Naselje Blaca
Izvor: Općina Andrijaševci
ZGRADOnačelnik.hr
NEMA ISELJAVANJA

Općina Andrijaševci gradi 152 kuće za mlade obitelji. Cijena? Upola niža od tržišne.

Plan je sagraditi ukupno 152 montažne obiteljske kuće, koje će se, sa svim drugim planiranim sadržajima, prostirati na 11 hektara. Nekretnine će biti 50 posto jeftinije u odnosu na tržišnu cijenu.

Općina Andrijaševci, koja se nalazi nedalko Vinkovaca, problemu iseljevanja planira stati izradnjom montažnih kuća u nekadašnjem prognaničkom naselju Blaca.

Plan je sagraditi ukupno 152 montažne obiteljske kuće, koje će se, sa svim drugim planiranim sadržajima, prostirati na 11 hektara. Bit će dva tipa kuća, koje će se graditi od modernih materijala.

Nekretnine će biti 50 posto jeftinije u odnosu na tržišnu cijenu, cijena kvadrata iznosit će između 500 i 600 eura.

U jednom dijelu naselja, na placevima od 800 kvadrata, bile bi postavljene kuće od 800 kvadrata, dok bi u drugom dijelu naselja bile dvodomke engleskog tipa gradnje s nešto manjom kvadraturom. 

Uz kuće u naselju bi se nalazili i sportski tereni za mali nogomet, košarku i tenis, kao i dječja igrališta. Bila bi tu i energana, koja bi osiguravala toplinsku energiju za objekte, ali i zatvoreni bazen koji bi se grijao viškom toplinske energije iz te energane.

Prema planovima, prije početka gradnje kuća na području cijelog budućeg naselja bit će sagrađena sva potrebna komunalna infrastruktura sa svim priključcima (voda, struja, plin, telefon, kanalizacija…) dovedenih do parcele gdje bi se gradila kuća. Odmah potom bit će sagrađene i sve prometnice u naselju, tako da u budućnosti više ne bi bilo kopanja. Potom bi se krenulo u postavljanje montažnih obiteljskih kuća po principu 'ključ u ruke'.

Budući stanovnici naselja bili bi odabrani putem javnog natječaja u okviru kojega će biti naznačeni uvjeti, kao i tko će imati prednost pri osiguravanju 'krova nad glavom'. Iako natječaj još uvijek nije raspisan, očekuje se da će prednost imati mlade obitelji s djecom, a gledat će se i stupanj obrazovanja, odnosno koji su kadrovi neophodni općini za daljnji razvoj.

Općina Andrijaševci radi i na gradnji industrijske zone, koja bi se nalazila u neposrednoj blizini naselja. Ta bi se zona prostirala na oko šest hektara zemljišta, opremljenog svom potrebnom infrastrukturom, gdje bi bilo 19 parcela za buduće korisnike. 

Više o projektu možete pročitati OVDJE, a natječaje Općine Andrijaševci možete pratiti OVDJE.

Sve javne pozive, natječaje i projekte koji se objavljuju u Hrvatskoj možete pratiti OVDJE.