Energetsko siromaštvo
Izvor: jannoon028/Freepik
POTIČEMO RASPRAVU

PRIJAVITE SE - Nacionalna konferencija o energetskom siromaštvu

Energetsko siromaštvo sve je češća tema, ali i dalje nedovoljno zastupljena u javnosti. Ono nije nešto što se može dogoditi nekom drugom, energetsko siromaštvo pogađa sve slojeve društva. Ipak, neke su skupine, naravno ranjivije.

*Program je ažuriran 1.6.2023.

Postoji nekoliko definicija energetskog siromaštva. Međutim, najjednostavnije rečeno, ako troškovi za energiju nekog kućanstva premašuju 10 posto prihoda tog kućanstva, onda je ono u riziku od energetskog siromaštva.

S obzirom na to da je rizik od energetskog siromaštva u posljednje dvije godine eskalirao, potrebno je o tim opasnostima upozoriti javnost. Stoga Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR), uz medijsku podršku ZGRADOnačelnik.hr-a, organizira:

NACIONALNU KONFERENCIJU O ENERGETSKOM SIROMAŠTVU
koja će se održati u petak, 2. lipnja 2023. godine
s početkom u 10:30 sati (registracija uz kavu počinje od 9:30h)
u Novinarskom domu (Perkovčeva ulica 2, Zagreb)
Konferencija je BESPLATNA za sve sudionike uz OBAVEZNU PRIJAVU

PRIJAVA NA KONFERENCIJU

Na prvom panelu konferencije - Rješava li energetska obnova energetsko siromaštvo? -  govorit će se o programima energetske obnove koji su ključni za smanjenje energetskog siromaštva. Naime, države diljem Europe, pa tako i Hrvatska, raznim modelima sufinanciranja potiču (su)vlasnike nekretnina (kuća i zgrada) na energetsku obnovu. Energetska obnova temelj je smanjenja rizika od energetskog siromaštva, a ujedno je i temelj dekarbonizacije Europe i ostvarenja ciljeva klimatski neutralne Europe do 2050. godine. 

Brojni stručnjaci i predstavnici raznih ministarstava sudjelovat će na ovome događanju kako bi poslali jasne poruke ciljeva koji će se i kada realizirati. Analizirat će se modeli financiranja, utjecaj energetske obnove na prihode kućanstva i gospodarstvo. 

Isto tako, rizik energetskog siromaštva najviše prijeti ranjivim skupinama ljudi, među kojima su najugroženije žene. Čak 125 milijuna građana EU je na rubu energetskog siromaštva, a najviše žene. Aktualna energetska kriza negativno utječe na ekonomsku i društvenu uključenost žena, njihovo zdravlje, na rizik od obiteljskog nasilja i na njihova temeljna prava. Od najugroženijih žena, studije pokazuju da samohrane majke imaju veću vjerojatnost da će se više boriti s plaćanjem računa nego što je to u slučaju muškaraca.

Žene za jednaki rad, odnosno posao, primaju prosječno 13 posto niže plaće, a čak 30 posto niže mirovine nego muškarci. 

Stoga će drugi panel ove konferencije - Siromaštvo i žene - biti posvećen ženama i njihovom zdravlju te kako energetsko siromaštvo utječe na njih. 

PREUZMI PROGRAM

DOOR je udruga stručnjaka specijalizirana za dva strateška područja:

 • ublažavanje klimatskih promjena
 • suzbijanje energetskog siromaštva

Na konferenciji će se predstaviti projekti (i rezultati) koje provodi DOOR:

EmpowerMed

Riječ je o projektu kojemu je cilj osnaživanje žena da djeluju protiv energetskog siromaštva na Mediteranu. 

U mediteranskim zemljama obalna se područja suočavaju s nekoliko specifičnih izazova vezanih uz energetsko siromaštvo, a koji su najčešće vezani uz toplinsku udobnost doma. Zgrade su jedva izolirane, često ne postoje sustavi grijanja u zgradama ili su oni vrlo neučinkoviti, a rashladna komponenta, koja je važnija nego u drugim područjima, zahtijeva, osim grijanja, raznolikost energetskih usluga. U usporedbi s muškarcima, žene i kućanstva isključivo sa ženama su u većoj mjeri pogođena energetskim siromaštvom.

