solarni panel
Izvor: 8510670 / Pixabay
ZGRADOnačelnik.hr
STUPILO NA SNAGU

SOLARNE ELEKTRANE - Na što se više NE PLAĆA porez (PDV)

Na snagu je stupio jesenji paket mjera Vlade RH za zaštitu domaćinstava od poskupljenja, kojim se, osim ograničavanja cijena električne energije i plina, ukida PDV na isporuku i ugradnju solarnih elektrana i solarnih kolektora za domaćinstva i javni sektor

Kako bi se razjasnilo na što se točno misli kada se kaže da je stopa PDV-a nula posto, Porezna uprava objavila je odgovore na neka ključna pitanja:

Na što se točno odnosi nulta stopa?

 • 'Solarne ploče' mogu podrazumijevati i fotonaponske panele (za proizvodnju električne energije) kao i solarne ploče za sustave koji proizvode toplinsku energiju (za grijanje vode ili dogrijavanje životnog prostora). Hoće li se oslobođenje od PDV-a odnositi i na jedne i na druge? Ili je planirano stopu od 0 posto primjenjivati samo na fotonaponske sustave?

Pod pojmom isporuka i ugradnja solarnih ploča podrazumijeva se realizacija projekata izvedbe jednostavnih građevina u smislu zakona kojim se regulira gradnja, a kojim je obuhvaćen i projektni i izvedbeni dio od strane jednog ili više izvođača.

Pri tome bi se stopom PDV-a od 0 posto oporezivala:

 • sva potrebna oprema i radovi
  • uključujući opremu, fotonaponske panele, inverter, bateriju (opcionalno)
 • građevinska konstrukcija i kabelski razvod
 • solarni kolektori
 • spremnik tople vode
 • cirkulacijska pumpa
 • radovi i usluge
  • izvođenje radova na montaži
  • projektiranje i ishođenje dozvola
 • priključenje na elektroenergetsku distribucijsku mrežu

Prema tome, isporuka i ugradnja fotonaponskih panela (za proizvodnju električne energije) kao i solarnih ploča za sustave koji proizvode toplinsku energiju (za grijanje vode ili dogrijavanje životnog prostora) oporezivala bi se stopom PDV-a od 0 posto u slučaju ugradnje na:

 • privatne stambene objekte
 • prostore za stanovanje
 • javne i druge zgrade koje se koriste za aktivnosti od javnog interesa te u blizini takvih objekata, prostora i zgrada

Sama isporuka solarnih ploča bez ugradnje te ostale opreme koja prati ugradnju solarnih ploča kao trgovačke robe, kao i isporuka i ugradnja solarnih ploča koja ne podrazumijeva realizaciju projekta izvedbe jednostavne građevine, bila bi i nadalje oporeziva općom stopom PDV-a od 25 posto.

Izvođač i podizvođač

 • Konkretno me zanima situacija u kojoj ja kao projektant imam partnera izvođača, te time moja firma nudi ključ u ruke. Da li u tom slučaju i dalje vrijedi nulta stopa PDV-a prema kupcu, te prema meni za račun kojeg mi ispostavlja moj partner izvođač?

Pri isporuci i ugradnji solarnih ploča (zajedno sa svom pratećom opremom i uslugama) na privatne stambene objekte, prostore za stanovanje te javne i druge zgrade koje se koriste za aktivnosti od javnog interesa, koje jedan ili više izvođača obavljaju građanima, energetskim zajednicama građana (kod više stambenih zgrada) i osobama koje obavljaju djelatnost od javnog interesa, PDV bi obračunavali po stopi od 0 posto.

Porezni obveznik koji se smatra izvođačem i koji obavlja isporuku i ugradnju solarnih ploča, prilikom nabave solarnih ploča, ostale opreme i usluga potrebnih za njihovu ugradnju plaća PDV po stopi od 25 posto koji u cijelosti koristi kao odbitak pretporeza

Podizvođač koji obavlja, primjerice, izvedbeni dio projekta, za što izdaje račun glavnom izvođaču, na obavljenu uslugu ne bi mogao primijeniti stopu PDV-a od 0 posto, već bi primijenio prijenos porezne obveze na glavnog izvođača koji je upisan u registar obveznika PDV-a.

Primjena nulte stope

Sve isporuke obavljene od prvoga dana od dana objave Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u u Narodnim novinama oporezivale bi se stopom PDV-a od 0 posto. Retroaktivna primjena stope PDV-a od 0 posto na isporuke obavljene prije stupanja na snagu toga Zakona nije moguća.

To konkretno znači da, kako objašnjavaju iz Zelene energetske zadruge, nulta stopa PDV-a odnosi se na sve račune koji su izdani nakon 1. listopada bez obzira kada ste sklopili ugovor s izvođačem. Ako ste već u procesu realizacije solarne elektrane i sklopili ste ugovor s odabranim izvođačem, u njemu je navedena neto cijena opreme i ugradnje vaše elektrane na koju se primjenjuje važeća stopa PDV-a u trenutku ispostave računa. Iako ste prihvatili ponudu na kojoj je naveden PDV od 25 posto i potpisali ugovor, račun koji vam izvođač ispostavi nakon 1. listopada 2022. treba imati naznačenu stopu PDV-a od nula posto.

Ako vas zanima energetska obnova ili pak implementacija obnovljivih izvora energije, pratite #energetska obnova i #obnovljivi izvori energije.

Projekt OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO! podržavaju:

 

POD POKROVITELJSTVOM

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvojaMinistarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

PARTNERI PROJEKTA

DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvojaEnergetski institut Hrvoje PožarEko KvarnerEnergia Naturalis (ENNA)Grad BjelovarGrad KarlovacGrad PazinGrad RijekaGrad SisakGrad Slavonski brodGrad ZadarHrvatska energetska tranzicijaHrvatska udruga za dizala (HUDIZ)Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada (HUSiSZ)Hrvatski savjet za zelenu gradnjuHrvatska zajednica županijaInstitut za društvena istraživanja u ZagrebuInovacijsko-poduzetnički centar RijekaKLIK- Križevački Laboratorij Inovacija za KlimuKončarUdruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednicePOKRET OTOKARegionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)SIMORA - Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županijeUdruga gradovaUdruga suvlasnika - stanara Grada Karlovca (USSGK)Udruga_upraviteljZelena energetska zadruga

Projekt je dobio i pismo podrške Ureda predsjednika Republike Hrvatske.


MEDIJI

Bauštela.hrEnergetika marketingForum.hrmonitor.hrposlovni.fmProfitiraj.hrSavjeti.hrTočka na iZagrebonline.hr

ZGRADOnačelnik.hr u siječnju 2022. pokrenuo je projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! kroz koji zajedno s partnerima želimo pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i kuća te primjene obnovljivih izvora energije. Ipak, Europska unija postavila je iznimno visoke ciljeve koje zajedno moramo ostvariti kako bismo jednog dana živjeli i boravili u ljepšim i energetski učinkovitijim zgradama, gradovima. Pročitajte više o projektu i ne zaboravite pratiti rubriku Osunčajmo Hrvatsku.

Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!