solarni panel
Izvor: MariaGodfrida / Pixabay
Tin Bašić
MUKE PO POTVRDAMA

HERA u srpnju 'rješava' probleme s izdavanjem dozvola za sunčane elektrane

U 2021. godini u 12 distribucijskih područja HEP-ODS-a niti jedna potvrda o promjenu statusa korisnika mreže nije bila pravovremena, u prvom kvartalu 2022. godine to još vrijedi za osam DP-ova. 

Sve više građana u Hrvatskoj okrenulo se obnovljivim izvorima energije, pogotovo ugradnji fotonaponskih ćelija. S obzirom na sve skuplje energente u Hrvatskoj i Europi, takav interes ne čudi.   

ZGRADOnačelnik.hr je početkom godine pisao o broju sunčanih elektrana u hrvatskoj i gdje su one locirane. Pohvalno je to što ih je sve više. Ipak, unatoč entuzijazmu mnogih, vrijeme instaliranja i ugradnje sunčane elektrane na krovu 'traje cijelu vječnost'. 

Naime, iako se papirologija ugradnje sunčane elektrane može riješiti u nekoliko mjeseci (tako je barem određeno propisima), građani koji ugrađuju te elektrane kažu da je potrebno i godinu dana za taj postupak. 

Informacije s terena:

 • utvrđivanje mogućnosti priključenja – rok od 15 dana od urednog zahtjeva (praktična provedba u prosječno 60 dana)
 • opremanje obračunskog mjernog mjesta – rok od 30 dana od uplate troškova opremanja (praktična provedba u prosječno 90 dana)
 • izdavanje potvrde za trajni pogon – rok od 15 dana od urednog zahtjeva (praktična provedba u prosječno 30 dana)
 • tvrtka koja je s kućanstvom potpisala ugovor o ugradnji solara bi svoju uslugu mogla izvršiti u roku od oko 3 mjeseca, no zbog toga što HEP-ODS ne ispunjava svoje obveze u za to propisanim rokovima, kućanstva svoje solare mogu koristiti tek cca 10 - 12 mjeseci nakon potpisa ugovora

Stoga smo se obratili Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji (HERA) i zamolili da nam odgovore zašto se probijaju rokovi. HERA je kontaktirala HEP-ODS i nakon gotovo tri mjeseca dobila odgovor.

Zahtjev HERA-e

HERA je pozvala HEP-ODS da dostavi očitovanje te zajedno sa svom raspoloživom dokumentacijom i dokazima dostavi sljedeće podatke:

 • broj zaprimljenih, u roku riješenih, izvan roka riješenih, neriješenih i odbijenih / odbačenih zahtjeva krajnjih kupaca kategorije kućanstvo za utvrđivanje mogućnosti priključenja, opremanje obračunskih mjernih mjesta i izdavanje potvrde za trajni pogon, po godinama i distribucijskim područjima, od 1. travnja 2018. do 1. ožujka 2022.
 • iznos sredstava prikupljenih na ime troškova opremanja obračunskih mjernih mjesta krajnjih kupaca kategorije kućanstvo s vlastitom proizvodnjom, po godinama i distribucijskim područjima, od 1. travnja 2018. do 1. ožujka 2022.
 • podatke o plaćenim ugovornim kaznama prema ponudama za opremanje obračunskih mjernih mjesta kućanstava s vlastitom proizvodnjom, po godinama i distribucijskim područjima, od 1. travnja 2018. do 1. ožujka 2022.

HEP-ODS se očitovao

Člankom 18. Uredbe o izdavanju energetskih suglasnosti i utvrđivanju uvjeta i rokova priključenja na elektroenergetsku mrežu propisano je:

 • da izdavanje elektroenergetske suglasnosti nije potrebno za postojećeg kupca kategorije kućanstvo koji traži priključenje proizvodnog postrojenja na postojeću instalaciju, instalirane snage do iznosa priključne snage navedene u postojećoj elektroenergetskoj suglasnosti (stavak 1.)
 • da je u slučaju iz članka 18. stavka 1. Uredbe postojeći kupac dužan kod operatora distribucijskog sustava provjeriti mogućnost priključenja na mrežu i omogućiti operatoru distribucijskog sustava opremanje obračunskog mjernog mjesta o trošku kupca u skladu s tehničkim uvjetima (stavak 2.)
 • da je u slučaju iz članka 18. stavka 2. Uredbe operator distribucijskog sustava dužan u roku od 15 dana provjeriti mogućnost priključenja na mrežu i o tome pismeno obavijestiti kupca iz kategorije kućanstva (stavak 4.)
 • da je kupac iz članka 18. stavka 1. Uredbe dužan podnijeti zahtjev operatoru distribucijskog sustava za promjenu statusa korisnika mreže 15 dana prije puštanja proizvodnog postrojenja u pogon (stavak 6.)
 • da je operator distribucijskog sustava dužan postojećem kupcu dostaviti potvrdu o početku korištenja mreže, odnosno promjeni statusa, u roku od 15 dana od primitka urednog zahtjeva iz članka 18. stavka 6. Uredbe (stavak 8.)

Raste broj zahtjeva

Analizom podataka, utvrđeno je da je broj potpunih zahtjeva za izdavanje obavijesti o mogućnosti priključenja snažno rastao, ali i da je pravovremenost izdavanja obavijesti također rasla, bez obzira na višestruko povećanje broja zahtjeva, iz čega proizlazi da kvaliteta pružanja navedene usluge nije bila narušena.