Ciljevi projekta (klikni)

S druge strane žene su glavni pokretači i akteri u borbi protiv energetskog siromaštva. Iako postoje neki podaci o utjecajima energetskog siromaštva na zdravlje, uključivanje zdravstvenih djelatnika u aktivnosti sprečavanja energetskog siromaštva je rijetko.

Stoga je glavni cilj ovog projekta doprinijeti dokidanju energetskog siromaštva na Mediteranu:

 • a) implementacijom niza mjera koja doprinose energetskoj učinkovitosti i koje uključuju obnovljive izvore energije, a koje su posebno prilagođene kućanstvima pogođenim energetskim siromaštvom te se posebno fokusiraju na žene i zdravlje
 • b) procjenom njihove učinkovitost i učinka, a kako bi se formulirale preporuke za oblikovanje javnih politika
 • c) promocijom policy rješenja za stimulaciju aktivnosti usmjerenih protiv energetskog siromaštva na lokalnoj i EU razini

Projektom će se u regijama u kojima će se projekt pilotirati najprije izgraditi mreža lokalnih dionika, a potom će se prenijeti znanje i iskustva kako bi se izgradili kapaciteti svih uključenih dionika za implementaciju praktičnih mjera. Jezgru projekta čini implementacija praktičnih mjera protiv energetskog siromaštva poput posjeta kućanstvima, pristupa u kojoj akter samostalno nešto izrađuje (do-it-yourself approach) podupiranje manjih ulaganja i radionice o zdravlju.

Učinak i uspjeh implementiranih mjera će se procijeniti i analizirati, s ciljem formuliranja policy preporuka koje će se zagovarati među ključnim dionicima, a kako bi se stimulirale i podupirale javne politike za sprečavanje energetskog siromaštva. Rezultati i ishodi projekta bit će diseminirani među ciljanom skupinom kako bi se osigurao široki dohvat na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i EU razini.

ENPOR projekt

Projekt ENPOR (Actions to Mitigate energy Poverty in the Private Rented Sector) - Mjere za ublažavanje energetskog siromaštva u sektoru privatnog najma - provodi se od 1. rujna 2020. godine do 31. kolovoza 2023. godine u Nizozemskoj, Njemačkoj, Belgiji, Ujedinjenom Kraljevstvu, Grčkoj, Hrvatskoj, Italiji, Estoniji i Austriji. Projekt se financira sredstvima osiguranim iz programa Obzor 2020 .

Opći cilj ENPOR projekta je skrenuti pozornost na energetsko siromaštvo u sektoru privatnog najma, uzimajući u obzir potrebe najmodavaca i najmoprimaca te ih uključiti u širi politički kontekst.

Ciljevi projekta (klikni)

Glavni ciljevi:

 • istaknuti inovativne i 'win-win' načine povećanja energetske učinkovitosti ranjivim kućanstvima u sektoru privatnog najma s posebnim naglaskom na stvaranje sinergije između najmodavaca i najmoprimaca te održivih rješenja
 • stvoriti podlogu za stvaranje politika kojima se zadovoljavaju potrebe energetski siromašnih kućanstava u sektoru privatnog najma
 • analizirati stečeno znanje i dati odgovore na potrebe energetski siromašnih kućanstava u sektoru privatnog najma
 • prijedlog konkretnih preporuke za izradu politika

Glavne aktivnosti:

 • procjena opsega problema energetskog siromaštva u sektoru privatnog najma na razini EU
 • podrška razvoju politika prilagođenih specifičnim potrebama kućanstava u sektoru privatnog najma
 • osnivanje REACT grupe kako bi se omogućila razmjena lokalnih i nacionalnih znanja o energetskom siromaštvu u sektoru privatnog najma na razini EU
 • razvoj plana diseminacije rezultata projekta
 • izrada preporuka za replikaciju politika na države članice izvan ENPOR projekta
 • razvoj komunikacijskog plana za uspostavu učinkovite komunikacijske strategije za promicanje rezultata ENPOR projekta

