siromaštvo i rast cijena
Izvor: Gerd Altmann / Pixabay
OSUNČAJMO HRVATSKU

Prijeti vam energetsko siromaštvo? Potražite besplatnu pomoć u Centrima u Križevcima i Zagrebu

Partneri projekta OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO!, energetska zadruga KLIK - Križevački laboratorij inovacija za klimu i DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvoja, zajedničkim snagama se bore protiv energetskog siromaštva. Stoga nije niti čudno da je prije godinu dana pokrenut Energetsko-klimatski ured u Križevcima nadograđen Centrom za borbu protiv energetskog siromaštva. O toj hvalevrijednoj inicijativi ispričale su nam Ivana Dubravec iz KLIK-a i Anamari Majdandžić iz DOOR-a.

Dugo vremena ulaganja u energetsku obnovuobnovljive izvore energije (OIE) i energetsku učinkovitost općenito se smatralo elitnom alternativnom opcijom ili avanturom u koju se upuštaju samo oni najbogatiji građani. Danas OIE više ne predstavlja alternativu ili tamo neki egzotični izbor proizvodnje struje ili grijanja kućanstva, već sada to predstavlja jedini put kojem si možemo priuštiti adekvatni i sigurni izvor opskrbe i cjenovno prihvatljivi izvor energije.

Centar za borbu protiv energetskog siromaštva u Križevcima zapravo je nadogradnja Energetsko-klimatskog ureda (prošle godine otvorili su ga KLIK i Grad Križevci), rezultat partnerstva između zadruge KLIK i udruge DOOR koje se već godinama bave pitanjima energetskog siromaštva. S obzirom na to da u Energetsko-klimatskom uredu građani na jednom mjestu mogu dobiti sve potrebne informacije vezane uz OIE i energetsku učinkovitost, otvaranje Centra za borbu protiv energetskog siromaštva u sklopu ureda bilo je logičan slijed.

- Kada su KLIK i grad Križevci prošle godine otvorili Energetsko-klimatski ured koji je temeljen na one-stop-shop principu, iz DOOR-a razmišljali o otvaranju Centra za borbu protiv energetskog siromaštva. Ideja im je bila da se ne otvara nešto novo već da se iskoriste građanima poznate i postojeće strukture i da otvore samo još jednu novu uslugu/servis u sklopu postojeće infrastrukture u kojem će sjediti educirani stručnjaci po pitanju energetskog siromaštva. Suradnja KLIK-ovog one-stop-shopa, DOOR-ovog Centra, ZEZ-ovog Solarnog kluba je da postoji jedan Zeleni ured - na gradskoj ali i na međugradskoj razini te da stručnjaci koji rade u tim Centrima/one-stop-shopovima/info pultovima razmjenjuju znanja i da što bolje pomognu građanima s njihovim upitima - objasnila nam je Anamari.

Tako je Centar zapravo mjesto gdje oni koji pripadaju ranjivijoj skupini kućanstva u društvu mogu doći i saznati kako da smanje davanja za energente ili preko postojećih financijskih mehanizama dobiju bolji i energetski učinkoviti dom, a novac koji uštede na manjim računima ulože u kvalitetniji život.

- Inače, od otvaranja Energetsko-klimatskog ureda prošle godine do sada, kroz ured je prošlo oko 500 građana s različitim upitima vezanim uz OIE - primarno sunčane elektrane za kućanstva, a zatim energetsku obnovu - objasnila nam je Ivana.

Međutim, ove godine nakon najavljenih povećanja cijena energenata te zbog rata u Ukrajini, sve se više građana javlja s upitima o promjeni sustava grijanja s plinskog na grijanje električnom energijom. Uglavnom su to građani s prosječnim primanjima koji imaju redovan posao, ali sve je više onih koji su u mirovini i koji već sada teško plaćaju račune za električnu energiju i plin pa traže alternativu postojećim sustavima kako bi, ne samo smanjili svoje troškove za energente, već i postali neovisni o stanju na tržištu plinom ili električnom energijom.

Građane koji im se javljaju s takvim upitima nastoje savjetovati te za svako kućanstvo, prema njihovim specifičnim potrebama ponuditi rješenje u suradnji s njihovim projektantima za sunčane elektrane i sustave grijanja. Od ostalih pitanja, građane najviše zanimaju javni pozivi za sufinanciranje OIE ili energetske obnove kućanstava u čemu im, osim savjetovanja, pomažu i prikupljanjem sve potrebne dokumentacije te pripremi prijave za određeni javni poziv.

