energy investments
Izvor: motionstock / Pixabay
KLIMATSKA NEUTRALNOST

Inovacijama do održivog razvoja

Ciljevi zelene tranzicije, koji uključuju klimatsku neutralnost Europske unije do 2050., ne mogu se postići bez ulaganja u istraživanje i razvoj inovacija. Događaj 'EIT Urban Mobility: Moving Cities & Businesses Forward', održan 14. rujna u Zagrebu, posvetio se upravo razvoju inovacijskih ekosustava te ulozi javnih dionika, kako bi inovacije uistinu rezultirale kvalitetnijim životom građana, odnosno pozitivnim društvenim i okolišnim učincima.

Riječ je o događaju koji povezuje dvije inicijative: rad EIT Urban mobility RIS Hub-a Hrvatska i akceleracijski program Accelerate2Move, obje koordinirane od strane REGEA-e (Regionalne energetsko-klimatske agencije Sjeverozapadne Hrvatske) i usmjerene na povećanje održivosti lokalnih sustava mobilnosti.

Aktivnosti koje provodimo u okviru inicijativa EIT Urban mobility RIS Hub Hrvatska i Accelerate2Move nisu usmjerene isključivo na Hrvatsku, ali svakako stvaraju dodanu vrijednost za naše poduzetnike, znanstvene organizacije i lokalne samouprave. To prvenstveno uključuje veću vidljivost Hrvatske na karti inovacijskih sustava EU, ali i lakšu dostupnost znanja i alata koji mogu hrvatske gradove i općine približiti realizaciji ciljeva održivosti lokalnih prometnih sustava. U isto vrijeme, cilj nam je – uz pomoć Europskog instituta za inovacije i tehnologiju - stvoriti povoljno okruženje u kojemu će gradovi moći testirati inovativna rješenja prije značajnih ulaganja u modernizaciju sustava mobilnosti, istaknula je Petra Grgasović, koordinatorica ovih inicijativa u REGEA-i.

Projekt Accelerate2Move provodi međunarodni konzorcij sastavljen od organizacija s bogatim znanjem i iskustvom u području digitalnih tehnologija i podrške inovacijama. Osim REGEA-e, hrvatski dio konzorcija čine Inovacijski centar Nikola Tesla, iza kojeg stoji Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva te Poslovna inteligencija d.o.o. i njezin BIRD inkubator usmjeren na rješenja temeljena na umjetnoj inteligenciji. Nadalje, akcelerator čine Ljubljanski univerzitetni inkubator i dva latvijska partnera, VEFRESH i LMT - latvijski telekom koji omogućuje testiranje digitalnih rješenja temeljenih na 5G povezivanju.

Raül Feliu Pèlach objasnio je kako na projekt gleda sam Europski institut za inovacije i tehnologiju (EIT Urban mobility) Accelerate2MOVE je prilično jedinstven program za poticanje rasta novoosnovanih poduzeća na kojima se temelji budućnost mobilnosti. S fokusom na teme kao što su umjetna inteligencija, blockchain, 5G i 'Internet stvari', poduzetnicima se pruža podrška stručnjaka iz industrije te vodećih mentora u poduzetničkom ekosustavu. Povrh svega, radi se o paneuropskom programu s izvrsnim partnerima iz Hrvatske, Slovenije i Latvije, što ga čini pristupačnim poduzetnicima iz zemalja s nižim indeksom inovativnosti, ali usmjerenima na održiviju mobilnost i primjenu revolucionarnih rješenja u gradovima.

Značajnu ulogu u stvaranju inovacijskih ekosustava, posebno kad je riječ o zelenim i digitalnim tehnologijama, ima koncept 'živih laboratorija' (eng. living labs) - partnerskog okvira za ispitivanje inovacija u stvarnom okruženju s gradovima i građanima u središtu. Panel rasprava 'Kako testirati i pilotirati inovativna rješenja?' razmotrila je mogućnosti javno-privatne suradnje pri razvoju inovacija od društvene koristi.

