zakon
Izvor: 849356 / Pixabay
ZGRADOnačelnik.hr
NOVA REGULATIVA

Obrisi novog Zakona o upravljanju i održavanju zgrada

Na panel raspravi na temu ugradnje dizala u postojeće zgrade financiranjem iz EU fondova i iz drugih izvora, koji se održao na 2. znanstveno - tehničkoj međunarodnoj konferenciji Udruženja proizvođača dizala Središnje i Jugoistočne Europe SEELift2022, Željko Uhlir, državni tajnik u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, govorio je o nekoliko noviteta u novome Zakonu o upravljanju i održavanju zgrada. 

Podsjetimo, Zakon o upravljanju i održavanju zgrada mogao bi između 1. srpnja i 1. rujna 2023. godine (treće tromjesečje) biti poslan u Vladu, a njegovo donošenje očekuje se krajem 2023. ili početkom 2024. godine. Gospodin Uhlir u nekoliko je navrata na panelu govorio o novome Zakonu, izdvajamo najvažnije:

U planu zakonodavnih aktivnosti Ministarstva, a to je u 2023. godini, najavljen je novi Zakon o upravljanju i održavanju zgrada u kojemu će biti olakšica za ugradnju dizala u postojeće zgrade – suglasnost suvlasnika bi bila natpolovična većina suvlasničkih udjela.

Zakon je planiran za donošenje početkom 2024. godine, no uz dosta napora i truda, mogao bi biti i ranije.

Problem upravljanja zgradama.

Radi se već neko vrijeme na novome Zakonu o upravljanju i održavanju zgrada kakvog su zemlje u našemu okruženju odavno prepoznale i imaju ga. Zakon smo počeli raditi 2018. godine, no nažalost nije još uvijek u proceduri, osim što je najavljeno da će biti u zakonodavnom prijedlogu tijekom 2023. godine. Uvažili smo puno prijedloga, tako da je onaj početni prijedlog dosta izmijenjen.

Jedan od detalja efikasnog upravljanja zgradom, mislim da smo dali odgovore u novome prijedlogu zakona i na odgovor na pitanje kada nema zainteresiranih predstavnika ni da nema predstavnika uopće. Ima zgrada koje nemaju ni upravitelja.

To smo sve nastojali 'pokrpati' sa zakonskim prijedlogom.

Između ostaloga, mogu reći da je ideja da se zgradama dodijeli i OIB. Dosta je novina u prijedlogu zakona, za razliku od onoga što smo imali 2018. godine. Nadam se da ćemo ga uspjeti pokrenuti čak i ranije nego što je planirano u trećem kvartalu 2023. ako ćemo uspjeti nagovoriti i druge dionike tog procesa da je taj zakon stvarno potreban i da je previše vremena prošlo od trenutka kada smo ga odlučili donijeti.

Zakon može ići i ranije u proceduru, samo ako se shvati njegova važnost.

NOVITETI U ZAKONU:

  • Zgrade dobivaju OIB
  • Uvodi se obaveza postavljanja PRINUDNOG UPRAVITELJA
  • Uvodi se obaveza postavljanja PRINUDNOG PREDSTAVNIKA SUVLASNIKA
  • Uvodi se natpolovična većina suvlasničkih udjela za ugradnju dizala u zgradu (bez obzira)
  • Zakon o upravljanju i održavanju zgrada 'stavlja' se pod kapu Zakona o gradnji
  • Upravitelji i suvlasnici moraju striktno poštivati pravila i odredbe Pravilnika o održavanju građevina
  • Kažnjavanje upravitelja (o tome se piše u medijima, još nije ni potvrđeno niti demantirano)

NAPOMENA - Nezgodno je govoriti o novim zakonskim prijedlozima bez da su dobivene sve suglasnosti. Ono što se može sada reći, sutra netko promijeni. Dakle, naši prijedlozi idu tim smjerovima koji su spomenuti.

U svakom smislu, želi se povećati efikasnost upravljanja zgradama.

Jedna od njih je da, ono što sada nije bio slučaj, da je upravljanje zgradama do sada bilo u ingerenciji Ministarstva pravosuđa i uprave, a sada će biti u ingerenciji Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

  • Zato što se Zakon o upravljanju i održavanju zgrada 'stavlja' pod kapu Zakona o gradnji.

U suvlasničke odnose ne ulazimo, taj dio i dalje ostaje pod Zakonom o vlasništvu i drugim stvarnim pravima i on se brine o tim odnosima.

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine se bavi upravljanjem i održavanjem. Dajemo naglasak na propise o gradnji, povezujemo obaveze svih da poštuju Zakon o gradnji i temeljne zahtjeve za građevina, a ima ih SEDAM:

  1. mehanička otpornost i stabilnost
  2. sigurnost u slučaju požara
  3. higijena, zdravlje i okoliš
  4. sigurnost i pristupačnost tijekom uporabe
  5. zaštita od buke
  6. gospodarenje energijom i očuvanje topline
  7. održiva uporaba prirodnih izvora.

U gradnji imamo Pravilnik o održavanju građevina koji sada izravno povezujemo s upravljanjem zgradama i dajemo obavezu upraviteljima da oni poštuju taj propis, a ujedno i obaveza suvlasnicima da se pridržavaju pravila održavanja građevina. 

Pročitajte više o zakonskim obavezama održavanja zgrada

Kada vam je potreban savjet, informacija vezana uz vašu nekretninu, neka vam ZGRADOnačelnik.hr bude centralna točka.

Ako vam treba dnevni podsjetnik na prava i obveze suvlasnika u zgradi pratite nas na društvenim mrežama - Facebooku i LinkedInu. Također poslušajte i pogledajte zanimljivosti koje smo vam pripremili na našem YouTube kanalu i u emisiji ZGRADOnačelnik. A svakako se prijavite i na mjesečni newsletter.

Ako ste pak predstavnik suvlasnika ili želite znati kako vaš predstavnik suvlasnika treba raditi i što treba znati te postaviti upit i dobiti raznovrsne odgovore članova grupe, uključite se u Facebook grupu PREDSTAVNICI SUVLASNIKA.

A kada vam je uistinu potrebna pomoć i ne znate kako dalje, obratite nam se za SAVJET i proučite naše usluge.