Izvor: HERA temeljem podataka HEP ODS-a

Što se tiče zahtjeva za izdavanje potvrde o početku korištenja mreže, odnosno promjenu statusa korisnika mreže, statistika HEP-ODS-a do 2021. godine, odnosno do uvođenja novog poslovno informatičkog sustava, nije promatrala ove zahtjeve odvojeno od ostalih zahtjeva za promjenu statusa te stoga nema podataka za vremensku analizu.

Međutim, iz dostavljenih podataka za 2021. i početak 2022. godine vidljivo je da je odgovaranje u roku na razini HEP-ODS-a, kao cjeline:

 • u 2021. godini na razini 10 posto
 • početkom 2022. godine porasla na skoro 40 posto

Došlo je i do poboljšanja po pojedinim distribucijskim područjima (DP) jer, iako u 2021. godini u 12 DP-ova niti jedna potvrda nije bila donesena u roku, u prvom kvartalu 2022. godine to još vrijedi za 8 DP-ova. Inače, ukupno je 21 distribucijsko područje HEP-ODS-a u Hrvatskoj

Izvor: HERA temeljem podataka HEP ODS-a

Novi pravilnik i kazne

HERA je 20. svibnja u javnu raspravu uputila prijedlog Pravilnika o uvjetima kvalitete opskrbe električnom energijom, a javna će rasprava trajati do 5. lipnja. Jedna od važnih novosti u Pravilniku je skraćivanje rokova za dobivanje dokumentacije, po novome i za veće projekte obnovljivih izvora energije. Novost je i drugačija financijska penalizacija kvalitete opskrbe električnom energijom za sve korisnike mreže, dok se u još uvijek važećim Uvjetima kvalitete opskrbe električnom energijom odnosila samo na krajnje kupce. Kašnjenje s dokumentacijom za jednostavne projekte fotonaponskih elektrana već je poslovično, ali čini se da će još veće koristi imati nositelji većih projekata, kojima je izdavanje Elaborata optimalnog tehničkog rješenja priključenja (EOTRP) vrlo vremenski zahtjevno, piše energetika-net.

HERA planira u prijedlog pravilnika o kvaliteti opskrbe, koji bi, u skladu s člankom 137. Zakona o tržištu električne energijetrebao biti donesen do 14. srpnja 2022., dodati i: 

 • pokazatelje kvalitete usluge priključenja kućanstava s vlastitom proizvodnjom
 • propisati opće i zajamčene standarde kvalitete ovih usluga
 • propisati pravo na novčanu naknadu kupcima iz kategorije kućanstvo koji, u vezi s priključenjem proizvodnog postrojenja na postojeću instalaciju, u propisanim rokovima ne dobiju obavijest o mogućnosti priključenja ili potvrdu o početku korištenja mreže, odnosno promjeni statusa

Osim toga, uvode se kazne za kašnjenje. Kazne nisu velike, a njihov cilj je stimulirati ubrzanje procedure. Pravo na novčanu naknadu imat će oštećeni korisnik mreže i može je zatražiti od operatora prijenosne mreže ili distribucijskog sustava u nadležnosti za predmetni zahtjev, za prethodni mjesec. Detaljne podatke o kvaliteti usluga pa i o isplaćenim zahtjevima trebat će dostaviti HERA-i, kao nadzorniku.

ZGRADOnačelnik.hr nastavit će pratiti promjene u implementaciji obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj. S obzirom na potencijal, vjerujemo da će se on iskoristiti. 

Ako vas zanima energetska obnova ili pak implementacija obnovljivih izvora energije, pratite #energetska obnova i #obnovljivi izvori energije.

Projekt OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO! podržavaju:

 

POD POKROVITELJSTVOM

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvojaMinistarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

PARTNERI PROJEKTA

DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvojaEnergetski institut Hrvoje PožarEko KvarnerEnergia Naturalis (ENNA)Grad BjelovarGrad KarlovacGrad PazinGrad RijekaGrad SisakGrad Slavonski brodGrad ZadarHrvatska energetska tranzicijaHrvatska udruga za dizala (HUDIZ)Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada (HUSiSZ)Hrvatski savjet za zelenu gradnjuHrvatska zajednica županijaInstitut za društvena istraživanja u ZagrebuInovacijsko-poduzetnički centar RijekaKLIK- Križevački Laboratorij Inovacija za KlimuKončarUdruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednicePOKRET OTOKARegionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)SIMORA - Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županijeUdruga gradovaUdruga suvlasnika - stanara Grada Karlovca (USSGK)Udruga_upraviteljZelena energetska zadruga

Projekt je dobio i pismo podrške Ureda predsjednika Republike Hrvatske.


MEDIJI

Bauštela.hrEnergetika marketingForum.hrmonitor.hrposlovni.fmProfitiraj.hrSavjeti.hrTočka na iZagrebonline.hr

ZGRADOnačelnik.hr u siječnju 2022. pokrenuo je projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! kroz koji zajedno s partnerima želimo pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i kuća te primjene obnovljivih izvora energije. Ipak, Europska unija postavila je iznimno visoke ciljeve koje zajedno moramo ostvariti kako bismo jednog dana živjeli i boravili u ljepšim i energetski učinkovitijim zgradama, gradovima. Pročitajte više o projektu i ne zaboravite pratiti rubriku Osunčajmo Hrvatsku.

Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!