Fotonaponske ćelije
Izvor: unsplash.com
ZGRADOnačelnik.hr
PROJEKT PVMax

Kreće ulaganje od pola milijarde kuna u fotonaponske sustave na zgradama

Projektom će provoditi i mjere energetske učinkovitosti povezane s potrošačima električne energije u ciljanim zgradama.

Kreće projekt PVMax vrijedan 500 milijuna kuna. A zašto je suvlasnicima zgrada ovaj projekt bitan? Jer je riječ o projektu koji će financirati investicije u najmanje 100 MW integriranih i fotonaponskih elektrana u Hrvatskoj! I to na 3.000 zgrada.

Projekt je predstavljen u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, a operativno će ga provoditi Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA).

Očekuje se da će solarni paneli (odnosno točnije rečeno fotonaponske ćelije, op. ur.) biti instalirani podjednako u

  • javnom sektoru
  • kod građana
  • u komercijalnom sektoru

odnosno svugdje gdje postoji potrošnja električne energije i krovovi koji se mogu iskoristiti.

Projekt se financira iz sredstava tehničke pomoći programa ELENA (European Local Energy Assistance) kojim upravlja Europska investicijska banka (EIB)

Na predstavljanju prijekta rečeno je kako je Projekt PVMax u skladu sa strateškim ciljevima Hrvatske i Strategijom energetskog razvoja Hrvatske do 2030. koja predviđa razvoj najmanje 768 MW fotonaponskih sustava u elektroenergetski sustav Hrvatske do 2030. godine.

Projekt je u skladu i s novim Zakonom o obnovljivim izvorima energije koji je u pripremi, a kojim se šire mogućnosti samoopskrbe. Tako će se opcija samoopskrbe omogućiti i ustanovama, primjerice školama, s obračunom na godišnjoj razini, što će takvim institucijama omogućiti pokrivanje gotovo svih vlastitih potreba. 

Osnovni cilj projekta PVMax je razviti tržište za obnovljive izvore energije, a osobito potaknuti izgradnju fotonaponskih elektrana na krovovima zgrada u privatnom, komercijalnom i javnom sektoru.

Projektom će provoditi i mjere energetske učinkovitosti povezane s potrošačima električne energije u ciljanim zgradama, kako bi se optimizirao kapacitet fotonaponskih elektrana.

U sklopu projekta planira se, zajedno s poslovnim bankama, osnivanje pool-a(bazena), što će građanima i županijama olakšati proceduru i financiranje tih projekata kroz sredstva tehničke pomoći koju su odobrena. Pripremit će se mehanizmi koji su dostupni u zemljama EU dok kod nas još nisu.

U Republici Hrvatskoj, po glavi stanovnika, trenutno je instalirano tek oko 17 W, što je malo u usporedbi s ostatkom Europe. Naime:

  • Njemačka bilježi više od 500 W po stanovniku
  • Italija više od 300 W po stanovniku
  • Slovenija više od 100 W po stanovniku)

Isto tako, danas već više od 12 milijuna stanovnika EU proizvodi vlastitu energiju, a taj broj bi mogao narasti na 50 posto stanovnika EU do 2050. godine

Hrvatska se svrstava među najniže instalacije po stanovniku, unatoč tome što ima značajan solarni potencijal zbog geografskog položaja.

ELENA projekti 

REGEA je jedina organizacija (tvrtka, ustanova, grad, regija) u Hrvatskoj, kako ističu iz te agencije, ali i u cijeloj Europskoj uniji kojoj je odobren već drugi projekt iz programa ELENA. 

Prvi ELENA projekt pod nazivom NEWLIGHT uspješno je proveden. Trajao je od 2015. do 2018. godine te je ostvario više od 22 milijuna eura investicija u rekonstrukciju sustava javne rasvjete u općinama i gradovima na području Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije. D

Cilj drugog ELENA projekta, pod nazivom RePublEEc koordinira Grad Zagreb te je u provedbi do 30. lipnja 2021. godine, je rekonstrukcija sustava javne rasvjete Grada Zagreba, a stručnjaci REGEA-e na njemu rade kao glavni tehnički konzultanti.

Treći ELENA projekt u Hrvatskoj SE HBOR koordinira Hrvatska banka za obnovu i razvoj, a cilj mu je potaknuti investicije u sektor zgradarstva.

Četvrti ELENA projekt pod nazivom PVMax formalno su 2021. odobrili Europska komisija i EIB i ponovo će ga koordinirati REGEA. Projekt počinje 1. srpnja 2021. godine, prijavljen je uz podršku i pismo potpore Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i niz drugih institucija Republike Hrvatske kao što su HBOR, HOPS, HGK i drugi.

Ako vas zanima energetska obnova ili pak implementacija obnovljivih izvora energije, pratite #energetska obnova i #obnovljivi izvori energije.