Zakon
Izvor: yanalya / Freepik
Tin Bašić
ČEKANJE GODOTA?

Što se događa s novim Zakonom o upravljanju i održavanju zgrada?

Novi Zakon o upravljanju i održavanju zgrada objavljen je u javnome savjetovanju krajem ožujka ove godine. Iako je najavljeno da će izvještaj tog savjetovanja biti objavljen krajem travnja, do danas nema pomaka.  

S obzirom na to da ZGRADOnačelnik.hr jedini sustavno prati sve informacije i događaje vezane za novi Zakon o upravljanju i održavanju zgrada, a već mjesecima nema nikakvih informacija, javili smo se Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. 

Njihov odgovor prenosimo u cijelosti: 

- Na Zakonu o upravljanju i održavanju zgrada se kontinuirano radi. Za vrijeme trajanja javne rasprave zaprimljen je znatan broj komentara koji su pokazali veliku zainteresiranost javnosti za uređenje ovog područja. S obzirom na pristigle primjedbe i prijedloge, te održanu sjednicu radne skupine na kojoj su prodiskutirani najvažniji komentari, bit će određenih izmjena i u samom teksta zakona. Napominjemo ujedno kako prijedlog zakona još treba proći i međuresorna usklađenja.

Samo upućivanje zakona u Vladinu proceduru očekuje se u narednim tjednima.

# Zakon o upravljanju i održavanju zgrada

Podsjetimo, u javnoj raspravi je pristigao 981 komentar, što je vjerojatno dvadeseti najkomentiraniji propis na e-savjetovanju.

Ogroman interes za prijedlog Zakona o upravljanju i održavanju zgrada - hoće li ikada stići u Sabor?

Sredinom srpnja zastupnici u Saboru idu na ljetnu stanku, stoga se nadamo da će novi Zakon u potrebnu proceduru na jesen. Što će se izmijeniti, koje odredbe, ne znamo. Nadamo se samo da je spomenuta radna skupina uspjela izlobirati izmjene koje će suvlasnicima višestambenih zgrada u Hrvatskoj donijeti dugo očekivana pravila koja će im pomoći u rješavanju ogromnih i nagomilanih problema u zgradama. 

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na ZGRADOnačelnik.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Kada vam je potreban savjet, informacija vezana uz vašu nekretninu, neka vam ZGRADOnačelnik.hr bude centralna točka.

Ako vam treba dnevni podsjetnik na prava i obveze suvlasnika u zgradi pratite nas na društvenim mrežama - Facebooku i LinkedInu. Također poslušajte i pogledajte zanimljivosti koje smo vam pripremili na našem YouTube kanalu i u emisiji ZGRADOnačelnik. A svakako se prijavite i na mjesečni newsletter.

Ako ste pak predstavnik suvlasnika ili želite znati kako vaš predstavnik suvlasnika treba raditi i što treba znati te postaviti upit i dobiti raznovrsne odgovore članova grupe, uključite se u Facebook grupu PREDSTAVNICI SUVLASNIKA.

A kada vam je uistinu potrebna pomoć i ne znate kako dalje, obratite nam se za SAVJET i proučite naše usluge.

Ne zaboravite se prijaviti i na newsletter ZGRADOnačelnik.hr-a kako bismo vas povremeno obavještavali o različitim događanjima koje organiziramo kao i drugim korisnim savjetima i informacijama povezanima s pravima i obvezama (su)vlasnika zgrada i kuća i lakšeg upravljanja i održavanja nekretnina.