solari, solarne ćelije, solarna energija
Izvor: Solarimo/Pixabay
SOLARNA ENERGIJA

Najveći potencijal za energetske uštede u zgradarstvu

U jeku energetske krize, Europa se još snažnije okreće obnovljivim izvorima energije, a solarna energija predstavlja veliki i do sada neiskorišteni potencijal.

Sudionici panela Solarna energija – Primjena u graditeljstvu, koji se u četvrtak održao u zagrebačkoj Areni u okviru sajma ArhiBau, govorili su o aktualnim propisima, izvorima financiranja, uz poseban fokus na problematiku ugradnje u višestambenim zgradama. Radi se o drugom panelu u organizaciji HGK na sajmu ArhiBau, koji je pripremila poslovna tajnica novoosnovanoga Udruženja investiranja i poslovanja nekretninama Hrvatske gospodarske komore Željka Lukač.

- EU je u posljednja dva desetljeća poduzela sveobuhvatne mjere protiv neracionalne potrošnje energije. Međunarodna agencija za obnovljive izvore energije provela je prije dvije godine istraživanje koje je pokazalo da će globalni kapacitet solarne energije rasti devet posto godišnje do 2050. godine te da će do tada pokriti četvrtinu globalne potražnje za energijom - rekla je Katarina Sikavica iz Sektora za graditeljstvo HGK, istaknuvši da je cijena instalacije od početka značajno pala, a povećala se efikasnost te da se u EU očekuje više od pola milijuna direktnih i indirektnih poslova u ovom sektoru do 2024. godine.

Državni tajnik Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Željko Uhlir govorio je o solarnim panelima u kontekstu propisa o gradnji i prostornom uređenju.

- Prema trenutnim propisima Zgrada gotovo nulte energije (nZEB) definira se ona kod koje se minimalno 30 posto godišnje isporučene energije proizvodi iz obnovljivih izvora energije. Nova direktiva EU o energetskim svojstvima zgrada iz paketa Fit for 55 imat će još strože zahtjeve, poput strože kontrole energetskih certifikata - rekao je Uhlir.

Domagoj Topić, voditelj Odjela za pripremu i provedbu EU projekata u Centru za inovacije i EU projekte HGK, govorio je o dostupnim izvorima financiranja.

- Bit će natječaja za direktno financiranje obnovljivih izvora energije, npr. Fonda za postavljanje solara. Međutim, još će više sredstava biti kroz projektne aktivnosti. Primjerice, kad netko gradi proizvodnu halu i jedna od aktivnosti je postavljanje solara - rekao je Topić i pozvao prisutne da dostupne izvore financiranja prate na platformi HGK Digitalna komora, u sklopu usluge e-Financiranje.

Ivona Štritof, članica Odbora za žalbe Europske agencije za suradnju energetskih regulatora, predstavila je pilot projekt uspostave i provedbe sustavnog gospodarenja energijom na području jedinica lokalne i regionalne samouprave te razvoj novog modela financiranja.

- U fazi smo gdje identificiramo zgrade koje će biti dio projekta. Da bismo sustave optimizirali, trebamo imati kvalitetne podatke - rekla je Štritof.

O problematici ugradnje solarnih panela u višestambenim zgradama iz perspektive upravitelja zgrada govorio je Dražen Pomper, direktor tvrtke Monel i član Udruženja investiranja i poslovanja nekretninama HGK.

- Mi smo oni od kojih se očekuje da to sve provedemo u djelo, no treba prvo dosta toga riješiti. S obzirom na novu regulativu, zgrada može biti u kategoriji aktivnog kupca,“ kaže Pomper, no ono što ostaje otvoreno za utvrditi i dogovoriti između i samih stanara je gdje priključiti solarnu elektranu, na pojedinog krajnjeg kupca ili posebno obračunsko mjesto, koje pak treba glasiti na nekoga tko ima OIB, ili na brojilo stubišne rasvjete. „Preostaje vidjeti i kako proizvedeni višak podijeliti na stanare - rekao je Pomper.

- Zgrade troše preko 40 posto ukupne energije u Hrvatskoj, u zgradarstvu je najveći potencijal za energetske uštede. Jedno je od ključnih pitanja je li fleksibilnost i brzina naše administracije na razini da to možemo odraditi - poručio je Ivan Šimić, tehnički direktor tvrtke Energovizija i član Gospodarskog interesnog udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske.

Sajam kulture građenja i održivog razvoja ArhiBau jedan je od najvećih sajmova graditeljstva u regiji, s pratećom stručnom i znanstvenom konferencijom, u organizaciji Društva arhitekata Zagreba. Održava se od 5. do 8. listopada u Areni Zagreb, a glavna su tema izazovi oporavka i otpornosti.

Ne zaboravite se prijaviti i na newsletter ZGRADOnačelnik.hr-a kako bismo vas povremeno obavještavali o različitim događanjima koje organiziramo kao i drugim korisnim savjetima i informacijama povezanima s pravima i obvezama (su)vlasnika zgrada i kuća i lakšeg upravljanja i održavanja nekretnina.

Projekt OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO! podržavaju:

 

POD POKROVITELJSTVOM

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvojaMinistarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

PARTNERI PROJEKTA

DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvojaEnergetski institut Hrvoje PožarEko KvarnerEnergia Naturalis (ENNA)Grad BjelovarGrad KarlovacGrad PazinGrad RijekaGrad SisakGrad Slavonski brodGrad ZadarHrvatska energetska tranzicijaHrvatska udruga za dizala (HUDIZ)Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada (HUSiSZ)Hrvatski savjet za zelenu gradnjuHrvatska zajednica županijaInstitut za društvena istraživanja u ZagrebuInovacijsko-poduzetnički centar RijekaKLIK- Križevački Laboratorij Inovacija za KlimuKončarUdruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednicePOKRET OTOKARegionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)SIMORA - Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županijeUdruga gradovaUdruga suvlasnika - stanara Grada Karlovca (USSGK)Udruga_upraviteljZelena energetska zadruga

Projekt je dobio i pismo podrške Ureda predsjednika Republike Hrvatske.


MEDIJI

Bauštela.hrEnergetika marketingForum.hrmonitor.hrposlovni.fmProfitiraj.hrSavjeti.hrTočka na iZagrebonline.hr

ZGRADOnačelnik.hr u siječnju 2022. pokrenuo je projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! kroz koji zajedno s partnerima želimo pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i kuća te primjene obnovljivih izvora energije. Ipak, Europska unija postavila je iznimno visoke ciljeve koje zajedno moramo ostvariti kako bismo jednog dana živjeli i boravili u ljepšim i energetski učinkovitijim zgradama, gradovima. Pročitajte više o projektu i ne zaboravite pratiti rubriku Osunčajmo Hrvatsku.

Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!