Sunčana energija, sunčana elektrana, fotonaponski paneli, solarni panel
Izvor: geralt / Pixabay
NA SUNČANOJ STRANI

Kako do podrške u realizaciji solarne elektrane za kućanstvo

Građanima se generalno sviđa ideja korištenja solarne energije i zainteresirani su saznati više o tome što to može donijeti njihovom kućanstvu. Međutim, postoji i doza otpora zbog sporosti administrativnog procesa realizacije, ali i drugih specifičnosti hrvatskog zakonodavnog okvira po pitanju solarne energije za kućanstva.

Korištenje obnovljivih izvora energije, prelazak na 'zeleno i održivo' cilj je Europe. Želja za održivom energijom u posljednjih je nekoliko godina sve veća. No, ta se želja u 2022. godini pretvorila u imperativ zbog strahovitog rasta cijena energenata.  

Skuplja struja i plin mnoge su nagnali na razmišljanje o alternativi. A da bi se ta alternativa što brže i jednostavnije implementirala, postoje platforme na kojima se građani mogu informirati o mogućnostima, pogotovo u ugradnji solarne elektrane. Takva platforma je Na sunčanoj strani koja u posljednjih nekoliko mjeseci,otkako su počele rasti cijene energenata, bilježi veliki odaziv zainteresiranih građana. Puno građana se javlja za početne informacije i savjete, a sve je više i onih koji su odmah spremni na realizaciju i traže podršku u tom procesu.

Naime, Na sunčanoj strani je neprofitni servis za podršku u realizaciji solarnih elektrana za kućanstva, koji je pokrenula Zelena energetska zadruga (ZEZ) u jesen 2020. I prije pokretanja ovog servisa, ZEZ je pružao podršku hrvatskim gradovima i njihovim građanima u razvoju i ulaganju u solarnu energiju. Primjerice, 2019. Gradu Varaždinu pomogli su u razvoju mjera podrške građanima za ulaganje u solarne elektrane za obiteljske kuće. Građanima je omogućeno 100 posto financiranja glavnog projekta, a pružili su im i podršku u prijavi na Javni poziv za sufinanciranje solarnih elektrana Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Poticaj za pokretanje Na sunčanoj strani bila je pandemijska godina, ekonomske posljedice koje su se s njom očekivale, odnosno potreba za održivim oporavkom naše ekonomije nakon pandemije.

- Odlučili smo se još aktivnije uključiti u poticanje ulaganja u solarnu energiju jer je važna prilika za građane kao pojedince, ali i hrvatsko društvo u cjelini kojemu je na raspolaganju ogroman sunčani potencijal, da postane otpornije na promjene i krize kakvima svjedočimo danas. Kroz Na sunčanoj strani posvetili smo se izgradnji povjerenja građana u solarnu tehnologiju, koje je nedostajalo na slabo razvijenom tržištu, kroz informiranje, ali i poticanje instalatera na transparentno formiranje cijene usluga i opreme - poručuju iz ZEZ-a.

Čemu služi web stranica Na sunčanoj strani?

Glavna ideja je građanima ubrzati i olakšati put do korištenja solarne energije u obiteljskoj kući, a s ciljem da se poveća korištenje solarne energije u Hrvatskoj.

- Naša vizija je 100.000 sunčanih krovova u Hrvatskoj do 2030. Kroz istraživanja koja smo provodili i direktan kontakt s građanima, postalo nam je jasno da građanima treba podrška u administrativnim i tehničkim koracima do solarne elektrane, ali i da im manjka financijske podrške. To su se pokazale kao ključne prepreke prema spremnosti građana na ulaganje u vlastitu solarnu elektranu. Kroz Na sunčanoj strani na to odgovaramo vrlo detaljnom podrškom na svakom koraku pri donošenju odluke o ulaganju te u procesu ugradnje solarne elektrane. Uz to, cilj nam je da građani prepoznaju društvene, ekonomske i ekološke mogućnosti koje solarna energija predstavlja - objašnjavaju iz ZEZ-a. 

Za korisnike

Na sunčanoj strani pomaže u donošenju odluke o ulaganju, a onda kada građani postanu odlučni - pomaže im se na svakom koraku u realizaciji elektrane.

- To znači da nam se možete obratiti za prve informacije i neobvezujuće provjeriti zadovoljavate li uvjete za ugradnju, naručiti izradu glavnog projekta od ovlaštenih projektanata, saznati o tuđim iskustvima s pojedinim instalaterima i direktno zatražiti ponude za ugradnju od instalatera - na Nasuncanojstrani.hr imamo popis 30-ak instalatera iz cijele Hrvatske. Na stranici se mogu pratiti prilike za sufinanciranje i zatražiti administrativnu pomoć pri prijavi za sufinanciranje, posebno ono Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Svih 30-ak instalatera s kojima surađuju imaju važeći Certifikat za postavljanje fotonaponskih sustava, a kako bi građanima pružili dodatnu dozu sigurnosti prikupljaju recenzije za instalatere koje su javno dostupne na podstranici 'Instalateri s vašeg područja'. Građanima spremnima na korak ugradnje preporučuju da provjere recenzije i prikupe više ponuda instalatera za optimalno rješenje za ugradnju.

