fotonaponske elektrane, sunčane elektrane
Izvor: Ulrike Leone/Pixabay
ZGRADOnačelnik.hr
SUNCE NA KROVOVIMA

Zagreb donosi Program za masovnu primjenu fotonaponskih elektrana na krovovima

Na sjednici Gradske skupštine grada Zagreba u četvrtak, 28. listopada, razmatrat će se gradonačelnikov prijedlog Programa Integrirane sunčane elektrane na zgradama javne namjene, višestambenim zgradama i obiteljskim kućama te poduzetništvu na području grada Zagreba.

Energija Sunca koja se koristi u sunčanim elektranama na krovovima javnih objekata, višestambenih zgrada, obiteljskih kuća i gospodarskih zgrada treba postati bitno značajniji obnovljivi izvor energije za Republiku Hrvatsku. U tu svrhu Grad Zagreb pokreće Program poticanja izgradnje integriranih sunčanih elektrana pod nazivom Integrirane sunčane elektrane na zgradama javne namjene, višestambenim zgradama i obiteljskim kućama te poduzetništvu na području Grada Zagreba“ za razdoblje 2022 – 2024. – objašnjeno je u prijedlogu Programa.

Ovim programom se želi realizirati 50 MW integriranih fotonaponskih elektrana. Grad Zagreb trenutno ima fotonaponske elektrane na 21 ustanovi, a od 2012. do rujna ove godine, a njihova je ukupna snaga oko 0,7 MW.

Što to znači za građane

Izgradnjom fotonaponskih elektrana utjecat će se na:

  • smanjenje režijskih troškova
  • stvaranje preduvjeta za dekarbonizaciju zgrada koje su, podsjetimo, nakon prometa drugi najveći zagađivači
  • ostvarenje klimatskih ciljeva
  • smanjenje emisija stakleničkih plinova

Programom se predviđa:

  • analiza izvodljivosti i provedba izgradnje na krovovima javnih zgrada uz zajamčenu otkupnu cijenu, odnosno ugovor o kupovini električne energije uz uključivanje građana u financiranje elektrana
  • savjetovanje i informiranje građana uključujući uspostavu fizičkog solarnog info centra (One-stop-shop) u smislu poticanja udruživanja u energetske zajednice, ali i sudjelovanja u realizaciji vlastitih integriranih elektrana građana u svrhu samoopskrbe i sudjelovanja na tržištu električne energije kao i korištenja bespovratnih sredstava FZOEU i drugih dostupnih izvora
  • savjetovanje i informiranje poduzetnika kroz aktivnosti fizičkog solarnog info centra u smislu poticanja pripreme projekata, prijave na bespovratne izvore financiranja te savjetovanja oko ugovornih modela realizacije izgradnje integriranih sunčanih elektrana

U pripremi dijela aktivnosti ovog Programa, koristit će se sredstva projekta PVMax kojeg REGEA provodi od 1. srpnja 2021. Ostala potrebna sredstva za provedbu ovog Programa osigurat će se u proračunu Grada Zagreba uz korištenje svih dostupnih EU izvora financiranja.

>>>Dosta je kukanja! Ulaganje u zgradu nije trošak, nego prilika za razvoj

Kroz novoformirani solarni info centar Grada Zagreba, kao dijela sveobuhvatnog Info centra Grada Zagreba, pružat će se jedinstvena usluga informiranja zainteresiranih stranaka što uključuje tehničko, pravno i financijsko savjetovanje krajnjih korisnika Programa (vlasnika javnih i privatnih zgrada te poduzetnika).

Podsjetimo, Europska unija usvojila je zajedničku energetsku i klimatsku Strategiju 2030 koja uključuje ciljeve i politička usmjerenja za period od 2020. do 2030. godine. Ova strategija usmjerena je na kreiranje europskog društva kao kompetitivnog, sigurnog i energetski učinkovitog sustava, spremnog za dostizanje dugoročnog cilja smanjenja emisija stakleničkih plinova do 2050. godine u što je uvelike uključen i sektor zgradarstva.

Cijeli prijedlog Programa možete pogledati ovdje.

Ako vas zanima energetska obnova ili pak implementacija obnovljivih izvora energije, pratite #energetska obnova i #obnovljivi izvori energije.