Umanjimo im brige
Izvor: ZEZ / Solidarna
UMANJIMO IM BRIGE

Pokrenuta kampanja za pomoć ranjivim starijim osobama u tijeku energetske krize

Zelena energetska zadruga i Zaklada Solidarna pokrenule su donacijsku kampanju 'Umanjimo im brige' kojom prikupljaju 60.000 HRK (7.700 EUR) za osiguranje paketa za uštedu energije za najmanje 100 osoba starije životne dobi. 

Uslijed povećanja cijena energenata, cilj kampanje 'Umanjimo im brige' je ranjivim osobama starije životne dobi osigurati energetski sigurniju i bezbrižniju nadolazeću zimu kroz male mjere ušteda na vodi, struji i drugim energentima potrebnim za svakodnevni život.

'U prošloj godini je preko pola milijuna ljudi u Hrvatskoj kasnilo s plaćanjem računa za komunalije. Očekuje se da će zbog povećanja cijena energenata taj broj narasti. Kampanjom 'Umanjimo im brige' želimo pomoći umanjiti posljedice energetske krize na posebno ranjive starije sugrađane koji su trenutno u riziku da im troškovi energenata postanu značajan dio mjesečnih izdataka, odnosno koji su zbog energetske krize u riziku od energetskog siromaštva.' pojasnila je Kristina Lauš, voditeljica komunikacija Zelene energetske zadruge na konferenciji za medije povodom početka kampanje.

U Hrvatskoj su osobe iznad 65 godina starosti, a posebno žene, među najrizičnijim skupinama za materijalno i energetsko siromaštvo. Uz minimalna primanja, mnogi od njih žive u energetski neučinkovitim domovima koji zbog loše izolacije, neprikladnih sustava grijanja ili instalacija nepotrebno gube energiju. To vodi u veću potrošnju kako bi se nadoknadila izgubljena energija, a time i u veće troškove za energente.

'Izgledno je da će neki od naših starijih sugrađana ove zime birati između plaćanja računa i drugih životnih troškova ili da će energente koristiti u manjoj mjeri kako bi uštedjeli. Nabavom paketa za uštedu energije to želimo prevenirati jer je izgledno da će ovakvi kompromisi ostaviti posljedice na njihovo zdravlje, ugodu stanovanja i kvalitetu života.' izjavio je Ivan Blažević, upravitelj Zaklade Solidarna.

Kampanjom se želi osigurati minimalno 100 paketa za uštedu energije vrijednosti 550 HRK (70 EUR). Ovi paketi sadržavat će:

 • minimalno dvije LED žarulje
 • metlicu ili brtvu za vrata
 • brtvu za prozore
 • reflektirajuću foliju za radijatore
 • produžni kabel s prekidačem
 • minimalno dva štedna perlatora za slavine.

Uz jedan paket, kućanstvo može godišnje uštedjeti do 1.300 kwh toplinske energije i do 370 kwh električne energije, odnosno do 1.600 HRK (200 EUR).

Paketi su namijenjeni osobama:

 • iznad 65 godina starosti
  • koji su korisnici nekih od socijalnih naknada ili
  • primaju mirovinu u iznosu do 2.000 HRK
 • imaju prebivalište na području Zagreba ili Zagrebačke županije.

Potencijalni primatelji paketa za uštedu energije mogu se prijaviti putem:

Podjela paketa predviđena je do siječnja 2023.

Dodatno, energetski savjetnici Zelene energetske zadruge će obići sve korisnike paketa za uštedu energije i besplatno ih savjetovati kako pravilno koristiti sadržaj paketa te kako malim promjenama navika u ponašanju i korištenju energenata osigurati kontinuirane uštede. Svaka jednokratna donacija u kampanju 'Umanjimo im brige' tako će za ranjive starije sugrađane učiniti razliku na duge staze.

Podržite kampanju 'Umanjimo im brige':

Prijavite se za korištenje paketa za uštedu energije:

Umanjimo im brige

'Umanjimo im brige' je kampanja u sklopu projekta Energetske zajednice za energetsku solidarnost koji Zelena energetska zadruga provodi zajedno s još devet europskih partnera. Projekt je financiran iz programa Europske unije za istraživanje i inovacije Obzor 2020 u okviru ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava br. 101026972.

Zelena energetska zadruga (ZEZ) je posljednjih deset godina jedan od predvodnika razvoja građanske energije u Hrvatskoj – energije u kojoj imaju riječ te uživaju dobrobit građani i lokalne zajednice. Kroz svoje djelovanje pomažemo građanima i jedinicama lokalne samouprave u ulaganju u obnovljive izvore energije, a posebno solarnu energiju. Naše djelovanje je neprofitno i usmjereno tome da svi građani Hrvatske imaju pristup čistoj i priuštivoj energiji.

Zaklada Solidarna za ljudska prava i solidarnost je osnovana 2015. godine u svrhu stvaranja novih mogućnosti svim građanima da djeluju solidarno, u zajedničkom nastojanju zaštite ljudskih prava i zadovoljavanja temeljnih ljudskih potreba te smanjenja nejednakosti i proširenja sloboda u svim društvenim sferama. Solidarna izravno podržava lokalni građanski aktivizam, kulturno stvaralaštvo, socijalne inovacije, građane u krizi i marginalizirane društvene skupine kroz javne kampanje i zagovaranje te programe doniranja.

Projekt OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO! podržavaju:

 

POD POKROVITELJSTVOM

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvojaMinistarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

PARTNERI PROJEKTA

DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvojaEnergetski institut Hrvoje PožarEko KvarnerEnergia Naturalis (ENNA)Grad BjelovarGrad KarlovacGrad PazinGrad RijekaGrad SisakGrad Slavonski brodGrad ZadarHrvatska energetska tranzicijaHrvatska udruga za dizala (HUDIZ)Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada (HUSiSZ)Hrvatski savjet za zelenu gradnjuHrvatska zajednica županijaInstitut za društvena istraživanja u ZagrebuInovacijsko-poduzetnički centar RijekaKLIK- Križevački Laboratorij Inovacija za KlimuKončarUdruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednicePOKRET OTOKARegionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)SIMORA - Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županijeUdruga gradovaUdruga suvlasnika - stanara Grada Karlovca (USSGK)Udruga_upraviteljZelena energetska zadruga

Projekt je dobio i pismo podrške Ureda predsjednika Republike Hrvatske.


MEDIJI

Bauštela.hrEnergetika marketingForum.hrmonitor.hrposlovni.fmProfitiraj.hrSavjeti.hrTočka na iZagrebonline.hr

ZGRADOnačelnik.hr u siječnju 2022. pokrenuo je projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! kroz koji zajedno s partnerima želimo pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i kuća te primjene obnovljivih izvora energije. Ipak, Europska unija postavila je iznimno visoke ciljeve koje zajedno moramo ostvariti kako bismo jednog dana živjeli i boravili u ljepšim i energetski učinkovitijim zgradama, gradovima. Pročitajte više o projektu i ne zaboravite pratiti rubriku Osunčajmo Hrvatsku.

Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!