C4E Forum
Izvor: ZGRADOnačelnik.hr
Tin Bašić
C4E FORUM 2023.

NISMO JEDINI - Središnja i istočna Europa bore se s problemima energetske učinkovitosti

Krajem svibnja održala se u Slovačkoj velika konferencija s više od 300 sudionika, na kojoj su predstavnici država članica središnje i istočne Europe zajedno sa svim dionicima raspravljali o tome kako ubrzati proces dekarbonizacije Europe. 

Zbog trenutne geopolitičke situacije i vremena održavanja C4E Foruma 2023., koji se održava nakon zime s visokim cijenama energije diljem Europe, glavne teme o kojima se raspravljalo su energetska sigurnost, obnova Ukrajine i politika EU (REPowerEU i Fit-for-55). 

C4E Forum održava se svake dvije godine. Ove godine, zemlja domaćin bila je Slovačka, a pokrovitelj je bila predsjednica Slovačke Zuzana Čaputová. Ovogodišnju glavni organizator je kampanja RENOVATE EUROPE, a Forum je okupio stručnjake iz Slovačke, Češke, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Mađarske, Rumunjske, Bugarske, Poljske.

ZGRADOnačelnik.hr kao jedan od važnih dionika zgradarstva u Hrvatskoj dobio je priliku sudjelovati na ovome forumu, i ovim putem zahvaljujemo se sponzorima koji su to omogućili:

 • Rockwool Adriatic
 • Knauf Insulation
 • Daikin Central Europe

Glavni izazov dekarbonizacije u cijeloj središnjoj i istočnoj Europi je sporost. Naime, iako su ciljevi dekarbonizacije već neko vrijeme poznati, činjenica jest da države članice nejednako implementiraju strategije i programe i suočavaju se s brojnim problemima. Jedan od glavnih problema je svijest i informiranost građana u ovom dijelu Europe. Benefiti energetske učinkovitosti (prvo) pa energetske obnove (drugo) te korištenja obnovljivih izvora energije (treće), sudeći po svemu izrečenom na C4E Forumu, previše sporo šire se Europom.

Naravno, u nekim zemljama ide brže (kao što je Slovačka), a u nekim zemljama sporije (Bugarska , Mađarska). Hrvatska se u ovome segmentu zapravo dobro pozicionirala s obzirom na to da građani (bilo da su suvlasnici u višestambenim zgradama bilo privatnih kuća) shvaćaju spomenute benefite, a što dokazuju i količine prijava na dosadašnje javne pozive. 

No, svijest, odnosno manjak svijesti, samo je vrh sante leda, možda bolje rečeno kruga dekarbonizacije. Naime, na brojnim radionicama i raspravama jasno je nekoliko puta naznačeno da su financije također veliki izazov. To konkretno znači da, iako postoje modeli sufinanciranja koje nudi EU, to je puno premalo u odnosu na ukupnu količinu potrebnih investicija. A to dokazuju brojevi: 

 • Ukupna vrijednost dekarbonizacije Europe (dakle postizanje cilja klimatski neutralnog kontinenta) daleko premašuje TRILIJUN EURA
 • Do 2030. godine na raspolaganju je 1.400 milijardi eura za sufinanciranje, što je tek nekoliko posto potrebnog novca

Ono što je naglašeno jest veće uključivanje privatnog sektora i investitora u proces dekarbonizacije. Jedan od načina na koji se to može postići su snažnije korištenje ESCO modela. No, problem kod ESCO modela je veličina i povrat investicije. ESCO kompanije ciljaju na velike sustave, velike potrošače, gdje će se u konačnici postići i veće uštede, a što će značajno skratiti povrat na investiciju. Željeni povrat je, naravno, kroz oko osam godina. A što je, zapravo, gotovo nemoguće postići u višestambenim zgradama. 

Nakon financija, u začaranom krugu izazova slijedi regulativa. To predstavlja priličan problem s obzirom na to da svaka država članica ima svoje zakone koji reguliraju vlasništvo, energetsko tržište i tako dalje. Naravno, postoje EU uredbe i direktive koje članice moraju implementirati, no u raspravama na C4E Forumu zaključeno je kako je regulatorni okvir prevelik i masivan, pogotovo što su programi REPowerEU i Fit-for-55 trenutno u reviziji i mijenjat će se. Kada se spomenuti lokalni zakoni 'spoje' s masivnim regulatornim okvirom EU-a, dobije se 'pravni limb' koji ponekad onemogućuje efikasniju i bržu dekarbonizaciju. 

Gdje je Hrvatska?

S hrvatske perspektive energetske učinkovitosti, energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije reći ćemo, kao i uvijek, da smo loši. Međutim, moramo naglasiti kako to baš i nije istina. Hrvatska se često u raspravama koristila kao primjer dobre prakse, pogotovo u korištenju EU novca. 