Što se može saznati?

Uz podršku Google.org, nedavno su unaprijedili stranicu Nasuncanojstrani.hr s ciljem da građani na njoj imaju cjelovite sadržaje koji će im pomoći u prikupljanju prvih informacija i donijeti odluku o ulaganju, a novost je i da se donosi pregled 30-ak instalatera iz cijele Hrvatske s recenzijama postojećih vlasnika solarnih elektrana te mogućnost da preko stranice izravno zatraži ponuda.

Osim toga, može se naručiti izrada glavnog projekta i pratiti aktualne prilike za sufinanciranje, ali i druge prilike za informiranje koje se nude na Na sunčanoj strani. Primjerice, u Zagrebu će ZEZ od 20. do 24. rujna održati četiri besplatna informativna predavanja o solarnim elektranama za obiteljske kuće.

Cijelo unaprjeđenje web stranice odrađeno je u suradnji s dosadašnjim korisnicima usluga Na sunčanoj strani i partnerima.

- Od njih smo kontinuirano prikupljali povratne informacije o usluzi koju pružamo i potrebama koje imaju. Prije lansiranja unapređene internetske stranice, na dio tih potreba odgovorili smo i organiziranjem proljetne serije predavanja o solarnoj energiji za kućanstva na kojima je gostovao i ZGRADOnačelnik - kažu iz ZEZ-a. 

Doza otpora

Prema iskustvu ekipe iz ZEZ-a, ljudima se generalno sviđa ideja korištenja solarne energije i zainteresirani su saznati više o tome što to može donijeti njihovom kućanstvu. Međutim, postoji i doza otpora zbog sporosti administrativnog procesa realizacije, ali i drugih specifičnosti hrvatskog zakonodavnog okvira po pitanju solarne energije za kućanstva.

Primjerice, proces od ideje do korištenja elektrane koji bi inače trebao trajati oko tri mjeseca, nerijetko traje puno duže zbog sporog dobivanja dozvola za trajni pogon. Poznati su slučajevi gdje građani čekaju na puštanje u trajni pogon i godinu dana nakon ugradnje elektrane.

Ponuda ZEZ-a

- Osim usluga u realizaciji solarnih elektrana koje nudimo putem servisa Na sunčanoj strani, ZEZ potiče razvoj prilika da u solarnu energiju mogu uložiti i građani koji nemaju uvjete za ugradnju solarne elektrane na obiteljskoj kući (primjerice, zato što žive u zgradi). To podrazumijeva udruživanje građana kroz inicijative građanske energije, poput energetskih zajednica građana, koje zakonski predviđaju mogućnost da, primjerice, više vlasnika obiteljskih kuća, poduzetničkih objekata ili javnih objekata na jednom području zajedno ulože u solarnu elektranu na krovu, primjerice, jednog javnog objekta, te da energiju proizvedenu kroz tu elektranu međusobno dijele. Inicijative građanske energije u nekim su europskim zemljama već iskušana praksa i mi tu praksu želimo dovesti u Hrvatsku - napominju iz ZEZ-a. 

Prvi pokušaj toga bili su projekti Križevački sunčani krovovi kroz koje su građanima omogućili ulaganje u solarne elektrane na dvije javne zgrade u Križevcima.

- Danas želimo ići dalje u tom modelu te kroz građansku energiju otvoriti priliku da građani koriste obnovljivu energiju u vlastitom kućanstvu, čak i ako objekt u kojem se nalaze nema sve uvjete za samostalno postrojenje za proizvodnju i korištenje obnovljive energije. Kroz naše istraživačke projekte, građanima ujedno nudimo prilike da povećaju svoju energetsku učinkovitost i tako uštede, da pomognu energetski siromašnim kućanstvima i dr. Sve prilike koje nudimo mogu se pratiti na našoj internetskoj stranici - objašnjavaju iz ZEZ-a. 

Cijena

Sve što ZEZ radi neprofitnog je karaktera. Kroz servis Na sunčanoj strani građanima se naplaćuje jedino izrada glavnog projekta, a dobit koju ZEZ na takav način ostvaruje ponovno ulaže u projekte građanske energije kroz koje građanima i lokalnim zajednicama nastoji pomoći u tranziciji na obnovljive izvore energije i generalno pomoći održivom razvoju zemlje.

