Energetska obnova
Izvor: dashu83/Freepik
ZGRADOnačelnik.hr
ODLIČNI TEMELJI ZA NASTAVAK

Energija, učinkovito, obnova, obnovljivo - zahuktavaju se promjene u zgradarstvu

Energetska obnova, obnovljivi izvori energije, klimatske promjene, emisije CO2, potrošnja energije. Svim tim temama bavili smo se tijekom 2023. godine kroz projekt ZGRADOnačelnik.hr-a - Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - ZAJEDNO!.

Nakon uspješne prve godine provedbe ovoga projekta, u drugoj godini od pokretanja projekta, objavili smo čak 183 teksta u kojima smo se bavili isključivo temama koje se tiču energetske obnove i obnovljivih izvora energije u zgradarstvu, bilo privatnom bilo javnom. S obzirom na to da zgrade troše nešto više od 40 posto ukupne energije i emitiraju 36 posto CO2, svima je jasno koliko je bitno i neophodno smanjiti potrošnju energije, a da se pri tome ne narušava komfor korisnika tih objekata, pa čak da i poboljša taj komfor. 

Iznimno je važno, što ZGRADOnačelnik.hr redovito radi, informirati cjelokupnu javnost, savjetovati i educirati javnost kako bi se dosegnuo viši stupanj energetske učinkovitosti. Energetska učinkovitost je ključna za našu budućnost. 

Tijekom 2023. godine kroz projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - ZAJEDNO! odradili smo ogromnu količinu posla. Naravno, to ne bi bilo moguće bez partnera projekta, kojima se i ovim putem iskreno zahvaljujemo na podršci. 

Konferencije i događanja

 • CO2 do 55 - Zeleni plan za Hrvatsku

Posebno smo ponosni na konferenciju CO2 do 55 - Zeleni plan za Hrvatsku koju smo sredinom lipnja 2023. godine organizirali u suradnji s medijskom kućom Motus media.

Konferencija je okupila eminentne stručnjake u ovom području. Koliko je konferencija aktualna i važna pokazuje i činjenica da je zemlja partner Republika Slovenija. 

SVE O KONFERENCIJI

Konferencija, prva takva u Hrvatskoj, pokazala je i dokazala koliko je važno o ovim temama govoriti javno, stručno i edukativno. Koliko je ova tema važna govori i činjenica da je tijekom konferencije uživo bilo prisutno ukupno 150 sudionika, a 24 sata od početka konferencije na YouTube i Facebook kanalima konferencija je imala ukupno 3.900 pregleda, a i danas se konferencija može pogledati na našem Youtube kanalu. Također konferenciju su popratile u svojim središnjim dnevnicima i HRT i NovaTV kao i mnogi drugi mediji. 

Zato ćemo ove godine organizirati drugu CO2 do 55 konferenciju koja će se baviti aktualnim temama, novim pravilima i direktivama Europske unije i njihovim utjecajima na poslovni svijet i građane. Na konferenciji će se govoriti o Direktivama koje će iz temelja promijeniti energetsku sliku Europe i Hrvatske, pozitivnim primjerima energetske obnove i ugradnji obnovljivih izvora energije, programima i projektima koji su svjetionik svima ostalima. 

 • Nevidljivo lice energetskog siromaštva – ženska perspektiva

Početkom ožujka 2023. godine, povodom Dana žena, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj, u suradnji sa ZGRADOnačelnik.hr-om, organizirao je konferenciju 'Nevidljivo lice energetskog siromaštva – ženska perspektiva'. 

O trenutnom stanju i prijedlozima rješenja za smanjenje energetskog siromaštva te o pravednoj energetskoj tranziciji, uzimajući u obzir položaj žena, raspravljali su:

 • zastupnice u Europskom parlamentu Romana Jerković (SDP/S&D) i Sunčana Glavak (HDZ/EPP)
 • zamjenica pučke pravobraniteljice Tatjana Vlašić
 • Irena Križ Šelendić, ravnateljica Uprave za energetsku učinkovitost u zgradarstvu, projekte i programe Europske unije pri Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine
 • Dražen Jakšić, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar i
 • Ivan Ivanković, pomoćnik pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje Grada Zagreba.

Cijelu konferenciju možete pogledati na našem YouTube kanalu.