Da, Hrvatska ima i zastario Zakon o vlasništvu koji koči dosta promjena, no i u Austriji također imaju sličnih problema. Primjer Austrijskih problema:

 • Izvođači - radna snaga, kvaliteta radova
 • Policy makers - zakoni i pravna regulativa
 • Suvlasnici - struktura, velike investicije, odlučivanje
 • ESCO - tvrtke nisu zainteresirane za dugoročne ugovore
 • Project developers - cijena 
 • Javne zgrade - moraju u energetsku obnovu, no imaju strukturalne (konstrukcijske) probleme

U Bugarskoj, primjerice, iznos sufinanciranja bio je 100 posto, što je stvorilo ogromne probleme u kvaliteti, u Rumunjskoj imaju problema s toplinarstvom (naime, s obzirom na je energetska učinkovitost prioritet, kako prilagoditi sustav toplinarstva), u Poljskoj se 'bore' s velikim očekivanjima javnosti, zakonskom podlogom te željom da uključe ESCO tvrtke kojima je likvidnost problem zbog dugoročnih ugovora. 

Naravnom 'potegnulo' se i pitanje energetskog siromaštva koje još uvijek nije službeno definirano nego samo opisano, a nema jednakih kriterija.

C4E Forum iznjedrio je brojne zaključke, otvorio brojna pitanja, ali naglasio jednu važnu činjenicu - dekarbonizacija se mora nastaviti, i to jačim tempom jer Europa mora postati energetski neovisna, učinkovita i obnovljena. 

Na marginama C4E Foruma

Dvije trećine od 43,6 milijuna stanova u obiteljskim kućama i višestambenim zgradama u zemljama srednje i istočne Europe (SIE) starije su od 30 godina (izgrađene prije 1989 prema EU Building Stock Observatory) i u velikoj su mjeri neučinkovite. Građani i društvo u cjelini pogođeni su visokim računima za energiju, niskom životnom udobnošću, ozbiljnim onečišćenjem zraka i ovisnošću o fosilnim gorivima iznad prosjeka EU.

Kako bi pomogli u rješavanju tih gorućih problema, vodeće tvrtke koje sudjeluju u procesima obnove zgrada: Daikin, Danfoss, Knauf Insulation, ROCKWOOL, Saint-Gobain, Signify i Velux potpisali su u Slovačkoj memorandum na marginama C4E foruma o energetskoj učinkovitosti. Obvezuju se da će surađivati na poticanju obnove zgrada i energetske učinkovitosti sustavnijim i učinkovitijim profiliranjem tih tema u raspravama o javnim politikama diljem zemalja srednje i istočne Europe.

Regionalni poslovni lideri će osobno podržati suradnju u zemljama srednje i istočne Europe i osigurati dovoljne kapacitete i financijska sredstva potrebna za stvaranje i održavanje aktivnosti u obliku nacionalnih udruženja sposobnih sudjelovati u javnoj raspravi s odgovarajućim stručnim znanjem.

Tvrtke također planiraju iskoristiti svoju stručnost i znanje, pozvati druga poduzeća, nevladine, akademske i javne institucije na suradnju i na potporu nacionalnim i regionalnim inicijativama koje promoviraju obnovu zgrada i energetsku učinkovitost.

Suradnja će biti usmjerena na politike energetske učinkovitosti, programe obnove i druge srodne aspekte u zemljama srednje i istočne Europe, uključujući Poljsku, Češku, Slovačku, Mađarsku, Rumunjsku, Bugarsku, Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju i druge.

Projekt OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO! podržavaju:

 

POD POKROVITELJSTVOM

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvojaMinistarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

PARTNERI PROJEKTA

DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvojaEnergetski institut Hrvoje PožarEko KvarnerEnergia Naturalis (ENNA)Grad BjelovarGrad KarlovacGrad PazinGrad RijekaGrad SisakGrad Slavonski brodGrad ZadarHrvatska energetska tranzicijaHrvatska udruga za dizala (HUDIZ)HUPFAS_Hrvatska udruga proizvođača toplinsko-fasadnih sustavaHrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada (HUSiSZ)Hrvatski savjet za zelenu gradnjuHrvatska zajednica županijaInstitut za društvena istraživanja u ZagrebuInovacijsko-poduzetnički centar RijekaKonrad Adenauer Stiftung HrvatskaKLIK- Križevački Laboratorij Inovacija za KlimuUdruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednicePOKRET OTOKARegionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)SIMORA - Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županijeUdruga gradovaUdruga suvlasnika - stanara Grada Karlovca (USSGK)Udruga_upraviteljZelena akcijaZelena energetska zadruga

Projekt je dobio i pismo podrške Ureda predsjednika Republike Hrvatske.


MEDIJI

Bauštela.hrEnergetika marketingegradnja.hrForum.hrgradimozadar.hrmonitor.hrposlovni.fmPress ClippingProfitiraj.hrSavjeti.hrTočka na iZagrebonline.hr

ZGRADOnačelnik.hr u siječnju 2022. pokrenuo je projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! kroz koji zajedno s partnerima želimo pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i kuća te primjene obnovljivih izvora energije. Ipak, Europska unija postavila je iznimno visoke ciljeve koje zajedno moramo ostvariti kako bismo jednog dana živjeli i boravili u ljepšim i energetski učinkovitijim zgradama, gradovima. Pročitajte više o projektu i ne zaboravite pratiti rubriku Osunčajmo Hrvatsku.

Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!