solar panel
Izvor: Rorozoa/Freepik
ZGRADOnačelnik.hr
OSUNČAJMO HRVATSKU

Otvoren je novi krug grupne nabave solarnih elektrana

Zelena energetska zadruga (ZEZ), partner projekta Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! i voditelj servisa za podršku u realizaciji sunčanih elektrana Na sunčanoj strani, poziva vlasnike obiteljskih kuća, tvrtki i obrta iz cijele Hrvatske da se prijave za sudjelovanje u novom krugu grupne nabave solarnih elektrana.

Grupnom nabavom je cilj ostvariti barem 15 posto popusta na opremu visoke kvalitete, ali i više drugih pogodnosti, čime sudionici smanjuju trošak i ubrzavaju povrat ulaganja u vlastitu solarnu elektranu. Prijave se zaprimaju putem digitalnog prijavnog obrasca na web stranici Zelene energetske zadruge do 7. lipnja.

Prosječna snaga solarnih elektrana ugrađenih u posljednjoj ZEZ-ovoj grupnoj nabavi provedenoj početkom ove godine je iznosila 8 kW. Ova snaga solarne elektrane bi odgovarala potrebama četveročlanog kućanstva veće potrošnje, a njena cijena iznosi 8.000 do 9.000 eura, ovisno o tipu i proizvođaču opreme. Kroz grupnu nabavu, sudionici su umanjili ovaj iznos za 10 do 15 posto.

- Samo u posljednjih godinu dana, broj solarnih elektrana u kućanstvima i tvrtkama u Hrvatskoj je narastao dvostruko. U tom razdoblju u ZEZ-u smo kroz grupne nabave realizirali 2 MW novih solarnih kapaciteta, a sudionici iz desetak županija su prosječno ostvarili oko 1.000 eura uštede na svojoj elektrani. Ugradnja solarne elektrane je dugoročno ulaganje i ideja iza grupne nabave je smanjiti trošak opreme visoke kvalitete koja će građanima osigurati što veću iskoristivost solarne energije i isplativost ovog ulaganja - ističe Veselina Harabajs, voditeljica poslovnog razvoja u Zelenoj energetskoj zadruzi.

Sudjelovanje u grupnoj nabavi se može kombinirati s poticajima za solarne elektrane gradova, općina i županija, ali se mogu prijaviti i svi oni koji čekaju rezultate posljednjeg Javnog poziva za energetsku obnovu obiteljskih kuća Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i tako potencijalno osigurati dodatno smanjenje troška ulaganja.

Sudionici grupne nabave nisu nužni ići u ugradnju solarne elektrane sa ZEZ-om, međutim ako se na to odluče dobit će pristup i dodatnim pogodnostima, poput fiksnih termina ugradnje kod provjerenih instalatera solarnih elektrana, 50 posto popusta na izradu glavnog projekta solarne elektrane te podršku na svakom koraku do ugradnje i puštanja solarne elektrane u pogon.

- Iako grupna nabava podrazumijeva financijsku korist, ono što su sudionici do sada istaknuli kao najveću prednost je podrška koju od nas dobiju u procesu realizacije solarne elektrane. Imamo višegodišnje iskustvo rada s građanima u području solarne energije pa s nama mogu računati na odgovor na bilo koje pitanje i oslonac u snalaženju kroz sve administrativne i tehničke korake - dodala je Harabajs.

Za sudjelovanje u grupnoj nabavi solarnih elektrana Zelene energetske zadruge se mogu prijaviti vlasnici obiteljskih kuća, tvrtki i obrta iz cijele Hrvatske do 7. lipnja putem prijavnog obrasca na web stranici Zelene energetske zadruge.

Ako vas zanima energetska obnova ili pak implementacija obnovljivih izvora energije, pratite #energetska obnova i #obnovljivi izvori energije.

Ne zaboravite se prijaviti i na newsletter ZGRADOnačelnik.hr-a kako bismo vas povremeno obavještavali o različitim događanjima koje organiziramo kao i drugim korisnim savjetima i informacijama povezanima s pravima i obvezama (su)vlasnika zgrada i kuća i lakšeg upravljanja i održavanja nekretnina.

ZGRADOnačelnik.hr od siječnja 2022. provodi projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! kojim se želi pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i obiteljskih kuća te primjene obnovljivih izvora energije. O toj gorućoj temi gotovo svakodnevno objavljujemo tekstove, organiziramo radne skupine i konferencije te sudjelujemo na raznim edukacijama i radionicama. Malim koracima grabimo naprijed, polako ali sigurno, ka energetski održivijim zgradama. Pročitajte više o projektu i ne zaboravite pratiti rubriku Osunčajmo Hrvatsku.

Projekt OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO! podržavaju:

 

POD POKROVITELJSTVOM

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvojaMinistarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

PARTNERI PROJEKTA

APN – Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama.DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvojaEnergetski institut Hrvoje PožarEko KvarnerPredstavništvo Europske komisije u HrvatskojGrad BjelovarGrad KarlovacGrad PazinGrad RijekaGrad SisakGrad Slavonski brodGrad ZadarHrvatska energetska tranzicijaHrvatska udruga za dizala (HUDIZ)HUPFAS_Hrvatska udruga proizvođača toplinsko-fasadnih sustavaHrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada (HUSiSZ)Hrvatski savjet za zelenu gradnjuHrvatska stručna udruga za sunčevu energiju (HSUSE)Hrvatska zajednica županijaInstitut za društvena istraživanja u ZagrebuInovacijsko-poduzetnički centar RijekaKonrad Adenauer Stiftung HrvatskaKLIK- Križevački Laboratorij Inovacija za KlimuUdruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednicePOKRET OTOKARegionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)SIMORA - Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županijeUdruga gradovaUdruga suvlasnika - stanara Grada Karlovca (USSGK)Udruga_upraviteljZelena akcijaZelena energetska zadruga

Projekt je dobio i pismo podrške Ureda predsjednika Republike Hrvatske.


MEDIJI

Bauštela.hrEnergetika marketingegradnja.hrForum.hrgradimozadar.hrmonitor.hrMotus Media grupaPametni gradoviposlovni.fmPress ClippingProfitiraj.hrSavjeti.hrTočka na iZagrebonline.hr

Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!