 • Ostala događanja i nastupi

Da ne ostane sve na jednoj konferenciji o ovoj temi, priključili smo se dragim partnerima iz Društva za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) koje je u lipnju 2023. organiziralo 'Nacionalnu konferenciju o energetskom siromaštvu', uz medijsku podršku ZGRADOnačelnik.hr-a

Također smo nastavili sudjelovati na drugim različitim događanjima na ovu temu poput online treninga 'Energetska obnova višestambenih zgrada: Prepreke, rješenja i mogućnosti' u organizaciji Hrvatskskog savjeta za zelenu gradnju, stručne konferencije 'nZEB postaje ZEB' u organizaciji Regionalne energetske agencije Sjever u koprivničkom Kampusu ili, pak, Otočnog dijaloga na temu 'Energetska učinkovitost i održiva gradnja: Put ka zelenijoj budućnosti' u organizaciji Pokreta Otoka. 

Osim toga, otvarali smo tu temu i na drugim događanjima na kojima primarna tema nije bila energetska učinkovitost. Jedno od takvih je bilo i tematsko događanje, dio programa 50. međunarodnog sajma namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije Ambienta na temu ''Džaba' vama vaša 4 zida ako ne pazite na cijelu 'zgradu'' na kojoj sudjelovala i Vesna Bukarica, stručnjakinja za energetsku učinkovitost i voditeljica Odjela za energetsku učinkovitost Energetskog Instituta Hrvoje Požar. 

Upravo smo na Ambienti predstavili i preliminarne rezultate anonimne ankete o stanju i (ne)zadovoljstvu životom u zgradi, gdje se među top problemima našla i 'Raspadajuća fasada' što jasno ukazuje na to što suvlasnici žele riješiti i da se mogu se voditi zadovoljstvom onih koji su napravili energetsku obnovu (energetska obnova je prema rezultatima ankete jedan od top odgovora najvećeg zadovoljstva). Isto tako, preliminarni podaci su pokazali da je energetska obnova nešto što suvlasnici žele i moraju odraditi, što je jasan signal svijesti suvlasnika i želje da se njihova zgrada dovede u energetski red.

No ovo nije sve. ZGRADOnačelnik.hr je sudjelovao kao sugovornik u brojnim televizijskim i radijskim emisijama kao i online i tiskanim medijima.

Priručnik

Tijekom prve godine postojanja i rada projekta Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - ZAJEDNO! izradili smo i objavili besplatni Priručnik za postavljanje fotonapona na krov kuće ili zgrade. Tekstovi u priručniku nastali su na temelju suradnje s brojnim partnerima projekta OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO. 

No tu nismo stali. I u drugoj godini projekta objavili smo priručnik. Ovoga puta priručnik je namijenjen djelatnicima gradskih uprava. Naime, u suradnji s Udrugom gradova te brojnim stručnim partnerima izradili smo jedinstveni priručnik za djelatnike gradskih uprava - kako proizvoditi električnu energiju na krovu zgrade koja je u vlasništvu grada.

PRIRUČNIK ZA DJELATNIKE GRADSKIH UPRAVA

Priručnik je nastao višemjesečnim istraživanjem, pisanjem, redigiranjem, recenziranjem, "peglanjem" stručne tematike kako bi svi djelatnici gradskih uprava, bilo da rade u upravnim odjelima za financije, graditeljstvo, gospodarstvo ili u odjelima za komunalne poslove te imovinu, dobili točnu, provjerenu i stručnu informaciju o načinima i modelima ugradnje sunčane elektrane na krov objekta u vlasništvu grada. 

U izradi priručnika su nam pomogli brojni partneri:

 • Regionalna energetsko-klimatska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)
 • Zelena energetska zadruga (ZEZ)
 • Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU)
 • Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
 • Zaklada Konrad Adenauer Stiftung
 • Grad Zadar
 • Grad Karlovac

31. siječnja 2024. godine zajedno s Udrugom gradova organiziramo i predstavljanje priručnika i okrugli stol u konferencijskoj dvorani Kuće Europe u Zagrebu.

Radijska emisija

U sklopu emisije ZGRADOnačelnik, koju radimo s dragim nam medijskim partnerom, prvim poslovnim internet i podcast radiom PoslovniFM, obradili smo i pet emisija na temu 'Osunčajmo Hrvatsku', a u kojoj su sudjelovali:

 • Igor Kemenović, predsjednik Hrvatske udruge proizvođača toplinsko-fasadnih sustava (HUPFAS)
 • Damir Vuletić, pomoćnik direktora Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN)
 • Davor Pinturić, nacionalni sistemski administrator ISGE-a iz Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama
 • Hrvoje Pandžić, profesor s Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER)
 • Damir Mandić, gradonačelnik grada Karlovca
 • Krešimir Ižaković, predstavnik je suvlasnika jedne uspješne zgrade, odnosno nebodera, u Osijeku
 • Bojan Milovanović, izvanredni profesor na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu

Više o svim do sada snimljenim emisijama možete pročitati na našim internetskim stranicama kao i na internetskim stranicama PoslovniFM

Radna skupina

Tijekom 2023. godine, u sklopu projekta održala su se dva radna sastanka partnera. Na prvome sastanku, koji se održao krajem travnja, raspravljalo se o modelu "najbržeg prsta, koraka, interneta, poštara, pečata... ". Naime, u gotovo svim javnim pozivima za energetsku obnovu i obnovljive izvore energije brzina nečega ili nekoga ima iznimno važnu ulogu, a ponekad i presudnu.

