PET RAZLOGA zašto je važna energetska obnova
Izvor: Geralt/Pixabay
Maja Bratko
OSUNČAJMO HRVATSKU

PET RAZLOGA zašto je važna energetska obnova

Projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! okuplja brojne partnere koji svojim radom i djelovanjem uvelike pridonose energetskoj učinkovitosti, implementaciji obnovljivih izvora energije i, nadasve, energetskoj obnovi obiteljskih kuća i zgrada svih namjena (javnih, poslovnih i stambenih). Među njima je i Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) koje je pojasnilo zašto su energetska obnova i korištenje OIE važni.

Važnost informiranja

Energetska obnova zgrada svih sektora iznimno je važna iz svih aspekata:

  • energetskog - jer dovodi do smanjenja potrošnje energenata za grijanje, hlađenje i rasvjetu
  • klimatskog - jer izravno doprinosi smanjenju emisija stakleničkih plinova čime doprinosi i ublažavanju klimatskih promjena
  • ekonomskog - jer smanjuje rashode za režijske troškove, a u pojedinim slučajevima može izravno doprinijeti i povećanju prihoda (zadnjih smo godina svjedoci fluktuacija cijena na tržištu energije, a očekuje se da će cijene u budućnosti još više rasti)
  • društvenog - jer doprinosi povećanju kvalitete života i smanjenja rizika od energetskog siromaštva
  • zdravstvenog - jer dovodi do poboljšanja uvjeta stanovanja

Ujedno, korištenje obnovljivih izvora energije u javnim i privatnim zgradama doprinosi i dostatnosti cjelokupnog energetskog sustava pojedine zgrade te omogućuje kombinacije grijanje – hlađenje – električni uređaji – elekro-mobilnost.

Stoga je iznimno važno građane informirati o svim aspektima energetske obnove zgrade te ih od početka uključiti kao aktivne dionike koji će moći prepoznati prednosti i koristi cjelokupnog procesa energetske obnove. S druge strane važno je uspostaviti pristupačne financijske modele koji kombiniraju više izvora te se mogu prilagoditi pojedinim skupinama korisnika (javni ili privatni). Iznimno je važno i sve promjene u ponašanju i financiranju poticati i pratiti pravilnim izmjenama i dopunama pravnog i strateškog okvira vezanog uz energetsku obnovu zgrada na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini.

Zajedničke snage

Projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! ovdje je dotaknuo vrlo bitne segmente cijelog procesa energetske obnove, a to su uključivost, participativnost i zajedničko djelovanje različitih dionika. Kroz sudjelovanje različitih dionika, stručne javnosti, donositelja odluka, financijskog sektora i građana, olakšat će se tranzicija prema povećanju energetske učinkovitosti, korištenju obnovljivih izvora energije, smanjenju emisija stakleničkih plinova te konačno energetskoj dostatnosti i održivosti.

DOOR već dugi niz godina samostalno radi na inicijativama i projektima ove tematike te svojim djelovanjem spaja različite vrste dionika na svim razinama, podiže svijest o potrebi održivog energetskog razvoja i korištenja obnovljivih izvora energije te aktivno pridonosi smanjenu energetskog siromaštva. Prateći trendove u Hrvatskoj, Europi i svijetu, ali i pokrećući vlastite inicijative planiramo nastaviti sa svojim radom i aktivno doprinijeti uspješnosti ovog projekta i cilja da do 2050. godine postanemo klimatski neutralni kontinent.

Projekt OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO! podržavaju:

 

POD POKROVITELJSTVOM

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvojaMinistarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

PARTNERI PROJEKTA

DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvojaEnergetski institut Hrvoje PožarEko KvarnerEnergia Naturalis (ENNA)Grad BjelovarGrad KarlovacGrad PazinGrad RijekaGrad SisakGrad Slavonski brodGrad ZadarHrvatska energetska tranzicijaHrvatska udruga za dizala (HUDIZ)Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada (HUSiSZ)Hrvatski savjet za zelenu gradnjuHrvatska zajednica županijaInstitut za društvena istraživanja u ZagrebuInovacijsko-poduzetnički centar RijekaKLIK- Križevački Laboratorij Inovacija za KlimuKončarUdruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednicePOKRET OTOKARegionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)SIMORA - Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županijeUdruga gradovaUdruga suvlasnika - stanara Grada Karlovca (USSGK)Udruga_upraviteljZelena energetska zadruga

Projekt je dobio i pismo podrške Ureda predsjednika Republike Hrvatske.


MEDIJI

Bauštela.hrEnergetika marketingForum.hrmonitor.hrposlovni.fmProfitiraj.hrSavjeti.hrTočka na iZagrebonline.hr

ZGRADOnačelnik.hr u siječnju 2022. pokrenuo je projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! kroz koji zajedno s partnerima želimo pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i kuća te primjene obnovljivih izvora energije. Ipak, Europska unija postavila je iznimno visoke ciljeve koje zajedno moramo ostvariti kako bismo jednog dana živjeli i boravili u ljepšim i energetski učinkovitijim zgradama, gradovima. Pročitajte više o projektu i ne zaboravite pratiti rubriku Osunčajmo Hrvatsku.

Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!