zgrada
Izvor: ZGRADOnačelnik.hr
ZGRADOnačelnik.hr
GOTOVO JE

OBUSTAVLJEN je Javni poziv za energetsku obnovu zgrada

Nakon JEDNE SEKUNDE od otvaranja Javnoga poziva, ispunjena je 'kvota' od 600 milijuna kuna zaprimljenih prijava. 

Tekst je ažuriran 18.05.2022. 

Prijave za Javni poziv za energetsku obnovu zgrada otvoren je u 9:00 sati, a JEDNU SEKUNDU nakon toga ispunjena je 'kvota' od 600 milijuna kuna. 

Naime, dobili smo fotografiju sustava eNPOO s prijavom u kojoj jasno pokazuje da je Javni poziv JEDNU SEKUNDU nakon otvaranja kada je napravljena 236 prijava ispunio 200 posto alokacije.

Izvor: ZGRADOnačelnik.hr:

Iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine naknadno su nam (u srijedu 18.05.2022.) pojasnili da je poziv obustavljen u 9:15 sati i do tog vremena su prijavitelji mogli podnositi projektne prijedloge koji su zaprimani do 200 posto raspoloživog iznosa Poziva. To znači da svi podneseni projektni prijedlozi nisu i zaprimljeni. Svi prijavitelji koji su podnijeli projektne prijedloge su dobili informaciju putem sustava je li njihov projektni prijedlog zaprimljen. Projektni prijedlozi koji nisu zaprimljeni, dobili su informaciju da je Poziv obustavljen.

A to znači da, svi oni koji su u 9:00:01,149 podnijeli projektni prijedlog u sustav eNPOO, vrlo vjerojatno taj priojedlog nije zaprimljen jer je u 9:00:01,145 ispunjeno 200 posto od planirane alokacije od 300 milijuna kuna. 

Ministarstvo je u utorak na svojim internetsmim stranicama objavilo: 

- Iz navedenog razloga, a sukladno Uputama za prijavitelje, točka 3.3. Rok za predaju projektnog prijedloga, s danom 17. svibnja 2022. godine Poziv na dodjelu bespovratnih sredstava Energetska obnova višestambenih zgrada obustavlja se na određeno vrijeme do 1. kolovoza 2022. godine - poručuju iz Ministarstva. 

Svi projektni prijedlozi koji se pokušaju registrirati u sustav fondovieu unutar razdoblja u kojem je Poziv obustavljen neće biti uzeti u razmatranje. O eventualnoj mogućnosti ponovnog otvaranja Poziva, obavijesti će biti objavljene na mrežnim stranicama Ministarstva te javnom portalu sustava fondovieu (eNPOO).

Sukladno Uputama za prijavitelje, točka 3.4. Pitanja i odgovori, obustavlja se zaprimanje pitanja te na njih Ministarstvo neće odgovarati.

Nadalje, iz Ministarstva kažu da je primanje projektnih prijedloga prva faza postupka dodjele, nakon koje slijedi procjena projektnih prijedloga u odnosu na kriterije definirane Pozivom. Ovaj poziv će se provesti na način da se prvo napravi ocjena kvalitete projektnih prijedloga i formira rang lista s obzirom na ostvaren broj bodova. Najveći broj bodova donose uštede energije, što je i cilj energetske obnove.

Sredstva će se dodjeljivati projektima s najvećim uštedama energije. Dakle, rang lista se ne formira po redoslijedu zaprimanja, nego po kvaliteti projektnih prijedloga. Na ovaj način je omogućeno da projektni prijedlog koji je zaprimljen npr. pod rednim brojem 200. bude prvi na rang listi jer ima najveći broj bodova i udovoljio je ostalim kriterijima Poziva, a može se dogoditi i da projektni prijedlog koji je zaprimljen pod rednim brojem 1. zbog premalog broja bodova ne bude odabran za sufinanciranje.

Ako vas zanima energetska obnova ili pak implementacija obnovljivih izvora energije, pratite #energetska obnova i #obnovljivi izvori energije.

Projekt OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO! podržavaju:

 

POD POKROVITELJSTVOM

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvojaMinistarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

PARTNERI PROJEKTA

DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvojaEnergetski institut Hrvoje PožarEko KvarnerEnergia Naturalis (ENNA)Grad BjelovarGrad KarlovacGrad PazinGrad RijekaGrad SisakGrad Slavonski brodGrad ZadarHrvatska energetska tranzicijaHrvatska udruga za dizala (HUDIZ)Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada (HUSiSZ)Hrvatski savjet za zelenu gradnjuHrvatska zajednica županijaInstitut za društvena istraživanja u ZagrebuInovacijsko-poduzetnički centar RijekaKLIK- Križevački Laboratorij Inovacija za KlimuKončarUdruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednicePOKRET OTOKARegionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)SIMORA - Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županijeUdruga gradovaUdruga suvlasnika - stanara Grada Karlovca (USSGK)Udruga_upraviteljZelena energetska zadruga

Projekt je dobio i pismo podrške Ureda predsjednika Republike Hrvatske.


MEDIJI

Bauštela.hrEnergetika marketingForum.hrmonitor.hrposlovni.fmProfitiraj.hrSavjeti.hrTočka na iZagrebonline.hr

ZGRADOnačelnik.hr u siječnju 2022. pokrenuo je projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! kroz koji zajedno s partnerima želimo pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i kuća te primjene obnovljivih izvora energije. Ipak, Europska unija postavila je iznimno visoke ciljeve koje zajedno moramo ostvariti kako bismo jednog dana živjeli i boravili u ljepšim i energetski učinkovitijim zgradama, gradovima. Pročitajte više o projektu i ne zaboravite pratiti rubriku Osunčajmo Hrvatsku.

Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!