Partneri projekta Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - ZAJEDNO! u dvosatnoj su raspravi iznjedrili nekoliko iznimno zanimljivih i, za buduće javne pozive, ključnih prijedloga i zaključaka. Dva su ključna zaključka s ovoga sastanka:

 • Javni pozivi moraju biti konstanta i moraju biti cjelogodišnji
  • Na ovaj 'vječni' zaključak (jer pored toga je i onaj 'povećajte alokaciju, odnosno količinu novca u sufinanciranju) nadovezuje se još jedan, pomalo noviji:
 • Smanjite postotak sufinanciranja!
  • Nema nikakve potrebe razinu sufinanciranja imati između 60 i 80 posto (ovisno o razinama energetske obnove), od 20 do 40 je dovoljno. Time će se energetski obnoviti više zgrada.

Pročitajte ostale zaključke s radnog sastanka

Dvije Direktive bile su tema drugog radnog sastanka partnera projekta OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO koji se održao u studenome 2023. godine. Naime, te Direktive mijenjaju neka energetska pravila igre i mogla bi potpuno izmijeniti energetsku sliku Europe, a one su:

 • Direktiva o energetskoj učinkovitosti / Energy Efficiency Directive (EED)
  • koja je stupila na snagu u listopadu 2023. godine
 • Direktiva o energetskim svojstvima zgrada / Energy Performance of Buildings Directive (EPBD)
  • o kojoj je konačni dogovor postignut početkom prosinca 2023. godine 

Pročitajte zaključke sa sastanka i što konkretno znače spomenute dvije direktive.

Pratite i dalje projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - ZAJEDNO!, podržite nas, javljajte SE s prijedlozima i idejama. Ova 2024. godina bit će energetski vrlo zanimljiva, prvenstveno zbog javnih poziva koji se planiraju objaviti već u prva tri mjeseca. Pratite naše rubrike i teme:

Ako vas zanima energetska obnova ili pak implementacija obnovljivih izvora energije, pratite #energetska obnova i #obnovljivi izvori energije.

Ne zaboravite se prijaviti i na newsletter ZGRADOnačelnik.hr-a kako bismo vas povremeno obavještavali o različitim događanjima koje organiziramo kao i drugim korisnim savjetima i informacijama povezanima s pravima i obvezama (su)vlasnika zgrada i kuća i lakšeg upravljanja i održavanja nekretnina.

Projekt OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO! podržavaju:

 

POD POKROVITELJSTVOM

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvojaMinistarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

PARTNERI PROJEKTA

DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvojaEnergetski institut Hrvoje PožarEko KvarnerEnergia Naturalis (ENNA)Grad BjelovarGrad KarlovacGrad PazinGrad RijekaGrad SisakGrad Slavonski brodGrad ZadarHrvatska energetska tranzicijaHrvatska udruga za dizala (HUDIZ)HUPFAS_Hrvatska udruga proizvođača toplinsko-fasadnih sustavaHrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada (HUSiSZ)Hrvatski savjet za zelenu gradnjuHrvatska zajednica županijaInstitut za društvena istraživanja u ZagrebuInovacijsko-poduzetnički centar RijekaKonrad Adenauer Stiftung HrvatskaKLIK- Križevački Laboratorij Inovacija za KlimuUdruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednicePOKRET OTOKARegionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)SIMORA - Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županijeUdruga gradovaUdruga suvlasnika - stanara Grada Karlovca (USSGK)Udruga_upraviteljZelena akcijaZelena energetska zadruga

Projekt je dobio i pismo podrške Ureda predsjednika Republike Hrvatske.


MEDIJI

Bauštela.hrEnergetika marketingegradnja.hrForum.hrgradimozadar.hrmonitor.hrposlovni.fmPress ClippingProfitiraj.hrSavjeti.hrTočka na iZagrebonline.hr

ZGRADOnačelnik.hr u siječnju 2022. pokrenuo je projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! kroz koji zajedno s partnerima želimo pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i kuća te primjene obnovljivih izvora energije. Ipak, Europska unija postavila je iznimno visoke ciljeve koje zajedno moramo ostvariti kako bismo jednog dana živjeli i boravili u ljepšim i energetski učinkovitijim zgradama, gradovima. Pročitajte više o projektu i ne zaboravite pratiti rubriku Osunčajmo Hrvatsku.

Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!