CO2 do 55
Izvor: ZGRADOnačelnik.hr
ZGRADOnačelnik.hr
KONFERENCIJA

PRATITE UŽIVO - Na koji način i gdje će se uložiti stotine milijuna eura u zgradarstvu

Konferenciju 'CO2 DO 55 - Zeleni plan za Hrvatsku' drugu godinu za redom organiziraju zajednički ZGRADOnačelnik.hr i Motus media uz programsko partnerstvo s Hrvatskom udrugom proizvođača toplinsko-fasadnih sustava (HUPFAS) i uz pokroviteljstvo Europske investicijske banke (EIB). Ovogodišnja zemlja partner konferencije je Kraljevina Belgija.

Energetska obnova zgrada u izrazitom je fokusu Europe. Postići cilj klimatski neutralnog kontinenta bit će izazovno. Svaka članica mora dati svoj obol, pa tako i Hrvatska. Konferencija 'CO2 do 55' propagira načine i modele smanjenja potrošnje energije i emisija CO2, korištenje obnovljivih izvora energije te korake ka zelenome i održivome u zgradarstvu (privatnom, javnom, komercijalnom).

Konferencija počinje u 10:00 sati.

PRATITE UŽIVO KONFERENCIJU

Na konferenciji će se govoriti o novim pravilima energetske učinkovitosti koja ćemo morati implementirati, raspravljat će se o javnim, poslovnim i višestambenim zgradama i tobitljeksim kućama te koliko stonina milijuna eura će se uložiti u energetsku obnovu. 

Pratite vrsne međunarodne i domaće stručnjake. 

 

PROGRAM

Uz nekoliko predavanja stručnjaka na konferenciji će se održati i četiri panel rasprave.

09:30 – 10:00 Kava dobrodošlice i registracija

10:00 – 10:05 Otvorenje i pozdravni govor domaćina

 • Marija Dekanić, direktorica, Motus Media grupa
 • Ana Leko Vučković, suvlasnica, ZGRADOnačelnik.hr

10:10 – 10:15 Pozdravni govor - zemlja partner

 • William De Baets, veleposlanik Kraljevine Belgije u RH

10:15 – 10:30 Prezentacija: DEKARBONIZACIJA - Hrvatska kasni, ali kasni i EU

 • Hélène Sibileau, Senior Policy Advisor, Buildings Performance Institute Europe (BPIE)

10:35 – 10:50 Udruge predstavljaju: Dvije Direktive - Nova energetska karta Europe

10:55 – 11:30 Panel rasprava: Nova pravila igre za obnovu postojećih zgrada – što je MEPS? - Države članice EU-a morat će uvesti minimalne energetske standarde (minimum energy performance standard (MEPS)) i odabrati segmente zgrada i dubinu obnove kako bi ispunile ciljeve do 2030. i 2035. godine. Na panelu će se raspravljati o tome što bi Hrvatska mogla i trebala napraviti po pitanju uspostavljanja minimalnih energetskih standarda i kako će oni utjecati na energetsku obnovu.

 • Irena Križ Šelendić, ravnateljica Uprave za energetsku učinkovitost u zgradarstvu, projekte i programe Europske unije, Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine (MPGI)
 • Zoran Veršić, predsjednik Klastera za energetsku učinkovitost i održivost u zgradarstvu - nZEB i prodekan za poslovanje na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu
 • Velimir Šegon, zamjenik ravnatelja Regionalne energetsko-klimatske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)
 • Goran Dolenec, direktor Kansai Helios Croatia i predstavnik HUPFAS-a
  • Moderatorica: Anđelka Toto Ormuž, Hrvatska udruga proizvođača toplinsko fasadnih sustava (HUPFAS) i ROCKWOOL Adriatic

11:35 – 11:50 Prezentacija: Primjer dobre prakse - Belgija

 • Fabian Scuvie, Senior Industry Specialist Greentech, AWEX Belgium - Wallonia Export & Investment Agency

11:55 – 12:30 Panel rasprava: 0 CO2 – Dekarbonizacija javnih zgrada - Energetska obnova javnih zgrada (državnih, županijskih, gradskih i općinskih) i ugradnja obnovljivih izvora energije ključna je za ubrzavanje dekarbonizacije u Hrvatskoj i služi kao primjer građanima. Javne zgrade, kao što su primjerice bolnice, iznimno su veliki potrošači energije. Energetskom obnovom takvih zgrada ne samo da će se drastično smanjiti potrošnja energije, nego će boravak u tim objektima biti kudikamo ugodniji nego do sada.

 • Miroslav Antolčić, ravnatelj, Srednja strukovna škola Velika Gorica
 • Alen Višnjić, direktor, Međimurska energetska agencija (MENEA)
 • Judita Cuculić Župa, viša ekonomska savjetnica, Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
  • Moderatorica: Ivana Belić, voditeljica strateških komunikacija REGEA-e

12:30 – 13:00 Pauza za kavu

13:00 – 13:35 Panel rasprava: 0 CO2 – Energetski učinkovite poslovne zgrade - Poslovne zgrade nezaobilazan su segment zgradarstva, od ureda do proizvodnje. Sve više kompanija ulaže u energetsku obnovu i obnovljive izvore energije jer, ne samo da su klimatski osvješteniji, nego ovakve investicije promatraju kao polugu za smanjenje potrošnje energije, ali i kao dio koji će im doprinijeti u ESG izvještavanju.

