Zagreb, krovovi
Izvor: FMedic_photography/Pixabay
SOLARIZACIJA ZGRADA

Sufinanciranje sunčanih elektrana na krovovima s vremenom neće biti potrebno. Evo zašto

U skorijoj bi budućnosti tisuće zagrebačkih krovova moglo biti prekriveno sunčanim elektranama, a sve zahvaljujući Programu kojeg je prihvatila Gradska skupština te mogućnostima koje pružaju energetske zajednice građana.

Na sjednici Gradske skupštine grada Zagreba u četvrtak, 28. listopada, prihvaćen je gradonačelnikov prijedlog Programa Integrirane sunčane elektrane na zgradama javne namjene, višestambenim zgradama i obiteljskim kućama te poduzetništvu na području grada Zagreba.

Energija Sunca koja se koristi u sunčanim elektranama na krovovima javnih objekata, višestambenih zgrada, obiteljskih kuća i gospodarskih zgrada treba postati bitno značajniji obnovljivi izvor energije za Republiku Hrvatsku, piše u Programu o kojemu više možete pročitati ovdje. U pripremi dijela aktivnosti ovog Programa, koristit će se sredstva projekta PVMax kojeg REGEA provodi od 1. srpnja 2021.

Naravno, ZGRADOnačelnik.hr zanima što to sve konkretno znači za građane, stoga smo poslali upit u REGEA-u gdje su istaknuli da su građani ključan dionik energetske tranzicije i da će biti u fokusu Programa. Građanima će se za investicije na njihovim vlastitim krovovima na raspolaganje staviti tehnička i pravna pomoć kroz Info centar, ali i kroz mrežu savjetnika po gradskim četvrtima.

- Kroz Program će se razviti i građanima ponuditi model sudjelovanja u tzv. energetskim zajednicama kroz koji će dijeliti proizvedenu električnu energiju, a ponudit će se i financijsko sudjelovanje u gradskim sunčanim elektranama gdje će moći ostvariti poticajnu kamatnu stopu na ulaganje – rekao je dr.sc. Julije Domac, ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA).

Solarni Info centar namijenjen je građanima i poduzetnicima i bit će jedinstveno mjesto odgovora na sva tehnička, pravna i financijska pitanja, a početak njegova rada trebao bi biti u siječnju iduće godine, dok se ‘solarizacija' višestambenih zgrada očekuje tijekom 2022. što će dobrim dijelom ovisiti i o donošenju podzakonskih akata vezanih za Zakon o tržištu električne energije.

>>>VELIKI PLANOVI - Građani se udružuju i žele sami proizvoditi struju

Oprema je sve povoljnija

Ovaj Program ne predviđa sufinanciranje investicijskih troškova, nego se za to mogu i dalje očekivati povremeni natječaji FZOEU-a, međutim uz aktualne cijene električne energije i uz cijenu opreme koja je zadnjih godina sve povoljnija, Domac napominje da sufinanciranje ugradnje sunčanih elektrana neće više biti potrebno.

>>>Dosta je kukanja! Ulaganje u zgradu nije trošak, nego prilika za razvoj

Naime, građani mogu već danas na svojim objektima postavljati sunčane elektrane za što je najprikladniji model tzv. kupac korisnik postrojenja za samoopskrbu. To u pravilu, objašnjava Domac, može biti postojeći ili novi korisnik mreže koji unutar svoje instalacije ima priključenu sunčanu elektranu koju koristi za vlastite potrebe, a višak električne energije predaje u elektroenergetsku mrežu. Preuzimanje električne energije od kupaca korisnika postrojenja za samoopskrbu se uređuje ugovorom o opskrbi krajnjeg kupca korisnika postrojenja za samoopskrbu.

Energetske zajednice građana

Postavljanje sunčanih elektrana na krovove kuća nije složeno, procedura je bitno pojednostavljena. Što se pak postavljanja sunčanih elektrana na krovove višestambenih zgrada tiče, sudjelovanje u energetskim zajednicama bit će definirano ugovorom između suvlasnika stambene zgrade. Modele ugovora građanima će na raspolaganje staviti Info centar.

>>>Proizvodnja struje - što je energetska zajednica građana?

S obzirom da se ovaj Program odnosi na razdoblje od 2022. do 2024. U REGEA-i očekuju da će u tom period biti tisuće ‘solariziranih’ krovova u Zagrebu bez razlike radi li se o građanima, odnosno višestambenim zgradama, javnim zgradama ili objektima u vlasništvu tvrtki i poduzetnika.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na ZGRADOnačelnik.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako vas zanima energetska obnova ili pak implementacija obnovljivih izvora energije, pratite #energetska obnova i #obnovljivi izvori energije.