Otpad
Izvor: unsplash.com
SVE SMO BOLJI

Hrvati godišnje stvore upola manje komunalnog otpada nego Danci

Najviše komunalnog otpada u EU stvaraju Danci – 844 kilograma godišnje po stanovniku. Slijede građani Luksemburga i Malte. Najmanje komunalnog otpada generiraju građani Rumunjske, Poljske i Estonije. Hrvatska je u donjoj polovici ove ljestvice. 

U Europskoj uniji je 2019. godine generirano 225 milijuna tona komunalnog otpada, pokazuju posljednji podaci Eurostata (europskog statističkog ureda). Ako to napišemo malo drugačije, svaki stanovnik EU-a u 2019. godini 'proizveo' je prosječno 502 kilograma komunalnog otpada. Ako to još malo seciramo, svaki stanovnik EU-a dnevno je stvorio 1,37 kilograma komunalnog otpada.

Prije nego nastavite čitati, samo da vas podsjetimo - komunalni otpad je onaj otpad nastao u kućanstvu i otpad koji je po prirodi i sastavu sličan otpadu iz kućanstva, osim proizvodnog otpada i otpada iz poljoprivrede i šumarstva. EU ga definira ovako:

  • Komunalni otpad sastoji se od otpada prikupljenog od strane općinskih jedinica i odloženog putem sustava gospodarenja otpadom.
  • Komunalni otpad uglavnom se sastoji od otpada koji generiraju kućanstva, iako također uključuje sličan otpad iz izvora kao što su trgovine, uredi i javne ustanove.

Najviše komunalnog otpada stvaraju Danci – 844 kilograma godišnje po stanovniku. Slijede građani Luksemburga i Malte. Najmanje komunalnog otpada generiraju građani Rumunjske, Poljske i Estonije.

Hrvatska je u donjoj polovici ove ljestvice – svaki Hrvat prosječno godišnje (prema podacima za 2019. godinu) generira 445 kilograma komunalnog otpada. Odnosno, 1,2 kilograma dnevno.

Eurostatovi podaci također pokazuju da je količina recikliranog otpada u 2019. godini dosegnula rekordnih 107 milijuna tona ili 239 kilograma po stanovniku i gotovo je utrostručena u odnosu na 1995. godinu. Podatak uključuje reciklirane sirovine i kompostirani otpad. Količina spaljenog otpada udvostručena je pak na 60 milijuna tona ili 134 kilograma po stanovniku.

Na odlagalištima diljem Europe je pak u 2019. završilo 'samo' 54 milijuna tona komunalnog otpada. Usporedbe radi, 1995. godine na odlagalištima je završilo 121 milijun tona. Dakle, s 286 kilograma odloženog otpada na smetlišta po stavnovniku Europe te davne 1995. godine, došli smo na 120 kilograma po osobi 2019. godine.