Zagreb, krovovi
Izvor: FMedic_photography /Pixabay
OSUNČAJMO HRVATSKU

Zagreb dobio Energetski info centar

U Zagrebu je predstavljena aplikacija Energetski info centar Grada Zagreba putem koje građani i poduzetnici mogu dobiti podatke o sunčanom potencijalu vlastitog krova te koliko bi bila ušteda i povrat investicije ako postave sunčanu elektranu na krovove svojih kućanstava ili poslovnih prostora. Aplikaciju su izradili Grad Zagreb i REGEA, u suradnji s tvrtkom GDi.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević je na predstavljanju aplikacije istaknuo da, s obzirom na zimske uvjete koji slijede i povećanja cijene energenata, energija Sunca postaje još značajniji obnovljiv izvor energije u Gradu Zagrebu i dodao da ovom aplikacijom Grad Zagreb radi veliki iskorak u informiranju građana i poduzetnika o tome kako mogu prijeći na obnovljive izvore energije, prvenstveno koristeći potencijale sunčeve energije.

- U aplikaciju su uneseni svi zagrebački krovovi. Svatko može doći do bilo kojeg objekta, obilježiti krov, primjerice, vlastite višestambene zgrade, obiteljske kuće, javne zgrade, dobit će površinu tog krova, zatim može unijeti podatke o potrošnji električne energije, nakon čega kalkulator ponudi kvadraturu koja je potrebna za postavljanje solarnih ćelija te izračuna koliki je povrat investicije - objasnio je gradonačelnik Tomašević.

Na jesen će se otvoriti i centar gdje će građani moći fizički doći kako bi se informirali i savjetovali. Kako je istaknuo gradonačelnik Tomašević, ovo je prva faza, a uskoro će se pokazati podatke o potrošnji električne energije po zgradama u Gradu Zagrebu, vode, plina i drugih energenta kako bi građani mogli vidjeti i usporediti podatke o potrošnji energije koje imaju njihove zgrade te izračunati sve potrebno za potpunu dekarbonizaciju svojeg doma ili poslovnog objekta.

Kao jedan od ključnih elemenata Energetskog info centra uspostavljena je Internet platforma koja omogućava izračun osnovnih parametara sunčanih elektrana integriranih u obiteljske kuće odnosno višestambene zgrade.

- Platforma je vrlo intuitivna i jednostavna za korištenje. Sve što je potrebno je adresa odnosno odabir zgrade, iznos mjesečnih računa za električnu energiju, a platforma sama ponudi informativni izračun putem kojeg se može doznati kolikom površinom krova se raspolaže, koliko kilovata sunčane elektrane je moguće instalirati na vlastitom krovu, iznos i povrat investicije te godišnje uštede koje se mogu ostvariti - istaknuo je ravnatelj REGEA-e Julije Domac.

Kako je već najavljivano, u planu je realizacija preko 50 MW integriranih sunčanih elektrana na krovovima obiteljskih kuća, višestambenih zgrada te javnih i gospodarskih objekata u Zagrebu.

Izgradnjom sunčanih elektrana smanjit će se režijski troškovi, stvoriti preduvjeti za dekarbonizaciju zgrada te smanjiti emisija stakleničkih plinova. Očekuje se smanjenje emisija za oko 100.000 tona CO2 godišnje te godišnja proizvodnja električne energije od oko 50.000 MWh.

U suradnji s REGEA-om (Regionalnom energetskom agencijom sjeverozapadne Hrvatske) sredstva će se osigurati iz programa PVMax, proračuna Grada Zagreba i dostupnih EU izvora financiranja.

Projekt OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO! podržavaju:

 

POD POKROVITELJSTVOM

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvojaMinistarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

PARTNERI PROJEKTA

DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvojaEnergetski institut Hrvoje PožarEko KvarnerEnergia Naturalis (ENNA)Grad BjelovarGrad KarlovacGrad PazinGrad RijekaGrad SisakGrad Slavonski brodGrad ZadarHrvatska energetska tranzicijaHrvatska udruga za dizala (HUDIZ)Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada (HUSiSZ)Hrvatski savjet za zelenu gradnjuHrvatska zajednica županijaInstitut za društvena istraživanja u ZagrebuInovacijsko-poduzetnički centar RijekaKLIK- Križevački Laboratorij Inovacija za KlimuKončarUdruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednicePOKRET OTOKARegionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)SIMORA - Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županijeUdruga gradovaUdruga suvlasnika - stanara Grada Karlovca (USSGK)Udruga_upraviteljZelena energetska zadruga

Projekt je dobio i pismo podrške Ureda predsjednika Republike Hrvatske.


MEDIJI

Bauštela.hrEnergetika marketingForum.hrmonitor.hrposlovni.fmProfitiraj.hrSavjeti.hrTočka na iZagrebonline.hr

ZGRADOnačelnik.hr u siječnju 2022. pokrenuo je projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! kroz koji zajedno s partnerima želimo pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i kuća te primjene obnovljivih izvora energije. Ipak, Europska unija postavila je iznimno visoke ciljeve koje zajedno moramo ostvariti kako bismo jednog dana živjeli i boravili u ljepšim i energetski učinkovitijim zgradama, gradovima. Pročitajte više o projektu i ne zaboravite pratiti rubriku Osunčajmo Hrvatsku.

Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!