSPIRE direktive. Namijenjena je svima koji se bave domenom prostornih podataka i srodnih područja za potrebe poslovanja, ali i onima koji ih koriste u svakodnevnom životu.

Više informacija saznajte na stranicama NIPP-a.

 • 28. svibnja

Građevinski projekti - pravna podrška od pripreme zemljišta do gradnje i konačne realizacije i prodaje/upotrebe - HGK Pula

Ukratko:  Da bi građevinska investicija od početka do kraja bila provedena bez poteškoća, potrebno je stalno prilagođavati se i pratiti trendove te poslovanje i građenje provoditi sukladno postojećoj pravnoj regulativi. Preporučljivo je pravovremeno organizirati i koordinirati brojne sudionike procesa gradnje te tako dobrim rukovođenjem cjelokupnog procesa izbjeći ili na minimum svesti potencijalne rizike. Stoga će, u nastojanju da Vam približe konkretnu temu, predavači (iz Odvjetničkog društva Porobija & Špoljarić d.o.o.) dr. sc. Romina Štaba, Nebojša Vitez, Suzana Cesarec Nöthig.

Više informacija potražite na stranicama HGK.

 • 28. svibnja

GREEN4DAZ - uloga i značaj zelene tranzicije u procesu projektiranja - u organizaciji Društva arhitekata Zagreba (DAZ) te u suradnji s Green HQ Knowledge Hubom

Ukratko: Pogram edukacija iz polja pripreme projektno-tehničke dokumentacije, zahtjeva EU taksonomije, zelenih certifikata i ESG-a. Uz teorijsku i praktičnu zanimljivu interakciju predavača i polaznika edukacije, u ukupno 6 modula koji se provode u 6 dana kroz 2 mjeseca, sa po 4 školska sata edukacije po modulu, polaznici će dobiti stručna znanja iz područja zelene i digitalne tranzicije u okviru investicijskih projekata izgradnje, rekonstrukcije i obnove s određenim specifičnim detaljima primjerima iz prakse.

Više informacija potražite na stranicama DAZ-a