Isto tako, na stranici se nalazi i kalkulator. Koliko on odstupa od stvarnih podataka u praksi?

Procjena investicije kroz kalkulator napravljena je temeljem našeg iskustva sa stvarnim prihvaćenim ponudama za ugradnju solarnih elektrana na proljeće i ljeto 2022. godine. Budući da su cijene opreme trenutno u blagom porastu, a očekuje se i uvođenje mjere PDV stope od 0 posto na ugradnju solarnih elektrana, kalkulator ćemo prilagoditi novim momentima na tržištu. Iako se trudimo dati točnu procjenu, koja odgovara uvjetima na tržištu, korisnici će ovisno o svojim željama i mogućnostima odabrati opremu čija cijena može odstupati i preko 30%.

Kontakt

Svi građani koji žele znati više o načinu ugradnje solarne elektrane, mogu se javiti putem internetske stranice Na sunčanoj strani, koja je trenutno fokusirana na obiteljske kuće. Za solarne elektrane na zgradama, savjet se može potražiti od samog ZEZ-a, odnosno od stručnjaka za građansku energiju na contact@zez.coop.

Što ZEZ radi?

ZEZ je prije svega neprofitna organizacija. Sve što radite s nama, odnosno u što ulažete preko nas, ulažete u daljnji razvoj građanske energije u Hrvatskoj.

A zašto građanska energija? Građanska energija čini nas energetski sigurnijima i neovisnijima, smanjuje naše troškove za električnu energiju, smanjuje našu ovisnost o uvozu štetnih fosilnih goriva i povećava korištenje obnovljivih energetskih izvora koji su nam dostupni lokalno. Tako u konačnici pomaže razvoju naših gradova i lokalnih zajednica na održiv način.

Slijedom toga, naš servis Na sunčanoj strani nije usmjeren na ostvarivanje dobiti, nego na poticanje korištenja ogromnog sunčevog potencijala u Hrvatskoj - kroz njega želimo pomoći ugraditi barem 100.000 solarnih elektrana na krovove obiteljskih kuća do 2030. godine. Od drugih usluga poput naše, razlikujemo se i u tome što djelujemo nacionalno - za podršku nam se mogu obratiti građani iz cijele Hrvatske.

Kao s uslugama 'ključ u ruke', korisnik sa ZEZ-om može računati na podršku u cijelom procesu. No kako vrsta usluge 'ključ u ruke' može ispasti i nepovoljna za korisnika, fokusirani su na svaki dio procesa zasebno i osiguravaju da je korisnik došao do usluge i opreme koja stvarno odgovara njegovim željama i potrebama.

Sadržaj je napisan u suradnji sa Zelenom energetskom zadrugom. 

Ne zaboravite se prijaviti i na newsletter ZGRADOnačelnik.hr-a kako bismo vas povremeno obavještavali o različitim događanjima koje organiziramo kao i drugim korisnim savjetima i informacijama povezanima s pravima i obvezama (su)vlasnika zgrada i kuća i lakšeg upravljanja i održavanja nekretnina.

Projekt OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO! podržavaju:

 

POD POKROVITELJSTVOM

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvojaMinistarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

PARTNERI PROJEKTA

DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvojaEnergetski institut Hrvoje PožarEko KvarnerEnergia Naturalis (ENNA)Grad BjelovarGrad KarlovacGrad PazinGrad RijekaGrad SisakGrad Slavonski brodGrad ZadarHrvatska energetska tranzicijaHrvatska udruga za dizala (HUDIZ)Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada (HUSiSZ)Hrvatski savjet za zelenu gradnjuHrvatska zajednica županijaInstitut za društvena istraživanja u ZagrebuInovacijsko-poduzetnički centar RijekaKLIK- Križevački Laboratorij Inovacija za KlimuKončarUdruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednicePOKRET OTOKARegionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)SIMORA - Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županijeUdruga gradovaUdruga suvlasnika - stanara Grada Karlovca (USSGK)Udruga_upraviteljZelena energetska zadruga

Projekt je dobio i pismo podrške Ureda predsjednika Republike Hrvatske.


MEDIJI

Bauštela.hrEnergetika marketingForum.hrmonitor.hrposlovni.fmProfitiraj.hrSavjeti.hrTočka na iZagrebonline.hr

ZGRADOnačelnik.hr u siječnju 2022. pokrenuo je projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! kroz koji zajedno s partnerima želimo pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i kuća te primjene obnovljivih izvora energije. Ipak, Europska unija postavila je iznimno visoke ciljeve koje zajedno moramo ostvariti kako bismo jednog dana živjeli i boravili u ljepšim i energetski učinkovitijim zgradama, gradovima. Pročitajte više o projektu i ne zaboravite pratiti rubriku Osunčajmo Hrvatsku.

Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!