Sisak iz zraka
Izvor: sisak.hr
OSUNČAJMO HRVATSKU

Glavni adut Siska je geotermalni potencijal

Projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! okuplja brojne partnere koji svojim radom i djelovanjem uvelike pridonose energetskoj učinkovitosti, implementaciji obnovljivih izvora energije i, nadasve, energetskoj obnovi obiteljskih kuća i zgrada svih namjena (javnih, poslovnih i stambenih). Među njima je i Grad Sisak iz kojeg nam je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček opisala što Sisak čini po pitanju energetske učinkovitosti i implementacije obnovljivih izvora energije.

Svatko od nas, pa i naš grad osjeća i proživljava poskupljenja energije, klimatske promjene, štete od suša, poplava i jakih vjetrova i tuča koje se zbog klimatskih promjena događaju. Europski zeleni plan potiče promjene u svijesti i u ponašanju, ali i u praktičnim rješenjima. Potiče se 'digitalna i zelena tranzicija', što znači smanjenje potrošnje i pametnije korištenje postojećih resursa, smanjenje uporabe fosilnih goriva i uvođenje novih tehnologija. Grad Sisak potpuno je na tome tragu.

Želimo koristiti geotermalni potencijal koji se nalazi u tlu ispod Siska i upravo smo nedavno potpisali ugovor o korištenju EU sredstava za istraživanja koja bi trebala dovesti do toga kako da sve svoje javne zgrade grijemo geotermalnom energijom i je li moguća i njena šira upotreba.

Mi smo prije nekoliko godina smanjili potrošnju energije kada smo staru javnu rasvjetu zamijenili štedljivom LED rasvjetom. Želimo ulagati u pametna rješenja koja će smanjivati potrošnju vremena, energenata i resursa kojima raspolažemo. Želimo nastaviti prema tome da postanemo pametan energetski grad koji će u značajnom dijelu biti neovisan o vanjskim izvorima energije. To je ambiciozan cilj, ali bez ambicija nema niti napretka. Na području Siska izmijenilo se nekoliko civilizacija i svaka je ostavila trag. Mi želimo ostaviti pametan energetski trag.

Čestitamo Zgradonačelnik.hr-u na dvije godine upornog i kvalitetnog rada u kojima ste uspjeli pokrenuti i projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! koji će svima pomoći da dođu do kvalitetnih i pravovremenih informacija na jednom mjestu.

Projekt OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO! podržavaju:

 

POD POKROVITELJSTVOM

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvojaMinistarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

PARTNERI PROJEKTA

DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvojaEnergetski institut Hrvoje PožarEko KvarnerEnergia Naturalis (ENNA)Grad BjelovarGrad KarlovacGrad PazinGrad RijekaGrad SisakGrad Slavonski brodGrad ZadarHrvatska energetska tranzicijaHrvatska udruga za dizala (HUDIZ)Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada (HUSiSZ)Hrvatski savjet za zelenu gradnjuHrvatska zajednica županijaInstitut za društvena istraživanja u ZagrebuInovacijsko-poduzetnički centar RijekaKLIK- Križevački Laboratorij Inovacija za KlimuKončarUdruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednicePOKRET OTOKARegionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)SIMORA - Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županijeUdruga gradovaUdruga suvlasnika - stanara Grada Karlovca (USSGK)Udruga_upraviteljZelena energetska zadruga

Projekt je dobio i pismo podrške Ureda predsjednika Republike Hrvatske.


MEDIJI

Bauštela.hrEnergetika marketingForum.hrmonitor.hrposlovni.fmProfitiraj.hrSavjeti.hrTočka na iZagrebonline.hr

ZGRADOnačelnik.hr u siječnju 2022. pokrenuo je projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! kroz koji zajedno s partnerima želimo pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i kuća te primjene obnovljivih izvora energije. Ipak, Europska unija postavila je iznimno visoke ciljeve koje zajedno moramo ostvariti kako bismo jednog dana živjeli i boravili u ljepšim i energetski učinkovitijim zgradama, gradovima. Pročitajte više o projektu i ne zaboravite pratiti rubriku Osunčajmo Hrvatsku.

Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!