obnova
Izvor: ZGRADOnačelnik.hr
ZGRADOnačelnik.hr
ENERGETSKA OBNOVA

MOŽE SE - Nakon što je Ustavni sud 'zaustavio' energetsku obnovu, izmijenjen je zakon

Ustavni sud je krajem ožujka 'zaustavio' energetsku obnovu zgrada u Hrvatskoj, no niti mjesec dana kasnije zakon je izmijenjen i može se opet krenuti u energetsku obnovu, barem što se tiče odlučivanja suvlasnika. Novac je nešto drugo. 

Energetska obnova stambenih zgrada se vraća. Naime, 24. travnja 2021. stupio je na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o energetskoj učinkovitosti.

Naime, kako piše odvjetničko društvo Kovačević, Prpić, Simeunović, uz preuzimanje i provedbu europskog pravnog okvira u području energetske učinkovitosti u pravni sustav Republike Hrvatske, najznačajnija izmjena ovoga zakona odnosi se na način izračuna potrebne većine suvlasnika za donošenje odluka o sklapanju ugovora o energetskom učinku višestambene zgrade i ugovora o izvođenju radova na energetskoj obnovi za višestambene zgrade.

Dok je stanovništvo Republike Hrvatske već dobro upoznato s pojmom energetske obnove, ugovor o energetskom učinku manje je poznat široj javnosti. Radi se o ugovoru koji se sklapa između:

  • korisnika energetskih usluga (primjerice, suvlasnika višestambene zgrade)
  • pružatelja energetskih usluga, koji se obvezuje korisniku provesti ulaganja u mjere energetske učinkovitosti kojima će se postići određena zajamčena ušteda energije

Korisnik se obvezuje plaćati naknadu koja se određuje prema ugovorenoj novčanoj vrijednosti energetskih ušteda koje će se ostvariti tijekom trajanja ugovornog odnosa.

Stari propis koji je bio na snazi do stupanja na snagu spomenutog zakona, odluke o sklapanju ugovora o energetskom učinku višestambene zgrade i ugovora o izvođenju radova na energetskoj obnovi za višestambene zgrade donosile su se natpolovičnom većinom glasova:

  • suvlasnika zgrade koja se računala po suvlasničkim dijelovima i
  • po broju suvlasnika nekretnine.

S obzirom na nejasno određen kriterij računanja natpolovične većine suvlasnika zgrade, tj. da se natpolovična većina računala kumulativno i po suvlasničkim dijelovima i po broju suvlasnika nekretnine, u praksi se postavilo pitanje razumljivosti, provedivosti i proturječnosti tako određenog načina računanja natpolovične većine suvlasnika.

Ustavni sud je odlučivao o ocjeni suglasnosti odredaba sada starog Zakona, točnije članka 29. stavka 1. i članka 30. stavka 2. Zakona o energetskoj učinkovitosti s Ustavom Republike Hrvatske te ih je odlučio ukinuti zbog protivnosti Ustavu Republike Hrvatske, odredivši da one prestaju važiti 15. rujna 2021. Više o tome možete pročitati OVDJE.

Ipak, prije isteka roka kojeg je odredio Ustavni sud, zakonodavac je donošenjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o energetskoj učinkovitosti izmijenio odredbe članka 29. stavka 1. i članka 30. stavka 2. Zakona o energetskoj učinkovitosti na način da se:

  • odluke o sklapanju ugovora o energetskom učinku višestambene zgrade i
  • ugovora o izvođenju radova na energetskoj obnovi za višestambene zgrade

donose natpolovičnom većinom suvlasnika zgrade, koja se računa isključivo po suvlasničkim dijelovima, otklonivši time njihovu neustavnost.

Dakle, od 24. travnja 2021. godine kao dana stupanja na snagu spomenutog zakona, natpolovična većina suvlasnika zgrade, potrebna je za donošenje odluka o sklapanju ugovora o energetskom učinku višestambene zgrade i ugovora o izvođenju radova na energetskoj obnovi za višestambene zgrade, i računa se isključivo po suvlasničkim dijelovima, a ne više i po broju suvlasnika nekretnine.

Ako vas zanima energetska obnova ili pak implementacija obnovljivih izvora energije, pratite #energetska obnova i #obnovljivi izvori energije.

Kada vam je potreban savjet, informacija vezana uz vašu nekretninu, neka vam ZGRADOnačelnik.hr bude centralna točka.

Ako vam treba dnevni podsjetnik na prava i obveze suvlasnika u zgradi pratite nas na društvenim mrežama - Facebooku i LinkedInu. Također poslušajte i pogledajte zanimljivosti koje smo vam pripremili na našem YouTube kanalu i u emisiji ZGRADOnačelnik. A svakako se prijavite i na mjesečni newsletter.

Ako ste pak predstavnik suvlasnika ili želite znati kako vaš predstavnik suvlasnika treba raditi i što treba znati te postaviti upit i dobiti raznovrsne odgovore članova grupe, uključite se u Facebook grupu PREDSTAVNICI SUVLASNIKA.

A kada vam je uistinu potrebna pomoć i ne znate kako dalje, obratite nam se za SAVJET i proučite naše usluge.