novac
Izvor: pixabay.com
STIŽE NOVAC!

Evo kada možete očekivati javne pozive Fonda za zaštitu okoliša u 2021. godini

Ove godine povećan je proračun za energetski obnovu kuća, a dio je rezerviran isključivo za obnovu kuća oštećenih u potresu.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) ove će godine objaviti 22 javna poziva za sufinanciranje projekata lokalnih jedinica, gospodarskih subjekata i građana, kojima će na raspolaganju biti ukupno 925 milijuna kuna bespovratnih sredstava. 

Električna vozila

Početkom lipnja objavit će javni poziv za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila, za koji je Fond osigurao 105 milijuna kuna. Građanima i tvrtkama namijenjeno je 90 milijuna kuna, a jedinicama lokalne samouprave i javnim ustanovama 15 milijuna.

Modificirali su model prijave te se poticaji neće dijeliti po modelu 'najbržeg prsta' nego će se prijave raditi preko distributera, odnosno prodavatelja vozila. 

Javni poziv možete pogledati OVDJE. (otvoren: 02.06.2021.)

Gospodarenje otpadom

Do kraja ljeta očekuje se završetak isporuke svih planiranih spremnika za otpad, a paralelno s tim te programima gospodarenja otpadom koji se kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija sufinanciraju iz fondova Europske unije, Fond je prije desetak dana objavio i 5 nacionalnih javnih poziva vrijednih preko 100 milijuna kuna.

Sufinancira se sanacija divljih odlagališta, prijevoz otpada s otoka na kopno, ali i nabava komunalne opreme poput vrtnih i kućnih kompostera, podzemnih i polupodzemnih kontejnera te spremnika za odvojeno prikupljanje ulja iz kućanstava. Uz to, sredstva su dostupna i za gradnju reciklažnih dvorišta, a objavljen je i poziv lokalnim jedinicama kojim se želi ispitati interes za unapređenje i proširenje kapaciteta lokalnog recikliranja otpada.

Energetska obnova kuća

Građani svakako očekuju i javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća, koji se planira objaviti nakon ljeta. Prošle je godine ukupno odobreno oko 200 milijuna kuna za obnovu 3.145 obiteljskih kuća. Ove godine je i za ovaj program povećan budžet te će građanima za obnovu biti dostupno ukupno 400 milijuna kuna. Od toga, 100 milijuna kuna rezervirano je isključivo za obnovu kuća oštećenih u potresu.

U sklopu energetske obnove, poticat će se i korištenje obnovljivih izvora energije, no u planu je i zaseban javni poziv vrijedan 71 milijuna kuna.

Osim toga, sukladno europskim politikama razvoja otoka je 11 milijuna kuna osigurano za njihovu energetsku tranziciju, čime je ukupno za razne projekte energetske učinkovitosti u ovoj godini osigurano čak 768 milijuna kuna.

Ostalo

U pripremi su još i javni natječaj za projekte koje će provoditi udruge civilnog društva te javni pozivi za izradu akcijskih planova energetskog i klimatski održivog razvitka, projekte iz LIFE programa i nabavku energetski učinkovitih komunalnih vozila i plovila. Za 11 programa iz područja zaštite okoliša Fond je tako u ovoj godini osigurao ukupno 157 milijuna kuna.

Ako ste predstavnik suvlasnika ili želite znati kako vaš predstavnik suvlasnika treba raditi i što treba znati, uključite se OVDJE. Ako želite znati više o pravima i obvezama suvlasnika u zgradi te pratiti ovu tematiku, kliknite OVDJE. A ako želite saznati rješenja vaših problema u zgradi, pročitati prave savjete, pratite OVDJE.

Ne zaboravite se prijaviti i na mjesečni newsletter.