Prema riječima jednog od panelista, Borisa Blumenscheina (InfoDom), jedan od ključnih načina poticanja inovacijske klime uključuje provedbu projekata u kojima su izravno povezani predstavnici javnog, znanstvenog i privatnog sektora, ali i povećanje njihove vidljivosti. 'Isticanje primjera dobre prakse te osnivanje živih laboratorija u jedinicama lokalne i regionalne samouprave dobra su praksa zemalja koje su nam uzori', istaknuo je.

Predstavnik Regionalne energetske agencije Sjever (REA), Zvonimir Perko, podijelio je iskustvo uspostavljanja živog laboratorija u Gradu Koprivnici, a Viesturs Celmins (VEFRESH) rekao je više o inovacijskoj klimi u Latviji te pilot projektima koje provodi Grad Riga.

Inovacije su pokretači ekonomije, a one u području mobilnosti će vrlo brzo utjecati na sve nas. Kroz projekt Accelerate2Move imamo priliku raditi s 12 takvih start-up-a iz Europe. Za nas je ovo sjajna prilika za povezivanje s inovacijskim ekosustavima drugih zemalja i učenje o dobrim praksama. Petodnevni Bootcamp koji organiziramo u sklopu projekta ujedno je odlična prilika i za povezivanje hrvatskih investitora s talentom van granica Hrvatske, zaključio je Matija Srbić, koordinator programa Nuqleus iz Inovacijskog centra Nikola Tesla.

Energetske i klimatske agencije važna su karika u izgradnji održivih sustava mobilnosti temeljenih na novim tehnologijama. U Agenciji smo prepoznali kako su, uz promjenu javnih politika, upravo nove i inovativne tehnologije alat za zaokret prema zelenoj ekonomiji. Međuovisnost prometa i energetskog sektora te intenzitet njihovog utjecaja na klimu dovoljan su razlog da se uključimo u izgradnju inovacijskih sustava, ali da u tom smislu pomognemo i lokalnim samoupravama, kako bi olakšali njihovu tranziciju prema održivijoj budućnosti. Dio tih nastojanja su i naše aktivnosti u projektima podržanima od EIT Urban mobility, zaključuju iz REGEA-e.

Projekt OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO! podržavaju:

 

POD POKROVITELJSTVOM

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvojaMinistarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

PARTNERI PROJEKTA

DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvojaEnergetski institut Hrvoje PožarEko KvarnerEnergia Naturalis (ENNA)Grad BjelovarGrad KarlovacGrad PazinGrad RijekaGrad SisakGrad Slavonski brodGrad ZadarHrvatska energetska tranzicijaHrvatska udruga za dizala (HUDIZ)HUPFAS_Hrvatska udruga proizvođača toplinsko-fasadnih sustavaHrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada (HUSiSZ)Hrvatski savjet za zelenu gradnjuHrvatska zajednica županijaInstitut za društvena istraživanja u ZagrebuInovacijsko-poduzetnički centar RijekaKonrad Adenauer Stiftung HrvatskaKLIK- Križevački Laboratorij Inovacija za KlimuUdruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednicePOKRET OTOKARegionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)SIMORA - Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županijeUdruga gradovaUdruga suvlasnika - stanara Grada Karlovca (USSGK)Udruga_upraviteljZelena akcijaZelena energetska zadruga

Projekt je dobio i pismo podrške Ureda predsjednika Republike Hrvatske.


MEDIJI

Bauštela.hrEnergetika marketingegradnja.hrForum.hrgradimozadar.hrmonitor.hrposlovni.fmPress ClippingProfitiraj.hrSavjeti.hrTočka na iZagrebonline.hr

ZGRADOnačelnik.hr u siječnju 2022. pokrenuo je projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! kroz koji zajedno s partnerima želimo pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i kuća te primjene obnovljivih izvora energije. Ipak, Europska unija postavila je iznimno visoke ciljeve koje zajedno moramo ostvariti kako bismo jednog dana živjeli i boravili u ljepšim i energetski učinkovitijim zgradama, gradovima. Pročitajte više o projektu i ne zaboravite pratiti rubriku Osunčajmo Hrvatsku.

Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!