cijena nekretnina
Izvor: Freepik
ZGRADOnačelnik.hr
KONFERENCIJA

CIJENE NEKRETNINA - Očekuje se pad interesa za kupnju i teže financiranje

Stručnjaci za nekretnine na panel raspravi 'Eksplozija cijena nekretnina i ulaganja u Hrvatskoj – koliko je trend održiv?', koji se održao na konferenciji 'Eurotransformacija: Prva godina s eurom - uzlet cijena nekretnina', složili su se da će se tržište nekretnina korigirati te da se može očekivati pad interesa za kupnju nekretnina, stagnacija cijena pa i njihov pad. 

Na panelu su govorili:

  • Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK-a te direktor agencije Kastel nekretnine,
  • Filip Vučagić iz Colliers International,
  • Ivan Ukalović iz agencije Eurovilla,
  • Filip Brkan, vlasnik i direktor tvrtke Imperium Immobiliare.

U uvodnoj analizi Željko Uhlir, državni tajnik Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja naglasio je da je prema procjenama u Hrvatskoj trenutno 276 tisuća praznih stanova, od kojih je više od 50.000 u Zagrebu. Stambeni fond se povećao na gotovo 2,5 milijuna nekretnina dok se broj stanovnika smanjio za pola milijuna na 3,8 milijuna pa gotovo svaki Hrvat ima po jednu nekretninu.

Ipak sve manje građana ih može priuštiti pa se u Vukovaru za prosječnu tamošnju godišnju plaću može kupiti 21,8 kvadrata, u Zagrebu 6,7, Splitu 3,8, a u Dubrovniku tek 3,2 kvadrata.

Filip Brkan, vlasnik agencije Imperium Immobiliare predstavio je veliko istraživanje cijena nekretnina u Zagrebu, koje je pokazalo da se tražene cijene iz oglasnika u većini zagrebačkih naselja razlikuju i po 30 posto od cijena koje su realizirane.

- Moja procjena je da će tržište usporiti, a treba upozoriti da je u posljednjih šest mjeseci došlo i do pada prometa. Kada se smanji broj transakcija onda se očekuje i pad cijena, ali to je proces koji traje najmanje šest mjeseci - rekao je Ranilović te istaknuo da Hrvatska godišnje ostvaruje oko 35.000 transakcija nekretninama.

Oko 13.000 transakcija lani su ostvarili strani kupci. Stručnjaci su se složili da visoke cijene na domaćem tržištu proizlaze iz poreznog tretmana turističkog najma, koji je postao porezna oaza.

- Vjerujem da smo na vrhuncu i da u najgorem slučaju možemo očekivati stagnaciju cijena - rekao je Vučagić te ocijenio da je na tržištu nekretnina za poslovni sektor situacija dinamičnija nego na tržištu stambenih nekretnina. Velika je i dalje potražnja za uredima, ali i investicijama, s naglaskom na turistički sektor, kazao je Vučagić.

Krize nema ni u sektoru luksuznih nekretnina pa je tako Ivan Ukalović naglasio da je tržište prepuno preskupih rabljenih stanova, praznih stanova te teško priuštive novogradnje pa je ukazao na kanadski model rješavanja problema praznih stanova kroz visoku poreznu stopu poreza na nekretnine.

Na spomenutoj konferenciji održala se i panel rasprava 'Prva godina s eurom i inflacijom – kako ćemo se financirati u 2024. godini'. O prednostima ulaska u eurozonu te izazovima s kojima smo se susreli u prvoj godini korištenja eura govorili su

  • Mislav Brkić iz HNB-ove direkcije za europske odnose
  • Vjeko Peretić, osnivač i predsjednik Uprave Pro grupe
  • Dario Bjelkanović, upravitelj fonda u InteCapitalu
  • Nikola Nikšić, poslovni savjetnik iz Trend Partnera

- Mi smo fiskalno jedna od najdiscipliniranijih država. Nema nikakvog razloga da nam kreditne agencije ne povećaju rejting. Kasnije će to biti puno teže jer će se tražiti strukturne reforme i prilagodba poslovnog okruženja. Hrvatska u ovom trenutku ima priliku privući brojna ulaganja te postati ozbiljna investicijska destinacija - rekao je Bjelkanović.

S tim se stavom slaže i Mislav Brkić koji podsjeća da je već i najava ulaska u eurozonu povećala je kreditni rejting čime je automatski pala cijena zaduživanja.

I dok su građani zaštićeni, Nikola Nikšić ističe da su krediti za poduzetnike već narasli što već sada smanjuje investicije.

- Poduzetnik neće ući u investiciju s rizikom da mora obraditi trošak kamate koji je trenutno dvostruko veći. Ako poduzetnici ne funkcioniraju i osvajaju nova tržišta, mnogo toga neće funkcionirati. Ta pila naopako mora se negdje zaustaviti - rekao je Nikšić kritizirajući banke zbog dizanja kamata na poduzetničke kredite.

Govoreći o trošku zaduživanja, Vjeko Peretić se osvrnuo na cijene stambenih kredita.

- Najbolji omjer cijena nekretnina i kamatnih stopa za one koji su kupovali nekretnine za život bila je 2019., kada su stope bile niske i cijene nisu još počele rasti. Vremena gdje se stambeni krediti dobivaju ispod tri posto se neće ponoviti. Fantastično je da Hrvatska ima manje kamatne stope od Njemačke - rekao je Peretić.

Ne zaboravite se prijaviti i na newsletter ZGRADOnačelnik.hr-a kako bismo vas povremeno obavještavali o različitim događanjima koje organiziramo kao i drugim korisnim savjetima i informacijama povezanima s pravima i obvezama (su)vlasnika zgrada i kuća i lakšeg upravljanja i održavanja nekretnina.