Energija
Izvor: TheoCrazzolara / Pixabay
GODIŠNJI ENERGETSKI PREGLED

Energija u RH 2021. - Raste potrošnja energije u zgradama

U 2021. godini u kućanstvima nastavlja se rast potrošnje energije u ukupnom iznosu, ali dolazi do redistribucije potrošnje energije.

Nacionalni fond postojećih zgrada Republici Hrvatskoj u 2021. je uvećan u odnosu na 2020. godinu za 2.881.707 m² korisne površine zgrada, od čega je:

  • 1.329.730 m² nestambenih zgrada
  • 626.516 m² obiteljskih kuća 
  • 925.461 m² stanova u višestambenim i nestambenim zgradama

Fond zgrada u Republici Hrvatskoj 2021. godine iznosi 169.623.730 m² korisne površine grijanog dijela zgrada, od čega je 76,92 posto stambenih zgrada te 23,08 posto nestambenih zgrada.

Energija u RH 2021.

Podaci su to iz tridesetog izdanja energetskog pregleda 'Energija u Hrvatskoj'. Objavljivanjem energetskog pregleda Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja nastavlja s informiranjem domaće i inozemne javnosti o odnosima i kretanjima u hrvatskom energetskom sustavu.

Vrsta zgrade  Površina grijanog dijela   Udio u ukupnom fondu zgrada (%) 
 Stambene zgrade   130.482.936  76,92
 Obiteljske kuće   84.107.893  49,58
 Višestambene zgrade   46.375.043  27,34
 Nestambene zgrade  39.140.794  23,08
 UKUPNO  169.623.730  100

Izvor: EIHP - Ukupna ploština korisne površine grijanog dijela zgrada

Izmjenama Zakona o energetskoj učinkovitosti uvode se novi ciljevi za energetsku učinkovitost do 2030. godine, obveza planiranja i izvještavanja uz prvenstveno uvažavanje načela energetske učinkovitosti, obveza da se prilikom oblikovanja mjera politike energetske učinkovitosti uzimaju u obzir potrebe za ublažavanjem energetskog siromaštva te se dodatno uređuje pravo na jasnu i transparentnu informaciju o obračunu i potrošnji električne energije, prirodnog plina, toplinske energije i potrošne tople vode, na temelju koje je moguće pratiti, odnosno upravljati svojom potrošnjom.

Na temelju Dugoročne strategije za poticanje ulaganja u obnovu nacionalnog fonda zgrada u 2021. godini doneseni su:

U 2021. godini u kućanstvima nastavlja se rast potrošnje energije u ukupnom iznosu (porast s 93,71 PJ u 2020. na 102,25 PJ u 2021.), ali dolazi do redistribucije potrošnje energije – u kućanstvima je u odnosu na 2020. godinu udio potrošnje energije u finalnoj potrošnji pao sa 69,22 na 66,60 posto – zbog nepoznatih podataka o potrošnji energije u sektoru građevinarstva za 2020. godinu. 


Izvor: EIHP - Udio ukupne potrošnje u zgradarstvu u 2021. godini u ukupnoj potrošnji finalne energije

Opća potrošnja

Izvor: EIHP - Potrošnja energije u sektorima opće potrošnje

Ukupna potrošnja energije u općoj potrošnji u 2021. godini povećana je za 8,1 posto, pri čemu je potrošnja energije u svim sektorima povećana. Tijekom razdoblja od 2016. do 2021. godine ostvaren je trend povećanja potrošnje energije s prosječnom godišnjom stopom od 0,8 posto. Na slici su prikazani udjeli pojedinih sektora u ukupnoj potrošnji energije u općoj potrošnji u 2016. i 2021. godini.


Izvor: EIHP - Udjeli podsektora opće potrošnje u potrošnji energije

Ako vas zanima energetska obnova ili pak implementacija obnovljivih izvora energije, pratite #energetska obnova i #obnovljivi izvori energije.

Projekt OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO! podržavaju:

 

POD POKROVITELJSTVOM

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvojaMinistarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

PARTNERI PROJEKTA

DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvojaEnergetski institut Hrvoje PožarEko KvarnerEnergia Naturalis (ENNA)Grad BjelovarGrad KarlovacGrad PazinGrad RijekaGrad SisakGrad Slavonski brodGrad ZadarHrvatska energetska tranzicijaHrvatska udruga za dizala (HUDIZ)Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada (HUSiSZ)Hrvatski savjet za zelenu gradnjuHrvatska zajednica županijaInstitut za društvena istraživanja u ZagrebuInovacijsko-poduzetnički centar RijekaKonrad Adenauer Stiftung HrvatskaKLIK- Križevački Laboratorij Inovacija za KlimuUdruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednicePOKRET OTOKARegionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)SIMORA - Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županijeUdruga gradovaUdruga suvlasnika - stanara Grada Karlovca (USSGK)Udruga_upraviteljZelena akcijaZelena energetska zadruga

Projekt je dobio i pismo podrške Ureda predsjednika Republike Hrvatske.


MEDIJI

Bauštela.hrEnergetika marketingegradnja.hrForum.hrgradimozadar.hrmonitor.hrposlovni.fmPress ClippingProfitiraj.hrSavjeti.hrTočka na iZagrebonline.hr

ZGRADOnačelnik.hr u siječnju 2022. pokrenuo je projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! kroz koji zajedno s partnerima želimo pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i kuća te primjene obnovljivih izvora energije. Ipak, Europska unija postavila je iznimno visoke ciljeve koje zajedno moramo ostvariti kako bismo jednog dana živjeli i boravili u ljepšim i energetski učinkovitijim zgradama, gradovima. Pročitajte više o projektu i ne zaboravite pratiti rubriku Osunčajmo Hrvatsku.

Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!