energetska obnova
Izvor: ZGRADOnačelnik.hr
ZGRADOnačelnik.hr
JAVNI POZIV

Za energetsku obnovu prijavilo se 565 zgrada!

Javni poziv za energetsku obnovu zgrada izazvao je veliki interes suvlasnika. Iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine poslali su nam podatke o tome koliko se zgrada prijavilo i u kojemu iznosu. 

Na Javni poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada koji je zatvoren 3. lipnja 2024. godine zaprimljeno je 565 projektnih prijedloga u vrijednosti više od 371 milijuna eura što je gotovo 394 posto alokacije

Postupak dodjele bespovratnih sredstava provodi se kroz tri faze:

  • Faza 1. Zaprimanje i registracija projektnih prijedloga 
    • radi se automatski kroz sustav fondovieu
  • Faza 2. Procjena projektnih prijedloga u odnosu na kriterije definirane Pozivom
    • provodi Odbor za odabir projekata, osnovan pri Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost
  • Faza 3. Donošenje Odluke o financiranju 
    • provodi Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

S obzirom na to da je u tijeku obrada zaprimljenih projektnih prijedloga u okviru Faze 2., ministarstvo, kako su nam odgovorili, u ovome trenutku ne raspolaže podacima koji projekt energetske obnove ima najnižu vrijednost, a koji najvišu.

Ako navedene podatke dovedemo u međusobni odnos, dobit ćemo da je prosječna vrijednost energetske obnove zgrade oko 656.637 eura (vrijednost prijavljenih projekata podijeljena s ukupnom brojem prijavljenih zgrada).

U Javnom pozivu za energetsku obnovu iz 2022. godine, odnosno na temelju 105 potpisanih ugovora o energetskoj obnovi, prosječna vrijednost energetske obnove po zgradi iznosila je 675.702 eura. 

Ako vas zanima energetska obnova ili pak implementacija obnovljivih izvora energije, pratite #energetska obnova i #obnovljivi izvori energije.

ZGRADOnačelnik.hr od siječnja 2022. provodi projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! kojim se želi pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i obiteljskih kuća te primjene obnovljivih izvora energije. O toj gorućoj temi gotovo svakodnevno objavljujemo tekstove, organiziramo radne skupine i konferencije te sudjelujemo na raznim edukacijama i radionicama. Malim koracima grabimo naprijed, polako ali sigurno, ka energetski održivijim zgradama. Pročitajte više o projektu i ne zaboravite pratiti rubriku Osunčajmo Hrvatsku.

Projekt OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO! podržavaju:

 

POD POKROVITELJSTVOM

Ministarstvo gospodarstvaMinistarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovineMinistarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije (MZOZT)

PARTNERI PROJEKTA

APN – Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama.DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvojaEnergetski institut Hrvoje PožarEko KvarnerPredstavništvo Europske komisije u HrvatskojGrad BjelovarGrad KarlovacGrad PazinGrad RijekaGrad SisakGrad Slavonski brodGrad ZadarHrvatska energetska tranzicijaHrvatska udruga za dizala (HUDIZ)HUPFAS_Hrvatska udruga proizvođača toplinsko-fasadnih sustavaHrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada (HUSiSZ)Hrvatski savjet za zelenu gradnjuHrvatska stručna udruga za sunčevu energiju (HSUSE)Hrvatska zajednica županijaInstitut za društvena istraživanja u ZagrebuInovacijsko-poduzetnički centar RijekaKonrad Adenauer Stiftung HrvatskaKLIK- Križevački Laboratorij Inovacija za KlimuUdruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednicePOKRET OTOKARegionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)SIMORA - Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županijeUdruga gradovaUdruga suvlasnika - stanara Grada Karlovca (USSGK)Udruga_upraviteljZelena akcijaZelena energetska zadruga

Projekt je dobio i pismo podrške Ureda predsjednika Republike Hrvatske.

MEDIJI

Bauštela.hrEnergetika marketingegradnja.hrForum.hrgradimozadar.hrmonitor.hrMotus Media grupaPametni gradoviposlovni.fmPress ClippingProfitiraj.hrSavjeti.hrTočka na iZagrebonline.hr

Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!