Novi europski Bauhaus: Inicijativa koja će životne prostore učiniti energetski održivima
Izvor: Birgit Böllinger/Pixabay
ZGRADOnačelnik.hr

Novi europski Bauhaus: Inicijativa koja će životne prostore učiniti energetski održivima

Novi europski Bauhaus inicijativa je koja je dobila ime po međunarodnom pokretu Bauhaus. Naime, prije više od stotinu godina, 1919. u Weimaru njemački je arhitekt Walter Gropius osnovao visoku školu za arhitekturu i oblikovanje, gdje se težilo stapanju arhitekture, umjetnosti i svakodnevnog života. Detaljnije o školi možete pročitati u Hrvatskoj enciklopediji, a sada saznajte nešto o Bauhausu 21. stoljeća čiji je koncept Europska komisija predstavila 15. listopada.

Što je Novi europski Bauhaus

Novi europski Bauhaus je inicijativa koja uključuje niz politika, mjera i mogućnosti financiranja, a sve je usko povezano s ostvarenjima ciljeva Europskog zelenog plana kojime se planira do 2030. godine energetski obnoviti 35 milijuna zgrada za što će se iz programa Obzor Europa, LIFE i Europskog fonda za regionalni razvoj izdvojiti oko 85 milijuna eura. Sve će to potaknuti zapošljavanje, a predviđa se da će se otvoriti oko 160 tisuća radnih mjesta.

Laički rečeno, Novi europski Bauhaus je inicijativa koja djeluje pomalo utopijski i vrlo ambiciozno, a trebala bi omogućiti svim građanima Europske unije kvalitetniji, bolji i održiviji životni prostor.

- Novi europski Bauhaus je začin i nadogradnja energetske obnove – tiče se svakoga od nas, svih struka i svih segmenata društva. Nije u pitanju ni samo energija ni samo klima. U pitanju je promjena paradigme razmišljanja i življenja u cilju dostizanja klimatske neutralnosti do 2050. To su i zgrade i mobilnost i digitalna infrastruktura, to je obnova naselja i blokova, to je poljoprivreda, to je dizajn – bilo modni bilo industrijski, to su naši svakodnevni izbori i svakodnevno ponašanje - piše na web stranicama Udruge Gradova.

Kreativna i i interdisciplinarna inicijativa Novi europski Bauhaus oblikuje buduće životne stilove spajajući:

 • umjetnost
 • kulturu
 • društvenu uključenost
 • znanost
 • tehnogiju

Novi europski Bauhaus potiče osmišljavanje i izgradnju životnih prostora koji su:

 • održivi
 • uključivi
 • zdravi

Prema onome što Novi europski Bauhaus promovira, atraktivni životni prostori su:

1. Uključivi i pristupačni

U njima se na temelju dijaloga među pripadnicima različitih kultura, disciplina, spolova i dobi stvaraju prilike za osmišljavanje boljeg prostora za sve. Oni podrazumijevaju i uključivije gospodarstvo s raspodjelom bogatstva i cjenovno pristupačnim prostorima.

2. Imaju održiva rješenja

Tu se omogućava dijalog između izgrađenog okoliša i ekosustava. U njima se primjenjuju regenerativni pristupi po uzoru na prirodne cikluse kojima se obnavljaju resursi i štiti bioraznolikost.

3. Omogućavaju iskustva

Nadilaze materijalnu dimenziju i nadahnuta su kreativnošću, umjetnošću i kulturom. U takvim se prostorima raznolikost slavi kao prilika da učimo jedni od drugih.

>>>Dosta je kukanja! Ulaganje u zgradu nije trošak, nego prilika za razvoj

>>>Želi se energetski obnoviti sve zgrade, a novca (još) nema, suvlasnici nisu educirani, a država šuti

Pilot projekti Novog europskog Bauhausa

Novi europski Bauhaus je ekološki, gospodarski i kulturni projekt usmjeren na objedinjavanje komponenti dizajna, održivosti, dostupnosti, cjenovne pristupačnosti i ulaganja. Ovim se projektom želi ubrzati transfomacija, između ostalog, sektora građevinarstva da bi se svim građanima omogućio pristup dobrima s manjim emisijama ugljika. Projekt je to i zaštite okoliša te gospodarstva koji bi ulaganjem kolektivnih napora potpomogao u postizanju ciljeva europskog zelenog sporazuma, a kako bismo zajedno izgradili budućnost koja je održiva, inkluzivna te pronašli rješenja za probleme svakodnevnice.

Osim svega navedenog, kroz Novi europski Bauhaus najavljuje se pet pilot projekata, a riječ je o projektima u području kulturne baštine, klimatski neutralne izgradnje, učinkovite uporabe energije i/ili preuzimanja inovativnih rješenja u društvu. Moraju biti u skladu s načelima NEB-a (održivost, uključivost, estetika). Za to je otvoren Poziv na koji se prijedlozi projekata mogu dostaviti do 25. siječnja 2022. godine.

Pilot projekti trebaju biti usmjereni na:

 • misiju
 • multidisciplinarni proces suradnje svih dionika i građana (arhitektura, umjetnost, dizajn, inženjerstvo, prostorno planiranje, obrtništvo, tehnologija, društvene znanosti i dr.)
 • imati ambiciozan provedbeni plan
 • inovativna rješenja potkrijepljena studijama izvodljivosti
 • dokaze o razvijenim odnosima s odgovarajućim nadležnim vlastima vezano za dozvole, prava korištenja, financiranje, procjenu utjecaja

Poziv za ovaj pilot projekt možete pogledati ovdje, a više o inicijativi Novi europski Bauhaus možete pročitati na stranicama Europske komisije. 

Ako vas zanima energetska obnova ili pak implementacija obnovljivih izvora energije, pratite #energetska obnova i #obnovljivi izvori energije.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na ZGRADOnačelnik.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.