S obzirom na to da su za ENPOR projekt izabrani Programi energetske obnove kao javne politike koje će biti u fokusu projekta, glavna tema bile su prednosti i mane Programa obnove obiteljskih kuća za period 2014-2020 te Programa obnove višestambenih zgrada za period 2014-2020 s ciljem predlaganja poboljšanja Programa za period 2021-2030 pogotovo za Javne pozive namijenjene energetski siromašnim kućanstvima kao što je poziv iz 2020 - Javni poziv za financiranje energetske obnove obiteljskih kuća za ranjive skupine građana u opasnosti od energetskog siromaštva.

Također fokus je i na 'Programu suzbijanja energetskog siromaštva koji uključuje korištenje obnovljivih izvora energije u stambenim zgradama na potpomognutim područjima i područjima posebne državne skrbi za razdoblje do 2025. godine'.

Prijavite se na konferenciju, važno je što više govoriti o temi energetskog siromaštva te poticati javnu raspravu u svim sferama društva. 

PRIJAVA NA KONFERENCIJU

EPAHENPORENPOWEMED 

Ako vas zanima energetska obnova ili pak implementacija obnovljivih izvora energije, pratite #energetska obnova i #obnovljivi izvori energije.

Inače, ZGRADOnačelnik.hr već godinu i pol dana provodi projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! kojim se želi pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i obiteljskih kuća te primjene obnovljivih izvora energije. O toj gorućoj temi gotovo svakodnevno objavljujemo tekstove, organiziramo radne skupine i konferencije te sudjelujemo na raznim edukacijama i radionicama. Malim koracima grabimo naprijed, polako ali sigurno ka energetski održivijim zgradama.

Projekt OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo - ZAJEDNO! podržavaju:

 

POD POKROVITELJSTVOM

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvojaMinistarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

PARTNERI PROJEKTA

DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvojaEnergetski institut Hrvoje PožarEko KvarnerEnergia Naturalis (ENNA)Grad BjelovarGrad KarlovacGrad PazinGrad RijekaGrad SisakGrad Slavonski brodGrad ZadarHrvatska energetska tranzicijaHrvatska udruga za dizala (HUDIZ)HUPFAS_Hrvatska udruga proizvođača toplinsko-fasadnih sustavaHrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada (HUSiSZ)Hrvatski savjet za zelenu gradnjuHrvatska zajednica županijaInstitut za društvena istraživanja u ZagrebuInovacijsko-poduzetnički centar RijekaKonrad Adenauer Stiftung HrvatskaKLIK- Križevački Laboratorij Inovacija za KlimuUdruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednicePOKRET OTOKARegionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)SIMORA - Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županijeUdruga gradovaUdruga suvlasnika - stanara Grada Karlovca (USSGK)Udruga_upraviteljZelena akcijaZelena energetska zadruga

Projekt je dobio i pismo podrške Ureda predsjednika Republike Hrvatske.


MEDIJI

Bauštela.hrEnergetika marketingegradnja.hrForum.hrgradimozadar.hrmonitor.hrposlovni.fmPress ClippingProfitiraj.hrSavjeti.hrTočka na iZagrebonline.hr

ZGRADOnačelnik.hr u siječnju 2022. pokrenuo je projekt Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno! kroz koji zajedno s partnerima želimo pomoći svim dionicima sa savjetima, iskustvima i informacijama oko energetske obnove zgrada (privatnih, poslovnih i javnih) i kuća te primjene obnovljivih izvora energije. Ipak, Europska unija postavila je iznimno visoke ciljeve koje zajedno moramo ostvariti kako bismo jednog dana živjeli i boravili u ljepšim i energetski učinkovitijim zgradama, gradovima. Pročitajte više o projektu i ne zaboravite pratiti rubriku Osunčajmo Hrvatsku.

Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo - zajedno!