komarac
Izvor: https://unsplash.com/
VJEČNI PROBLEM

Stigla nova generacija komaraca, kreće borba gradova

Komarci su vječni problem gradova. Evo što će jedan od njih napraviti kako bi se riješio tih neugodnih krvopija.

Zbog trenutno povišenih vodostaja Dunava i Drave u Osijek je stigla nova generacija komaraca, pa je grad Osijek osigurao dodatna sredstva za njihovu kontrolu i tretiranje, koje će se obaviti u ponedjeljak i utorak, izvijestila je u ponedjeljak osječka Gradska uprava.

- Prema preporukama županijskog Zavoda za javno zdravstvo u ponedjeljak i utorak, u večernjim satima, provodit će se se adulticidni tretmani komaraca sa zemlje u cijelome gradu. U ponedjeljak će se tretirati dvije tisuće hektara površine istočnog dijela grada, a u utorak dvije tisuće hektara površina zapadnog dijela grada - priopćila je Gradska uprava.

Proteklih dana Drava i Dunav izlili su se u naplavna područja, što je stvorilo idealne uvjete za razvoj nove generacije komaraca. Služba Zavoda za javno zdravstvo odradila je na ovim područjima larvicidne tretmane, no Dunav je donio vodu i u Kopački Rit, te na druga nedostupna područja, pa je u Osijek stigla očekivana nova generacija komaraca, navode iz Gradske uprave.

Pročelnik gradskog Upravnog odsjeka za socijalnu zaštitu i zdravstvo Romano Kristić ističe u da se ovome trenutku pojavljuje intenzivan ulet komaraca s istočne strane grada, zbog visokih razina Dunava. Podsjeća kako je Grad dosad proveo sedam larvicidnih i 18 adulticidnih tretmana, od kojih su četiri bila iz zraka, ali i napominje da su 'okolne općine i gradovi i ove godine propustili larvidicne tretmane prije izlijetanja komaraca', a radi se o području od oko 30 tisuća hektara poplavnih površina.

- Upozoravali smo i nastavljamo upozoravati na nužnost larvicidnih tretmana prije izlijetanja. Grad Osijek ih je proveo, no samo 6 posto poplavnih površina je na području grada. Potreban je sinergijski rad svih općina i gradova u Osječko-baranjskoj županiji, u suprotnom će naši tretmani biti nedovoljno učinkoviti - istaknuo je Kristić.

U Gradskoj upravi podsjećaju da je grad Osijek još u siječnju donio Provedbeni plan dezinsekcije i deratizacije te Godišnji program mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti, a u gradskom proračunu osigurano je 2,1 milijuna kuna.

Napominju da od prošle godine Grad ima ugovore za larvicidne i adulticidne tretmane sa zemlje, te za usluge stručnoga nadzora, a da županijski Zavod za javno zdravstvo, kao stručna služba i ugovorni partner grada Osijeka, upravlja cijelim sustavom kontrole komaraca u gradu Osijeku i cijeloj Osječko-baranjskoj županiji.

A ako imate problem s komarcima u Gradu Zagrebu, javite se OVDJE.