S obzirom na to da je DOOR nedavno pokrenuo Centar za borbu protiv energetskog siromaštva u Zagrebu, zanimalo nas je što najviše muči građane i što očekuju u Križevcima naspram Zagreba pa nam je Anamari objasnila da su u Zagrebu imali na desetke upita mailom, brojne pozive ali i same posjete u Centru. Najčešće postavljena pitanja su:

  • Kako možemo promijeniti distributera za struju, vodu ili grijanje?
  • Možete li izračunati isplativost postavljanja fotonaponskih sustava za moj dom?
  • Možete li izračunati isplativost zamjene plinskog grijanja s dizalicom topline za moj dom?
  • Živimo u zgradi koja je kulturna baština. Postoje li operativni programi obnove objekata kulturne baštine i možemo li se definirati kao energetski siromašno kućanstvo?
  • Kada će biti otvoreni sljedeći javni pozivi za sufinanciranje energetske obnove kuća?
  • Popis institucija koje mi mogu pomoći smanjiti račune za energiju?
  • Možemo li se definirati kao energetski siromašno kućanstvo?

Za razliku od Zagreba, u Križevcima je već prije, kroz rad KLIK-a, oformljeno mjesto na kojem građani mogu saznati o energetskoj učinkovitost, no s terenskim istraživanjem 220 kućanstava koje Crveni križ - Križevci provodi za DOOR, u sklopu POWERPOOR projekta, očekuju da se ta kućanstva nakon jednostavnog energetskog pregleda i saznanja o svojoj potrošnji obrate za pomoć Centru u Križevcima pogotovo kada budu javni pozivi na lokalnoj i nacionalnoj razini za energetsku obnovu kućanstava.

Što se tiče planova za otvaranje novih Centara po Hrvatskoj, na nacionalnoj razini se spominjala ideja otvaranja ovakvih centara po cijeloj Hrvatskoj pa je DOOR odlučio pokrenuti pilot centar kako bi se DOOR-ova iskustva kasnije mogla replicirati u drugim gradovima i županijama.

Centar za borbu protiv energetskog siromaštva u gradu Zagrebu je upravo taj pilot projekt koji je osmišljen u sklopu dva projekta POWERPOOR i 'Održivim poslovanjem do bolje klime', dok je Centar za borbu protiv energetskog siromaštva u gradu Križevcima otvoren u sklopu POWERPOOR projekta, ali kao dio Energetsko-klimatskog ureda.

Nacionali plan Vlade je bio da se otvori 12 ovakvih centra. Dva su već otvorena - Grad Zagreb s DOOR-om i grad Križevci s KLIK-om i DOOR-om su već poduzeli prve korake. 

Svaka pohvala našim partnerima za ovakve inicijative. Želimo im svima još puno uspješnih i korisnih projekata!

Pogledajte video kako je izgledalo otvorenje Centra u Križevcima.

Ako vas zanima energetska obnova ili pak implementacija obnovljivih izvora energije, pratite #energetska obnova i #obnovljivi izvori energije.

Projekt OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO! podržavaju:

 

POD POKROVITELJSTVOM

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvojaMinistarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

PARTNERI PROJEKTA

DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvojaEnergetski institut Hrvoje PožarEko KvarnerEnergia Naturalis (ENNA)Grad BjelovarGrad KarlovacGrad PazinGrad RijekaGrad SisakGrad Slavonski brodGrad ZadarHrvatska energetska tranzicijaHrvatska udruga za dizala (HUDIZ)Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada (HUSiSZ)Hrvatski savjet za zelenu gradnjuHrvatska zajednica županijaInstitut za društvena istraživanja u ZagrebuInovacijsko-poduzetnički centar RijekaKLIK- Križevački Laboratorij Inovacija za KlimuKončarUdruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednicePOKRET OTOKARegionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)SIMORA - Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županijeUdruga gradovaUdruga suvlasnika - stanara Grada Karlovca (USSGK)Udruga_upraviteljZelena energetska zadruga

Projekt je dobio i pismo podrške Ureda predsjednika Republike Hrvatske.


MEDIJI

Bauštela.hrEnergetika marketingForum.hrmonitor.hrposlovni.fmProfitiraj.hrSavjeti.hrTočka na iZagrebonline.hr

ZGRADOnačelnik.hr u siječnju 2022. pokrenuo je projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! kroz koji zajedno s partnerima želimo pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i kuća te primjene obnovljivih izvora energije. Ipak, Europska unija postavila je iznimno visoke ciljeve koje zajedno moramo ostvariti kako bismo jednog dana živjeli i boravili u ljepšim i energetski učinkovitijim zgradama, gradovima. Pročitajte više o projektu i ne zaboravite pratiti rubriku Osunčajmo Hrvatsku.

Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!