siromaštvo, prazan novčanik
Izvor: Chronomarchie/Pixabay
ENERGETSKO SIROMAŠTVO

Gdje dobiti savjete i informacije o uštedi na računima za režije

Građani koji su zabrinuti zbog očekivanog velikog porasta cijena energenata, dobili su mjesto na kojemu mogu dobiti savjete i informacije kako uštedjeti na svojim računima za grijanje, električnu energiju i vodu. U Ulici Slavka Batušića 7, u zagrebačkom naselju Špansko, udruga DOOR je otvorila Centar za borbu protiv energetskog siromaštva.

Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) više od 15 godina radi na problematici energetskog siromaštva i već duže vrijeme planira otvoriti ovakav centar. Na nacionalnoj razini spominjala se ideja otvaranja ovakvih centara po cijeloj Hrvatskoj pa je DOOR odlučio pokrenuti pilot centar kako bi se DOOR-ova iskustva kasnije mogla replicirati u drugim gradovima i županijama.

Centar za borbu protiv energetskog siromaštva u gradu Zagrebu je pilot projekt koji je osmišljen u sklopu dva projekta - POWERPOOR i Održivim poslovanjem do bolje klime. Svrha Centra je da se građanima približi tematika energetskog siromaštva, energetske učinkovitosti i održivosti.

Građani koji su zabrinuti zbog porasta cijena energenata mogu dobiti savjete i informacije:

  • kako smanjiti svoje račune za grijanje, električnu energiju i vodu
  • kako očitati račun za pojedini energent
  • kojim jednostavnim mjerama započeti kako bi se poboljšali energetski uvjeti u kućanstvu
  • koje su mogućnosti financiranja mjera energetske učinkovitosti
  • kako se prijaviti na javne pozive za sufinanciranje energetske obnove

Cilj je da se građanima na jednostavan način objasni što mogu učiniti da im u domu bude ugodnije za stanovanje, a da pri tome sačuvaju dio prihoda kućanstva koje bi mogli koristiti za druge potrebe koje podižu kvalitetu života, kao što su kvalitetnija hrana ili duži godišnji odmor.

Putem Centra će se:

  • dijeliti energetski paketi
  • organizirati individualna savjetovanja u kućanstvima
  • održavati radionice različitih tema iz područja energetskog siromaštva

Energetski paketi su mali paketi pomoći za povećanje energetske učinkovitosti koji sadrže LED žarulje, brtve za prozore, folije za radijatore, perlatore i itd. Cijena energetskog paketa kreće se od 350 do 500 kuna.

Sve aktivnosti provodit će se s ciljem povezivanja zajednice i osvještavanja problema energetskog siromaštva u društvu. Na tom put će sve zainteresirane voditi DOOR-ove savjetnice Anamari Majdandžić i Silvija Vočanec.

Letak

Projekt OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO! podržavaju:

 

POD POKROVITELJSTVOM

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvojaMinistarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

PARTNERI PROJEKTA

DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvojaEnergetski institut Hrvoje PožarEko KvarnerEnergia Naturalis (ENNA)Grad BjelovarGrad KarlovacGrad PazinGrad RijekaGrad SisakGrad Slavonski brodGrad ZadarHrvatska energetska tranzicijaHrvatska udruga za dizala (HUDIZ)Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada (HUSiSZ)Hrvatski savjet za zelenu gradnjuHrvatska zajednica županijaInstitut za društvena istraživanja u ZagrebuInovacijsko-poduzetnički centar RijekaKLIK- Križevački Laboratorij Inovacija za KlimuKončarUdruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednicePOKRET OTOKARegionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)SIMORA - Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županijeUdruga gradovaUdruga suvlasnika - stanara Grada Karlovca (USSGK)Udruga_upraviteljZelena energetska zadruga

Projekt je dobio i pismo podrške Ureda predsjednika Republike Hrvatske.


MEDIJI

Bauštela.hrEnergetika marketingForum.hrmonitor.hrposlovni.fmProfitiraj.hrSavjeti.hrTočka na iZagrebonline.hr

ZGRADOnačelnik.hr u siječnju 2022. pokrenuo je projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! kroz koji zajedno s partnerima želimo pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i kuća te primjene obnovljivih izvora energije. Ipak, Europska unija postavila je iznimno visoke ciljeve koje zajedno moramo ostvariti kako bismo jednog dana živjeli i boravili u ljepšim i energetski učinkovitijim zgradama, gradovima. Pročitajte više o projektu i ne zaboravite pratiti rubriku Osunčajmo Hrvatsku.

Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!