Bauhaus
Izvor: Tegula/Pixabay
ZGRADOnačelnik.hr
UMREŽAVANJE

Predstavljena Nacionalna platforma za Novi europski Bauhaus

Novi europski Bauhaus je način kako Europski zeleni plan učiniti opipljivim i razumljivim te kako ciljeve iz Europskog plana obnove zgrada prilagoditi građanima koji, osim smanjenja emisija stakleničkih plinova, moraju i ugodno, zdravo i priuštivo živjeti.

Predstavljena je nova Nacionalna platforma Novog europskog Bauhausa čije je operativno-stručno vođenje i koordiniranje povjereno Regionalnoj energetskoj agenciji Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA).

Platformu su s ciljem provedbe Komunikacije Europske komisije o Novom europskom Bauhausu, osnovali Ministarstvo kulture i medija i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Zadaća Nacionalne platforme je okupljanje zainteresiranih dionika koji bi umrežavanjem stvarali partnerstva i konzorcije te zajednički pripremali prijave na pozive za aktivnosti, projekte i pilot-projekte Novog europskog Bauhausa te tako pridonijeli ostvarivanju potencijala ove inicijative na području Hrvatske.

Novi europski Bauhaus je ekološki, gospodarski i kulturni projekt koji objedinjuje komponente dizajna, održivosti, dostupnosti, cjenovne pristupačnosti i ulaganja s ciljem provođenja europskog Zelenog plana.

Na predstavljanju je istaknuto da će nacionalna platforma za Novi europski Bauhaus Republike Hrvatske okupiti predstavnike i drugih institucija poput Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, te predstavnike lokalne i regionalne uprave, a osobito akademske zajednice, sveučilišta i fakulteta.

Veliki dio onoga što će se provoditi kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti u sebi već ima elemente Novog europskog Bauhausa, rečeno je na predstavljanju te su istaknuti neki projekti koje provodi Ministarstvo kulture i medija: izrada konzervatorskih podloga za kulturno-povijesne i urbane gradske cjeline te energetska obnova kulturnih dobara čime se dodatno pridonosi smanjenju emisije stakleničkih plinova.

Projekti pokrenuti u okviru Novog europskog Bauhausa će se, kako je najavila Europska komisija, moći financirati kroz razne programe i fondove EU:

  • Obzor Europa za istraživanje i inovacije
  • LIFE za okoliš i klimatske akcije
  • ERASMUS+
  • EuropskI fond za regionalni razvoj

Novi europski Bauhaus je način kako Europski zeleni plan učiniti opipljivim i razumljivim te kako ciljeve iz Europskog plana obnove zgrada prilagoditi građanima koji osim smanjenja emisija stakleničkih plinova moraju i ugodno, zdravo i priuštivo živjeti.

ZGRADOnačelnik.hr već je pisao o Novom europskom Bauhausu, a nastavit će to raditi i dalje. 

Projekt OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO! podržavaju:

 

POD POKROVITELJSTVOM

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvojaMinistarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

PARTNERI PROJEKTA

DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvojaEnergetski institut Hrvoje PožarEko KvarnerEnergia Naturalis (ENNA)Grad BjelovarGrad KarlovacGrad PazinGrad RijekaGrad SisakGrad Slavonski brodGrad ZadarHrvatska energetska tranzicijaHrvatska udruga za dizala (HUDIZ)Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada (HUSiSZ)Hrvatski savjet za zelenu gradnjuHrvatska zajednica županijaInstitut za društvena istraživanja u ZagrebuInovacijsko-poduzetnički centar RijekaKLIK- Križevački Laboratorij Inovacija za KlimuKončarUdruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednicePOKRET OTOKARegionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)SIMORA - Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županijeUdruga gradovaUdruga suvlasnika - stanara Grada Karlovca (USSGK)Udruga_upraviteljZelena energetska zadruga

Projekt je dobio i pismo podrške Ureda predsjednika Republike Hrvatske.


MEDIJI

Bauštela.hrEnergetika marketingForum.hrmonitor.hrposlovni.fmProfitiraj.hrSavjeti.hrTočka na iZagrebonline.hr

ZGRADOnačelnik.hr u siječnju 2022. pokrenuo je projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! kroz koji zajedno s partnerima želimo pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i kuća te primjene obnovljivih izvora energije. Ipak, Europska unija postavila je iznimno visoke ciljeve koje zajedno moramo ostvariti kako bismo jednog dana živjeli i boravili u ljepšim i energetski učinkovitijim zgradama, gradovima. Pročitajte više o projektu i ne zaboravite pratiti rubriku Osunčajmo Hrvatsku.

Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!