suvlasnik
Izvor: PatoLenin/Pixabay
ZGRADOnačelnik.hr
REZULTATI ANKETE

Suvlasnici žele viši iznos MINIMALNE pričuve

ZGRADOnačelnik.hr proveo je dvije ankete na društvenim mrežama - Facebook i LinkedIn. Tražili smo odgovor na pitanje - Kolika bi trebala biti zakonom propisana minimalna pričuva i rezultati su zanimljivi. 

Dvije ankete su objavljene na našim društvenim mrežama - Facebook i LinkedIn. Ankete su trajale 10 dana i bilo je moguće odabrati samo jedan odgovor. A pitanje je glasilo: 

Kolika bi, po vašem mišljenju, trebala biti zakonom propisana minimalna pričuva? 

  • Do 2 kune po m2
  • Od 2 do 3 kune po m2
  • Od 3 do 4 kune po m2
  • Od 4 do 5 kuna po m2

Anketu smo objavili i u FB grupi Predstavnici suvlasnika koja ima oko 7.000 aktivnih članova. 

Rezultati ankete su pomalo iznenađujući, ali u optimističnom tonu. Naime, više od pola ispitanika (56 posto) u anketi na Facebooku* smatra da bi minimalna pričuva trebala iznositi između tri i pet kuna. A samo devet posto odgovora odnosi se na to da minimalna pričuva bude manja od DVIJE kune. 

 

Na društvenoj mreži LinkedIn** rezultati su slični. Naime, najviše glasova (više od trećinu) dobila je minimalna pričuva između četiri i pet kuna. 

Dvije trećine ispitanika je iz Zagreba, a slijede Primorsko-goranska županija, Varaždinska i Splitsko-dalmatinska županija. 

Ovu anketu odlučili smo provesti temeljem najava donošenja novog Zakona o upravljanju i održavanju zgrada koji bi tijekom 2023. godine trebao ugledati svjetlo dana. Prema trenutnim najavama, taj bi zakon mogao (napokon) definirati točan iznos minimalne pričuve. Nadamo se da će nova regulativa biti korak naprijed u načinu održavanja zgrada u Hrvatskoj, a ekipa ZGRADOnačelnik.hr-a pratit će (kao i do sada) sve vijesti oko donošenja tog zakona. 

Pročitajte više:

*Na dan 02.12.2022. na anketu je odgovorila 531 osoba
**Na dan 02.12.2022. na anketu je odgovorilo 149 osoba