 • Margareta Zidar, zamjenica voditeljice Odjela za energetsku učinkovitost i glavna projektantica obnove zgrade, Energetski institut Hrvoje Požar (EIHP)
 • Mladen Čavić, stariji stručni suradnik za upravljanje projektima, ENNA Opskrba
 • Emanuel Kovačić, glavni savjetnik za vanjske subjekte, Strateško poslovanje i javni poslovi, INA - Industrija nafte
  • Moderator: Darko Buković, osnivač i glavni urednik, PoslovniFM

13:40 – 13:50 Prezentacija: Zgrade moraju biti energetski učinkovite

 • Hrvoje Krapanić, predstavnik Inicijative za učinkovite zgrade

13:55 – 14:30 Panel rasprava: 0 CO2 – Energetski učinkovite zgrade i kuće - Iznimno je veliki interes (su)vlasnika višestambenih zgrada i kuća za energetskom obnovom, a novca za sufinanciranje nikada dovoljno. Potrebno je ukazati na mogućnosti koje (su)vlasnici imaju i omogućiti im vjerodostojne i stručne informacije na ovu temu. Višestambene zgrade i kuće brojčano čine najveći udio zgrada u Hrvatskoj i samim time su ključna poluga za dekarbonizaciju Hrvatske.

 • Nevena Štrbić, voditeljica Službe za informacijski sustav i regulativu iz Sektora za energetsku učinkovitost u zgradarstvu, Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine (MPGI)*
 • Maja Rajčić, načelnica Službe za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU)
 • Dolores Sorić, direktorica, Labin Stan i članica Udruge Upravitelj
 • Krešimir Ižaković, predstavnik suvlasnika
  • Moderator: Tin Bašić, suvlasnik, ZGRADOnačelnik.hr

14:30 – 14:40 Zaključak i preporuke za budućnost

14:45 Zatvaranje događanja te druženje sudionika uz zakusku

PREUZMITE PROGRAM

* Uz gospođu Nevenu Štrbić na raspolaganju za odgovore će biti i Andreja Horvat Friščić, voditeljica Odjela za pripremu poziva i ugovaranje EU projekata stambenih zgrada iz Sektora za pripremu poziva i provedbu EU projekata javnih i stambenih zgrada, Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine (MPGI).

CILJ KONFERENCIJE

Na konferenciji 'CO2 do 55 – ZELENI PLAN ZA HRVATSKU' govorit će se o smjernicama države, spremnosti građevinskog sektora, mogućnostima (su)financiranja te stavovima i rješenjima struke. Cilj konferencije je osvijestiti i stručnu i širu javnost o potrebama i mogućnostima dekarbonizacije te kako će se 'europska' pravila provoditi u Hrvatskoj.

KOME JE NAMIJENJENA

Konferencija je namijenjena svim dionicima ovoga tržišta – donosiocima odluka, poduzetnicima koji će operativno 'provoditi' dekarbonizaciju u RH, stručnjacima energetskog sektora koji će surađivati i s donosiocima odluka i s krajnjim korisnicima, te u konačnici krajnjim korisnicima nekretnina, tj. svima onima koji žive i borave te rade u nekretninama koje su, prema podacima EU, proizvođači 36 posto svih emisija CO2 te potrošači 40 posto ukupno proizvedene energije.

 CO2 do 55 - ZELENI PLAN ZA HRVATSKU

Ako vas zanima energetska obnova ili pak implementacija obnovljivih izvora energije, pratite #energetska obnova i #obnovljivi izvori energije.

ZGRADOnačelnik.hr od siječnja 2022. provodi projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! kojim se želi pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i obiteljskih kuća te primjene obnovljivih izvora energije. O toj gorućoj temi gotovo svakodnevno objavljujemo tekstove, organiziramo radne skupine i konferencije te sudjelujemo na raznim edukacijama i radionicama. Malim koracima grabimo naprijed, polako ali sigurno, ka energetski održivijim zgradama. Pročitajte više o projektu i ne zaboravite pratiti rubriku Osunčajmo Hrvatsku.

Projekt OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO! podržavaju:

 

POD POKROVITELJSTVOM

Ministarstvo gospodarstvaMinistarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovineMinistarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije (MZOZT)

PARTNERI PROJEKTA

APN – Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama.DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvojaEnergetski institut Hrvoje PožarEko KvarnerPredstavništvo Europske komisije u HrvatskojGrad BjelovarGrad KarlovacGrad PazinGrad RijekaGrad SisakGrad Slavonski brodGrad ZadarHrvatska energetska tranzicijaHrvatska udruga za dizala (HUDIZ)HUPFAS_Hrvatska udruga proizvođača toplinsko-fasadnih sustavaHrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada (HUSiSZ)Hrvatski savjet za zelenu gradnjuHrvatska stručna udruga za sunčevu energiju (HSUSE)Hrvatska zajednica županijaInstitut za društvena istraživanja u ZagrebuInovacijsko-poduzetnički centar RijekaKonrad Adenauer Stiftung HrvatskaKLIK- Križevački Laboratorij Inovacija za KlimuUdruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednicePOKRET OTOKARegionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)SIMORA - Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županijeUdruga gradovaUdruga suvlasnika - stanara Grada Karlovca (USSGK)Udruga_upraviteljZelena akcijaZelena energetska zadruga

Projekt je dobio i pismo podrške Ureda predsjednika Republike Hrvatske.

MEDIJI

Bauštela.hrEnergetika marketingegradnja.hrForum.hrgradimozadar.hrmonitor.hrMotus Media grupaPametni gradoviposlovni.fmPress ClippingProfitiraj.hrSavjeti.hrTočka na iZagrebonline.hr

Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!