POS Sisak Lonjska ulica
Izvor: MPGI
ZGRADOnačelnik.hr
STANOGRADNJA

Uskoro gotova gradnja POS-ovih zgrada u Sisku

Gradnja dviju POS-ovih zgrada s ukupno 30 stanova u Lonjskoj ulici u Sisku koja je započela u travnju 2023. godine bliži se kraju. 

Riječ je o dvije višestambene zgrade, svaka s ukupno 15 stambenih jedinica, neto površine 2.011 četvornih metara. Zgrade imaju četiri kata (prizemlje i tri kata), s osam jednosobnih stanova, 14 dvosobnih stanova i osam trosobnih stanova. Izgradnja ovih zgrada provodi se po Programu društveno poticane stanogradnje POS dok ukupna vrijednost investicije iznosi 3,2 milijuna eura.

Radovi u samim stanovima su završeni te je u tijeku izvođenje radova na okolišu i parkiralištima, kao i priključenje građevina na vodoopskrbu, odvodnju i plin.
 
Ugovor o građenju APN je sklopio sa Zajednicom ponuditelja Radanović d.o.o., građevinskim obrtom Tehning građenje i tvrtkom Tehnogradnja Sisak d.o.o. dok je za poslove stručnog nadzora i konzaltinga sklopljen ugovor s trgovačkim društvom Eko-plan d.o.o. iz Zagreba.

Uz ove dvije zgrade POS-a na području grada Siska, a temeljem Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom, izgraditi će se još 20 višestambenih zgrada čime Sisak dobiva značajno povećanje stambenog fonda za ukupno 410 stambenih jedinica.

Ukratko o POS gradnji
 
Spomenimo i kako je na području Sisačko-moslavačke županije po programu POS-a dosad izgrađeno 139 stanova (68 u Sisku, 12 u Popovači te 59 u Kutini). Na području cijele Republike samo u prošloj 2023. godini izgrađeno je i useljeno 300 POS-ovih stanova, i to u Umagu 84, Zadru 100, Svetom Filipu i Jakovu 24, Rovinju 28, Kutini 27, Prelogu 20, Solinu 17. Tijekom 2024. godine završena je i useljena i građevina u Šibeniku s ukupno 127 stambenih jedinica.

Dodatno, za višestambenu zgradu na lokaciji u Gradu Zagrebu, naselje Blato s ukupno 152 stana ishođena je pravomoćna građevinska dozvola, kao i za višestambenu zgradu u Osijeku s ukupno 206 stanova. U ovome trenutku u različitim fazama pripreme nalazi se 27 lokacija s oko 750 stanova.

Podsjetimo, Program POS-a pokrenut je s ciljem da se građanima omogući rješavanje stambenog pitanja po uvjetima znatno povoljnijim od tržišnih. Pravo na podnošenje zahtjeva za kupnju stana iz Programa POS-a imaju svi građani - državljani Republike Hrvatske koji nemaju odgovarajuće riješeno stambeno pitanje, odnosno nemaju odgovarajući stan. Veličina stana koju kupac može kupiti ovisi o broju članova obiteljskog kućanstva te kreditnoj sposobnosti.

Od početka provedbe Programa POS-a diljem Hrvatske izgrađena su 9.072 stana u 290 objekata na području 83 jedinice lokalne samouprave. Ukupna investicijska vrijednost gradnje tih stanova iznosi 642,2 milijuna eura, a za što je Republika Hrvatska putem poticajnih sredstava uložila 166,06 milijuna eura. 

Sadržaj podržava Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN).

Pratite temu #POS i vjerujemo da ćete pronaći korisne informacije. Sretno!

Sve javne pozive, natječaje i projekte povezane s nekretninama koji se objavljuju u Hrvatskoj možete pratiti u podrubrici Projekti i natječaji. Klikom na # vaše županije možete lakše selektirati što vas zanima.